Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Ο Πρόεδρος της προηγούμενης διετίας

Επιτέλους.... τέλος τα γλυκανάλατα. Επιστρέφω στις... κακίες
Από χθες κύριοι έχουμε νέο Πρόεδρο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο απερχόμενος πριν από τη ψηφοφορία μας διάβασε ένα κείμενο με τα επιτεύγματά του, που προφανώς θα το δούμε δημοσιευμένο και στον τοπικό τύπο.
Κατά πρώτον θα πρέπει να σημειώσω ότι για πρώτη φορά μετά το 1985 είχαμε Πρόεδρο που δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία
Κατά δεύτερον η θητεία του είχε κάποια θετικά όπως η διατήρηση σε γενικές γραμμές του ήπιου κλίματος στις συνεδριάσεις και η απαγόρευση του καπνίσματος.
Από εκεί και πέρα:
Ψηφίσθηκε νέος κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν όμως μια απλή και πιστή αντιγραφή του σχεδίου που συνέταξε η ΚΕΔΚΕ. Με ευθύνη και του Προέδρου δεν κατέστη δυνατή η υπερψήφιση των τροπολογιών που υπέβαλε "η άλλη πρόταση" και που οπωσδήποτε θα καθιστούσαν πιο δημοκρατική τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η προχειρότητα δε της ψήφισης του κανονισμού λειτουργίας ήταν τέτοια που δεν είχαν καν αλλάξει κάποιες εκφράσεις, ώστε να προσαρμόζεται το κείμενο στα δεδομένα της πόλης μας.
Ο απελθών Πρόεδρος έκανε το τεράστιο, κατά τη γνώμη μου ατόπημα, να εισηγείται ο ίδιος σωρεία θεμάτων. Με αυτόν τόν τρόπο αντί να παραμένει ο εγγυητής της δημοκρατικής συζήτησης και της ορθής ανταλλαγής απόψεων γινόταν μέρος του προβλήματος, αφού έπρεπε ταυτόχρονα να υπερασπισθεί τις επί της ουσίας απόψεις του και την ίδια στιγμή να διευθύνει τη συζήτηση και να δίνει το λόγο στον εαυτό του που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε αδύνατο.
Αποτέλεσμα του προηγούμενου ήταν να παίρνει ο Πρόεδρος οποτεδήποτε ήθελε το λόγο και να εκφράζει τις επί της ουσίας απόψεις του, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ομιλεί παραπάνω από τους δημοτικούς συμβούλους, μόνο και μόνο για να διευθύνει τη συζήτηση και όχι για να εκφράζει τις απόψεις του περισσότερο και πιο συχνά από τους συναδέλφους του δημοτικούς συμβούλους, με τους οποίους στο σημείο αυτό έχει απολύτως τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εγώ θάλεγα ότι, εάν σε κάποιο θέμα θέλει να εκφράσει ο Πρόεδρος την άποψή του, τότε θα πρέπει και να παραδώσει την Προεδρία στον Αντιπρόεδρο, κάτι άλλωστε που γίνεται και στο Κοινοβούλιο, όταν επιθυμεί ο Πρόεδρος, κατ΄εξαίρεση, να ανέβει στο βήμα της Βουλής.
Θεωρώ λάθος να κάθεται ο Δήμαρχος ακριβώς δίπλα στον Πρόεδρο και συχνά-πυκνά (συνήθως πάνω από 20 φορές σε κάθε συνεδρίαση) να του ψιθυρίζει στο αυτί "δώσε μου το λόγο". Ναι μεν ο Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να απαντά σε κάθε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως το δικαίωμά του αυτό δεν πρέπει να το ασκεί με τρόπο καταχρηστικό για να μονοπωλήσει τη συζήτηση και θα πρέπει με επίσημο και φανερό τρόπο να ζητά από τον Πρόεδρο την άσκηση του δικάιώματός του αυτού.
Το Δημοτικό Συμβούλιο έμεινε κατά κανόνα μακρυά από τους πολίτες. Δεν πλησίασε τα τοπικά διαμερίσματα, δεν συνεδρίασε ποτέ σ΄αυτά, δεν προσπάθησε να ενισχύσει τους συμμετοχικούς θεσμούς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε δύο φορές στο Βουλευτικό. Τη μία για να ψηφίσει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, που όμως αποδείχθηκε ότι ήταν το επιχειρησιακό του Δήμου...Φαρσάλων, για να τροποποιηθεί αργότερα σε συνεδρίαση που έγινε αυτή τη φορά στο Δημαρχείο και τη δεύτερη φορά για τη ψήφιση του προϋπολογισμού επειδή το Δημαρχείο ήταν υπό κατάληψη. Επιχειρήθηκε και μια άλλη φορά να γίνει η συνεδρίαση στο Βουλευτικό για τη ψήφιση των μελετών που αφορούν την παλιά πόλη, πλην όμως είχαν ξεχάσει ότι την ίδια μέρα υπήρχε άλλη εκδήλωση στο Βουλευτικό!!
Το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε κάποιες σημαντικές αποφάσεις, που αλλάζουν τη ζωή και τη μορφή της πόλης, για άλλους προς το καλύτερο και για άλλους προς το χειρότερο, όμως ελάχιστες από αυτές υλοποιήθηκαν χωρίς κανείς να ενοχληθεί (Παραδείγματα: Το πάρκινγκ στην παραλία, η μεταφορά των ΚΤΕΛ, η μεταφορά της λαϊκής αγοράς, τα τεχνικά προγράμματα για τα έτη 2007 και 2008)
Αρνητικό κατά τη γνώμη μου για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για το οποίο όμως δεν έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη ο Πρόεδρος, ήταν το γεγονός ότι κάποιοι δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως κατά κύριο λόγο οι Χουντάλας, Μπαρού, Αντωνιάδης (και εγώ το έκανα κάποιες λίγες φορές) παρενέβαιναν στη συζήτηση χωρίς να έχουν ζητήσει και πάρει το λόγο. Άλλά και ο Δήμαρχος και ο ίδιος ο Πρόεδρος πολλές φορές διέκοπταν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα την ομιλία των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών.
Επίσης ένα ακόμα ατόπημα του Προέδρου ήταν η παρέμβασή του σε ομιλίες δημοτικών συμβούλων, και η αφαίρεση του λόγου από αυτούς με το επιχείρημα ότι ήσαν εκτός θέματος, πριν καν ολοκληρώσουν τη σκέψη τους. Και βέβαια η έκφραση γνώμης από τους δημοτικούς συμβούλους πρέπει να είναι ελεύθερη και δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε Πρόεδρο η λογοκρισία της γνώμης με το επιχείρημα ότι ο ομιλών είναι ή όχι εκτός θέματος.
Συμπερασματικά, θεωρώ την εκ μέρους μου αρνητική ψήφο στον Πρόεδρο την πρώτη Κυριακή του 2007 ως ορθή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου