Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ιθαγενογιορτή με χοροκαφεδάκια

Οι άλλοι, οι περισσότεροι, ίσως άπαντες πλην εμού, ισχυρίζονται ότι αυτά που συνέβησαν το πρωί με την υποδοχή των τουριστών του μεγάλου κρουαζιεροπλοίου, με τα κέιτερινγκ, τους γνωστούς τοπικούς παράγοντες πρώτη μούρη, τους χορούς. είναι βήματα θετικά και χρήζουν συγχαρητηρίων.
Εμένα από την άλλη μου θύμισαν λίγο από την παλιά τηλεοπτική σειρά "λάβ μπόουτ", λίγο από Ταϊτινές που φοράνε στους πλούσιους δυτικούς τα κολάρα με τα λουλούδια.
Με τίποτα δεν πιστεύω ότι η εν λόγω εταιρία κρουαζιέρας θα ξαναβάλει το Ναύπλιο στο πρόγραμμά της, λόγω της σημερινής φιέστας. Δεν θεωρώ ότι ο τουρίστας χρειάζεται μια τέτοια μεταχείριση. Δεν χρειάζεται να του χαρίζουμε ψευτοδωράκια, σταματώντας τα πούλμαν στους δρόμους, όπως άκουσα άλλον έναν τουριστικό παράγοντα να λέει.
Σοβαρότητα χρειάζεται, οργάνωση των τουριστικών υπηρεσιών, καλή πληροφόρηση για όλες τις χρηστικές και άλλες πληροφορίες που πρέπει να έχει ένας τουρίστας  είτε έρχεται μόνος του στην περιοχή μας, είτε με γκρουπ, είτε με κρουαζιερόπλοιο.
Άραγε πιστεύουμε ότι θα μας σώσουν τα κέιτερινγκ, ο διοικητής του λιμενικού να δίνει χειραψίες, οι καλοντυμένοι κύριοι με τα ψεύτικα χαμόγελα , όταν τα έχουμε κάνει μπάχαλο τόσα χρόνια; Αυτή είναι η τουριστική μας πολιτική;

Η πόλη χρειάζεται ένα οργανωμένο λιμάνι. Χρόνια πολλά πέρασαν, τα πλοία δεν μπορούν να δέσουν στις προβλήτες και μένουν αρόδου, το σχέδιο για την ασφάλεια του λιμανιού είναι ακόμα στα χαρτιά  και τώρα τελευταίοι και καταϊδρωμένοι τρέχουμε για να φτιάξουμε φάκελο για να πετύχουμε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ που λήγει του χρόνου. Ο Δήμαρχος, απ΄ότι φαίνεται, έχει αντιληφθεί ότι τα έργα στο λιμάνι είναι αναγκαία και τρέχει. Έχει τη δικαιολογία ότι είναι Δήμαρχος μόλις για λίγους μήνες, αλλά αυτό διόλου δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες, αφού η ίδια δημοτική παράταξη με τις όποιες παραλλαγές της και προσωπικές αντιδικίες για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι διοικεί χρόνια τώρα.
Είναι ντροπή η σημερινή κατάσταση στο λιμάνι και αυτό με τίποτα δεν διορθώνεται με τυχάρπαστες και περιστασιακές εκδηλώσεις, που εγώ τις αποκαλώ ιθανογιορτές και ζητουλοφιέστες.
Και νάταν μόνον η κατάσταση στο λιμάνι;
Μία πόλη που το Α.Τ.Π. της (Ακαθάριστο Τοπικό προϊόν) βασίζεται κατά 50% τουλάχιστον στον τουρισμό δεν έχει έναν επίσημο τουριστικό ιστότοπο. Και το site του Δήμου, του τουριστικού Δήμου Ναυπλιέων είναι ακόμα μόνον στα Ελληνικά, ενώ θάπρεπε ήδη νάταν στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά και να ετοιμάζονται οι μεταφράσεις του σε Ρώσικα, Αραβικά, Τούρκικα, Κινέζικα, Ισπανικά. Αίσχος!!! Θέλουμε να κάνουμε γιορτούλες με χορούς και τραγούδια και δεν έχουμε οργανώσει ούτε καν αυτή την διαδικτυακή ενημέρωση, που πλέον είναι κάτι πάνω από βασικό. Τί νομίζετε; Ότι  μπορείτε να προσελκύσετε τουρίστες και κρουαζιέρες, χωρίς οι τουριστικοί επιχειρηματίες και οι υπεύθυνοι να έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για το Ναύπλιο και την περιοχή;
Ντροπή!!!!! Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για το θέμα της ψηφιακής ξενάγησης του Ναυπλίου και τα μηχανήματα ήδη χάλασαν και ουδείς ασχολείται να τα επισκευάσει. Το Ναύπλιο αντί να προσφέρει καφεδάκια στους τουρίστες, θάπρεπε να δίνει στους επισκέπτες μας τα μηχανήματα της ψηφιακής ξενάγησης. Για να γνωρίζουν που θα μπορούν να πάνε, να μάθουν την ιστορία μας, να μην γυρνάνε την πόλη σαν τις άδικες κατάρες. Πληρώσαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και τα μηχανήματα χάλασαν. Ντροπή ξαναλέω. Και κάτι ακόμα. Μια ερώτηση: Πόσα μηχανήματα υπήρχαν αρχικά και πόσα υπάρχουν σήμερα; Πόσα είναι εν λειτουργία και πόσα χαλασμένα; Ποιά η δαπάνη για να τα φτιάξουμε; Μήπως χάθηκαν μερικά στη διαδρομή;  Ποιός είναι υπεύθυνος; Ντροπή!!!!
Ντροπή!!!! Χιλιάδες ευρώ δαπανήσαμε για το πρόγραμμα Κοιτίδα, που μας μαθαίνει την ιστορία των κτηρίων της πόλης του Ναυπλίου. Αντί σήμερα να οργανώνουμε την αναβάθμισή του και τη μετάφρασή του και σε άλλες γλώσσες, αντί να γίνεται αυτό, το υλικό χάθηκε από τον κυβερνοχώρο. Κάποια στιγμή εξαφανίσθηκε το koitida.gr. Αργότερα όλο το υλικό βρέθηκε σε ένα περίεργο site, στο οποίο παρέπεμπε με link, ο επίσημος ιστότοπος του Δήμου Ναυπλιέων. Για κάντε τον κόπο τώρα να πατήσετε το link αυτό που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας στο nafplio.gr. Δεν θα σας βγάλει πουθενά. Πάει και αυτό. Ντροπή!!! Δαπανήσαμε τόσα χρήματα για να δημιουργήσουμε ένα τόσο σπουδαίο πρόγραμμα, που θα βοηθούσε την πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης και κατ΄επέκταση και τον τουρισμό μας και όλα τα κάναμε μπάχαλο. Και νομίζουμε πως θα σωθούμε με χοροκαφεδάκια. Τον τουρισμό και τις κρουαζιέρες δεν τις σώζετε με φιέστες. Πιθανόν να  ενισχύσετε πολιτικά τα πρόσωπα που θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στην τοπική εξουσία και ίσως τελικά στο πίσω μέρος του μυαλού μερικών από εσάς, αυτό να κυριαρχεί.
Θέλουμε να λέμε ότι έχουμε τουριστική πολιτική και την ίδια στιγμή το Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών του Δήμου είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο και εξαφανισμένο. Δεν θάπρεπε νάταν πρώτη μούρη μόστρα εκεί που αποβιβάζονται οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια; Είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι βοηθάμε την κρουαζιέρα με μια περιστασιακή φιέστα ιθαγενών (όπως εύστοχα έχει καθιερώσει τον όρο ο φίλος στο παλαμπούρτζι) ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουμε οργανώσει ένα κανονικό Γραφείο Πληροφοριών; Θα μπορούσαμε λοιπόν και μέχρι να γίνει σε δυό τρεις αιώνες πραγματικότητα (λόγω των άχρηστων που μας κυβερνάνε και εδώ ομιλώ συλλογικά για την κυβερνώσα δημοτική παράταξη) το Μουσείο στο τελωνείο να δημιουργηθεί ίσως εκεί ένα  οργανωμένο γραφείο πληροφοριών, με τα έντυπα, τα μηχανήματα της ψηφιακής ξενάγησης, με άτομα που θα μπορούσαν να δώσουν κάθε τουριστική πληροφορία και αν θέλετε θα μπορούσαν και να προσφέρουν και σε κανέναν ζήτουλα τουρίστα (διότι υπάρχουν και τέτοιοι) νερό και καφεδάκι. Όχι να το προσφέρουμε μόνοι μας ως να είμαστε εμείς οι ζήτουλες του πορτοφολιού του. "Σου δίνουμε καφεδάκι και εσύ ακούμπα τα στα καταστήματά μας" Δεν θέλει αυτό ο σωστός τουρίστας ο συνειδητοποιημένος τουρίστας και στην τελική αυτόν που έχει ανάγκη η πόλη. Οργάνωση και σεβασμό θέλει. Και όχι αρπακολλιές.

2 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
    ΔΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΑΠΛΑ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΚΟΝΒΟΙ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΝΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΝΑ ΣΚΟΡΠΑΝΕ ΠΑΝΤΟΥ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΣΕ 500 ΜΕΤΡΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΑΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΦΟΡΤΩΝΕΤΕ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΤΕ? ΠΟΙΟΙ ΛΑΔΩΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ? ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΑΣ ΤΑ ΒΛΑΧΟΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ ΣΑΣ ΕΛΕΙΠΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί τι σας έφταιξαν τα πανηγύρια;

    Πως την έλεγαν αυτή την ταινία με την Ναθαναήλ και το πρίγκηπα Φριτς, Χανς ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, που μας κάνει πάντα πολύ περήφανους όταν την βλέπουμε; Πολύ εκτιμήσαμε τον ξανθό πρίγκηπα που έτρωγε και καρπούζι - λυπηθήκαμε κιόλας στο τέλος για το δράμα του.

    Εγώ πάντως πήρα τσαρούχια για εμένα και φούμο για τα παιδιά μου. Εγώ θα χορεύω καλαματιανό και τα παιδιά στην επετεία.

    Άντε να δούμε τέτοιες λεβεντιές και όταν έρθει ο έκτος στόλος.

    ΕΕΕΕΕΕιιιόπα! Γειά σου μπαμπάκο - γειά σου οικογένεια! όπα όπα όπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή