Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Η εν άστει παραγωγή


Στεναχωρήθηκα όταν άκουσα ότι ένα μαγαζί-εργαστήρι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου κλείνει.
Μια άλλη παράμετρος λοιπόν που πρέπει να ληφθεί υπόψη για το πώς θα πρέπει να αλλάξουν οι προοδευτικές αριστερές πολιτικές και δράσεις σε σχέση με τη ζωή στο άστυ, είναι η ενίσχυση της μικροπαραγωγής, που είναι δίπλα μας και είναι στενά συνυφασμένη με την καθημερινότητά μας και την τοπική οικονομία και επιβίωση.
Ας λένε οι φίλοι που σχολίασαν την προηγούμενη ανάρτηση. Η ελευθερία που επικαλούνται είναι σαφώς επίπλαστη, ενώ η δήθεν αυτορύθμιση της αγοράς οδηγεί σε στραγγαλισμό της τοπικής και πολλές φορές ποιοτικής παραγωγής, υπέρ της μαζικής και ισοπεδωτικής επέλασης των μεγάλων οικονομικών μονάδων, που με τη σειρά της συνεπάγεται την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας, τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα με τα ελαστικά ωράρια και την υποαπασχόληση.
Οι δήμοι έχουν καθήκον να παρεμβαίνουν και να υποστηρίζουν με συγκεκριμένες δράσεις την παραγωγή που είναι δίπλα μας.
Πολιτικές προώθησης των εντός του άστεως παραγομένων προϊόντων. Διαφήμιση. Συμβουλευτικές υπηρεσίες, φορολογικά κίνητρα, που όμως εν τέλει στην πραγματικότητα οδηγούν σε αυξημένα δημοτικά έσοδα (αντιφατικό αυτό, όμως μπορώ να το εξηγήσω), τουριστική προβολή που θα περιλαμβάνει και προβολή των τοπικών αστικών προϊόντων, αυτές και άλλες που κάποιος άλλος πιο ξύπνιος από εμένα μπορεί να σκεφτεί, είναι οι δράσεις που πρέπει να διεκδικεί μια αριστερή δημοτική παράταξη.
Για να ενισχυθούν Το τοπικό ούζο, κρασί και τσίπουρο. Οι φιγούρες του Καραγκιόζη, που δημιουργούνται στην πόλη μας. Το καταπληκτικό παγωτό που παράγεται σε εργαστήρια μέσα στο Ναύπλιο. Ο τραχανάς και οι χυλοπίτες Τα γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία μας. Το αναπλιώτικο κόσμημα που με τόσο μεράκι δημιουργείται στα καταστήματα δίπλα μας.......

2 σχόλια:

  1. Θα επιμείνω.
    Αν σε όλους όσους έχουν αυτά τα μικρομάγαζα επιτραπεί να αφοσιωθούν απλώς στη δουλειά τους χωρίς κανένα άλλο εμπόδιο ή «βοήθεια», τότε πάρα πολυ εύκολα θα αρχίσουν να ξεπετάγονται αυτά τα ποιοτικά μικρομάγαζα, όσο βέβαια μπορεί το μέγεθος της αγοράς να τα συντηρήσει. Αν όμως αρχίσουμε να δίνουμε κίνητρα, αντικίνητρα και όλα τα σχετικά ακόμα και αν στην αρχή επιτελείται κάποιος σκοπός πολύ γρήγορα δε θα μπορουμε να τον διακρίνουμε από την περιπλοκότητα που συνεχώς θα δημιουργούμε με αποτέλεσμα να χάνουμε την ελευθερία διάθεσης της εργασίας μας για έναν σκοπό που ακόμα και αν αρχικά ήταν σωστός στη συνέχεια το μόνο που θα υπάρχει από αυτόν θα είναι μία παραμόρφωση. Αυτή είναι η τύχη που έχουν τέτοιου είδους καλοπροαίρετες πράγματι προσπάθειες.

    Nothing is so permanent as a temporary government program.
    Milton Friedman

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άποψις θολοτουρκοκρατίας κ. Κεφάλα.
    Με μια μικρή δόση λεβαντίνικου σοφισμού.
    ....τρίχες, μ'άλλα λόγια.

    Μιά πιο σοβαρή προσπάθεια !



    Μικρομάγαζο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή