Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Πάμε σαν άλλοτε

Οι πολίτες πρέπει να περπατούν στους δρόμους των πόλεων και όχι στους διαδρόμους των malls του κ. Βωβού και του κ. Λάτση.
Απαραίτητος λοιπόν είναι ο αγώνας για την τόνωση του μικροεμπορίου και η θέσπιση εμποδίων για την ανάπτυξη των υπεραγορών.
Προτείνω:
Την απαγόρευση ίδρυσης και λειτουργίας υπεραγορών πάνω από ένα μέγεθος μέσα στις πόλεις και στις παρυφές αυτών. Τη θέσπιση μιας ελάχιστης απόστασης μερικών χιλιομέτρων από τα κέντρα των πόλεων όπου θα απαγορεύεται η κατασκευή των υπερκαταστημάτων.
Τη θέσπιση κινήτρων (χαμηλότοκα δάνεια, φορολογικές απαλλαγές κλπ) για τα μικροκαταστήματα στα κέντρα των πόλεων, ιδίως γι΄αυτά που λειτουργούν σε διατηρητέα κτήρια.
Την επιβολή των τελών και προστίμων που προβλέπονται για τη διαφήμιση και τη ρύπανση που προκαλούν οι μεγάλες εμπορικές εταιρίες.
Την με κάθε τρόπο βοήθεια των Δήμων στους μικροεμπόρους.
Την κατάργηση των απαράδεκτων σε ύψος δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης σε βάρος των μικροκαταστημάτων και την επιβολή μεγαλύτερων τελών στα μεγάλα καταστήματα.
Τώρα θα μου πείτε: Μα ο κοσμάκης διαλέγει τα SUPERMARKETS διότι είναι πιο οικονομικά για τα φτωχό βαλάντιο.
Απαντώ: Δεν είναι έτσι. Η επίσκεψη στις υπεραγορές είναι πολύ δαπανηρή. Στρατιές ψυχολόγων, διαφημιστών , μάνατζερς κλπ δημιουργούν μια αφόρητη πίεση για αγορές χωρίς νόημα, για υπερκατανάλωση. Αντίθετα στον μπακάλη και μανάβη της γειτονιάς θα αγοράσεις τα απολύτως αναγκαία και συνάμα ποιοτικά. Και το κυριότερο. Η υπερκατανάλωση δημιουργεί προβλήματα παχυσαρκίας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αυτά με τη σειρά τους νέες δαπάνες. Χρήματα για φάρμακα κατά της χοληστερίνης. Χρήματα για μετάβαση στα ιδιωτικά γυμναστήρια. Χρήματα για πληρωμένο σεξ είτε διότι κανείς δεν σε πλησιάζει λόγω πάχους, είτε διότι κανείς δεν επιθυμεί το ταίρι του και προσφεύγει στις καλλονές και τους καλλονούς των ανατολικών κρατών.
Όλα τελικά είναι σε βάρος μας λόγω της καταστροφής της ζωής στα κέντρα των πόλεων για την οποία καταστροφή μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν "οι αριστεροί" με τις δεξιές πολιτικές καταστροφών και βίας.
Πάμε σαν άλλοτε λοιπόν και ας επιδιώξουμε πολιτικές που θα ξαναφέρουν στο παλαιό Ναύπλιο μικρομπακάλικα, μανάβικα, χασάπικα, κουρεία και κομμωτήρια, γιατί όχι και τσαγκάρικα, με ωραίες τσαγκαροδευτέρες και όλα τα όμορφα του παρελθόντος μας

2 σχόλια:

  1. Δε νομίζω ότι είναι καλό να δημιουργήσουμε κίνητρα και αντικίνητρα για να λειτουργήσει ο κόσμος όπως κάποιος μπορει να θεωρεί ότι πρέπει να λειτουργούν. Γιατί εκτός του ότι μπορεί να κάνει λάθος... επί πλέον με το πέρασμα του χρόνου θα δημιουργείται όλο και περισσότερο ένα μπάχαλο, ενώ αλλάζουν οι κυβερνώντες και προσπαθούν να προσαρμόσουν τα "κίνητρα" σε νέες συνθήκες. Έτσι στο τέλος καταλήγουμε να έχουμε ηλίθιους νόμους που αναγκάζονται είτε να δημιουργούν ηλίθιες καταστάσεις είτε να πέφτουν σε αχρησία δημιουργώντας μια ευρύτερη κατάσαση μπάχαλου παντού... Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να άρουμε όλες αυτές τις κατευθύνσεις και τους περιορισμούς και να αφήσουμε την ελεύθερη επιθυμία κάποιου να πάει σε ένα μικρομάγαζο ή σε ένα Mall να εκφραστεί γνήσια χωρίς αυτή επιθυμία να εμποδίζεται από κάποιον ούτε και να εμποδίζει όμως άλλους. Αυτή η γνήσια έκφραση του κόσμου χωρίς να χειραγωγείται από "παντογνώστες" αλλά χωρίς να επιβαρύνει τρίτους είναι αυτή που μπορεί με λειτουργικό, γνήσιο και επωφελή τρόπο να δημιουργήσει τις ευχάριστες καταστάσεις των γειτονιών στις πόλεις αλλά και των Mall όπου αυτά μπορούν να ευχαριστήσουν αυτούς που επιθυμούν να τα επισκέπτονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δογματικός μου ακούγεσαι……Αν ο κόσμος θέλει να περπατάει στα malls των διαφόρων, πώς (και κυρίως ποίος) θα του το απαγορεύσει? Αν ο κόσμος είναι ανόητος και αγοράζει ό,τι βλέπει και όχι ό,τι χρειάζεται, ο κ. Βωβός και ο κ. Λάτσης φταίνε? Και από πρώτο χέρι σε πληροφορώ ότι οι παχύσαρκοι θέλουν και είναι παχύσαρκοι και δεν φταίνε τα malls ή τα supermarkets (εκτός των περιπτώσεων που η παχυσαρκία οφείλεται σε δυσλειτουργίες του οργανισμού). Οι περισσότεροι από τους παχύσαρκους δεν τρώνε πολύ, τρώνε λάθος (και αυτό από πρώτο χέρι Κώστα).
    Πρέπει κάποτε επί τέλους να κοιτάξουμε τι μερίδιο ευθύνης αναλογεί σε εμάς τους ίδιους και όχι όλα να τα ρίχνουμε ή να τα ζητάμε από τους άλλους, οι οποίοι, στο κάτω κάτω, κάνουν την δουλειά τους. Εκτός αν μου πεις ότι πρέπει (πάλι) να απαγορεύσουμε στον κόσμο να σπουδάζει ψυχολόγος ή διαφημιστής. Το ότι προσπαθούν να μας παρασύρουν είναι ηλίου φαεινότερο, πρέπει όμως εμείς να «τσιμπάμε» τόσο πολύ? Πρέπει δηλαδή ο κόσμος να ενδίδει τόσο εύκολα στις πιέσεις των ψυχολόγων, των διαφημιστών και των λοιπών δυνάμεων και να καταναλώνει αλόγιστα? Για μένα φταίει ο κόσμος που δεν αντιστέκεται και πέφτει στην λούμπα (στον κόσμο όπως ξέρεις συμπεριλαμβάνομαι και εγώ). Δηλαδή τότε με το Χρηματιστήριο έφταιγαν αυτοί που παρέσυραν τον κόσμο ή ο κόσμος που πήγε και πούλησε το σπίτι του για να το παίξει στο χρηματιστήριο και να γίνει σε ένα – δυο μήνες «πλούσιος»?
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή