Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Χρόνια Πολλά Φώτη!!

Σας εξήγησα πριν από λίγο καιρό, ότι η έδρα του ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα δεν είναι καθόλου βέβαιη. Την έδρα αυτή, αν τη χάσει το ΠΑΣΟΚ θα την πάρει με βεβαιότητα η Νέα Δημοκρατία.  Βέβαια, αν η πτώση του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παίζονται και οι πολλές έδρες είναι αρκετά μεγαλύτερη απ΄ότι στην επαρχία, κάτι που είναι δυνατόν να συμβεί, τότε το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει από μία έδρα σε κάθε τριεδρική περιφέρεια και επομένως και στην Αργολίδα.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: Οι δύο πρώτες έδρες θα πάνε , είτε και οι δύο στην Ν.Δ., είτε από μία σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Τί γίνεται όμως με την τρίτη έδρα του νομού; Ποιός θα την πάρει, σύμφωνα, με το αρρωστημένο εκλογικό σύστημα, όπως το περιέγραψε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, αλλά και η Καθημερινή, αρκετό χρόνο μετά μετά τη διαπίστωση του ιστολογίου αυτού;
Σας λέω λοιπόν ότι την τρίτη έδρα διεκδικούν η Νέα Δημοκρατία και το τρίτο κόμμα στο νομό, άσχετα με το τί θα γίνει σε πανελλαδικό επίπεδο.
Υπάρχει λοιπόν το καταστροφικό σενάριο  η Νέα Δημοκρατία να πάρει και τις τρεις έδρες του νομού μας. Μπορεί όμως και να μείνει μόνο με μία, κάτι που έχει να συμβεί, αν δεν με απατά η μνήμη μου από το 1981.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το τρίτο κόμμα να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό, αν αφαιρεθεί από τη Νέα Δημοκρατία ποσοστό 33,3% (περίπλοκα πράγματα, αλλά έτσι είναι). Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ξεπεράσει το 40%, πράγμα που μάλλον, δυστυχώς, θα γίνει, τότε το τρίτο κόμμα στην Αργολίδας θα πρέπει να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει το 10%.
Ποιο κόμμα όμως μπορεί να κάνει αυτό το άλμα;
Θα έλεγε κάποιος ότι στη δεξιοκρατούμενη Αργολίδα, πιθανότητες αρκετές για τούτο θα είχε το Λάος. Όμως οι σχέσεις εξάρτησης, που υπάρχουν ακόμα, οι παραγοντισμοί, η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού στο Λάος, που να ελκύει μάζες ψηφοφόρων και η ύπαρξη του νεοναζιστικού κόμματος που θα κόψει Καρατζαφερικούς ψήφους με κάνουν να προβλέψω, ότι δύσκολα το κόμμα αυτό θα ξεπεράσει κατά πολύ τα προηγούμενα ποσοστά του.
Καλές πιθανότητες να παραμείνει τρίτο κόμμα στην Αργολίδα έχει το ΚΚΕ. Όμως και αυτό δύσκολα θα κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πάνω.
Έχουμε και το ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για καλό ποσοστό. Ναι μεν ο λαϊκίστικος και εύκολος καταγγελτικός λόγος, μπορεί να προσελκύσει ένα μέρος από το  απογοητευμένο εκλογικό σώμα, όμως η παντελής έλλειψη προοπτικής που δίνουν οι Συριζέοι, με το θολό αντιμνημονιακό μέτωπο, δεν είναι δυνατόν να το κάνει ελκυστικό σε ευρείες μάζες. Από την άλλη είναι γνωστές οι μεγάλες κόντρες ΣΥΝ και Ριζέων, που είναι πολύ έντονες σε τοπικό επίπεδο, καθώς φνωστή είναι και η απομάκρυνση από τις τάξεις του των ανανεωτικών. Άποψή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλθει  έκτος στην Αργολίδα, αν όχι έβδομος αν οι Ντορικοί βρουν αξιοπρόσεκτη υποψηφιότητα.
Είναι λοιπόν  σχεδόν εξασφαλισμένη για τη ΝΔ η δεύτερη ή κατά περίπτωση τρίτη έδρα στην Αργολίδα;
Πιστεύω πως όχι.
Διαφαίνεται ότι μεγάλες μάζες προοδευτικών πολιτών στρέφονται προς μια νέα προοδευτική-δημοκρατική-αριστερή λύση. Αν η τάση αυτή παγιωθεί και ενταθεί και αν οι πολίτες αντιληφθούν, ότι έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν τη Νέα Δημοκρατία ακόμα και με έναν βουλευτή, τιμωρώντας ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ και δίνοντας τη δυνατότητα ενίσχυσης της υπεύθυνης αριστεράς, τότε όλα γίνονται.

2 σχόλια:

  1. Και για αυτή τη νέα προοδευτική- δημοκρτική- υπεύθυνη αριστερά που τραβάει τις "μάζες" εγγύηση είναι ο πολυγραφότατος, επί παντός επιστητού,κος Κ. Καράπαυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπούλα ανώνυμε άφησε τις ταμπελίτσες και γράψε την άποψη σου,που ξέρεις η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή