Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Εν τέλει θα δείξω έλεος

Συζητούσα τις προάλλες με ένα από τα λίγα ικανά στελέχη που διαθέτει η παράταξη που κυβερνάει σήμερα στο Δήμο Ναυπλιέων και μου μετέφερε μια ωραία ιδέα του. Να ψηφιοποιήσουμε το αρχειακό υλικό που αφορά το Ναύπλιο. Μου έλεγε μάλιστα ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει εντελώς δωρεάν, αφού το σχετικό έργο θα τα αναλάμβανε το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, που διαθέτει τον εξοπλισμό και την τεχνογνωσία για το σκοπό αυτό.
Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις φορές, καταπίπτει η κεραμίς.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων εγκρίνει την υποβολή πρότασης για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση με τίτλο "ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ". Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ θα ψηφιοποιούσε δωρεάν όλο το αρχειακό υλικό που αφορά το Δήμο Ναυπλιέων και ταυτόχρονα ο Δήμος μας υποβάλλει πρόταση για να ψηφιοποιήσει την Πολιτιστική Κληρονομιά (sic) του Ιωάννη Καποδίστρια,  προϋπολογισμού τετρακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ!!! (τα τρία θαυμαστικά είναι λίγα- χίλια τρία χρειαζόντουσαν) Τρομερό!! Θα ψηφιοποιήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του Ιωάννη Καποδίστρια!!! Εννοούν οι άνθρωποι ότι θα ψηφιοποιήσουν κάποια βιβλία που αφορούν τον Καποδίστρια που διαθέτει το Ίδρυμα Καποδίστρια. Και για το σκοπό αυτό ζητούν, επαναλαμβάνω, 450.000 ευρώ. Μουρλαθήκαμε τελείως. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τις εποχές της σπατάλης. Σαν να μην έχει έλθει η κρίση. Σαν να μην έχουμε 1.000.000 ανέργους. Σαν να μην κινδυνεύουν τα νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ρεύμα. Εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι και ζητάμε 450.000 ευρώ για να ψηφιοποιήσουμε κάποια βιβλία για τον Καποδίστρια. Σαν να μην υπάρχουν άλλες δράσεις, που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ψηφιακής σύγκλισης, που μπορούν να προσφέρουν πολλά και να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία.
Αλλά ας δούμε τι περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αυτό για το οποίο ζητάμε τη χρηματοδότησή του με τετρακόσια πενήντα χιλιάρικα, ενώ η δράση αυτή θα μπορούσε να γίνει δωρεάν.
Ζητάμε διακόσια ολόκληρα χιλιάρικα για τη στεγανοποίηση και συντήρηση της οροφής του κτιρίου Ι. Καποδίστριας, και για την προμήθεια και αναβάθμιση του Ηλεκτρολογικομηχανολογικού εξοπλισμού και συστήματος τεχνητού φωτισμού στο κτίριο αυτό!!! Το σχόλιό μου: Κτίριο Ιωάννης Καποδίστριας δεν υπάρχει στο Ναύπλιο. Προφανώς οι άνθρωποι εννοούν τη Βίλα Ζυμβρακάκη επί της Λεωφόρου Ασκληπιού, που έχει παραχωρηθεί στο Ίδρυμα Καποδίστριας. Ζητούν λοιπόν γι΄αυτό το κτήριο διακόσια χιλιάρικα για κάποιες επισκευές στη στέγη, για να τοποθετήσουν κάποια φώτα (τι σημαίνει άραγε τεχνητός φωτισμός;) και για τελείως άγνωστο Η/Μ εξοπλισμό, αφού το κτήριο, απ΄ότι θυμάμαι, διαθέτει κλιματισμό, συστήματα πυρασφάλειας και συστήματα συναγερμού. Διακόσια χιλιάρικα ζητάνε ουσιαστικά για να βάλουν ένα συνεργείο να επισκευάσει τη στέγη από κεραμίδια και να βάλει κάποια φώτα!!
Τί άλλο ζητάμε για το πρόγραμμα αυτό; 158.000 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, για τη ψηφιοποίηση. Εδώ  θα παραφρονήσουμε τελείως. Για να ψηφιοποιήσουμε μερικά βιβλία για τον Καποδίστρια θα αγοράσουμε όλο τον εξοπλισμό που διαθέτει μια εταρία που  κάνει επαγγελματικά ψηφιοποιήσεις αρχείων. Αντί να αναθέσουμε το έργο στο Χάρβαρντ, που μπορεί να μας το κάνει δωρεάν (αφού του έχουμε παραχωρήσει το κτήριο στην παραλία) θα αγοράσουμε όλο τον εξοπλισμό, για να τον κάνουμε τί; Μια περιήγηση δε στο διαδίκτυο θα καταδείξει ότι ο βασικός εξοπλισμός για τη σάρωση και ψηφιοποίηση αρχείων μπορεί να ξεκινήσει από λίγες δεκάδες ευρώ και μπορεί να φθάσει μέχρι και σαράντα χιλιάδες ευρώ για υπερσύγχρονο μηχάνημα που ψηφιοποιεί με αυτόματο τρόπο βιβλία και που  είναι κατάλληλος για ψηφιοποίηση πολύ παλαιών βιβλίων, χωρίς να τα φθείρει.
Έχουμε και άλλα όμως. Για να ψηφιοποιήσουμε τα βιβλία του Ιδρύματος Καποδίστρια προβλέπεται η πρόσληψη τριών ατόμων με ειδικότητα επί 5μηνο!!
Και πάμε στα ακόμα πιο συγκλονιστικά. Ζητάμε να πάρουμε είκοσι ολόκληρα χιλιάρικα για "ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών" Απίστευτο και όμως αληθινό. Σκεπτόμαστε να δώσουμε είκοσι ολόκληρα χιλιάρικα (κοντά στα επτά εκατομμύρια παλαιές ελληνικές δραχμές) για να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι ψηφιοποιήσαμε τα αρχεία και να τους ευαισθητοποιήσουμε (σε τί;;;;). Αλήθεια ποιος θα πάρει τα χρήματα αυτά και ποιός θα κόψει τα σχετικά παραστατικά; Τί ακριβώς θα κάνουμε; Θα βάλουμε ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο και θα λέμε: "πολίτες ω πολίτες, ψηφιοποιήσαμε κάποια βιβλία που αφορούν τον Καποδίστρια";
Δεν τελείωσα: Προβλέπεται να δώσουμε και άλλα δέκα χιλιάρικα και "για γενικές και για ειδικές δράσεις Επικοινωνιακής πολιτικής" Τρομερό; Τί σκαρφίζονται οι άνθρωποι!!! Θα δώσουμε χρήματα για γενικές αλλά και για ειδικές δράσεις επικοινωνιακής στρατηγικής. Για σκεφτείτε το.  Υπάρχουν τελικά, και δεν τόξερα και γενικές και ειδικές δράσεις επικοινωνιακής στρατηγικής. Και όλες αυτές οι δράσεις κοστίζουν χρήματα. Δέκα χιλιάρικα.
Φτάνει; Άντε και τα τελευταία. Δέκα χιλιάρικα θα δώσουμε σ΄αυτόν που θα προετοιμάσει το φάκελλο, άλλα δέκα χιλιάρικα σ΄αυτόν (μάλλον τον ίδιο) που θα έχει την τεχνική υποστήριξη για την υλοποίησή του, αλλά και άλλα είκοσι χιλιάρικα θα δώσουμε για την ανάδειξη του Συμβούλου.
Αγαπητοί αναγνώστες μου. Μου ζητάτε να δείξω έλεος και να σταματήσω εδώ.
Θα το πράξω αφού σας πω, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ναυπλιέων, όρισε ως υπεύθυνο του έργου έναν άμισθο σύμβουλο του Δημάρχου, εθελοντή, που θα κάνει το έργο αυτό, αμισθί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου