Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Τη χάσαμε την τράπεζα. Πάνε τα ρουσφέτια

Πλην ενός, ουδείς σκέφτηκε ότι ο Δήμος μας με το σημερινό κούρεμα ουσιαστικά χάνει το μερίδιό του στην ALPHA Τράπεζα (Κληροδότημα Κοντολέων).
Τόσα χρόνια εισπράξαμε τεράστια ποσά ως μερίσματα, που τα περισσότερα από αυτά γίνανε μικρορουσφετάκια, μικροεργάκια, απευθείας αναθέσεις. Οι εξαιρέσεις για σοβαρά έργα ήσαν λίγες. Ένας σοβαρός προγραμματισμός για το Ιδρυμα Κοντολέων δεν έγινε ποτέ, από τους ανίκανους δημοτικούς μας άρχοντες.
Και τώρα με το haircut, τη λέξη της μόδας, το μετοχικό μερίδιο του Δήμου στην μεγάλη μέχρι πρότινος  Τράπεζα εξαερώνεται.
Εξηγούμαι. Η σημερινή αποτίμηση της ALPHA είναι πεντακόσια εβδομήντα εκατομμύρια και της      EUROBANK τετρακόσια είκοσι. Σύνολο, κάτω από ένα δις ευρώ. Η ζημιά που υφίστανται οι δυο τράπεζες από το κούρεμα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από τη συνολική κεφαλοποίησή τους. Επομένως για να σωθούν θέλουν επανακεφαλαιοποίηση, με έκδοση νέων μετοχών υπέρ του Δημοσίου (υποθέτω ότι αυτό θα γίνει με κοινές μετοχές και δεν θα γίνει το μεγαλύτερο δώρο-σκάνδαλο προς τους τραπεζίτες με έκδοση προνομιούχων) πολλαπλασίων σε αριθμό των υφισταμένων. Με άλλα λόγια το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζών θα περάσει στο δημόσιο και το ποσοστό των υφισταμένων μετόχων θα συρρικνωθεί κατά πολύ. Το κυριότερο όμως είναι ότι η Τράπεζα θα πάψει για πολλά χρόνια να δίνει μερίσματα και εάν κάποτε γίνει αυτό το ποσό που θα λαμβάνουν οι παλαιοί μέτοχοι θα είναι μηδαμινό, ακόμα και αν κάποτε η κερδοφορία της τράπεζας επανέλθει στα παλαιά επίπεδα της επίπλαστης Ελληνικής ευδαιμονίας.
Τέρμα λοιπόν μια για πάντα τα εύκολα χρήματα, που γινόντουσαν ρουσφετάκια για την επιβίωση του δημοτικού κατεστημένου.
Το Ναύπλιο με το πολιτικό προσωπικό που είχε έχασε μια για πάντα τις μεγάλες ευκαιρίες.
Αποφράς ημέρα για το Ναύπλιο η 27η Οκτωβρίου.
Ανίκανοι οι δημοτικοί άρχοντες να αντιληφθούν το ο,τιδήποτε.

3 σχόλια:

  1. Τι λες τώρα?
    Αφού ούτε το 2010 πήρε μέρισμα, χωρίς κούρεμα.
    Τι σχέση έχει το κούρεμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τράπεζα δεν έδωσε μέρισμα το 2010, διότι δεν είχε ή έστω δεν εμφάνισε κέρδη. Το ίδιο θα συμβεί και για το 2011 και για τα επόμενα χρόνια.
    Εγώ όμως λέω κάτι τελείως διαφορετικό. Οτι λόγω του κουρέματος και της ανάγκης επανακεφαλαιοποίσης το μετοχικό ποσοστό του Δήμου θα συρρικνωθεί, οπότε ακόμα και εάν στο μέλλον η Τράπεζα γίνει εκ νέου κερδοφόρα, ακόμα και εάν πετύχει τις παλιές κερδοφορίες το συνολικό μέρισμα που θα δικαιούται το χαμηλό πλέον ποσοσοτό του Δήμου θα είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που έπαιρνε
    Αυτό λέω, σε απάντηση του σχολίου «Τι λές τώρα?”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή, ΌΤΑΝ και ΑΝ η Τράπεζα ξαναγίνει κερδοφόρα, τότε λόγω του κουρέματος θα χαθούν τα ρουσφέτια?
    Και γι'αυτό ΘΑ φταίει το κούρεμα?
    Τόσα χρόνια κανείς δεν ήξερε για τα ρουσφέτια?
    Τα εκατομμύρια ευρώ που έπαιρνε ο Δήμος κανείς τόσα χρόνια δεν τα αναζήτησε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή