Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Καραθώνα (5) Οι προτάσεις και οι σιωπές

Λίγο-πολύ τ΄ανέφερα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παραλία της Καραθώνας


Το αίσχος του παράνομου σκουπιδότοπου (ΧΑΔΑ) με το νέο λόφο από σκουπίδια που δημιουργήθηκε (και ύστερα φωνάζουμε για την Κερατέα)

Το αλαλούμ της χρήσης της παραλίας, ακόμα και της θάλασσας με τα πλαστικά παιχνίδια.

Το μεγάλο θέμα της επιστροφής των απαλλοτριωθεισών εκτάσεων στους παλαιούς ιδιοκτήτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας με τεράστιες πιθανότητες δικαστικής επιτυχίας.

Τα έργα των γηπέδων και του εστιατορίου, που έχουν μείνει στη μέση

Το γεγονός ότι δεν ξεκίνησαν ποτέ τα έργα του βιολογικού καθαρισμού και του θεάτρου.

Η αυθαίρετη χρήση κτηρίων από ιδιώτες.



Όλη αυτή η εκρηκτική κατάσταση θυμίζει ένα «ιδανικό» τοπίο, για ξεπούλημα της Καραθώνας, με πιθανή κατεύθυνση την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και την Ισπανοποίησή της με την ανέγερση των φριχτών πρόχειρων παραλιακών παραθεριστικών κατοικιών.

Το σκηνικό αυτό το ενισχύει το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΘΩΝΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΡΑ ΝΑ ΟΡΑΜΑΤΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ.

Για να είμαι όμως ειλικρινής μαζί με τη δημοτική αρχή σιωπούν και πολλοί άλλοι.

Δεν έχω ακούσει κανένα σχέδιο, καμία πρόταση και από τους εξής:

Την Κυβέρνηση

Το ΠΑΣΟΚ

Τη Νέα Δημοκρατία

Το ΣΥΡΙΖΑ

Το ΛΑΟΣ

Τον Υφυπουργό Γιάννη Μανιάτη

Το Βουλευτή Γιάννη Αδριανό

Τον Περιφερειάρχη Τατούλη (ποιό είναι το μικρό του όνομα δεν θυμάμαι)

Τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Χειβιδόπουλο (ομοίως δεν θυμάμαι)

Όλες τις Περιφερειακές παρατάξεις

Τη Δημοτική παράταξη του Αναστ. Σαλεσιώτη

Τη Δημοτική παράταξη του Χρ. Γραμματικόπουλου.

Πιθανόν να κάνω κάποιο λάθος και κάποιος να έχει εκφράσει άποψη και πρόταση για την Καραθώνα. Αν τούτο συμβαίνει ζητώ εκ προοιμίου συγνώμη και ευχαρίστως θα δεχόμουν σχόλιο στην ανάρτηση αυτή που να διορθώνει τα πράγματα.

Ας δούμε όμως ποιοί έχουν εκφράσει κάποιες θέσεις και τί έχουν πει.

Το ΚΚΕ και η δημοτική παράταξη του κ. Βασιλείου έχει προτείνει να είναι η Καραθώνα μία λαϊκή πλαζ. Δεν έχουν εξειδικεύσει την πρότασή τους και δεν μας έχουν πει πώς ακριβώς, με ποιούς όρους και με ποιά έργα (εάν θα πρέπει να γίνουν έργα) θα γίνει αυτό. Διότι, φαντάζομαι, δεν θεωρούν τη σημερινή χρήση της Καραθώνας με τα ιδιωτικά συμφέροντα να την λυμαίνονται, ως μια λαϊκή παραλία.

Η βουλευτής κ. Έλσα Παπαδημητρίου με παρέμβασή της μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, σαφώς ομίλησε για ιδιωτικοποίηση και για τη δημιουργία μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Διαφωνώ μαζί της, αλλά θεωρώ τη στάση της, πιο γενναία από αυτή των σιωπούντων.

Ο τέως Δήμαρχος και τέως βουλευτής κ. Γεώργιος Τσούρνος έχει προτείνει την αναβίωση της παλιάς προγραμματικής σύμβασης. Παρότι θεωρώ την δική του δημοτική αρχή συνυπεύθυνη του ναυαγίου του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης, πιστεύω ότι η σημερινή του πρόταση έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά, μπορεί να γίνει βάση συζήτησης και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα βασισθεί μια ολοκληρωμένη σωστή πρόταση για την Καραθώνα.

Τέλος η άλλη πρόταση έχει προτείνει να γίνει η Καραθώνα ένα θεματικό αθλητικό πάρκο.

Θεωρώ την πρόταση αυτή ως έχουσα το καλύτερο στόχο και περιεχόμενο, όμως, θεωρώ ότι με τη σημερινή συγκυρία είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή.

Πρέπει επομένως η πρόταση αυτή να συμπληρωθεί, να εξειδικευθεί, να εμπλουτισθεί με τις ιδέες της προγραμματικής σύμβασης και με άλλες που θα σας πω στην επόμενη ανάρτηση για να έχει τη δύναμη να αντιπαρατεθεί στην πρόταση της κ. Παπαδημητρίου για άκριτη ιδιωτικοποίηση με κατασκευή ξενοδοχειακών μεγαθηρίων ή/και εκατοντάδων παραθεριστικών κατοικιών.

Αντιτίθεμαι στην κατασκευή μεγάλου πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος για τους εξής λόγους:

Απαιτούνται τεράστια κεφάλαια για την κατασκευή ενός πολυτελούς μεγαθηρίου με αποτέλεσμα να είναι βέβαιο, ότι το Δημόσιο θα έχει μηδαμινά έσοδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου ωριμάσει η επένδυση.

Ένα τέτοιο συγκρότημα είναι βέβαιο ότι θα έχει λειτουργία λίγων μηνών ετησίως και έτσι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο αριθμός των λουομένων στην Καραθώνα είναι τόσο μεγάλος, ώστε είναι βέβαιη η υποβάθμιση της παραλίας με την έλευση και άλλων ατόμων, στις μέρες αιχμής, πράγμα το οποίο θα είναι αρνητικό και για το λαό, αλλά και για την επένδυση.

Τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα περνάνε ήδη χαλεπούς καιρούς στην Αργολίδα, λόγω έλλειψης αεροδρομίου και λόγω τεράστιου ανταγωνισμού από ομοειδείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτό λοιπόν που απαιτείται είναι έξυπνες και όχι ξεπερασμένες λύσεις.

Ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι βέβαιο ότι θα λειτουργεί με το σύστημα του all inclusive με αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Λόγω όλων των παραπάνω, θεωρώ πολύ πιθανόν να μπούμε σε περιπέτειες ιδιωτικοποίησης που είτε θα αποβεί άκαρπη, είτε θα δώσει ελάχιστα οφέλη στον τόπο και στην οικονομία, δημιουργώντας περισσότερα και δυσεπίλυτα προβλήματα.

Ας οραματιστούμε λοιπόν ένα διαφορετικό σχέδιο για την Καραθώνα, βάζοντας πρώτα υπόψη τις ανάγκες των πολιτών. Το όποιο σχέδιο πρέπει να αποφέρει ένα μεγάλο κοινωνικό μέρισμα για τον τόπο, πράγμα που θα δημιουργήσει και μεγάλα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία.

Γίνεται;

Ες αύριον τα σπουδαία.

1 σχόλιο:

  1. Ας μείνουμε σ' αυτό που αναφέρει ο γράφων "...Ας οραματιστούμε λοιπόν ένα διαφορετικό σχέδιο για την Καραθώνα, βάζοντας πρώτα υπόψη τις ανάγκες των πολιτών. Το όποιο σχέδιο πρέπει να αποφέρει ένα μεγάλο κοινωνικό μέρισμα για τον τόπο, πράγμα που θα δημιουργήσει και μεγάλα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία."
    όπως λέει και ο λαϊκός τραγουδιστής. Με τελείωσες... Αχ μωρέ θα την παίρναμε τη Δημαρχία αλλά δεν το πιστέψαμε... Θα τα πούμε σε δύο χρόνια που αυτοί που νομίζουν οτι ρυθμίζουν τις τύχες αυτού του κόσμου προετοιμάζουν τον επόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή