Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

2ο και 5ο δημοτικό σχολείο

Ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά.
Οι μαθητές των δυο μεγαλύτερων σχολειών της πόλης μας (του δεύτερου και το πέμπτου) για μια ακόμα χρονιά (είναι η εικοστή ή τριακοστή) θα στοιβάζονται σαν τα ζώα σε ένα σχολικό συγκρότημα με ένα λιλιπούτειο προαύλιο, σε ένα κτήριο τόσο μικρό, ώστε απαιτείται να μισθώνονται αίθουσες σε πολυκατοικίες για να στεγασθούν πολλές τάξεις.
Δεν υπάρχει ούτε ένας, που να υπερηφανεύεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην "μαγκιόρικη" πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Στο Ναύπλιο που έχει αναπτυχθεί τόσο. Στο Ναύπλιο που χρόνια τώρα δίνει μεγάλες πλειοψηφίες στα δεξιά κόμματα, και στις δεξιές δημοτικές παρατάξεις.
Δεν μπορεί να υπερηφανεύονται οι δεξιές δημοτικές αρχές για την κατάσταση.
Δεν μπορεί να υπερηφανεύεται η Νέα Δημοκρατία.
Δεν μπορεί να υπερηφανεύεται το ΠΑΣΟΚ για το χάλι μας.
Δεν μπορεί να υπερηφανεύεται η δημοτική αντιπολίτευση και δεν μπορούν να υπερηφανεύονται οι ενεργοί πολίτες, που δεν έκαναν μέχρι σήμερα μια ειρηνική επανάσταση για το τραγικό της υπόθεσης.
Ξεκίνησε λοιπόν η νέα σχολική χρονιά και τίποτα δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο Δήμος Ναυπλίου έβγαλε δελτίο τύπου αναφέροντας ότι ολοκληρώθηκαν κάποιες μελέτες.
Στον ιστότοπο της άλλης πρότασης υπάρχει άρθρο του Α.Μ. για το θέμα αυτό.
Η εφημερίδα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, προς τιμή του, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, μας θυμίζει ότι για μια ακόμα χρονιά τα παιδιά θα παραμείνουν στοιβαγμένα.
Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν για τις προσπάθειες που πράγματι καταβάλλονται, ιδίως όταν είναι γνωστό ότι οι προσπάθειες αυτές δεν γίνονται συλλογικά αλλά από ένα μόνο πρόσωπο, που όλοι οι άλλοι της πλειοψηφίας τον άφησαν μόνο του.
Όλοι σήμερα παραδέχονται το χάλι μας. Όλοι πλέον έχουν αποδεχθεί ότι ως προσωρινή λύση μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι καπναποθήκες.
Γνωρίζω ότι έγιναν βήματα με την ολοκλήρωση κάποιων βασικών μελετών για να γίνει το έργο.
Όμως θα πρέπει να πω κάποια πραγματάκια επειδή κατηγορήθηκε η άλλη πρόταση και από άτομα εκτός δημοτικού συμβουλίου επειδή δεν υπερψήφισε (έριξε λευκό) στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ο Δήμος μας έδειξε τη διάθεσή του για να αναθέσει τη μελέτη στο Πολυτεχνείο Θράκης. Εδώ τονίζω ότι η τελική απόφαση για την ανάθεση της μελέτης ήταν ομόφωνη.
Κατ΄αρχήν πρέπει να θυμίσω ότι η άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι καπναποθήκες για τη στέγαση σχολείου ήταν αρχικά όλως μειοψηφική. Κάποιοι μάλιστα τη θεωρούσαν και γραφική. Έτσι χάθηκαν αρκετά χρόνια και τουλάχιστον μια γενιά μαθητές, έκανε από την πρώτη μέχρι την έκτη τάξη μαθήματα ως ζώα.
Κάποτε και οι άλλοι που διαφεντεύουν τις τύχες μας, άλλαξαν γνώμη, και έτσι το Φεβρουάριο του 2008 οι Καπναποθήκες παραχωρήθηκαν για να γίνουν σχολείο. Αλλά και σ΄αυτήν την πράξη παραχώρησης ξεσάστηκε να συμπεριληφεί το Νηπιαγωγείο που τελικά θα στεγασθεί εκεί ως μαγική εικόνα αφού δεν μπορεί να αναφερθεί πουθενά στις μελέτες που γίνονται.
Πρέπει να θυμίσω ότι από τις αρχές του 2008 και για ένα περίπου χρόνο η δημοτική αρχή πελαγοδρομούσε και ουδέν έγινε.
Το Νοέμβριο του 2008 μετά από 10 μήνες το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία (η άλλη πρόταση έριξε λευκό) εξέφρασε τη διάθεσή του να αναθέσει τη στατική μελέτη του κτηρίου στο Πολυτεχνείο Θράκης.
Η απόφαση για την ανάθεση της μελέτης στο Πολυτεχνείο Θράκης πάρθηκε το Φεβρουάριο του 2009 ένα χρόνο μετά την παραχώρηση του κτηρίου.
Η μελέτη παραδόθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες, αλλά ακόμα πρέπει να γίνουν αρκετά για να ξεκινήσουν τα έργα.
Τί είχε πει η άλλη πρόταση στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου του 2008, όπου έριξε λευκό, και για το οποίο τόσο κατηγορήθηκε.
Είχε πει τα εξής απλά. Ότι η μελέτη που θα ανατεθεί δεν πρέπει να συμπεριλάβει μόνον τα στατικά, δηλαδή το κατά πόσον το κτήριο είναι ικανό να στεγάσει ένα σχολείο και τί εργασίες πρέπει να γίνουν για να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια, αλλά να συμπεριλάβει και τα εξής:
Να γίνει και αρχιτεκτονική μελέτη, ώστε να γνωρίζουμε πόσοι χώροι, αίθουσα και βοηθητικοί χώροι πρέπει να γίνουν.
Να γίνουν και οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες και μελέτες πυρασφάλειας του νέου κτηρίου-σχολείου.
Να υπάρχει ενδεικτικός προϋπολογισμός, ώστε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μελέτης να ζητηθεί η χρηματοδότηση.
Να γίνουν τα τεύχη δημοπράτησης, που είναι αναγκαία για τη δημοπράτηση του έργου.
Με απλά λόγια ζητήσαμε η μελέτη να συμπεριλάβει τα πάντα, ώστε το έργο να είναι έτοιμο να γίνει. Αυτό το απλό είπαμε και γι΄αυτό το απλό μας κατηγόρησαν ότι σαμποτάρουμε τα πράγματα, ενώ αυτό που κάναμε ήταν ακριβώς το αντίθετο.
Σήμερα έχουμε τη στατική μελέτη. Έχουμε και την αρχιτεκτονική μελέτη.
Πρέπει όμως να γίνουν πολλά ακόμα.
Κάποιος πρέπει να κάνει τις ηλεκτρολομηχανολογικές μελέτες. Θα τις κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου; Μάλλον όχι. Θα τις κάνουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας; Πιθανόν. Πόσο καιρό θα πάρουν οι μελέτες αυτές. Μήπως θα τις κάνουν ιδιώτες; Εάν είναι έτσι, πότε θα τις αναθέσουμε;
Το ίδιο ισχύει και για τη μελέτη πυρασφάλειας.
Όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτές πρέπει να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης; Ποιος θα τα συντάξει και πόσος χρόνος θα χρειασθεί και γι΄αυτό.
Όταν γίνουν όλα αυτά θα γνωρίζουμε και το κόστος του έργου. Τότε θα ξεκινήσουμε να τρέχουμε για χρηματοδότηση. Το ποσό απ΄ότι φαίνεται δεν θα είναι μικρό. Ο Μ.Α. μιλάει και για δύο εκατομμύρια Ευρώ.
Οταν πλέον θα εξασφαλισθεί και η χρηματοδότηση θα δημοπρατήσουμε το έργο.
Κάποτε τούτο θα ολοκληρωθεί.
Για να δώσω μια ασφαλή πρόγνωση, θα πω ότι τα σημερινά πρωτάκια και δευτεράκια, θα πάνε σχολείο στο νέο κτήριο των Καπναποθηκών. Μακάρι να πάνε και τα τεταρτάκια και τα πεμπτάκια. Πάντως τα εκτάκια αποκλείεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου