Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Συμφωνώ απόλυτα με το βουλευτή Μανιάτη

" ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2012 ΤΟ φυσικο αερIο ΦΘΑΝΕΙ στην πελοποννησο
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κατασκευή του Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας έως την Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Βασικός σκοπός κατασκευής του Έργου, προϋπολογισμού 128 εκατ. €, είναι η τροφοδοσία του Σταθμού 820 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη με Φυσικό Αέριο. Η χάραξη του αγωγού έγινε με κριτήριο τη δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στις ευρύτερες βιοτεχνικές/αστικές περιοχές από τις οποίες διέρχεται (περιοχή Κορίνθου, περιοχή Άργους-Ναυπλίου, περιοχή Τρίπολης, περιοχή Μεγαλόπολης). Σύμφωνα με το επίσημα χρονοδιάγραμμα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ, ο αγωγός πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012.
Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατασκευή αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου θα είναι οι κάτοικοι του Άργους και του Ναυπλίου, αφού η διέλευση του αγωγού από το μέσο της απόστασης ανάμεσα στις δύο πόλεις, επιτρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη η δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί τις βιομηχανίες – βιοτεχνίες και τα νοικοκυριά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της Αργολίδας. Η κατανάλωση φυσικού αερίου θα μειώσει κατά τουλάχιστον 20% το ενεργειακό κόστος των βιοτεχνιών και των νοικοκυριών του νομού."
Το κείμενο αυτό, με το οποίο συμφωνώ απολύτως, είναι τμήμα του απολογισμού δράσεων του κ. Μανιάτη για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2009-Μαρτίου 2011.
Το κείμενο γράφτηκε προτού ξεκινήσει τον αγώνα του ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών και ο οποίος μολονότι είχε αναλάβει την αρχή, όταν γράφτηκε το κείμενο του κ. Μανιάτη, υποτίθεται ότι δεν γνώριζε την πορεία του αγωγού.
Το κείμενο τα λέει σχεδόν όλα και εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε σχέση με την πορεία του αγωγού, το λόγο για τον οποίο είχε επιλεγεί η αρχική χάραξη, που συνδέεται με την παροχή φυσικού αερίου στις πόλεις Ναυπλίου και Άργους.
Ομως θα  επισημάνω επί πλέον το εξής:. Ο κ. υπουργός επισημαίνει και προβλέπει ότι ο αγωγός θα φθάσει στη Μεγαλόπολη και θα "έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2012". Αυτό είναι πολύ σημαντικό διότι με αυτό τον τρόπο όχι μόνο θα έπρεπε σε λιγότερο από ένα χρόνο να μπορούν οι πόλεις της Αργολίδας να πάρουν αέριο, αλλά και διότι θα τροφοδοτείτο με αέριο ο μεγάλος Σταθμός 820 MW της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Τώρα το ερώτημα είναι εάν πράγματι αυτό είναι δυνατόν να συμβεί. Εγώ θα περίμενα από τους αρμόδιους να  φροντίσουν και να κάνουν το παν για να τελειώσει το έργο ακόμα και πριν το Καλοκαίρι του 2012.
Τώρα όμως;
Τώρα με την αλλαγή της χάραξης απαιτούνται, φαντάζομαι, τα εξής: Νέες τοπογραφικές εργασίες (προφανώς η τοποθέτηση του αγωγού πάνω σε έναν google map δεν αρκεί). Νέες κτηματογραφήσεις και νέα έρευνα για τη διαπίστωση ιδιοκτησιών και ιδιοκτητών. Νέες μελέτες χάραξης του αγωγού και αντιμετώπισης πιθανών δυσκολιών κατά την κατασκευή. Νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Νέα υποβολή του φακέλου προς έγκριση. Νέα έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αφού  περάσουν οι προθεσμίες, δημοσιευθεί η πρόσκληση, αποφανθεί επί της μελέτης η αρμόδια υπηρεσία κλπ. Νέα έγκριση αρχαιολογικής υπηρεσίας.  Και αφού γίνουν όλα αυτά έρχεται και η δικαστική οδός για τον καθορισμό τουλάχιστον της προσωρινής τιμής μονάδος για τις απαλλοτριώσεις (δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο αγωγός δεν θα περάσει από καμία απολύτως ιδιοκτησία). Και μετά τη δικαστική απόφαση πρέπει να κατατεθούν τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τότε μόνον μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού, αφού πρώτα συνταχθούν  τα τεύχη δημοπράτησης, γίνει ο διαγωνισμός, εξετασθούν τυχόν ενστάσεις, ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου κλπ. (Ζήσε Μάη να φας τριφύλλι)
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το Καλοκαίρι του 2012, όπως μας υποσχόταν ο Υπουργός στον απολογισμό δράσης του;
Και εφόσον δεν ολοκληρωθεί, είναι βεβαία η τεράστια απώλεια εσόδων της ΔΕΗ, με την ταυτόχρονη τεράστια κερδοφορία ιδιωτών παραγωγών ενέργειας, που το καλοκαίρι που μας πέρασε κέρδισαν εκατοντάδες εκατομμύρια.
Τυχαία δε σήμερα η Κυβερνητική εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" είχε ρεπορτάζ με τίτλο "Το colpo grosso με το ρεύμα Πώς η ΔΕΗ επιτρέπει- με διακομματική συναίνεση- στην Αλουμίνιον της Ελλάδος να κερδίζει σκανδαλωδώς εκατομμύρια ευρώ από την αγοραπωλησία ηλεκτρικού ρεύματος."
Δεν πάμε καλά σαν χώρα. Μια χούφτα αγρότες, που αντιδρούν (χωρίς να χάνουν και κάτι) και με την επικουρία ενός Δημάρχου, φαίνεται, ότι καθυστερούν ένα έργο από την οποία καθυστέρηση θα υπάρξει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για την κρατική, ακόμα, ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου