Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ντρέπομαι και αγανακτώ

Ντρέπομαι και αγανακτώ με τις πολλές φωνές (ακόμα και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο) που ακούγονται για  τη δήθεν νέα άλωση του Ναυπλίου από τους Τούρκους. Για αυτούς που μιλάνε για Νενέκους και προδότες. Για  αυτούς που ανησυχούν ότι το εθνικό σύμβολο του γειτονικού μας έθνους θα αναρτηθεί στην πόλη του Ναυπλίου. Το μουσικό φεστιβάλ του Ναυπλίου είναι αφιερωμένο αυτή τη χρονιά στην Τουρκία. Τί το πιο ωραίο και πιο σημαντικό να βρεθούν οι δυο λαοί κοντά με  αφορμή τον πολιτισμό και τη μουσική.
Θαυμάζω τον Αναγνωσταρά και το Χελιώτη όσον αφορά το ζήτημα αυτό που δέχθηκαν την πρόταση Βακαρέλη να αφιερώσουμε το  φεστιβάλ στην Τουρκία. Είμαι αλληλέγγυος με τον Γκιόλα και το Βασιλείου που υποστήριξαν το γεγονός. Τί να πω όμως για το Σαλεσιώτη και το Γραμματικόπουλο, που απότι διάβασα, καταψήφισαν την πρόταση.
Είμαι Έλληνας. Αγαπώ την Ελλάδα. Δεν φοβάμαι, δεν ανησυχώ από τη προσέγγιση άλλων πολιτισμών. Η δύναμη της Ελληνικής παιδείας είναι τεράστια. Μόνον ο Έλληνας μπορεί να δακρύσει στην Επίδαυρο όταν γίνεται η αναγνώριση του Ορέστη από την Ιφιγένεια.
Ανησυχώ όμως, φοβάμαι, ντρέπομαι και αγανακτώ από τις φοβικές αντιδράσεις των συμπατριωτών μου.

9 σχόλια:

  1. Γιάννης Δαρλάσης10 Ιουνίου 2011 στις 9:40 π.μ.

    Μπράβο Κώστα ! Θαρραλέο κείμενο το προσυπογράφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι εν λόγω "πατριώτες", είναι πατριώτες μόνο κατά των Τούρκων. Όχι κατά των γερμανών. Τα κόμματα των "πατριωτών" συνυπέγραψαν το "ξεβράκωμα" που μας έχουν κάνει και δεν έβγαλαν άχνα…! Έχει πολύ γέλιο πάντως η όλη ιστορία! Βρήκαν την ευκαιρία να χωρίσουν τους πολίτες σε «Έλληνες» και «Ανθέλληνες». Εάν κάποιος είναι υπέρ της πρότασης δεν το λέει δημόσια μήπως χαρακτηριστεί «Νενέκος». Εάν πάλι είναι κατά, τότε είναι «πατριώτης». Τόσο μεγάλο ήταν το «σοκ» των «πατριωτών» που ακόμα και το άγαλμα του Σταϊκόπουλου έπιασε ψιλή κουβέντα μαζί τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σταυρος Κερασόπουλος10 Ιουνίου 2011 στις 2:26 μ.μ.

    Αυτοί που χωρίζουνε το κόσμο και ξεφωνίζουνε πατριωτικά όταν πρόκειται για ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ απλά δείχνουνε πόσο αμόρφωτοι καθυστερημένοι και συμπλεγματικοί είναι.Ο Sigmound Froyd θα είχε πολλή δουλειά σ'αυτή την όμορφη πόλη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικά μικρής σημασίας έχει κατά τη γνώμη μου όλο αυτό το θέμα της σημαίας. Όπως και αποπροσανατολιστικό είναι το να μιλάμε για εθνική κυριαρχία, είτε για το θέμα της Κρίσης, είτε για το θέμα των συμβόλων. άποψη μου είναι πως μια χώρα βαίνει καλώς όταν οι πολίτες της διαβιούν με αξιοπρέπεια (για να μην πω ευημερούν). Αυτό δε συμβαίνει στην Ελλάδα των τελευταίων 20 ετών...Γιατί τι είναι κύριε Αιρετικέ η Ελλάδα; είναι κάτι μεγλύτερο; πέρα από τους ανθρώπους της;
    και κάτι τελευταίο: όποιος έχει διαβάσει αρχαία τραγωδία (έλληνας ή σε καλή μετάφραση για τους αλλοδαπούς) μπορεί να συγκινηθεί ως θεατής. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε χώρας είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας του καθενός πολίτη του κόσμου να την κατανοήσει και να την αισθανθεί όπως είναι: δικιά του γιατί απλά είναι κοινή.
    Γ.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή ο Γερμανός ή ο Γάλλος δεν μπορούν να δακρύσουν στην Επίδαυρο?
    Εχεις καταλάβει τι λες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΜΟ,ΕΙΝΑΙ ΘΑΡΡΑΛΕΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ?ΓΙΑ
    ΚΑΝΤΟ ΛΙΑΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. θα πρέπει να κάνω μια διόρθωση στο κείμενό μου. Πραγματικά ήταν λάθος μου να αναφέρω ότι μόνον ο Ελληνας μπορεί να δακρύζει στην Επίδαυρο. Αυτό που ήθελα να υπογραμμίσω είναι ότι οι Ελληνες με τους στενούς οικογενειακούς τους δεσμούς, που πηγάζουν από πολύ παλιά και με την κατανοήση της γλώσσας και τη μέχρι σήμερα χρήση στην καθημερινή μας ομιλία ρητών από τις τραγωδίες έχουν το μεγάλο προνόμιο να συμμετάσχουν συναισθηματικά στο αρχαίο δράμα, χωρίς να απαιτείται η εμβάθυνση και η μελέτη των τραγικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποιος ειναι αυτος ο Sigmound Froyd που θελει να μου φαει τη δουλεια ?Κοφτε τη πλακα ! Μολις ανοιξα υποκαταστημα στο Ναυπλιο και σας περιμενω ολους στο ντιβανι μου, το Μεγαλο Αιρεσιαρχη πρωτον-πρωτον....Σιγισμουνδος Φρουδ,τρισεγγονος του Μεγαλου Ψυχαναλυτου Sigmund Freud.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mιλαμε οτι προκειται ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ !!!!! Προσυπογραφω και εγω ! ΓΟΥ.ΔΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή