Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Ενα έγκλημα για τον τουρισμό της Αργολίδας

Μέσα σ΄αυτή τη βδομάδα που ξεκίνησε,υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να συντελεσθεί ένα έγκλημα κατά του τουρισμού της Αργολίδας, που θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, την αγορά εργασίας, τους τζίρους για πολλές δεκαετίες.
Ανακοινώθηκε ότι μέχρι τέλους της εβδομάδας, πρόκειται να υπογραφεί η παράταση της σύμβασης με του Γερμανούς για το αεροδρόμιο των Σπάτων, για μερικές δεκαετίες, προκειμένου η χώρα να εισπράξει γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Είναι λοιπόν ενδεχόμενο (σοβαρό),  να συνεχίσει να ισχύει η απαγόρευση ίδρυσης δεύτερου αεροδρομίου στην Αττική.
Όλοι οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς επισημαίνουν ότι τα πολύ ακριβά τέλη που χρεώνει το αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αποτούνεί παράγοντα ανασταλτικό για την έλευση τουριστών με πτήσεις charter και με αεροπορικές εταιρίες low cost.
Αποτελούν πλέον σε όλη την Ευρώπη θεσμό τα city breaks. Οι τριήμερες και τετραήμερες αποδράσεις τρελαμένων αστών, με φτηνά αεροπορικά εισιτήρια. Οι αεροπορικές εταιρίες που προσφέρουν πολύ χαμηλά εισιτήρια αναπτύσσονται ραγδαία. Πολλά νησιά στη χώρα μας είδαν τεράστιες αυξήσεις τουριστών λόγω της προσέγγισης στις περιοχές τους των αεροπορικών αυτών εταιριών. Μόνον η Αθήνα και η Βόρεια Πελοπόννησος υποφέρει τουριστικά και ένας σοβαρός παράγοντας της τουριστικής καχεξίας είναι τα πανάκριβα τέλη του αεροδρομίου των Αθηνών.
Φαντασθείτε λοιπόν να είχαμε ένα δεύτερο αεροδρόμιο στην Αττική (ας πούμε στην Ελευσίνα), όπως ακριβώς τέτοια αεροδρόμια υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Το αεροδρόμιο αυτό δεν θα είχε την πολυτέλεια του αεροδρομίου των Σπάτων, πλην όμως εκεί θα προσέγγιζαν όλες οι αεροπορικές εταιρίες low cost.
Με μια καλή σιδηροδρομική σύνδεση με Αθήνα, με Κορινθία και Αργολίδα είναι βέβαιη η  άφιξη και στην περιοχή μας χιλιάδων τουριστών και μάλιστα και σε εποχές εκτός καλοκαιριού. Και να ξέρετε κάτι.  Όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν τις αεροπορικές αυτές εταιρίες, είναι νέοι που θάρθουν και θα ξανάλθουν στην πατρίδα μας και ψαγμένοι τουρίστες. Όλοι αυτοί καταναλώνουν ανά άτομο πολύ περισσότερα από αυτούς που κατακλύζουν τα καλοκαίρια  τις τεράστιες παραθαλάσσιες τουριστικές μονάδες και μάλιστα τα χρήματα που αφήνουν διαχέονται σε όλη την αγορά και όχι στους μεγαλοκαρχαρίες. Ψάχνουν και βρίσκουν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, θα φάνε στα ταβερνάκια, θα ψωνίσουν στα μικροκαταστήματα που που προσφέρουν προϊόντα ιδιαίτερης ποιότητας, θα χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, θα νοικιάσουν αυτοκίνητο.
Η Αθήνα και η Βόρεια Πελοπόννησος κινδυνεύουν μέσα στη βδομάδα αυτή να χάσουν μια τεράστια ευκαιρία προοπτικών για τις επόμενες δεκαετίες.
Η ανίκανη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα στον πανικό της βλέπει μόνο τα 300 εκατομμύρια, που θα προσφέρουν οι Γερμανοί. Δεν βλέπουν πόσα θα χάσει η Ελληνική οικονομία και στο άμεσο μέλλον και προοπτικά. Δεν αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη ωφέλεια μπορεί να έχει ο προϋπολογισμός από την ανάπτυξη και λειτουργία ενός δεύτερου αεροδρομίου και πόσα έσοδα θα χαθούν από την βέβαιη καχεξία του τουρισμού στην Αθήνα, το Ναύπλιο, το Τολό.
Πιστεύω ότι εάν είχαμε βουλευτές και δημάρχους ικανούς και διορατικούς θα είχαν εξεγερθεί και συντονισθεί με όλους τους τουριστικούς παράγοντες της περιοχής αλλά και των Αθηνών.
Οι δικοί μας όμως περί άλλων τυρβάζουν.

1 σχόλιο:

  1. Το εδεχόμενο να καλύψει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας το κενό του low cost το έχουμε εξετάσει; Απ΄ότι μαθαίνω τα έργα της ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου τελειώνουν και ο χρόνος μετάβασης στην Αργολίδα κατεβαίνει κάτω απο τις δύο ώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή