Μόνος ολομόναχος




Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τα Κερατιάτικα

Στην προηγούμενη ανάρτησή μου για την ήττα του προοδευτικού-οικολογικού ζητούμενου για λύση που θα προσανατολίζεται στο δίπολο ανακύκλωση στην πηγή-ΧΥΤΥ, μου απάντησε φίλος/η αναγνώστης/στρια ότι ήσαν εύκολα και βιαστικά τα συμπεράσματα που έβγαλα για τους αγώνες των κατοίκων στην Κερατέα και με παρέπεμψε για τις δικές τους απόψεις στο link http://dosepasa.wordpress.com/2011/05/02/bx201/
Κατά τη γνώμη μου οι απόψεις του συγκεκριμένου ιστολογίου συμπυκνώνονται στις παρακάτω παραγράφους που τις αντιγράφω επί λέξει:
"Μετά από 129 ημέρες οι πολίτες κέρδισαν την πρώτη μεγάλη μάχη. Έδιωξαν τα ΜΑΤ από την Κερατέα με μεγάλο κόστος. Όλοι ξέρουμε πόσο έχει αλλάξει η ζωή όλων μας. Το αποτέλεσμα ήταν μία μεγάλη νίκη για τους κατοίκους και μία τεράστια ήττα για την κυβέρνηση και αυτούς που υπηρετεί. Μετά από αυτά τα γεγονότα καλούμαστε σε διαπραγμάτευση και θέτονται κάποιοι όροι. Ιστορικά τους όρους τους θέτουν οι νικητές και όχι οι ηττημένοι.

Οι όροι και οι κόκκινες γραμμές πρέπει να τεθούν από τους εκπροσώπους μας και όχι από την άλλη πλευρά. Αν η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των κατοίκων και να προχωρήσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, να ικανοποιήσει με επίσημο τρόπο, τα δύο διαχρονικά μας αιτήματα:

1) ΤΟ ΟΒΡΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΑΥΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΧΥΤΑ ΚΑΙ

ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΕΡΓΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

2) Η ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Αφού εξασφαλιστούν αυτά, τότε κι εμείς θα μπούμε στη διαδικασία να προτείνουμε λύση για τα δικά μας απορρίμματα. Μετά από συζήτηση με τους κατοίκους, που θα συναποφασίσουν μαζί με τους θεσμικούς φορείς του τόπου και τους επιστήμονες. Όχι τους επιχειρηματίες. Λύσεις υπάρχουν χιλιάδες. Μαζί και τεχνολογίες. Τώρα αν θα είναι στο ΒΙΟ.ΠΑ. ή στη Φέριζα ή κάπου αλλού θα το δείξουν οι μελέτες." (οι επισημάνσεις εκτός από τα κεφαλαία είναι δικές μου)

Κατά πρώτον μου προκαλεί τεράστια απέχθεια η φράση ότι τους όρους τους θέτουν οι νικητές. Από αυτή τη λογική του τσαμπουκά έχουν υποφέρει χιλιάδες πολίτες, δημοκράτες-αριστεροί. Θεωρώ ότι είναι τελείως καταδικαστέα η λογική αυτή.

Ως προς την ουσία, πιστεύω ακράδαντα, ότι το κείμενο αυτό των αγωνιστών της Κερατέας επιβεβαιώνει ολοκληρωτικά την άποψή μου ότι η φιλική με το περιβάλλον πολιτική της ανακύκλωσης-ΧΥΤΥ, ηττήθηκε. Επίσης επιβεβαιώνεται η άποψή μου ότι οι μικροαστοί Κερατείς, απλώς δεν ήθελαν τη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην περιοχή τους. Δεν προτείνουν κάποιον άλλο τόπο ακόμα και για τα δικά τους απορρίμματα. Αλλά το πιο βασικό που προκύπτει από το κείμενο αυτό, και κάθε καλόπιστος θα πρέπει να το δει, είναι ότι οι νικητές ισχυρίζονται ότι "Λύσεις υπάρχουν χιλιάδες. Μαζί και τεχνολογίες.". Τί σημαίνει αυτό αν όχι εγκατάλειψη της ανακύκλωσης στην πηγή και στροφή στις διάφορες μεθόδους καύσης; Ποιές είναι οι τεχνολογίες που υπάρχουν πέραν της ανακύκλωσης στην πηγή και είναι φιλικές με το περιβάλλον; Η αεριοποίηση, ή καύση, η παραγωγή ενέργειας κλπ; Υπάρχει κάτι άλλο φιλικό προς το περιβάλλον και δεν το γνωρίζουμε; Αν ναί ας το δούμε και ας παλέψουμε μαζί. Ομως μέχρι σήμερα το ζητούμενο των προοδευτικών είναι η ανακύκλωση και η συνειδητοποίηση των πολιτών. Και μαζί με την ανακύκλωση υποχρεωτικά πηγαίνει και η χωροθέτηση και λειτουργία ΧΥΤΥ


Τέλος είναι ολοφάνερα αστείος ο ισχυρισμός των αγωνιστών της Κερατέας ότι θα αποφασίσουν οι κάτοικοι χωρίς τους επιχειρηματίες. Κάτοχοι των "χιλιάδων" τεχνολογιών και λύσεων είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που αναμένουν την αποτυχία της ανακύκλωσης στην πηγή για να προωθήσουν τις τεχνολογίες τους και να κερδοσκοπήσουν πάνω στα απορρίμματα που θα πρέπει να παράγουμε σε μεγάλες ποσότητες. Κάτοχοι των τεχνολογιών και των μεθόδων αυτών δεν είναι οι κάτοικοι στην Κερατέα,ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε το Κράτος, ούτε η αντισυστημική αριστερά. Είναι πρώτη απ΄όλους η ΗΛΑΚΤΩΡ του κ. Μπόμπολα, που ανέμενε στη γωνία τη νίκη των αγωνιστών και της παλαβής αριστεράς για να προωθήσει το φάκελλο της αεριοποίησης των απορριμμάτων.

Σκεφθείτε το αγαπητοί μου. Με τίποτα δεν πιστεύω ότι είχατε κακές προθέσεις. Ομως ο αγώνας σας εκ των πραγμάτων οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση.

3 σχόλια:

  1. Σε απάντηση του αποσπάσματος που απομόνωσες και θεωρώ παρερμήνευσες, αφήνω τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής να απαντήσουν..
    ΑΠΟΨΕΙΣ-ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
    ΟΥΤΕ ΘΑΨΙΜΟ-ΟΥΤΕ ΚΑΨΙΜΟ!
    http://antixyta.blogspot.com/2011/05/blog-post_09.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιμένω: Το βασικό για να γίνει η ανακύκλωση είναι η χωροθέτηση ΧΥΤΥ. Χωρίς αυτόν ανακύκλωση δεν νοείται. Ο στόχος μπορεί να είναι να ανακυκλώνεται το 75% των απορριμμάτων, αλλά για να φθάσουμε εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε υποχρεωτικά από πιο χαμηλά. Δες τις τεράστιες προσπάθειες του Δήμου Ελευσίνας, όπου ακόμα οι ποσότητες που ανακυκλώνονται είναι ακόμα πολύ πιο κάτω από το στόχο. Τα πράγματα είναι απλά. Χωρίς ΧΥΤΥ ανακύκλωση δεν έχουμε και τότε ανοίγει διάπλατα, παρά τις καλές προθέσεις κάποιων ο δρόμος για καύση. Οταν μάλιστα λέγεται με εμφαντικό τρόπο ότι "οι λύσεις είναι χιλιάδες". Και αν δεν το πιστεύεις σε παραπέμπω σε ρεπορτάζ της Καθημερινής http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_08/05/2011_441470
    Τίτλος: Παρασκήνιο σε τρεις κατευθύνσεις για Κερατέα
    Μερικά ενδιαφέροντα σημεία του

    "Νέα, σύνθετα δεδομένα στην υπόθεση της Κερατέας έφεραν οι συναντήσεις τοπικών φορέων με την υπουργό Περιβάλλοντος. Το πρώτο αφορά τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε τοπικό επίπεδο, καθώς όπως όλα δείχνουν το μέτωπο της Κερατέας δεν είναι πλέον αρραγές. Το δεύτερο αφορά το πολιτικό σκέλος, καθώς η απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει διαμεσολαβητικό ρόλο στο υπουργείο Περιβάλλοντος δεν φαίνεται να αποδίδει σε επίπεδο εξεύρεσης λύσης. Το τρίτο αφορά τον επιχειρηματικό πόλεμο που εξελίσσεται γύρω από τα σχεδιαζόμενα έργα, στον οποίο τοπικοί εκπρόσωποι ή σύμβουλοι φαίνεται να παίρνουν θέση. Παράλληλα, άναψε για τα καλά ο επιχειρηματικός πόλεμος για τα σχεδιαζόμενα έργα στην Κερατέα (ΧΥΤΥ, εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και κάποιες άλλες μονάδες). Στην πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων της Λαυρεωτικής με την υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, δεν τηρήθηκαν καν τα προσχήματα, καθώς εμφανίστηκε σχέδιο για τη χωροθέτηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο ΒΙΟΠΑ Κερατέας (δίπλα στον βιολογικό καθαρισμό), το οποίο έφερε τη σφραγίδα γερμανικής θυγατρικής ελληνικού κατασκευαστικού κολοσσού (ερωτώμενος από την «Κ» ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής υποστήριξε πάντως ότι δεν γνωρίζει καν τη συγκεκριμένη εταιρεία). Ο συγκεκριμένος όμιλος φέρεται να κινείται έντονα προκειμένου να επιτύχει την επιλογή συγκεκριμένης τεχνολογίας επεξεργασίας απορριμμάτων. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των ανταγωνιστών, που με τη σειρά τους προσέγγισαν τον δήμο για να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ανάμεσα σε αυτούς, η μία από τις τρεις εταιρείες που έχει αναλάβει την κατασκευή του ΧΥΤΥ, αλλά και μια εταιρεία συμβούλων με έδρα το Βέλγιο. Το πρόβλημα είναι ότι οι φορείς της Κερατέας, έως τώρα, δεν έχουν ξεκαθαρίσει από τη δική τους πλευρά τι θέλουν. Παρότι θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη διαμεσολάβηση της κ. Μπιρμπίλη, προκειμένου να προτείνουν τις ηπιότερες των λύσεων (πάντα συνοδεία ΧΥΤΥ, που είναι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης), στην τελευταία συνάντηση εκφράστηκαν αρκετές και αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς ξεχνά και υποτιμά τον σκληρό πυρήνα των αντιδρώντων στην Κερατέα. Για τον λόγο αυτό, τοπικές προσωπικότητες με ευρεία λαϊκή απήχηση προσπαθούν το τελευταίο διάστημα να κατευνάσουν τα πνεύματα, προβάλλοντας τα οφέλη από το να επιστρέψει η ειρήνη στην Κερατέα."
    Αμφιβάλλεις ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους. Αμφιβάλλεις ότι έχουν πλησιάσει τους τοπικούς γαλάζιους και πράσινους παράγοντες; Μην κοροϊδευόμαστε. Ηττηθήκαμε σύντροφοιοιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι άνθρωποι αυτοί αγωνίστηκαν γιατί δεν ήθελαν τα σκουπίδια όλης της Αττικής ( στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα δικά σου και δικά μου)στην αυλή τους και μέσα από ένα τετράμηνο αγώνα που αφήνει παρακαταθήκες, αυτό το πέτυχαν…και είναι σίγουρα νίκη.
    Το αν και πως θα επιλέξουν να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους είναι ένα ζήτημα που δεν έχει λήξει…από όσο μπορώ να κρίνω.
    Όσο για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι γνωστό σε όλους ότι πιέζουν, έτοιμα σχέδια έχουν…αρπαχτές χοντρές κάνουν .
    Αλλά όταν τα βρουν σκούρα κάνουν πίσω.
    Στην περιοχή της Θήβας πέρσι που ξεσηκώθηκαν κάτοικοι φορείς Δήμοι ακόμα και η εκκλησία, ο μεγαλοεργολάβος που σκόπευε να εγκαταστήσει εργοστάσιο καύσης έκανε πίσω..
    Στην Πελοπόννησο, τα σχέδια για εγκατάσταση στον Αχλαδόκαμπο, στα Αθίκια, εγκαταλείφθηκαν μετά από τις κινητοποιήσεις που υπήρξαν.
    Όλοι ξέρουμε ότι σχέδια υπόγεια εξυφαίνονται για να επανέλθουν….αλλά αυτός δεν είναι λόγος να απαξιώνουμε τους αγώνες που δίνονται …..όταν επίσης είναι πια σε όλους γνωστό πως χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται….

    ΑπάντησηΔιαγραφή