Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το Τελωνείο

Έχω αναφερθεί στην οδό Μπουμπουλίνας και στις καφετέριες μόλις πριν από λίγες μέρες.
Είναι ο δρόμος - καθρέφτης της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας της τελευταίας δεκαετίας.
Υπέρογκα μισθώματα, υπεραξίες, αέρηδες, ανομία, τζίροι, χιλιάδες πελάτες που ζούσαν την εποχή της Ελληνικής ευδαιμονίας με τα δανεικά.
Η κατάσταση  του δρόμου-καθρέφτη έφτασε στο αποκορύφωμά της (ξεχείλωσε) την πενταετία Κωστάκη Καραμανλή στην πρωθυπουργία της Ελλάδας και της οπισθοδρομικής δημαρχίας Αναγνωσταρά.
Η μουσική έπαιζε σε  απίστευτη ένταση μέχρι πρωίας, χωρίς ουδείς να συγκινείται. Τα πεζοδρόμια καταλήφθηκαν και κλείστηκαν με τσαντιροκατασκευές. Άτομα προσπαθούσαν να απολαύσουν το εξαιρετικό ψάρι στις ψαροταβέρνες και από τις έντεκα το βράδυ, δίπλα η μουσική να παίζει στο διαπασών ρυθμούς και ήχους τελείως ξένους με αυτού που είχαν συνηθίσει τα αυτιά των θαμώνων των εστιατορίων.
Και τώρα ο δρόμος  - καθρέφτης, δείχνει την σημερινή κατάντια της κοινωνίας μας.  Καταστήματα κλείνουν, οι θαμώνες σπανίζουν, χρέη, απελπισία.
Δεν μπορώ να πω με σιγουριά εάν για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας τη μεγαλύτερη ευθύνη της έχουν οι Κουρουπλήδες, οι Σακοράφες και οι Μητρόπουλοι, που υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ των δανεικών των προηγούμενων δεκαετιών ή ο Κωστάκης ο Καραμανλής, κατά την εποχή του οποίου  η υπερκατανάλωση τα τζιπ και οι διασκεδάσεις στους δρόμους - καθρέφτες των πόλεων έφθασαν στην αποθέωσή τους ή εάν τελικά φταίει ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου, που έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια.
Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η οπισθοδρομική δημοτική αρχή συνεχίζει αμέριμνη, χωρίς να  έχει αντιληφθεί τί έχει συμβεί σ΄αυτή τη χώρα, σ΄αυτή την πόλη.
Στο δρόμο - καθρέφτη του Ναυπλίου σχεδιάζει, απ΄ότι μαθαίνω να παραχωρήσει με αυτά τα εξευτελιστικά σχήματα "Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα" ή με παρόμοια σχέδια παραχωρήσεων, ένα από τα πιο ιστορικά κτήρια για καφετέρια.
Μαθαίνω ότι το Τελωνείο Ναυπλίου πρόκειται να παραχωρηθεί για καφετέρια ογδόντα (επισήμως) θέσεων σε ιδιώτη. Και για να χρυσώσουν και το χάπι, προβλέπουν και έκθεση εκθεμάτων λιμένων. Μόνο, που απ΄ότι φαίνεται ο σχεδιασμός για την καφετέρια των ογδόντα (επισήμως) θέσεων καλά προχωρεί, ενώ για τ δημιουργία του μουσείου - εκθετηρίου δεν έχει καν ξεκινήσει (ούτε καν προκηρυχθεί) η μουσειακή μελέτη. Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Το εξαιρετικό αυτό κτήριο του Τελωνείου θα γίνει μια μεγάλη καφετέρια, με χώρους ετοιμασίας των σνακς (κουζίνα), τουαλέτες,  μπάρα, μουσικές, γκαρσόνια να πηγαινοέρχονται, τραπεζάκια μέσα - έξω και.... έτσι για να ρίξουμε στάχτη στα μάτια του κόσμου, θα βάλουμε και σε μία γωνία και μερικές φωτογραφίες του λιμανιού του Ναυπλίου, απ΄αυτές που έχουν αναρτηθεί  στο εστιατόριο Καραμαλής και έχουν τραβηχτεί από τον ..... παλαιό κάτοικο του Ναυπλίου, ίσως και να βρούμε και καμιά παλιά άγκυρα για ντεκόρ του χώρου.
Ακούσατε, ακούσατε θα δημιουργήσουμε ακόμα μία καφετέρια στο δρόμο -καθρέφτη της κοινωνίας και στο ιστορικό κτήριο του Τελωνείου Ναυπλίου.
Αλήθεια έχετε επισκεφτεί τη Βαρκελώνη, με το Ναυτικό μουσείο στην παραλία της, πόλο έλξης επισκεπτών, που προσφέρει πολιτιστικά και δίνει ζωή στην εμπορική και τουριστική κίνηση του παραλιακού Βαρκελωνικού δρόμου; Πόσα είπαμε εισπράττει για νοίκια ο διπλανός του τελωνείου γείτονας που θέλει να μας σώσει; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου