Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Οι προτεραιότητές τους-οι προτεραιότητές μας

Μάλλον οι μελετητές του ΙΓΜΕ δεν έχουν παρατηρήσει τις δράσεις και τις προτάσεις των προοδευτικών ανθρώπων στην Αργολίδα, αφού επιχειρούν να τους κάνουν μάθημα περί των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα με τους μελετητές ότι τα νερά με τον καιρό θα λιγοστεύουν και συμφωνούμε ότι υπάρχει ανά έτος αύξηση της κατανάλωσης νερού ανά κάτοικο. Δεν μας λέει βέβαια ο κ. Μανιάτης ότι για την καταναλωτική αυτή μανία, και την αλλαγή των προτύπων της ζωής μας, έχουν την ευθύνη τους και οι Πασοκικές Κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Παρότι λοιπόν αμφισβητώ τα νούμερα των εκτιμώμενων καταναλώσεων νερού το 2021, που περιέχονται στη μελέτη του ΙΓΜΕ (αφού δεν μπορεί κανείς να με πείσει ότι η μηνιαία κατανάλωση του Αλεάτη το 2021 θα είναι 34 κ.μ. , ενώ του Κρανιδιώτη 2,4 κ.μ.) όμως θεωρώ ότι ο συνδυασμός των αλλαγών στα καταναλωτικά μας πρότυπα, με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί την ανάγκη για λήψη μέτρων.

Όμως οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ανησύχησαν ορθά με τις εκτιμήσεις της μελέτης (εσφαλμένες αλλά αυτές υπήρχαν μέχρι το θέμα να αναδειχθεί από αυτό το ιστολόγιο) και από τη μείωση των υδάτων (για τις εκτιμήσεις αυτές θα μιλήσω αύριο) ώστε να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν μια σειρά από δράσεις με στόχο τη μείωση των καταναλώσεων, την εξοικονόμηση νερών, τη χρήση διπλών δικτύων στα σπίτια, τη χρήση νερού Αναβάλου για πότισμα των πάρκων και των περιαστικών πρασίνων, τον έλεγχο των τεράστιων διαρροών νερού (και πιθανών κλοπών), τη σωστή μεταφορά νερού από τις πηγές της Λέρνας και της Αμυμώνης στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, την τοποθέτηση κοινών φίλτρων (οιονεί διυλιστηρίου) στη Λέρνα για Άργος και Ναύπλιο, τη σωστή τιμολογιακή πολιτική που θα επιβραβεύει τις χαμηλές καταναλώσεις και θα τιμωρεί τις μεγάλες και θα είναι εξοντωτικές για τις πολύ μεγάλες. Και δεν είναι μόνον αυτά που θα ήθελα να δω σαν προτεραιότητες της Πασοκικής Κυβέρνησης και των τοπικών δεξιών δήμων. Θα ήθελα να δω ότι κάποιοι δραστηριοποιούνται για το φράγμα της Τζερτζελιάς, για τη δέσμευση όλων των επιφανειακών υδάτων του νομού που χύνονται στη θάλασσα, για την εξοικονόμηση των νερών για άρδευση με στάγδην σωλήνες, την άμεση παύση φυτέματος υδροχαρών φυτών στα πάρκα και τέλος την προστασία της Λέρνας από την υπεράντληση (γι αυτό θα μιλήσω αύριο).

Αυτές είναι κατά τη γνώμη μου οι δράσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν και εδώ δεν υπάρχουν ειδικοί ή μη. Δεν υπάρχουν στο θέμα αυτό δόκτορες και απλοί πολίτες. Υπάρχουν ιδεολογίες και προτεραιότητες και ουδείς δικαιούται να τις καταργεί με την επίκληση επιστημονικών μελετών.

Εγώ είμαι υπέρ της σύνεσης.

Η Πασοκική λογική οδηγεί όμως ακριβώς στο αντίθετο. Διαπιστώνει το πρόβλημα, αλλά αυτόματα ανακαλύπτει και τη μαγική λύση. Δεν πειράζει παιδιά, μας λένε, ας διπλασιάσουμε τις καταναλώσεις. Έχουμε τη λύση. Να αφαλατώσουμε το νερό στον Ανάβαλο. «Συνεχίστε να πορεύεστε ως έχει». Αυτό ουσιαστικά μας λένε.

Έτσι πορευτήκανε και τα προηγούμενα χρόνια. Ο Υφυπουργός και οι Πασόκοι.

Έτσι χειρίστηκαν τις γραμμές του τρένου και τρένο δεν έχουμε. Γι΄ αυτό έχουμε δύο νοσοκομεία και τα δύο υποβαθμισμένα. Γι΄ αυτό έχουμε οικόπεδο για Πανεπιστήμιο στη Δαλαμανάρα και κτήρια δεν έχουμε. Γι΄ αυτό έχουμε κάμποσα άδεια κουφάρια συσκευαστηρίων των αγροτικών συνεταιρισμών. Γι΄ αυτό έχουμε τόσες μελέτες για τα νερά, που απ΄ ότι φαίνεται η μία αντιγράφει την άλλη. Έτσι χειρίστηκαν το δανεικό δημόσιο χρήμα, που το μοίραζαν χωρίς φειδώ.

Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια λογική χειρίζονται σήμερα το πρόβλημα των νερών.

Θεωρούν ότι το κράτος με τη μαγική του ράβδο μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα.

Όλα φίλοι μου είναι θέμα προτεραιοτήτων. Νερό μπορούμε να έχουμε από αφαλάτωση, με μεταφορά από τις Άλπεις, με μεταφορά παγόβουνου από το Βόρειο Πόλο.

Όλα αυτά μπορούν να ηχούν ωραία στα αυτιά. Να φτιάξουμε διυλιστήριο για να έχουμε όλοι άφθονο νερό. Όχι δεν συμφωνώ. Αυτό που εγώ λέω είναι να αλλάξουμε τα πρότυπα και τις συνήθειές μας και να διαχειρισθούμε με σωστό τρόπο αυτά που έχουμε. Ας κάνουμε πρώτα αυτά και μετά ας δούμε τις λύσεις που χρησιμοποιούν οι Σαουδάραβες των πετρελαίων.


Υ.Γ. Πληροφορήθηκα από το ιστολόγιο της άλλης πρότασης ότι η μελέτη της ENVECO για τις εκτιμήσεις των καταναλώσεων νερών στην Αργολίδα παρουσιάσθηκε στην Πάτρα το 2008. Δεν είναι λοιπόν αστείο που το ΙΓΜΕ κατακρίνει εμένα, ότι δεν αμφισβήτησα τότε την άγνωστη σ΄ εμένα και στο σύνολο του λαού μελέτη; Δικιά μου δουλειά ήταν ή δικιά τους;



2 σχόλια:

  1. ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ

    http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=05/05/2011&id=272594

    ΩΧ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΝΕΡΟΥ ΜΑΣ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΟΘΡΑΤΖΙΔΙΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασε, Κώστα, που αυτά περί κλιματικής αλλαγής μπορεί και να μην ισχύουν, μπορεί, λέμε .. και η "αειφόρος" χρήση της πράσινης ενέργειας σηκώνει πολύ .. αέρα, νερό κλπ. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί ασχολούνται με αυτές τις μπίσνες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή