Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Συνέχεια για τον μαρτυρικό Απρίλη του 41 στο Ναύπλιο


Σειρά νέων εκπληκτικών φωτογραφιών ανέσυρε από τα Βρετανικά και Γερμανικά Αρχεία ο Γιώργος Ταραβίρας. Μπράβο του!!!
Επίσης ένα εκπληκτικό ξένο site με σειρά αναρτήσεων που αφορούν το Ναύπλιο και την Αργολίδα και στο οποίο επίσης έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες από τον μαρτυρικό για το Ναύπλιο Απρίλη του 41 είναι το http://surprisedbytime.blogspot.gr



Νεοζηλανδοί στρατιώτες ξεκουράζονται κάπου στο Ναύπλιο (Όποιος αναγνωρίσει τον τόπο ας σχολιάσει)

 Καταστροφή οπλισμού στο Ναύπλιο για να μην πέσει στα χέρια των Γερμανών


Συμμαχικά στρατεύματα πάνω στο πλοίο Θέρλαντ Κάστλ (Thurland Castle), μετά την αποχώρησή τους από τη Ηπειρωτική Ελλάδα στο δρόμο για την Κρήτη
 Η πόλη του Ναυπλίου. Στο βάθος αχνοφέγγει το Μπούρτζι. Στο λιμάνι έχει αράξει  το Πρίνς Ολστερ (Prince Olster) για να παραλάβει συμμαχικά στρατεύματα κατά την επιχείρηση Δαίμων (Demon), που αφορούσε την αποχώρηση των στρατευμάτων από την  Ηπειρωτική Ελλάδα

 Συμμαχικά στρατεύματα, μάλλον στη Λεωφόρο Ασκληπιού, στο δρόμο για Τολό
Οι Γερμανοί εισέρχονται στο Ναύπλιο. Χαρακτηριστικό ότι η πόλη είναι σχεδόν άδεια από ντόπιους. (Για να τα βλέπουν οι σημερινοί νοσταλγοί του ναζισμού)


Ο Γιώργος Ταραβίρας, γράφει τα εξής στην τελευταία δημοσίευση φωτογραφίας από την εποχή εκείνη:
"Κλείνει ο κύκλος των αναρτήσεων με φωτογραφίες της πόλης στο πόλεμο κατά του Φασισμού και του Ναζισμού. Αφού έφυγαν όλοι αυτοί, με τον τραγικό τρόπο που έφυγαν, μαζ
ί τους βέβαια ο Βασιλιάς ο χρυσός και η Κυβέρνηση, η Αντίσταση στους Ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, συνεχίστηκε στο βουνό και τις πόλεις. Στο τέλος, πάντα μόνοι μας πρέπει να βγάλουμε το φίδι από το αυγό ... εεε το τρύπα εννοώ."





Εγώ θα προσθέσω, ίσως και θα αντιτείνω   το εξής:  Οι αναρτήσεις του Γιώργου Ταραβίρα (και οι χθεσινές δικές μου) δεν πρέπει να κλείσουν έναν κύκλο, όπως λέει ο Γιώργος, για να πάμε κατευθείαν στην Εθνική Αντίσταση, αλλά πρέπει να ανοίξουν έναν άλλο κύκλο συζητήσεων. 


Γιατί χάθηκαν μέσα στη θάλασσα του Αργολικού Κόλπου περίπου χίλιοι νέοι άνθρωποι; 


Γιατί να πιαστούν αιχμάλωτοι πολέμου εκατοντάδες στρατιώτες που, 
μετά το Ναύπλιο,
 εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης  στη Πολωνία;


Μήπως θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τους νεκρούς και τους αιχμαλώτους πολέμου; Τί ρόλο έπαιξε η συνθηκολόγηση των Ελλήνων στρατηγών και του μετέπειτα κατοχικού Πρωθυπουργού Τσολάκογλου; Μήπως αυτή η εύκολη παράδοση άνευ όρων, αποτελεί μελανή σελίδα στην ιστορία μας και δεν έδωσε το χρόνο για ασφαλή αποχώρηση των στρατευμάτων για τη συνέχιση του πολέμου κατά του ναζισμού στην Κρήτη με καλύτερους όρους;


Τί ρόλο έπαιξε ο ντόπιος πληθυσμός στην απόκρυψη Βρετανών που προσπάθησαν να γλιτώσουν  την αιχμαλωσία. Μήπως πρέπει να έλθουν στο φως ιστορίες ηρωισμού απλών Ναυπλιωτών και άλλων Αργολιδέων πολιτών που έκρυψαν συμμάχους και μετά κατάφεραν και να τους φυγαδεύσουν προς τη Μέση Ανατολή; (Τέτοιες ιστορίες ακούγονται πολλές στην περιοχή μας)


Μήπως πρέπει να δούμε και την αντίθετη μαύρη πλευρά Ελλήνων (συνήθως μετέπειτα ταγματασφαλιτών) που προσπάθησαν να κερδοσκοπήσουν 
από την όλη κατάσταση 
ή και να φανούν αρεστοί στο Γερμανό κατακτητή με προδοσίες;

5 σχόλια:

  1. Το χαντακι διπλα στο στρατοπεδο που το καλυψανε καποιοι εγκληματιες .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι πολύ ευτυχής να έχουν βρει αυτό το blog. Σας ευχαριστούμε για την παραπομπή σας με τη δική μου. Σας ευχαριστώ, επίσης, για τη σαφή λόγια σας σχετικά με τα μαύρα πουκάμισα. Δεν θλίβομαι για να μάθει ότι βρίσκονται στο αγαπημένο μου Ναύπλιο.

    I am very glad to have found this blog. Thank you for your referral to mine. Thank you also for your clear words about the black shirts. It grieves me to learn that they are found in my beloved Nauplion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ασκληπιού από το στρατόπεδο μέχρι την Ενδεκάτη βρισκόταν ανάμεσα σε δύο χαντάκια, δέντρα σαν και αυτό που είναι σε πρώτο πλάνο(έχω ξεχάσει πως το λένε) υπήρχαν δεξιά και αριστερά στην Ασκληπιού μετά τον Κύκνο μέχρι την Ενδεκάτη.. Κατά μήκος της μάντρας του στρατοπέδου και μέχρι τον Κύκνο υπήρχαν ευκάλυπτα και σε ένα τμήμα - στρατόπεδο έως δρόμο Αγίας μονής, από την μία πλευρά και πεύκα …
    Ήταν από τις πιο ωραίες δεντροστοιχίες και σίγουρα μπορούσε να έχει διατηρηθεί – αξιοποιηθεί με νέες δεντροφυτεύσεις, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους…
    Αλλά……δεν είναι το μόνο έγκλημα……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο τρίτος και καλύτερος “ερευνητής” της ιστορίας αυτής, είναι ο Δημήτρης Τσίγκας στον οποίο οφείλονται οι ανακαλύψεις στο αρχείο του Αυστραλιανού Πολεμικού Μουσείου. Οι φωτογραφίες αυτές που δείχνουν το Ναύπλιο την ημέρα των βομβαρδισμών είναι και οι πιο σημαντικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργο βλέπω ότι πραγματικά "μετέτρεψες την κρίση σε ευκαιρία"...!

    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή