Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Το "σκάνδαλο" της Αγροτικής

Πολύ φοβάμαι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει που βρίσκεται και που πατάει.
Κάποιοι δεν έχουν, ακόμα και σήμερα, αντιληφθεί ότι ουσιαστικά δεν υφίστανται πλέον κρατικές τράπεζες.
Μία από τις τελευταίες τράπεζες που είχε τη μετοχική πλειοψηφία το Δημόσιο ήταν η πλήρως πτωχευμένη και απαξιωμένη Αγροτική Τράπεζα.
Απαιτείται μια τεράστια κουβέντα για το πώς η Τράπεζα αυτή έφθασε να βρίσκεται στη χειρότερη μοίρα από όλες τις Τράπεζες στην Ελλάδα.
Πώς την μεταχειρίσθηκαν οι κυβερνώντες για να ψηφοθηρίσουν. Τα δάνεια που πήραν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις όλα σχεδόν τα κόμματα. Οι αδιαφανείς και με πελατειακά κριτήρια χρηματοδότηση της αγροτικής οικονομία. Και πολλά άλλα.
Και  φθάσαμε να έχουμε μια πλήρως απαξιωμένη και χρεοκοπημένη Τράπεζα.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα με το κούρεμα του Ελληνικού χρέους.
Σήμερα διάβασα μια εκπληκτική δήλωση βουλευτή, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι η Αγροτική Τράπεζα το 2011 θα ήταν κερδοφόρα εάν δεν είχε γίνει το κούρεμα του χρέους!! Άραγε τί θέλει να πεί; Ότι δεν έπρεπε να γίνει το κούρεμα και ότι το Κράτος έπρεπε να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ομόλογα που κατείχε η Αγροτική Τράπεζα; Και θα εξαιρούσε μόνον την Αγροτική Τράπεζα (πράγμα αδύνατο) και θα κούρευε το ομόλογα μόνον των άλλων (ιδιωτικών) τραπεζών; Η μήπως ισχυρίζεται ότι δεν έπρεπε να γίνει καθόλου κούρεμα σε κανέναν.΄Η πάλι ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να γίνει πλήρης παύση πληρωμών, οπότε οι ζημιές και για την Αγροτική θα ήταν διπλάσιες. Και πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν. Θα τα γεννούσαμε με μαγικό Συριζέικο τρόπο; Ας σοβαρευθούμε.  Η Αγροτική Τράπεζα είναι πτωχευμένη. Τόσο πολύ που ακόμα δεν έχει δημοσιεύσει τον ισολογισμό της του έτους 2011  Αλλά ο Σύριζα δια του εκπροσώπου του ισχυρίζεται ότι η Τράπεζα αυτή, που δεν έχει μπορέσει, παρά τις προθεσμίες, να συντάξει ισολογισμό είναι κερδοφόρα!! Ας σοβαρευθούμε κάποτε. Η Αγροτική έχει δημοσιεύσει μόνον τα αποτελέσματα εννιαμήνου 2011 και αυτά δείχνουν ότι η Τράπεζα είναι ζημιογόνα ακόμα και αν αφαιρεθεί το κούρεμα των ομολόγων. Ας σοβαρευθούμε κάποτε.  Ουσιαστικά η Αγροτική ήταν για κλείσιμο, ότι και αν αυτό σήμαινε για τους εργαζόμενους και για την αγροτική οικονομία. Και το κλείσιμό της έπρεπε να αποφευχθεί. Ας σοβαρευθούμε κάποτε. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε την επανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής με χρήματα των Ευρωπαίων και ταυτόχρονα να μην βλέπουμε την πραγματικότητα και να αεροβατούμε ότι οι ξένοι είναι οι ηλίθιοι που θα δώσουν τα χρήματα σε μια πτωχευμένη Τράπεζα για να συνεχίσουμε τα ίδια και τα ίδια. Δεν είναι δυνατόν μονίμως να τους κατηγορούμε και ταυτόχρονα να έχουμε απλωμένη την παλάμη.
Ας σοβαρευθούμε κάποτε.
Οι εναλλακτικές που είχαμε ήταν οι εξής και καμία άλλη, αφού το Κράτος δεν έχει χρήματα να ανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες.
Πρώτη εναλλακτική. Το λουκέτο στην Αγροτική. Χιλιάδες υπάλληλοι απολυμένοι. Τεράστια ζημιά στην Ελληνική οικονομία
Δεύτερη εναλλακτική. Να  συμπεριληφθεί η Τράπεζα στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του Τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας, που θα γίνει (αν θα γίνει) με χρήματα που θα δώσει η Ευρώπη.  Επομένως για να μπει η τράπεζα στον κατάλογο των Ελληνικών Τραπεζών που θα ενισχυθούν θα πρέπει να συμφωνήσει η επάρατη Ευρώπη. Όμως είναι φανερό ότι η Αγροτική βρίσκεται σε τέτοια χάλια, που ουδείς θα επιθυμούσε να δώσει χρήματα σε ένα τεράστιο βαρέλι δίχως πάτο. Είναι φανερό ότι οι ξένοι δεν θα δώσουν τα χρήματα με τη σημερινή κατάσταση στην Τράπεζα  και ας ονειρεύεται ό,τι θέλει ο Αργολιδέας εκπρόσωπος στο κοινοβούλιο
Τρίτη εναλλακτική.  Να διαχωρισθεί η Τράπεζα σε δύο τμήματα. Το καλό και το κακό. Ώστε να μπορέσει να συνεχίσει η λειτουργία του υγιούς τμήματος της Τράπεζας για να διασωθούν οι θέσεις εργασίας.
  Όποιοι ισχυρίζονται ο,τιδήποτε διαφορετικό, βρίσκονται όχι στη γη, όχι στη σελήνη, όχι στο φεγγάρι, αλλά εκτός του ηλιακού μας συστήματος, πιθανώς και εκτός του δικού μας γαλαξία.
Τώρα αν το υγιές τμήμα της Τράπεζας θα παρέμενε, πολύ προσωρινά  στον Κρατικό έλεγχο ή θα παραχωρείτο σε μια άλλη Τράπεζα είναι εντελώς, μα εντελώς, μα τελείως αδιάφορο.
Καλά. Οι άνθρωποι που αντιδρούν δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλο το τραπεζικό μας σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Δεν έχουν καταλάβει ότι και η Παιραιώς που αγοράζει την Αγροτική θα ανακεφαλαιοποιηθεί και αυτή;
Και εδώ κατά τη γνώμη μου παίζεται όλο, μα ολόκληρο, το παιχνίδι για το μέλλον της χώρας. Εδώ χρειάζεται η με αποφασιστικό τρόπο και με σχέδιο εναντίωση  στα σχέδια να αλωθεί όλος ο Τραπεζικός Τομέας από  τα επιθετικά ξένα κεφάλαια και από τις μεγάλες Τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό είναι το τεράστιο διακύβευμα των επόμενων λίγων μηνών. Όχι η βλακεία της αντίδρασης στο θέμα της Αγροτικής. Ούτως ή άλλως η μετοχική σύνθεση της Αγροτικής είτε  μέσω της Πειραιώς που θα ανακεφαλαιοποιηθεί, είτε με απευθείας ανακεφαλαιοποίηση θα αλλάξει δραστικά. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτό έτσι κι αλλιώς θα γίνει. Και όλα τα σημερινά περί σκανδάλων και περί χαριστικών πράξεων είναι μπούρδες και λόγια του αέρα χάριν εντυπώσεων. Τί να κάνουμε, μπούρδες λέτε.
Θα σας πω λοιπόν το εξής σχετικά με  το τεράστιο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης όλων των Τραπεζών.
Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή δεν πρόκειται να γίνει, εάν οι ξένοι δεν πεισθούν, ότι η χώρα θα παραμείνει όρθια και εντός του ευρώ. Επομένως ένα πάρα πολύ πιθανό σενάριο είναι, τα χρήματα από το εξωτερικό να μην έλθουν, η Πειραιώς να πτωχεύσει, όπως θα πτώχευε και η Αγροτική αν ήταν μόνη της και οι δύο τράπεζες τελικά να κλείσουν και όλοι οι εργαζόμενοι και των δύο τραπεζών αλλά και άλλων να μείνουν στο δρόμο. Σ΄αυτήν την περίπτωση είναι πραγματική ηλιθιότητα να μιλάμε για ξεπούλημα και χαριστικές πράξεις, όταν η κατάληξη θα είναι ότι αυτός που υποτίθεται ότι ωφελήθηκε (Τράπεζα Πειραιώς) να πτωχεύσει και να κλείσει.
Τώρα στο άλλο σενάριο, που υπάρχει είναι να πεισθούν οι ξένοι  ότι η χώρα θα τα καταφέρει. Τότε η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών θα γίνει.  Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν για να γίνει δυνατή η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και η επιβίωσή τους  θα είναι από δέκα έως τριάντα φορές παραπάνω από τις σημερινές υπάρχουσες μετοχές. Επομένως η μετοχική σύνθεση θα αλλάξει κατά τρόπο δραστικό.
Και εδώ τίθεται το μεγάλο θέμα. Ποιος θα λάβει τις μετοχές αυτές; Μέχρι πέρσι το θέμα ήταν εάν τις μετοχές αυτές θα τις πάρει το Κράτος, με έκδοση κοινών μετοχών, η εάν θα εκδοθούν προνομιούχες , ώστε τον έλεγχο να τον έχουν οι μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες. Ο Παπανδρέου, ασκώντας μια σούπερ προοδευτική και αριστερή πολιτική, επέμενε η διαδικασία αυτή να γίνει με  κοινές μετοχές, ώστε να ξωπεταχτούν οι Σάλληδες, Βαρδινογιάννηδες, Λάτσηδες, Βγενόπουλοι και λοιποί. Η αριστερά εγκλωβισμένη στα στερεότυπά της δεν αντιλήφθηκε τι παίζεται για το μέλλον της χώρας. Και ο ΓΑΠ εκπαραθυρώθηκε, κυρίως γι΄αυτό τον λόγο.
Σήμερα έχουμε περάσει σε ένα άλλο στάδιο, που ουδείς έχει αντιληφθεί τι παίζεται και η αριστερά κυριολεκτικά ροχαλίζει.
Έχουμε περάσει στο σχέδιο που λέει ότι το κράτος δεν θα δανεισθεί για να ανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες, αλλά αυτό θα γίνει κατευθείαν από τους Ευρωπαίους. Μάλιστα μας το έχουν εμφανίσει έτσι, ώστε το ηλίθιο Ελληνικό πολιτικό προσωπικό, από άκρη σε άκρη, να θεωρεί ότι πρέπει να διεκδικήσει (να τον κάνει μέγιστο εθνικό στόχο) η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει απευθείας και όχι μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του Ελληνικού χρέους.  Μας το έβαλαν το τυράκι στη φάκα  και εμείς τσιμπήσαμε. Άπαντες. Εμπρός λοιπόν για νέους εθνικούς αγώνες. Θυμηθείτε τη δήλωση Τσίπρα, που είπε ότι η τρόικα δεν πρέπει να πατήσει το Ελληνικό έδαφος, εάν δεν ισχύσουν και για την Ελλάδα αυτά που αποφασίσθηκαν για την Ισπανία. Δηλαδή μας είπε με τον πιο εμφαντικό τρόπο, ότι όλος ο Τραπεζικός Τομέας πρέπει να περάσει στον έλεγχο των Ευρωπαίων (της Μέρκελ, του Γιούνγκερ, του Ντράγκι, των Ολλανδών και Φινλανδών). Πραγματικά αναρωτιέμαι. Προς τι ο θόρυβος για την Αγροτική, όταν ο Σύριζα επιδιώκει όλες ανεξαίρετα οι Τράπεζες να περάσουν σε Ευρωπαϊκό έλεγχο, με ότι αυτό σημαίνει;
Μόνον εγώ ισχυρίζομαι το ακριβώς αντίθετο. Η χώρα πρέπει να αγωνισθεί ώστε η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει μέσω του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να κρατικοποιηθούν υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου όλες οι Τράπεζες. Και η Αγροτική για την οποία ξεφωνίζει σήμερα ο Σύριζα. Και ας αυξηθεί προσωρινά το χρέος της χώρας.
Και θα σας εξηγήσω το για ποιο λόγο δεν πρέπει προς το παρόν να μας ενοχλεί η αύξηση του χρέους.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι ανάγκη να αποπληρώσουμε τα κεφάλαια που θα πάρουμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν το 2020. Επομένως  η αύξηση του χρέους μέχρι το 2020 δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο τις ταμειακές μας ροές. Τώρα πρέπει να αντιληφθούμε το εξής.  Εάν η χώρα δεν τα καταφέρει θα έχει ελάχιστη σημασία αν το συνολικό μας χρέος θα είναι 130 ή 160% ως προς το ΑΕΠ. Η πιθανή περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ είτε από τα επίπεδα του 130 είτε από τα επίπεδα του 160% προς τα πάνω θα είναι καταστροφική και θα μας οδηγήσει σε πτώχευση.  Αντιθέτως εάν το συνολικό χρέος της χώρας αρχίσει να μειώνεται (δεν το πολυβλέπω αλλά αυτό είναι το καλό σενάριο), τότε τα πράγματα θα αναστραφούν με πολύ θετικό τρόπο. Είναι απολύτως βέβαιο το χρηματιστηριακό πάρτι του αιώνα, με τα επιθετικά διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, που έβγαλαν ένα κάρο λεφτά από την Ελληνική τραγωδία να κερδοσκοπήσουν εκ νέου προς τα πάνω αυτή τη φορά. Ειδικά οι τραπεζικές μετοχές θα εκτοξευθούν.  Και σ΄αυτήν την περίπτωση, εάν οι μετοχές αυτές βρίσκονται στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου, η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί τα μέγιστα με ραγδαία πτώση του χρέους. Τότε θα έλθει και το κούρεμα στα κρατικά δάνεια και το χρέος θα πέσει πολύ κάτω από το 100%. Σ΄αυτήν την σπάνια αλλά εξαιρετική για τη χώρα περίπτωση οι τράπεζες πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους άλλους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του απλού Ελληνα πολίτη που έχει υποφέρει τόσο πολύ. Επαναλαμβάνω εάν η χώρα πτωχεύσει, εάν επιλέξει τη δραχμή, εάν δεν τα καταφέρει, δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία εάν το χρέος της είναι κατά 50 δις παραπάνω.
Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πού είμαστε και δεν μπορούμε να χαράξουμε μια προοδευτική-αριστερή πορεία για τον τόπο. Αρκούμαστε στον λαϊκισμό και στον εύκολο λόγο. Τρανό παράδειγμα το θέμα της Αγροτικής. 

11 σχόλια:

  1. Φιλε, δε ξερεις που παν τα τεσσερα...
    Αν η Αγροτική είναι χρεοκοπημενη μια φορά, η Πειραιώς είναι χρεοκοπημένη 10 φορες.
    Και είναι χρεοκοπημενη η Πειραιώς παρόλο που στηρίζεται κανονικά απο το ΤΧΣ (απο εσενα κι εμενα δηλαδη), κατι που δεν συμβαίνει για την ΑΤΕ, παρόλο που ολοι διαβεβαίωναν ότι θα τη στηρίξουν μετα το PSI. Νομίζεις δηλαδη ότι ο Σαλλας αν δεν ήξερε ότι θα στηριχτει η τράπεζα του, πως θα συμμετείχε στο κουρεμα για το καλό της Ελλαδας; Τόση αφέλεια;

    Ελεος πια με την ανοησια! Ειναι δυνατον μια τραπεζα σε τετοια χαλια οπως την παρουσιάζεις να είναι σε θέση να βελτιωσει τόσο θεαματικα τους οικονομικους δείκτες της Πειραιώς; Και θα τους βελτίωνε ΑΚΟΜΑ και αν δεν εσπαγε σε good και bad, γιατί οπως θα δεις αν βγει η εκθεση της blackrock στην φορα, γιατι η ΑΤΕ είχε ΜΑΚΡΑΝ καλυτερο χαρτοφυλακιο δανείων απο την Πειραιως. Και ακόμα και αν ήταν πιο χαλια απο όσο την παρουσιάζεις, γνωρίζεις τι ακίνητα (αφηνω τις υποθηκες στην ακρη) και ποιας αξίας περιεχονται στη κατοχη της Πειραιως με αυτη την απλη "συμφωνια"; Ακίνητα που αποτελουν φυσικά κρατικη περιουσία, δηλαδη δικιά σου και δικιά μου; Λιγο νιονιο ρε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε Εγώ είπα το εξής απλό που κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Είτε Πειραιώς μόνη της, είτε Αγροτική μόνη της, είτε και οι δύο μαζί, είτε χώρια είτε και με άλλη Τράπεζα μαζί, όλες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα της Ευρώπης. Και το σημαντικό που λέω που δεν θέλεις να ακούσεις γιατί δεν συμφέρει στον επικοινωνιακό λαϊκισμό είναι το ποιός θα έχει τελικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση το πάνω χέρι στην Αγροτική, την Πειραιώς ή και στις δύο Τράπεζες μαζί. Είναι ολοφάνερο το πολιτικό παιχνιδάκι. Το ζητούμενο είναι να φτιάξουμε ένα δικό μας σχέδιο, που θα λέει ποιές Τράπεζες θα μπορέσουμε να κρατήσουμε υπό Κρατικό έλεγχο μετά την ανακεφαλαιοποίηση. Και όχι μόνον την Αγροτική αλλά και άλλες Για ποιά κρατικά ακίνητα μιλάς; Η Τράπεζα ήταν έτοιμη για φούντο. Μπορούμε να συνεννοηθούμε να μείνει το κοινό σχήμα Πειραιώς Αγροτική υπό κρατικό έλεγχο μετά την ανακεφαλαιοποίηση ώστε να είναι υπό κρατικό έλεγχο όχι μόνον τα ακίνητα της Αγροτικής αλλά και της Πειραιώς; Πως το βλέπεις το σχήμα αυτό. Μήπως η δικιά μου θέση είναι πιο προωθημένη; Τι ε[πιζητάτε; Το κλείσιμο της Αγροτικής; Επιτέλους ξυπνήστε!! Αντιληφθείτε που είμαστε και τί παίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.capital.gr/news.asp?id=1574890
    H ΑΤΕ δεν πρόκειται να δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε στις 31 Αυγούστου. Αδυνατεί. Οι δύο χειρότερες Τράπεζες της χώρας, η Πειραιώς και η Αγροτική γίνονται μία υπό την Πειραιώς. Η μία πτωχευμένη που ήταν υπό κρατικό έλεγχο πήγε στην άλλη που ήταν υπό ιδιωτικό έλεγχο. Και οι δύο μαζί θα σωθούν με χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου. Είναι γελοίο να ασχολούμαστε το ποιός από τους δύο έχει τα πιο πολλά χάλια. Και οι δύο είναι έτοιμες για κανόνι αν δεν υπήρχε η Ευρώπη. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να σωθούν οι δύο Τράπεζες και να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Και για να γίνει αυτό το ενιαίο σχήμα μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση θα πρέπει να περάσει σε έναν σοβαρό διεθνή Τραπεζικό Ομιλο. Ολα τα άλλα είναι για να τσακώνεται η ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ. Οι ξένοι που θα έχουν τον πρώτο και μόνο λόγο αν η χώρα δεν καταρρεύσει ξέρουν τί θα γίνει και δεν θα ρωτήσουν ούτε το Σταθάκη ούτε το Χατζησωκράτη. Δεν θα ρωτήσουν του κηφήνες που ζουν μέσα στις κομματικές θαλπωρές. Ούτε και θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο Σάλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι καλε μου ανθρωπε, συμφωνουμε οτι και η ΑΤΕ και η Πειραιως χρεοκοπημενες είναι. Τι μου κοπανας λοιπον τον "η πλήρως πτωχευμένη και απαξιωμένη" ΑΤΕ; Η Πειραιως είναι 10 φορες πιο "πλήρως πτωχευμένη και απαξιωμένη" παροτι ιδιωτικη, παρότι "συστημική" (μη χεσω), παροτι η "αδιαφανής και με πελατειακά κριτήρια χρηματοδότηση" γινόταν οχι στην αγροτικη οικονομία (φτου φτου) αλλά σε άλλου είδους "ημετερους". Οποτε προς τι οι μομφες για την ΑΤΕ; Επειδη εκείνη τις αυξησεις μετοχικου κεφαλαίου τις εκανε το δημοσιο Τις ΑΜΚ της Πειραιως δηλαδη ποιός τις πληρωνε τελικα; (βλεπε αρθρο του Ροιτερς το οποίο έγινε γαργαρα απο ολους τους "αντικειμενικούς").
    Ναι, να γίνει κρατική και η Πειραιως. Αυτο είναι το σωστο. Εσυ το βρίσκεις όμως ανευ σημασίας το να περασει η κρατικη περιουσία μέσα απο τα χερια του Σαλλα πριν να συμβει (οποτε κι αν συμβει) αυτο; Αν μεχρι γίνει κάτι τετοιο (και ΑΝ τελικα γινει) ο Σαλλας έχει πουλήσει αντι πινακιου φακης ακινητα και δανεια στις οφφσορ των υιων του ή του χψω fund αγνωστης προέλευσης, ή έχει μετατρεψει τον Θεσσαλικο κάμπο σε γηπεδα γκολφ ή εχει πουλησει το 30% της τραπεζας σε Τουρκους επενδυτες, εσενα δεν σε αφορα;
    Γεμισαμε οικονομικους αναλυτες, και ψαχνουμε τον κοινο νου με το τουφεκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι φανερό ότι είσαι έξυπνος άνθρωπος και αντιλήφθηκες ότι το θέμα που παίζεται με τις Τράπεζες είναι πολύ μα πολύ πιο σοβαρό από το ποια πτωχευμένη Τράπεζα θα αγοράσει άλλη πτωχευμένη Τράπεζα. Είναι πλέον άσχετο εάν μια τράπεζα είναι σήμερα κρατική ή όχι αφού όλες θα επανακεφαλαιοποιηθούν. Ολα τα άλλα, τα Συριζέικα, είναι για τροφή για κομματικά παιχνίδια και τίποτα παραπάνω. Και εγώ αντιλαμβάνομαι από την τελευταία σου απάντηση ότι εσύ το αντιλήφθηκες. Και αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να κρατήσεις τα προσχήματα με κάποια επιπλέον επιχειρήματα. Και βέβαια δεν είναι πτωχευμένη μόνον η Αγροτική, αλλά και η Πειραιώς. Και εγώ δεν ισχυρίσθηκα το αντίθετο. Και βέβαια και η Πειραιώς ενισχύθηκε με νέα κεφάλαια διότι ήταν πτωχευμένη. Πιθανόν να έχεις δίκιο ότι η Πειραιώς είναι σε περισσότερα χάλια από την Αγροτική. Ομως αγνοείς κάτι πολύ βασικό (ή μάλλον στο προηγούμενο σχόλιό σου αντιστρέφεις την πραγματικότητα). Λες ότι οι αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων (και της Πειραιώς) γίνονται με χρήματα του ΤΧΣ, δηλαδή, όπως ισχυρίζεσαι με χρήματα δικά μου και δικά σου. Η αλήθεια είναι ότι τα κεφάλαια του ΤΧΣ προέρχονται από την Ευρώπη και δεν είναι χρήματα που τα έχουμε πληρώσει εγώ και εσύ (ούτε και θα τα πληρώσουμε). Και σήμερα το ΤΧΣ δεν έχει πλέον μία. Περιμένει τα νέα χρήματα από την επάρατη Ευρώπη για να τα δώσει στις Τράπεζες. Επομένως είναι λάθος (αρχίζω και χρησιμοποιώ ευγενείς όρους) να λέμε ότι έπρεπε η Ελληνική Κυβέρνηση να αποφασίσει την επανακεφαλαιοποίηση της Αγροτικής, αφού άλλοι βάζουν τα χρήματα και επομένως άλλοι αποφασίζουν. Το τεράστιο θέμα, επαναλαμβάνω, είναι με ποιό τρόπο θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση όλων των Τραπεζών. Και ο Σύριζα στο θέμα αυτό πελαγαοδρομεί και λαϊκίζει.
    Το σχόλιο συνεχίζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει σημασια ποιος βαζει τα χρηματα για την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων - διεκπαιρεωνει τη μεταφορα τους εινει ισως πιο σωστο - (ΤΧΣ ή Ευρωπαιοι) εφοσον στο τελος της ημερας αυτα εγγραφονται στο δημοσιο χρεος και αρα αφορουν εμενα και εσενα.

      Διαγραφή
  6. Λες και κάτι άλλο για να δικαιολογήσεις την αντίδρασή σου στη μεταβίβαση της Αγροτικής. Οτι υπάρχει ο κίνδυνος ο Σάλλας να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία της Αγροτικής μέσα στο επόμενο δίμηνο, μέχρι να γίνει, αν θα γίνει, η επανακεφαλαιοποίηση.
    Εγώ αυτό το θεωρώ αδύνατο. Αλλά εάν ο Σύριζα έχει τέτοιο φόβο, πιστεύω ότι θα ήταν δικαιολογημένο να θέσει τις αντιρρήσεις του και να επιχειρήσει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μην γίνει αυτό. Μια τέτοια αντιπολίτευση θα ήταν ευπρόσδεκτη.
    Τώρα γι΄αυτά που ισχυρίζεσαι ότι μπορούν να γίνουν και τα οποία εγώ τα θεωρώ αδύνατα. Πραγματικά πιστεύεις ότι θα υπάρξουν Τούρκοι (για ποιό λόγο έβαλες αυτή την εθνότητα;) επενδυτές να αγοράσουν το 30% μιας τελείως απαξιωμένης Τράπεζας πριν την επανακεφαλαιοποίηση; Πραγματικά το πιστεύεις αυτό; Πιστεύεις ότι είναι τόσο εύκολη η μεταβίβαση στοιχείων του ενεργητικού μιας τράπεζας σε μια εξωχώρια εταιρείς με μέλη φυσικά πρόσωπα; Εχεις δει να γίνεται αυτό πουθενά (μην μπερδεύεις τις εξωχώριες που έχουν σαν περιουσιακό στοιχείο μετοχές με αυτές που έχουν ενεργητικό τραπεζών); Αλήθεια πιστεύεις ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές που θα κάνουν ουρά για αγορά αγροτικών εκτάσεων στη Θεσσαλία; Μακάρι να υπήρχαν και μακάρι να μεταβιβαζόντουσαν εκτάσεις για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Δυστυχώς για τη χώρα κανείς τέτοιος επενδυτής δεν υπάρχει.
    Τώρα αν πιστεύεις ότι με αυτά που ισχυρίζεσαι διαθέτεις τον κοινό νου........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Κώστα, αν ξαναδιαβάσεις το κείμενό σου θα προσέξεις ότι σε δυο γραμμές στην αρχή γράφεις την αλήθεια γιατί οδηγήθηκε η Αγροτική στην απαξίωση.

    Θα μπορούσα να συμφωνήσω με όποια λύση αρκεί να ειπωθούν επίσημα οι αιτίες και να τιμωρηθούν οι ένοχοι που ασφαλώς υπάρχουν.

    Όσο εξακολουθούμε να "θάβουμε" λάθη και ευθύνες στο όνομα των όποιων αυριανών συμφερόντων και διασφάλισης θέσεων εργασίας, το ίδιο δηλαδή που συνέβη με τις ΔΕΚΟ, δεν έχουμε καμιά ελπίδα σωτηρίας.

    Έτσι απλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέρει κανένας πότε άρχισε η κερδοφόρα Αγροτική να δίνει δάνεια αβέρτα πάγκα με ελάχιστες εξασφαλίσεις; Μήπως έγινε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου της κρίσης; Κανένας συνεργαζόμενος δικηγόρος της ΑΤΕ μπορεί να μας δώσει μία εικόνα;

    Την ΑΤΕ την φουντάρανε σκόπιμα και όχι για ψηφοθηρικούς λόγους. Το παρασκήνιο της διαχείρισης του προβλήματος από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να το ξέρουμε αλλά σίγουρα η περιουσία των Ελλήνων αγροτών κινδυνεύει.

    Και μιας και το θυμήθηκα... θα βγάλει το ΚΚΕ τους αγρότες στον δρόμο; Καιρό δεν έχουμε να τους δούμε; Πού είναι εκείνες οι ηρωικές εποχές με τα ξεφουσκωμένα λάστιχα; Πολύ μώκο ρε αδέλφια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν εχω σκοπο να συνεχίσω την αντιπαραθεση. Απλα για να μη μενουν ανακρίβειες αναπαντητες

    α) Το ΤΧΣ διεθετει ρευστοτητα στις ελλ.τραπεζες αλλα το ποσό προστιθεται στο δημοσιο χρέος οποτε οντως το πληρωνουμε ΟΛΟΙ. Ψαξε το αν δεν με πιστευεις.
    β) Αν και οι δυο τραπεζες είναι χρεοκοπημενες, και μαλιστα η Πειραιώς ακόμα περισσοτερο, δεν μου δινεις μια πειστικη εξήγηση γιατι θα πρεπει να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτική και όχι η κρατική που αποτελει περιουσία ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ.
    Γιατι απλως είναι δημόσια και ο,τι δημόσιο φερνει αλλεργία στους νεοφιλελευθερους;
    αληνύχτα Μαργαριτα.
    γ) Δες σε παρακαλώ το μετοχολόγιο της Πειραιώς. Διαβασε και το περιβόητο άρθρο του Ρόιτερς. Ψαξε επισης στο γκουγκλ και για το φημολογουμενο ενδιαφερον Τουρκικης τραπεζας (ευτυχως μας έσωσε ο πατριωτης ο Σαλλας, χαχα)
    δ) Ο καμπος της Θεσσαλίας είναι ικανος να θρεψει ολοκληρη τη χώρα. Πρεπει να είσαι πολυ ανόητος για να τον απαξιώνεις έτσι, ειδικα σε περιοδους που η αναγκη επιστροφης στη πρωτογενη παραγωγη φαινεται να πλησιαζει ξανα. Για ψιχουλα υπαρχουν πολλοι επενδυτες που θα τον αξιοποιούσαν, να εισαι σιγουρος. Το ΠΩς θα τον αξιοποιουσαν θα επρεπε ομως να σε ενδιαφερει.
    ε) ΔΕΝ ειμαι ΣΥΡΙΖΑ, ουτε αγροτης, ουτε αγροτικαριος. Απλως η κρατικη περιουσία είναι χρυσοπληρωμένη απο όλους μας για να μη με ενδιαφερει που θα καταλήξει. Βρες αλλο τροπο για να στηρίξεις τις θεωρίες σου απο τη καραμελα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτα και καλη συνεχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και εγώ δεν πρόκειται να συνεχίσω την αντιπαράθεση μαζί σου, αφού κακώς νόμισα ότι κατάλαβες ότι το διακύβευμα είναι πολύ πιο τεράστιο από την εξαγορά της Αγροτικής.
    Μια τελευταία απάντηση για τα θέματα που θέτεις και τελειώνω:
    α) Ευτυχώς παραδέχεσαι ότι τα χρήματα του ΤΧΣ τα διαθέτουν οι Ευρωπαίοι και επομένως δεν επρόκειτο να γίνει καμία επανακεφαλοποίηση χωρίς τα χρήματα από το εξωτερικό. Σαφώς τα χρήματα που μας δίνουν προστίθενται στο δημόσιο χρέος (δηλαδή θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά;) μόνο που το πρόγραμμα προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων αυτών όχι από τους φορολογούμενους (από εμένα και από εσένα) αλλά από την πώληση μετοχικών πακέτων. Ψάξε το εσύ λίγο και θα δεις ότι έτσι είναι. Οι ξένοι που μας δίνουν τα χρήματα δεν είναι τόσο ανόητοι ώστε να πιστεύουν ότι υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων αυτών από εμένα και από εσένα, ούτε και από τους φοροδιαφεύγοντες Ελληνες αεριτζήδες. Το διακύβευμα λοιπόν είναι, το επαναλαμβάνω και ας μην θέλεις να το καταλάβεις, το ποιές Τράπεζες θα επανακεφλαιοποιηθούν ποιός θα κατέχει τα μετοχικά πακέτα και ποιές από αυτές συμφέρει στο τέλος του δρόμου να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Εδώ ήθελα την απάντηση κάποιου "ευαίσθητου" για τη δημόσια περιουσία και εδώ να δούμε, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε πιθανώς ποιά περιουσιακά στοιχεία (αγροτική γη, επιχειρήσεις, τράπεζες) θα μπορούν και θα πρέπει να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο και υπό κρατική ιδιοκτησία. Αλλά εσύ, όπως και οι άλλοι, περί άλλα τυρβάζεις.
    β) Ποτέ εγώ δεν είπα ότι δεν θάπρεπε η Αγροτική να αγοράσει την Πειραιώς. Ομως αυτό που τονίζω είναι, και κάνεις ότι δεν το αντιλαμβάνεσαι, ότι στην τελική θα οδηγηθούμε στο ίδιο σημείο. Ακόμα και αν η Αγροτική αγόραζε την Πειραιώς θα χρειαζόταν αμέσως μετά ανακεφαλαιοποίηση και ο έλεγχος θα χανόταν αν δεν αγωνισθούμε οι νέες μετοχές να είναι κοινές υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, όπως έλεγε ο ΓΑΠ.
    γ) Αμέσως μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εάν αυτή γίνει, και εάν όλα πάνε καλά για τη χώρα, που πολύ αμφιβάλλω, και η Πειραιώς και η Εθνική και η Αλφα θα γίνουν στόχος και Τούρκων και ξένων επιθετικών κεφαλαίων και μεγάλων πολυεθνικών. Επομένως γι΄αυτά πρέπει να προσέχουμε και αυτό λέω τόσην ώρα και εσύ επιμένεις στον κόσμο σου. Το μετοχολόγιο της Πειραιώς το γνωρίζω, όμως επαναλαμβάνω, αν και χάνω την ώρα μου μαζί σου, ότι αυτό είναι άσχετο γιατί θα αλλάξει ριζικά μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
    δ) Τώρα το ενδιαφέρον ξένων καρχαριών για τον Θεσσαλικό κάμπο, που επιθυμούν να αγοράσουν τα βαμβακοχώραφα για ψίχουλα μάλλον για ανέκδοτο το παίρνω. Κατά τα άλλα μακάρι να γίνει η στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και μακάρι η όποια κρατική περιουσία ή η περιουσία της Αγροτικής να δοθεί στους αγρότες για καλλιέργεια, έστω και για ψίχουλα.
    ε) Ισως να μπορέσω να πιστέψω ότι ενδιαφέρεσαι για το που θα καταλήξει η κρατική περιουσία, όμως το κάνεις με λάθος τρόπο. Ο πιο σίγουρος δρόμος για να χαθεί η Κρατική περιουσία είναι η κατάρρευση των τραπεζών και ολόκληρης της χώρας και ο δεύτερος πιο εύκολος δρόμος είναι να περιέλθει χωρίς αντίσταση όλος ο τραπεζικός τομέας στους ξένους με την απευθείας από αυτούς επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό όμως δεν σε συγκινεί. Προσπαθούν να σβήσουν το σπίρτο για να μην καεί το δαχτυλάκι της κομματικής καμαρίλας τη στιγμή που οι πυρκαγιές στη χώρα είναι μεγαλύτερες και από αυτές του 2007. Και θα παρασύρουν στο διάβα τους τα πάντα. Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για να μην αντιλαμβανόμαστε την πραγματική κατάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή