Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Καραθώνα (6) This is the end my friend

Τελειώνω με τη σειρά αναρτήσεων για την Καραθώνα.


Εάν ήμην μόνος να λαμβάνω αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζω χρέη, επενδύσεις και τα υποδέλοιπα, σαφώς θα προτιμούσα μια παρθένα παραλία, χωρίς κτίσματα κρατικές επενδύσεις και ιδιώτες επενδυτές.

Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα



Ιδού λοιπόν το ολοκληρωμένο μου σχέδιο που προτείνω για την Καραθώνα.



Βασίζεται στην πρόταση της άλλης πρότασης για θεματικό αθλητικό πάρκο.

Δανείζομαι όμως και στοιχεία της προγραμματικής σύμβασης και βάζω και την γκλάβα μου να προτείνει και να εμπλουτίσει τις προτάσεις με κάποια πράγματα που δεν έχουν ξαναακουσθεί.



Βασικό και αυτονόητο. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ.



Επίσης βασικότατο: Βιολογικός καθαρισμός-έργο προτεραιότητας. Θεωρώ αδιανόητο ότι σήμερα λειτουργούν επιχειρήσεις δεκάδες χιλιάδες επισκέπτονται την Καραθώνα και τα λύματα να καταλήγουν σε βόθρους (απορροφητικούς;)



Βασικότατο και αυτό: Σήμερα πρέπει να δούμε τους πολεοδομικούς όρους της περιοχής, έτσι ώστε η επιστροφή με δικαστική απόφαση των απαλλοτριωθεισών εκτάσεων στους παλαιούς ιδιοκτήτες να μην είναι συμφέρουσα γι΄αυτούς. Για παράδειγμα πρέπει να καθορισθούν χρήσεις γης (όχι κατοικία) και αρτιότητες τέτοιες που ουδείς να έχει το δικαίωμα να κτίσει.



Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η κατασκευή (με λίγα χρήματα) του υπαίθριου θεάτρου. Το γεγονός αυτό θα σηματοδοτήσει την αλλαγή προσανατολισμού της παραλίας σε έναν χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.



Πρέπει να ολοκληρωθεί το γιαπί του εστιατορίου-μεγαθηρίου. Επειδή είναι λάθος να φτιάξουμε ένα κτήριο ανταγωνιστικό των διαφόρων ROYAL, για γάμους, βαπτίσεις και κομματικά τσιμπούσια, θεωρώ ότι ένα μέρος του κτηρίου πρέπει να διατεθεί για εστιατόριο και το υπόλοιπο να γίνει ένα κέντρο υποδοχής και ενημέρωσης των επισκεπτών του θεματικού πάρκου και λογιστήριο-ταμείο. Επίσης θα μπορούσε να στεγάσει και ένα εκθετήριο τοπικής παραγωγής.



Ολοκληρώνουμε τα έργα του αθλητικού πάρκου. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε έξυπνοι και ευέλικτοι και να μην δώσουμε βαρύτητα (χωρίς να τα αγνοήσουμε) στα πιο δημοφιλή αθλήματα, αφού θα υπάρχει ανταγωνισμός με τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις (tennis clubs, 5Χ5). Θεωρώ ότι πρέπει να κατασκευάσουμε πρότυπες εγκαταστάσεις για ιδιαίτερα αθλήματα, που έχουν μικρότερο ίσως κοινό, αλλά αρκετά φανατικό σε όλο τον κόσμο. Σαν τέτοια προκρίνω: To mountain bike (ποδήλατο βουνού), αναρριχήσεις, σκοποβολή, ειδικά θαλάσσια αθλήματα. Θεωρώ ότι μια καλά οργανωμένη μονάδα μπορεί να προσελκύσει χιλιάδες φίλους αυτών των αθλημάτων απ΄όλο τον κόσμο. Χιλιάδες φίλοι της σκοποβολής και κυνηγοί στις νεκρές κυνηγετικές περιόδους θα έχουν κίνητρο να επισκεφθούν την Καραθώνα και την περιοχή μας. Το σκοπευτικό κέντρο το βλέπω στο σημερινό χώρο του σκουπιδότοπου. Θεωρώ την Καραθώνα ως έναν ιδανικό τόπο για την ανάπτυξη του αθλήματος του τριάθλου (κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο) Μπορεί να μην το γνωρίζετε αλλά το άθλημα αυτό είναι πολύ δημοφιλές στο εξωτερικό και χιλιάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες ασχολούνται με το τρίαθλο. Φαντασθείτε λοιπόν να δημιουργηθεί στην Καραθώνα το πρώτο και μοναδικό οργανωμένο κέντρο τριάθλου σε όλη την Ελλάδα. Η χώρα μας έχει όλες τις προϋποθέσεις λόγω κλίματος, θερμοκρασιών στη θάλασσα να προσελκύσει και φίλους του αθλήματος και διεθνείς αγώνες, όμως κανείς δεν έχει εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά αυτά πλεονεκτήματα.

Το σχέδιο αυτό για τη δημιουργία αθλητικού πάρκου με βαρύτητα στις δραστηριότητες που προανέφερα και σε άλλες που μπορεί κάποιος να ρίξει στο τραπέζι, είναι δυνατόν να δημιουργήσει ένα χώρο που θα δέχεται επισκέπτες από όλο τον κόσμο και τις 365 μέρες του χρόνου. Απαιτείται βεβαίως περισσότερη εξειδίκευση του σχεδίου από ειδικό μελετητικό γραφείο σε σχέση με τα έργα που πρέπει να γίνουν, το είδος της επένδυσης, τα κοστολόγια και τις χρεώσεις που θα επιβάλλονται.



Μπορεί να είναι ελκυστικότητη η ιδέα για τη δημιουργία ενός αθλητικού πάρκου στην Καραθώνα, εάν αυτή εξειδικευθεί, όμως και πάλι θεωρώ, ότι θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από τους εραστές της άκριτης ιδιωτικοποίησης και της δημιουργίας πεντάστερων ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών.

Νομίζω λοιπόν ότι το σχέδιο πρέπει να συμπληρωθεί με φουλ επίθεση κατά του νεοφιλελευθερισμού.

Προτείνω λοιπόν και το εξής:

Να δημιουργηθεί στην Καραθώνα το μοναδικό στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου Παραθεριστικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Χρόνιου Πόνου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην περιοχή και εκατομμύρια στον κόσμο αντιμετωπίζουν χρόνιους πόνους. Η κατάσταση των ανθρώπων αυτών με κατάλληλες τεχνικές, ψυχολογική στήριξη, φυσικοθεραπείες μπορεί να βελτιωθεί δραστικά. Τέτοια κέντρα αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου ξεφυτρώνουν σαν μικρά τμήματα στα μεγάλα νοσοκομεία του εξωτερικού και ίσως σε κάποιες Ελληνικές ιδιωτικές κλινικές. Η επιτυχία τους είναι τεράστια. Τόσο στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, όσο και στην καθαρά οικονομική τους διάσταση. Προτείνω λοιπόν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο, το πρώτο Κέντρο που θα συνδυάζει διακοπές, φύση, πολιτισμό, αθλητισμό με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του πόνου. Σαν να βλέπω μπροστά μου τώρα τη διαφημιστική εκστρατεία του Κέντρου να προσελκύσει κόσμο απ΄όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Βεβαίως με ένα τέτοιο Κέντρο θα μπορούσε να συνδυασθεί ένα Κέντρο θαλασσοθεραπείας και ένα κτήριο για τη διαμονή των πασχόντων και των οικογενειών τους.

Και οπωσδήποτε συμβατές με το Κέντρο αυτό θα ήσαν αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που θα έδιναν ευκαιρίες και δυνατότητες στα άτομα με αναπηρία και επομένως κίνητρο για να έλθουν και αυτοί στην Καραθώνα.

Και δεν σταματώ εδώ στην πρότασή μου. Συμπληρωματικά με το Κέντρο αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει και το Νοσοκομείο Ναυπλίου. Ας σταματήσουμε τις μπούρδες για τη λειτουργία δύο Γενικών Νοσοκομείων σε απόσταση δώδεκα χιλιομέτρων μεταξύ τους, που προσφέρουν σήμερα και θα προσφέρουν και αύριο και τα δύο υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Ας γίνει το Νοσοκομείο Άργους το γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας. Και ας μετατραπεί το Νοσοκομείο Ναυπλίου στα εξής: Αστικό Κέντρο Υγείας, Κέντρο Πρώτων Βοηθειών και ένα πολύ εξειδικευμένο Νοσοκομείο που θα προσφέρει υπηρεσίες ανωτάτου επιπέδου στον τομέα της Χειρουργικής, της Ορθοπεδικής και της Χειρουργικής αντιμετώπισης του Καρκίνου.

Φαντασθείτε πόση αναβάθμιση θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Ναυπλίου, όταν θα έχουμε ένα Νοσοκομείο που θα προσφέρει ανώτατες υπηρεσίες σε εξειδικευμένους τομείς και όλη αυτή η λειτουργία του να συνδυάζεται και με ένα Κέντρο Αποκατάστασης και Αντιμετώπισης του Πόνου στην πανέμορφη Καραθώνα.

Τί θα έχουμε αύριο; Επισκέπτες στην πόλη όλο το χρόνο, βοήθεια στο συνάνθρωπο, τεράστια οικονομική ανάπτυξη, άνθηση της αγοράς, αυξημένα έσοδα για το κράτος, τεράστια αύξηση του ΑΤΠ (Ακαθάριστου Τοπικού Προϊόντος).

Τάγραψα όλα αυτά, όχι διότι πιστεύω, ότι έχω την πιο καταπληκτική ιδέα, αλλά διότι θα πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε από τη λογική του σουβλατζίδικου. Ένα πετυχημένο σουβλατζιδικο, χιλιάδες μετά σουβλατζίδικα, ένα πετυχημένο Video club, χιλιάδες αποτυχημένα Video club, μία ΕΛΔΕ χιλιάδες ΕΛΔΕ κ.ο.κ. Εξυπνες ιδέες χρειαζόμαστε και όχι χιλιάδες αποτυχημένα πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα

Θα γίνουν όλα αυτά ή κάποια άλλα παραπλήσια;

Όχι, διότι απλούστατα τα φθαρμένο πολιτικό κατεστημένο θα συνεχίσει να κυριαρχεί με λογικές του bridge financing και το πώς θα εισπράξουμε σήμερα για να επιβιώσουμε σήμερα ως κομματικό κατεστημένο σε βάρος των επόμενων γενεών. Γιατί λοιπόν τα γράφω όλα αυτά; Απλά μου αρέσει να μαζοχίζομαι γράφοντας ιδέες που ποτέ δεν θα υλοποιηθούν.

3 σχόλια:

  1. Όχι δεν μαζοχίζεσαι όπως λες, απλά μέσα από την έκθεση ιδεών και την αφ΄ υψηλού κριτική που κάνεις--εννοώ και στα προηγούμενα περί Καραθώνας--, αυτοϊκανοποιείσαι και επιχειρείς να απαλλάξεις τον εαυτό σου από ευθύνες.

    Ωραίες ιδέες υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν και η « βαθυστόχαστη» κριτική ανάλυση, εύκολη και συνηθισμένη είναι.
    Το δύσκολο είναι να υπάρχει ικανότητα υλοποίησης των ιδεών και η κριτική να είναι εποικοδομητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σημαίνει "ικανότητα υλοποίησης των ιδεών"? Έχω βαρεθεί αυτή την ιστορία.

    Εάν κάποιος είναι λίγος και ανίκανος αυτό δε σημαίνει αυτόματα ότι έτσι είναι και όλοι οι υπόλοιποι. Τι ισοπεδωτική "λογική" είναι αυτή?

    Είναι της μόδας αυτή η ατάκα και αυτοί που αυτοβούλως είναι "μέσα στο χορό" δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να χρεώνουν την ανεπάρκειά τους και στους υπόλοιπους.

    Στον πραγματικό κόσμο ή κάνεις μία δουλειά σωστά ή δεν την κάνεις (είτε γιατί δεν θέλεις, είτε -το πιο πιθανό- γιατί δεν μπορείς) και παραιτείσαι ή (το λιγότερο) δε μιλάς.

    Και η βασική ασφαλειστική δικλείδα για να εξασφαλιστεί αυτό είναι ο συντεταγμένος δημόσιος έλεγχος και ένα σωστό και ανεξάρτητο νομικό σύστημα.

    Μήπως κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να φωνάζουμε σε όλους αυτούς που παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή μας "που πας ρε καραμήτρο?"

    Έλεος πια με τον "βλαχο-μπαροκ--μεταpolitic-ρεαλισμό" τους! Πού τα μάθανε όλα αυτά, σε σεμινάρια διακυβέρνησης χωρών του 3ου κόσμου?

    Με τον ίδιο "ρεαλισμό" προτείνω το εξής: όλοι αυτοί που είναι σε κάποια δημόσια θέση ευθύνης να εργαστούν (ως πρακτική άσκηση) υποχρεωτικά σε κάποια πολυεθνική εταιρία. Εν ανάγκη να περάσουν και από όλα αυτα τα απαράδεκτα τεστ που αυτές οι εταιρίες κάνουν στους υποψήφιους υπαλλήλους τους (νοημοσύνης, ικανοτήτων κλπ) - Εάν δεν απολυθούν λόγω ανικανότητας σε ένα 3μηνιο τότε να αναλάβουν δημόσιο αξίωμα. Εκεί να δούμε "την ικανότητα υλοποίησης ιδεών" και τα skills.

    Έλεος με τα "αφεντικά" του εαυτού τους, τους "επιτυχημένους επιχειρηματίες", τους "διανοούμενους" και τους ρεαλιστές φωστήρες.

    Η Μεσόγειος φλέγεται για τα κωλοπετρέλαια. Ποιος το περίμενε ότι θα υλοποιηθεί αυτή η "έκθεση ιδεών".

    Έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε για το καλύτερο και υποχρέωση να το υλοποιήσουμε ΤΩΡΑ για τα παιδιά μας.

    Θέλω την Καραθώνα χωρίς κυβικό τσιμέντο και υπάρχουν άπειροι τρόποι για να εξασφαλιστεί αυτό.

    (...Πρέπει να σταματήσω να διαβάζω αυτό το blog. Πάλι τα "πήρα στο κρανίο". Γαμω το κέρατό μου.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να υπάρχει "ικανότητα υλοποίησης"των πλάνων ενός προπονητή μπάσκετ ας πούμε, πρέπει να συμβούνε τα εξής:να παίξεις over play τον καλό τους,double team οπωσδήποτε,run n'gun k'fast breaks αλλά προσοχή στο high post και στη base line μάγκες μου.Αμα δεν ξέρεις και δε μπορείς τα βασικά,τότε τι σκατά προπονητής θέλεις να είσαι;
    Οποιος κατάλαβε ,κατάλαβε!!!!
    Ο βαθυστόχαστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή