Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

L' etat c' est moi


Διάβασα ένα δελτίο τύπου του Δήμου Ναυπλίου που είχε να κάνει με το έργο ύδρευσης και αποχέτευσης στην πόλη μας. Έμαθα ότι τα ίδια είπαν οι υπεύθυνοι και σε συνέντευξη τύπου. Απάντηση για το έργο έδωσε ο πατριάρχης της κυβερνώσας παράταξης κ. Τσούρνος.
Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ειδικός σε τεχνικά θέματα. Επειδή όμως το έργο αποχέτευσης-ύδρευσης είναι το μοναδικό σημαντικό έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, θα σχολιάσω τα ρηθέντα σε δύο αναρτήσεις.
Σήμερα θα ασχοληθώ με το ύφος και τον τρόπο παρουσίασης του έργου. Στην αυριανή ανάρτηση θα θέσω κάποια ερωτήματα σε σχέση με το έργο αυτό καθαυτό.
Εχω λοιπόν και λέω.
Για να γίνει το έργο πλήρωσαν: Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι οκτώ και πλέον εκατομμύρια. Οι Ελληνες φορολογούμενοι σχεδόν ένα εκατομμύριο. Και οι καταναλωτές της ΔΕΥΑΝ σχεδόν δύο εκατομμυριάκια. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα ποσά που καταβάλουμε κάθε δίμηνο με τους λογαριασμούς του νερού και κάποια ακόμα σημαντικά ποσά όταν συνδέσαμε τις κατοικίες μας με το δίκτυο της αποχέτευσης.
Το πρώτο και βασικό επομένως που ανέμενα σ΄ένα δελτίο τύπου είναι μια αναφορά και ευχαριστίες σε όλους αυτούς που πλήρωσαν για να γίνουν τα έργα. Πρώτα ευχαριστούμε και μετά βλογάμε τα γένια μας. Ετσι το βλέπω εγώ. Διότι δεν είμαστε ιθαγενείς αλλά πολίτες.
Αλλά θα πω και κάτι ακόμα. Αν διαβάσετε το δελτίο τύπου ξεκινάει να μιλάει σε πρώτο πληθυντικό ("αναλάβαμε τη δημοτική αρχή, καταβάλαμε σοβαρή προσπάθεια, στόχος μας είναι"). Πώς καταλήγει; Κάποιος μας μιλάει σε πρώτο ενικό. Κάποιος συγκεκριμένος μας κατανοεί, κάποιος συγκεκριμένος γίνεται δέκτης παραπόνων. Ποιός είναι αυτός; Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ; Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΝ; Ο Δήμαρχος; Ποιός μας μιλάει σε ενικό πρόσωπο για ένα έργο που έγινε από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης, όχι με δικά του χρήματα, αλλά με χρήματα των καταναλωτών, των Ευρωπαίων και των Ελλήνων φορολογουμένων;

1 σχόλιο:

  1. @karap
    Nomizw oti o patriarxhs ths twrinhs parata3hs pou einai epikefalhs twn dhmotikwn pragmatwn mas apla brhke gemato Tameio apo thn dhmarxeia Melidh kai 3ekinhse ta erga pou alla3an thn opsh ths polhs mas.An thn alla3e pros to kalytero h pros to xeirotero 8a to krinoun oi mellontikes genies

    ΑπάντησηΔιαγραφή