Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Για να σκεφτούμε λιγάκι

Πριν από ένα χρόνο οι φωνές που υποστήριζαν την επιστροφή στη δραχμή ήταν ελάχιστες. Κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και η μία τάση του Συνασπισμού.
Τελευταία το ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ του Ευρώ.
Ο Αλέξης μιλάει για επιθετική αναδιάρθρωση του χρέους αλλά όχι επιστροφή στη δραχμή.
Από τον Καρατζαφέρη άκουσα μια ακόμα κωλοτούμπα για διπλό νόμισμα. Οι εργαζόμενοι να πληρώνονται σε δραχμές και οι επιχειρηματίες να εισπράττουν σε Ευρώ!!
Μπορεί οι επίσημες φωνές για επιστροφή στη δραχμή να είναι μειοψηφικές, όμως αυτά που ακούγονται στις πλατείες για επιστροφή στη δραχμή είναι πολύ ηχηρά.
Πολλοί επιστήμονες μας λένε ότι η επιστροφή στη δραχμή αποτελεί εφιαλτικό σενάριο, όμως δεν ξεκαθαρίζουν απόλυτα τί σημαίνει ο "εφιάλτης" αυτός για τον απλό πολίτη.
Θα προσπαθήσω εγώ να περιγράψω το σενάριο, που οδηγεί σε οδυνηρές καταστάσεις και δέχομαι την οποιαδήποτε διαφορετική άποψη αρκεί να μην είναι ειρωνείες, τις οποίες και δεν θα ανεβάσω (νομίζω ότι αρκετά γελοιοποιήθηκαν κάποιοι με προηγούμενα σχόλιά τους).
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
Η επιστροφή στη δραχμή που θα ακολουθήσει την μη πληρωμή των υποχρεώσεών μας θα μας στερήσει κάθε χρηματοδότησης δανεικών από το εξωτερικό. Επομένως η δημοσιονομική προσαρμογή τόσον όσον αφορά τα ελλείμματα του προϋπολογισμού,όσον και το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, πρέπει βίαια εντός μια ημέρας να μηδενισθούν. Αυτό υποχρεωτικά σημαίνει ότι στα μεγέθη του προϋπολογισμού πρέπει να γίνει μέσα σε μία νύκτα μία προσαρμογή τουλάχιστον 4% ή περίπου 9 δις. Είτε λοιπόν θα αυξήσουμε τα έσοδά μας είτε θα πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες μας είτε να πραγματοποιήσουμε κάποιο συνδυασμό των δύο. Θα μου πείτε ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να βρεθούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών των τελευταίων ετών (αυτό που λέω εγώ ότι πρέπει να κάνουμε σήμερα πριν από την πτώχευση). Και να γίνει όμως κάτι τέτοιο τα αυξημένα έσοδα θα πάνε σε ένα κουβά που πλέον δεν θα έχει απλώς τρύπες, αλλά θα είναι χωρίς πάτο. Λόγω της τεράστιας ύφεσης στην πραγματική οικονομία (μιλάω για αυτήν παρακάτω) τα έσοδα θα καταρρεύσουν. Η επαναφορά κάποιων μισθών σε προηγούμενα επίπεδα θα αυξήσουν τις δαπάνες. Αλλά το κυριότερο το Κράτος θα είναι αναγκασμένο να  κεφαλοποιήσει τις τεράστιες ζημιές των τραπεζών που αναγκαστικά θα κρατικοποιήσει. Το έλλειμμα θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα για την κάλυψη μισθών και συντάξεων να εκδοθεί πληθωριστικό και χωρίς αξία χρήμα, το οποίο θα δίδεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και σε ελάχιστο χρόνο θα έχει πολύ μικρότερη αξία. Η ισοτιμία Ευρώ δραχμής θα εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν μπορούμε να φαντασθούμε. Από την άλλη ο μηδενισμός του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορικών μας συναλλαγών θα στερήσει από την αγορά όχι μόνο τα είδη πολυτελείας, αλλά και βασικά είδη ανάγκης, που υποχρεωτικά θα διανέμονται με δελτίο.
ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πολλοί κλάδοι της οικονομίας κυριολεκτικά θα καταρρεύσουν. Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένους. Τραπεζικός κλάδος. Γενικότερος χρηματοπιστωτικός. Κλάδος εμπορίας αυτοκινήτων. Εισαγωγικό χονδρεμπόριο.Δημόσια έργα και κατασκευαστικός κλάδος. Κλάδος κατασκευής και εμπορίας ακινήτων. Μέσα μαζικής ενημέρωσης. Από την άλλη οι μόνοι που είναι δυνατόν να ωφεληθούν είναι η βιομηχανία που το κόστος της θα είναι μόνον δραχμικό και ο τουριστικός κλάδος με την προϋπόθεση και στις δύο περιπτώσεις ότι οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν  μεγάλες υποχρεώσεις. Με την εκτόξευση στα ύψη του πληθωρισμού και την κατάρρευση των τραπεζών η πρόσβαση σε χρήμα θα είναι αδύνατη, ενώ οι υποχρεώσεις θα εκτοξευθούν με αποτέλεσμα πολλές εταιρίες να πτωχεύσουν μέσα σε ελάχιστους μήνες.
ΑΝΕΡΓΙΑ
Ο πραγματικός εφιάλτης της δραχμικής Ελλάδας θα είναι η ανεργία. Δεν θα μιλάμε για ανεργία του 16% αλλά για εκατομμύρια εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους. Οι Έλληνες θα αρχίσουν να μεταναστεύουν κατά δεκάδες χιλιάδες, όχι πλέον για να βρουν εργασία ως επιστήμονες και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, όπως γίνεται σήμερα, αλλά ως απλοί εργάτες που θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν την οποιαδήποτε εργασία για να επιζήσουν.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Η συνεχής έκδοση πληθωριστικού χρήματος θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σε ύψη δυσθεώρητα. Τα χρήματα που θα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έχουν αξία. Οι πραγματικοί μισθοί θα είναι υποπολλαπλάσιοι των σημερινών. Θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος, που το τέλος του μπορεί να είναι μόνον αίμα-πολύ αίμα για όλους τους φτωχούς πολίτες της χώρας. Και τότε θα μιλάμε για λιτότητα που μπροστά της η σημερινή είναι μηδαμινή. Δεν θα μιλάμε για περικοπή μισθών κατά 20 ή 30% θα μιλάμε για περικοπές της τάξης του 90%. Θα μιλάμε για πολύ ακραίες καταστάσεις φτώχειας. Στην Αφρική ζούνε με ένα δολάριο τη μέρα. Το αποκλείετε να γίνει και εδώ;
ΧΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ
Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι αδιαμφισβήτητα τα εκατομμύρια των απλών Ελλήνων που θα χάσουν την εργασία τους, τις μικροκαταθέσεις τους ή θα πληρώνονται με μισθούς με ξεφτιλισμένο νόμισμα.
Θα υπάρχουν όμως και οι κερδισμένοι. Πρώτα και κύρια θα είναι όλοι οι ευνοημένοι των τελευταίων ετών της επίπλαστης ευδαιμονίας με το δανεικό χρήμα και όλα τα λαμόγια που έχουν βγάλει το χρήμα στο εξωτερικό και που θα καταφθάσουν όταν η Ελλάδα θα έχει φτάσει κυριολεκτικά στον πάτο να αγοράσουν όχι μόνον τις περιουσίες των Ελλήνων, αλλά καιτις ψυχές τους. Θα γίνει μια βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λαμογιών και σε βάρος των φτωχών, που όμοιά της δεν είχε γίνει ούτε κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν οι μαυραγορίτες πλούτισαν από τη μια μέρα στην άλλη.
Κερδισμένοι ακόμα θα είναι και όλοι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό που θα πληρώνουν τους δήθεν τότε αγανακτισμένους σε εξευτελισμένες δραχμές και θα εισπράττουν σε ευρώ και σε δολάρια. Κερδισμένοι θα είναι οι μάγκες που έκαναν πριν τη νομισματική μετατροπή τα χρήματά τους  σε χρυσό. Κερδισμένοι θα είναι οι μαυραγορίτες, οι τοκογλύφοι, οι ραντιέρηδες του χρήματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η άποψη να γυρίσουμε στις δραχμές είναι μια βαθιά αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική, τόσο πολύ που ο Παπανδρέου είναι πολύ πιο προοδευτικός από αυτούς που την υποστηρίζουν. Έτσι πιστεύω.

5 σχόλια:

  1. σταση πληρωμων θελουμε.ας μας βγαλουν απο την νομισματικη ενωση.δε θα χασουμε τιποτα απ ολα αυτα.δικο μας νομισμα ειχαμε και δεν ητανε και ασχημα.οι μερες των παχιων αγελαδων εχουν τελειωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρον κείμενο και ιδέες, πλην όμως, πιστεύω και επιμένω, ότι θα οδηγήσουν σε χάος. Μια σύντομη απάντηση. Και οι έξη προτάσεις του για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα έχουν με απόλυτη βεβαιότητα αντίθετα αποτελέσματα. Θα μπορούσα μία-μία να τις αναλύσω. Η εθνικοποίηση-κρατικοποίηση των τραπεζών θα γίνει υποχρεωτικά, πλην όμως θα εθνικοποιηθούν τελείως πτωχευμένες τράπεζες που θα χρειάζονται άμεσα ρευστό. Η διαγραφή των ιδιωτικών χρεών, που προτείνει θα δημιουργήσει μια τεράστια μαύρη τρύπα που δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί. Το να αποτρέψεις το κλείσιμο των επιχειρήσεων που δόλια θα πτωχεύσουν με απειλή ποινών θα είναι μια αδύνατη επιχείρηση. Ουσιαστικά ο κ. Καζάκης, φοβάται την έκρηξη της ανεργίας, γι΄αυτό και προτείνει, ποινές για δόλιες πτωχεύσεις. Οι περισσότερες όμως πτωχεύσεις του ιδιωτικού τομέα δεν θα είναι δόλιες αλλά πραγματικές. Η σύναψη ειδικών διακρατικών συμφωνιών για εισαγωγές -εξαγωγές είναι πρακτικές της δεκατίας του 70 με τα κλήρινγκ με τη Σοβιετική Ενωση, που έχουν πλήρως εγκαταλειφθεί. Μπορεί να εφαρμοσθεί μόνον με μια άλλη κλειστού τύπου οικονομία, που όμως σήμερα δεν υπάρχει. Η εθνικοποίση του ορυκτού πλούτου ελάχιστα θα δώσει. Ουσιαστικά το κράτος θα αναλάβει τη ΛΑΡΚΟ που είναι ήδη κρατική και την Αργυρομεταλλευμάτων του Κυριακόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο περιορισμός των εισαγωγών θα κλείσει, όπως λέω και στο άρθρο μου, όλες τις εισαγωγικές εταιρίες με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του κράτους και την ανεργία.
    Εν συντομία ο κ. Καζάκης προτείνει το να καταστούμε η μοναδική στον κόσμο μετά τη Βόρεια Κορέα απόλυτα κλειστή οικονομία, η παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και η ουσιαστική μπολσεβικοποίηση της χώρας. Σ΄αυτή την περίπτωση θάπρεπε όλοι να προσχωρήσουμε στο ΚΚΕ, που έχει και το know how. Θάλεγα ότιτο σενάριο στην επιστροφή στη δραχμή είναι τόσο εφιαλτικό, όσο η επιστροφή στο σταλινικό μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εντωμεταξύ όλοι παραθέτουν/υποστηρίζουν άρθρα του Καζάκη αλλά ο τύπος ποτέ δεν σας έχει πει τι έχει σπουδάσει,τα πτυχία του,ερευνετικό έργο κτλ...Αν βεβαια είσαι άτομο χωρίς σκέψη φυσικά και ακούς ότι σε βολεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή