Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Η ενέργεια και ο μανώλης

Ειλικρινά σας μιλάω. Πολύ θάθελα να μάθω τί μας κόπτει εάν παραιτηθεί ο κ. Μανώλης από βουλευτής και αν θα μας εκπροσωπεί ο εν λόγω μανώλης ή ο επιλαχών Κρανιάς. Ποιόν θα μπορούσε να ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, πέρα απ΄όσους επιζητούν χατίρια και ρουσφέτια; Λυσσάξανε τα κανάλια για το τί θα κάνει ο εν λόγω μανώλης. Μείζον θέμα για τη χώρα, μας λένε. Σιγά τα μάραθα. Άλλαξε ο μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.
Ειλικρινά σας μιλάω. Μήνες τώρα (από τότε που βγήκε το βιβλίο της ιστορίας) προσπαθούσα να βρω κάποια πράξη της παράταξης που υποστηρίζει ο μανώλης, που να με βρίσκει σύμφωνο.
Ειλικρινά σας μιλάω. Τη μέρα που όλοι στα κανάλια συζητάνε για το αν ο μανώλης παραιτηθεί ή όχι, διάβασα τις αποφάσεις του κ. Χατζηδάκη για το τεράστιο θέμα της ενέργειας στη χώρα μας. Και δεν πίστευα ότι είχαμε σημαντικότατες αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση, που όλοι αγνοήσανε προκειμένου να ασχοληθούν με το μανώλη.
Ιδού λοιπόν τί αποφασίσθηκε μεταξύ των άλλων.
* Εξορθολογισμός των αδειοδοτικών διαδικασιών για αιολικά πάρκα.
* Προώθηση προγραμμάτων εξοικονόμησης σε ΟΤΑ και κατοικίες.
* Επιτάχυνση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Δίκτυο.
* Εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη.
* Επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου προς Κόρινθο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη.
* Διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις (πετρελαιαγωγός, αγωγοί φυσικού αερίου).
Πιο ειδικά, οι δράσεις που προγραμματίζει το υπουργείο Ανάπτυξης στην Ενέργεια, έχουν ως εξής:
* Ίδρυση εταιρείας για τον αγωγό αερίου South Stream έως τον Ιούνιο.
* Κύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας διέλευσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη το Β΄εξάμηνο του 2009.
* Προώθηση των διαδικασιών με Βουλγαρία για κατασκευή του αγωγού Κομοτηνή -Χάσκοβο.
* Εναρξη συζητήσεων με Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου μετά το 2016.
* Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για του ΟΤΑ Α΄βαθμού το Μάρτιο.
* Ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στα ιδιωτικά κτήρια το Μάρτιο.
* Ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών το Μάιο-Ιούνιο.
* Προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ με έμφαση στα αιολικά.
* Διασύνδεση των Κυκλάδων με το Διασυνδεμένο Σύστημα. Μελέτες το β΄εξάμηνο του 2009, ολοκλήρωση του έργου το 2013.
* Νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ σε Αλιβέρι (φυσικό αέριο) και Μελίτη Φλώρινας (λιγνίτης).
* Επίσπευση και ολοκλήρωση των έργων για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου προς Κόρινθο, Τρίπολη, Μεγαλόπολη και μελέτες για εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη.
* Προκήρυξη τον Απρίλιο των διαγωνισμών για τις 3 νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά.
Και το κυριότερο. Αποφασίσθηκε το πάγωμα των επενδύσεων για ενέργεια με πρώτη ύλη το λιθάνθρακα.
Αυτά θα έχουν κάποια επιρροή στο αύριο το δικό μας και των παιδιών μας. Αυτά τα θέματα πρέπει να παλέψουμε για να γίνουν πράξη. Εδώ πρέπει να δώσει τη βαρύτητα των ενεργειών της η ολότελα άχρηστη δημοτική αρχή μας.
Όλα τ΄άλλα που απασχολούν τα τηλεοπτικά κανάλια με βρίσκουν παγερά αδιάφορο.
Εσάς;

8 σχόλια:

  1. Μα ρε Κώστα δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε τη νεοφιλελεύθερη Ντόρα ούτε το νεοφιλελεύθερο Χατζηδάκη να καταστρέψουν τη χώρα και το κράτος που έχουμε δημιουργήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρόσεχε με αυτά που γράφεις.....
    Θα σε περάσουν για "δεξιό".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. by the way............... γιατί το "μανώλης" το γράφεις με μικρό Μι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. O κ. Μανώλης είναι ο βουλευτής Αργολίδας. Το θέμα μανώλη είναι μικρό (δεν χρειάζεται κεφαλαίο)σε σχέση με τα σοβαρά θέματα που θα πρέπει να απασχολούν τους πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι πειράζει να τον περάσουν για "δεξιο";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση φαίνεται πως υιοθέτησε την κοινή λογική και σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπ. Ανάπτυξης δεν θα επιτρέψει την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα.

    Αυτή η αλλαγή πλεύσης δεν οφείλεται βέβαια στο ότι η κυβέρνηση συνειδητοποίησε τον παραλογισμό της εμμονής στα ορυκτά καύσιμα (και ιδίως στον εξαιρετικά ρυπογόνο λιθάνθρακα) την εποχή της κλιματικής αλλαγής. Οφείλεται κυρίως στην πίεση από τις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις των τοπικών κινημάτων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν πως η επιτυχία αυτή αποδεικνύει πως η κοινωνία των πολιτών είναι ικανή να επιβάλει εδώ και τώρα καθοριστικές αλλαγές πολιτικής ακόμα και σε τόσο κεντρικά ζητήματα. Αποδεικνύει πως η αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης και η αλλαγή των πολιτικών επιλογών και προτεραιοτήτων δε χρειάζεται να αναβάλλεται για το μέλλον αλλά μπορεί να ξεκινάει στο σήμερα.

    Οι Οικολόγοι Πράσινοι προφανώς και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα ενεργειακό μέλλον πέρα από το λιγνίτη, το πετρέλαιο και όλα τα ορυκτά καύσιμα, για ένα άλλο ενεργειακό μοντέλο με κριτήριο την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας, την κατά το δυνατόν τοπική παραγωγή και κατανάλωσή της, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον επανακαθορισμό των αναγκών και επιλογών μας.

    Εάν η κυβέρνηση βγάζει «πράσινους άσους» από το μανίκι της, πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορούμε να έχουμε «πράσινα νησιά» στον ωκεανό μιας αντιοικολογικής ανάπτυξης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προωθούν την «πράσινη ανάπτυξη», δηλαδή τη συνολική αλλαγή του ενεργειακού και οικονομικού μοντέλου.

    Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαλλον τον πειράζει φίλε Kefala

    ΑπάντησηΔιαγραφή