Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Οι επιθέσεις κατά των ιχθυοτροφείων

Δηλώσεις, αποφάσεις  και άρθρα για τις ιχθυοκαλλιέργειες:
Προτροπή του Μ.Α. στο site της άλλης πρότασης, προς το Δήμο Ναυπλιέων σε σχέση με τη διαβούλευση για τις ιχθυοκαλλιέργειες:
"Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί μέχρι 26 Μάιου. Μήπως ο δήμος Ναυπλιέων τα Τοπικά συμβούλια Τολού Δρεπάνου και Ιρίων πρέπει να καταθέσουν τις απόψεις τους αφού το θέμα αφορά όλο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας"
Ωραίο ανέκδοτο. Η δημοτική αρχή είναι πολιτικά ανίκανη για το ο,τιδήποτε. Λέτε να έχει γνώμη για τις ιχθυοκαλλιέργειες; Κάποιες κραυγές πιθανόν να ακουσθούν, σοβαρές απόψεις όμως αποκλείω να έχουν.

Δ
ηλώσεις του κ. Υφυπουργού στο Δημοτικό Συμβούλιο Επιδαύρου.

Την επιστημονική και πολιτική του άποψη ότι όλες οι θάλασσες της Αργολίδας είναι κορεσμένες από τις ήδη υφιστάμενες ιχθυοτροφικές μονάδες και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παραπέρα επέκτασής τους, κατέθεσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ και βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του στο ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Επιδαύρου, που έγινε την Παρασκευή 13.05.2011, στο Πνευματικό Κέντρο Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό, με την παρουσία άνω των 150 πολιτών του Δήμου.
Επιστημονική άποψη; Με ποιά δεδομένα; Κατόπιν ποιάς επιστημονικής έρευνας;

Τα Δημοτικά Συμβούλια Επιδαύρου και Ερμιονίδας εξέφρασαν την πλήρη καταδίκη τους στο σχέδιο που έχει βγει για διαβούλευση και ουσιαστικά θεώρησαν τις ιχθυοκαλλιέργειες ως το απόλυτα κακό.

Δεν πάμε νομίζω καλά.
Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας από τους ελάχιστους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα έχει προσφέρει φρέσκα ψάρια στους Έλληνες σε σχετικά προσιτές τιμές.
Τί ζητάμε; Την εξαφάνιση του κλάδου αυτού; Το μηδενισμό των εξαγωγών. Την αύξηση των εισαγωγών ψαριών σε υψηλότερες τιμές;
Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών δεν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Δεν σημαίνει ότι δεν αναπτύχθηκε τελείως άναρχα. Δεν σημαίνει ότι δεν δεν δημιουργεί προβλήματα σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Τα προβλήματα.
Η άναρχη ανάπτυξη των εντατικών θαλάσσιων καλλιεργειών και του εύκολου κέρδους στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξής τους, οδήγησαν τα πράγματα σε λάθος κατευθύνσεις, δημιούργησαν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, και η κερδοσκοπία συνέτεινε στην κατάρρευση των εξαγωγικών τιμών των ψαριών με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε ζημιές και κάποιες από αυτές να κλείσουν.
Ένα μεγάλο επίσης πρόβλημα είναι οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές εδρεύουν σε απομακρυσμένες παραλίες είχε σαν αποτέλεσμα την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία και την παράβαση κάθε εργατικής νομοθεσίας.
Ταυτόχρονα πολλές από τις μικρές επιχειρήσεις παραμένουν τελείως ανεξέλεγκτες από πολλές πλευρές και είναι κοινό μυστικό, ότι έχουν δημιουργήσει ανεξάρτητα κράτη που λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες. Οι καταγγελίες που υπάρχουν για παράβαση των όρων λειτουργίας τους και των περιβαλλοντικών μελετών, βάσει των οποίων έχουν δοθεί οι άδειες είναι κοινό μυστικό.
Σε όλο αυτό το χαώδες σκηνικό, πρέπει να μπει μία τάξη. Δεν πρέπει να κραυγάζουμε και να εκφράζουμε δήθεν επιστημονικές απόψεις, αλλά να δούμε ένα καλύτερο μέλλον στον κλάδο. Και για τους εργαζόμενους και για το περιβάλλον και για τους άλλους (πιθανόν) ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας.
Πριν εκφράσω τις προτάσεις μου πάνω στο σχέδιο διαβούλευσης και αφού καταδικάσω τις κραυγές θα θέσω το εξής θέμα:
Η λειτουργία των  ιχθυοκαλλιεργειών στην Αργολίδα αποτελούσε  ένα πρόβλημα χρόνια τώρα.
Μπορείτε λοιπόν να μου πείτε ποία ήταν η άποψη πάνω στο θέμα αυτό των κομμάτων, των Περιφερειακών και των δημοτικών παρατάξεων; Θα σας πω ότι όλοι ασχολούντο πώς θα πάρουν ψήφους, πώς θα κάνουν ρουσφέτια, πώς θα κραυγάσουν κατά των ανάλγητων πολιτικών των αντιπάλων. Κανείς δεν είπε το ο,τιδήποτε για το θέμα αυτό.
Με μια εξαίρεση μιας δημοτικής παράταξης. Δεν χρειάζεται βέβαια να σας πω ποιά είναι η παράταξη που χρόνια τώρα εκφράζει απόψεις και προτείνει πολιτικές και λύσεις.
Ένα θα σας πω. Ότι αυτή η παράταξη χρόνια τώρα ζητάει να γίνει μια μελέτη για να διαπιστώσουμε τις επιβαρύνσεις του Αργολικού κόλπου από τη λειτουργία των ιχθυοτροφείων και των άλλων δραστηριοτήτων.
Αυτό θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει γίνει.
Έστω και τώρα ας γίνει. Ας πάψουμε να εκφράζουμε δήθεν επιστημονικές απόψεις και να κραυγάζουμε κατά του εαυτού μας, απλώς και μόνον για να γίνουμε αρεστοί στους ψηφοφ΄΄ορους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου