Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Σας λέω από τώρα τα αποτελέσματα στην Αργολίδα

Μέχρι τώρα με τον εκλογικό νόμο που ισχύει από το 2003 και με τον οποίο έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις τα πράγματα ήταν δεδομένα. Πρώτο κόμμα η ΝΔ πανελλαδικά και πρώτο στην Αργολίδα και επομένως ήταν βέβαιο ότι θα εξέλεγε 2 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ 1.
Τί γίνεται όμως τώρα που το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα πανελλαδικά και δεύτερο στην Αργολίδα με δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα πριμοδοτείται με 40 βουλευτές, που αφαιρούνται από το δεύτερο; Είναι δυνατόν να εκλέξει δύο βουλευτές το ΠΑΣΟΚ, παρότι θα υπολείπεται της ΝΔ στην Αργολίδα; Αυτό κανείς δεν σας το έχει πει. Φαντάζομαι ότι ούτε και οι υποψήφιοι βουλευτές έχουν καμία ιδέα για το πώς γίνεται η κατανομή των εδρών ανά περιφέρεια. Αντιλαμβάνομαι ότι όσα θα γράψω εδώ, μπορεί να μην ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την πλειοψηφία των αναγνωστών μου, όμως ενδιαφέρει τους πολιτευτές, τους επαγγελματίες που τρέφονται από την πολιτική, τα στελέχη και τους δημοσιογράφους Τους επιτρέπω να χρησιμοποιήσουν τα παρακάτω, αρκεί να γράψουν από πού τα πήραν.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: Η κατανομή των εδρών στην Αργολίδα παραμένει σχεδόν δεδομένη. Θα συνεχίσει η ΝΔ να έχει δύο βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ έναν.
Ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε το 2003 επί ΠΑΣΟΚ είναι προϊόν διεστραμμένου μυαλού. Πού τα σκέφθηκε όλα αυτά ο συντάκτης του; Έχω την υποψία ότι ο νόμος αυτός αντιγράφηκε από κάποια πτυχιακή ή διδακτορική διατριβή σε Πανεπιστήμιο Διότι δεν γνωρίζω εάν όλα αυτά τα πολύπλοκα με τις καραμπόλες, τις αφαιρέσεις εδρών ισχύουν σε άλλο Κράτος. Λόγω λοιπόν του εκλογικού νόμου στην Ηλεία η ΝΔ που μειοψήφησε το 2007εξέλεξε τέσσερες βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ που πλειοψήφησε μόνον δύο !!! Εάν είναι δυνατόν.
Ιδού κάποιες βασικές αρχές του εκλογικού νόμου, κυρίως αυτές που αφορούν τριεδρικές περιφέρειες όπως είναι η Αργολίδα.
Υπάρχουν 12 τριεδρικές περιφέρειες.
Έχει καταργηθεί το περίφημο +1 για να βγει το εκλογικό μέτρο σε μία περιφέρεια. Επομένως για να εκλέξει ένα κόμμα έδρα σε τριεδρική περιφέρεια και στην Αργολίδα από τη λεγόμενη (παλαιά) πρώτη κατανομή απαιτείται ποσοστό (100:3) 33,33% και όχι 25%, όπως απαιτείτο παλαιότερα με την ισχύ του +1 (100:4=25).
Στις τριεδρικές περιφέρειες σε αντίθεση με τις τετραεδρικές, πενταεδρικές κλπ ισχύει η λεγόμενη παλαιότερα δεύτερη κατανομή, στην οποία την έδρα παίρνει το κόμμα που έχει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο.
Στις περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους από τρεις βουλευτές δεν υπάρχει δεύτερη κατανομή και έτσι μένουν αρκετές αδιάθετες έδρες ανάλογα με τα ποσοστά για να διατεθούν στα μικρότερα κόμματα, ανάλογα με τις αχρησιμοποίητες ψήφους, ξεκινώντας από το μικρότερο κόμμα που συγκεντρώνει το 3% πανελλαδικά. Όλες οι έδρες που δεν διατίθενται στα μικρότερα κόμματα πηγαίνουν στο πρώτο κόμμα προκειμένου να πάρει το μπόνους των 40 εδρών.
Μόνον εφόσον δεν περισσεύουν οι αδιάθετες έδρες για να συγκεντρωθεί το μπόνους των 40 εδρών, αφαιρούνται από το δεύτερο κόμμα οι έδρες του στις τριεδρικές, αρχίζονται από αυτές στις οποίες έχει τα μικρότερα αχρησιμοποίητα από την πρώτη κατανομή ποσοστά.
Καταλάβατε τίποτα; Σκέτη παράνοια. Ίδρωσα για να βγάλω συμπέρασμα.
Να τί έβγαλα.
Το μπόνους των 40 εδρών θα το λάβει το ΠΑΣΟΚ από τις τετραεδρικές, πενταεδρικές, εξαεδρικές κλπ περιφέρειες. Σχεδόν σε όλες τις τετραεδρικές θα πάρει τρεις το ΠΑΣΟΚ και μία η ΝΔ, εκτός και να λάβει κάποιο μικρότερο κόμμα εάν είναι πολύ δυνατό στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Στην Αργολίδα θα λάβει δύο η ΝΔ και μία το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ διεκδικεί δύο έδρες και στις εξής επίσης τριεδρικές: Λακωνία, Δράμα, Χαλκιδική ίσως και Αρκαδία, στις οποίες περιφέρειες ελπίζει να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ.
Για να υπάρξει το όλως απίθανο σενάριο να πάρει δύο το ΠΑΣΟΚ και μία η ΝΔ στην Αργολίδα πρέπει να συμβεί κάτι από τα κάτωθι.
1. Να περάσει το ΠΑΣΟΚ την ΝΔ στην Αργολίδα (αδύνατο)
2. Να κερδίσει η ΝΔ τις περισσότερες από τις μονοεδρικές, εκτός από τη Φωκίδα (όπως Γρεβενά, Θεσπρωτία, Σάμος, Ευρυτανία), ώστε να υπάρξει η ανάγκη να αφαιρεθούν από τη ΝΔ υπέρ του ΠΑΣΟΚ έδρες από τις τριεδρικές για να πάρει το μπόνους των 40 και
3. Να έλθουν τα αποτελέσματα έτσι ώστε η ΝΔ να μην έχει μεγάλα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα. Το σενάριο είναι τελείως απίθανο, εάν και χρειάζονται πολλοί υπολογισμοί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.
Υπάρχει όμως μια περίπτωση να μην βγάλει η ΝΔ δεύτερη έδρα στην Αργολίδα.
Εάν κάποια από τα μικρότερα κόμματα έχει μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο από τη ΝΔ. Εξηγούμαι: Αν για παράδειγμα λάβει στην Αργολίδα η ΝΔ 40%, θα χρησιμοποιήσει το 33,33% για να εκλέξει τον πρώτο βουλευτή από την πρώτη κατανομή και θα της απομείνει υπόλοιπο για τη δεύτερη 6,66% (50-33,33=6,66). Αν λοιπόν κάποιο κόμμα πάρει μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό, θα πάρει αυτό την έδρα.
Τούτο δεν συνέβη ούτε στις ευρωεκλογές. Το πλησίασε όμως το κόμμα του Λάος. Ίσως λοιπόν εάν το πάρει χαμπάρι ή με διαβάσει κάποιο προβεβλημένο στέλεχος της δεξιάς και ακροδεξιάς (π.χ. Τσούρνος), θα ήταν δυνατόν με κάποια αύξηση των ψήφων να υφαρπάσει την έδρα από τη ΝΔ.
Και κάτι ακόμα. ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι Πράσινοι μαζί θα είχαν εκλέξει έδρα στην Αργολίδα εάν συνεργαζόντουσαν Ωραίο δεν θα ήταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κοκκινοπράσινος βουλευτής, πού; Στην Αργολίδα. Ενα δυναμικό στέλεχος της οικολογικής αριστεράς με ακτινοβολία (π.χ. Αντωνιάδης) θα είχε σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί σε περίπτωση κοινής καθόδου ενός κοκκινοπράσινου σχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου