Έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση, ότι είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη του κινήματος "δεν πληρώνω-δεν πληρώνω" και η γενικότερη ανομία θα δημιουργήσει αντίρροπες δυνάμεις περιορισμού των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Ότι η καταπάτηση των αρχών του Κράτους Δικαίου θα αποβεί τελικά σε βάρος του πτωχού και του ανήμπορου.
"Πριν αλέκτωρ...." φαίνεται ότι δικαιώνομαι. Απ΄ότι αντιλαμβάνομαι, η μη πληρωμή διοδίου θα αποτελέσει διοικητική ποινή. Κάθε ένας που θα αποφεύγει την πληρωμή του διοδίου θα κινδυνεύει με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων ευρώ. Θα επιβληθεί και στον ακτιβιστή που διαμαρτύρεται για το υπέρογκο των διοδίων και σε αυτόν που έχει μια σοβαρή δικαιολογία που δεν πλήρωσε, αλλά και σε αυτόν που πλήρωσε το διόδιο και τον αδίκησε το αστυνομικό όργανο.
Ακούστε λοιπόν την αδικία και την ουσιαστική καταπάτηση του ατομικού δικαιώματος του πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο του. Η μη πληρωμή διοδίου δεν προβλέπεται, απ΄ότι διαβάζω, ότι θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ώστε ο πολίτης να μπορεί να πάει στο Πταισματοδικείο, να εκθέσει τις απόψεις του και να ζητήσει την αθώωσή του, αλλά προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο, που θα χρεώνεται σε βάρος του στο Δημόσιο Ταμείο. Και η μόνη άμυνα που έχει ο πολίτης που θίγεται είναι να κάνει προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Αυτό ουσιαστικά συνεπάγεται ότι θα πρέπει μάλλον να πάει σε δικηγόρο για να του συντάξει την προσφυγή, να πληρώσει το δικηγόρο και μετά να πληρώσει και το παράβολο για να είναι παραδεκτή η προσφυγή του. Όμως ο νόμος ήδη έχει αναπροσαρμόσει το παράβολο σε 150 ευρώ. Δηλαδή το παράβολο και μόνο είναι πενήντα ευρώ παραπάνω απ΄ότι θα πληρώσει ο πολίτης αν μέσα στην προθεσμία αποδεχθεί το διοικητικό πρόστιμο των διακοσίων ευρώ και πληρώσει με έκπτωση 50% εντός της προθεσμίες (παζάρια κανονικά).
Τί θα κάνει λοιπόν ο πολίτης:
Θα πληρώνει κανονικά τα διόδια. Δεν θα επιθυμεί να τρώει διακοσάρες, και να μην έχει ουσιαστικό δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη. Και αυτός που έχει αδικηθεί και αυτός θα αδυνατεί να βρει το δίκιο του και θα πληρώνει την άδικη διοικητική ποινή.
Πού θα οδηγηθεί το κίνημα του δεν πληρώνω τα διόδια, διότι δεν θέλω διόδια καθόλου. Σε πλήρες αδιέξοδο.
Βέβαια θα γίνει μια αναδιαπραγμάτευση των σκανδαλωδών συμβάσεων και αυτό που θα συμβεί είναι να μειωθούν τα διόδια και ταυτόχρονα να πάρουν παραπάνω οι εργολάβοι είτε μέσω του προϋπολογισμού, είτε με παράταση του χρόνου που θα έχουν δικαίωμα να εκμεταλλεύονται τους δρόμους. Αυτό που θα συμβεί είναι να επιβαρυνθεί ο πολίτης ακόμα παραπάνω. Θα επιβαρυνθεί ο πολίτης που δεν έχει αυτοκίνητο και δεν κάνει χρήση των δρόμων, θα επιβαρυνθούν οι ασθενέστερες τάξεις διότι η έμμεσοι φόροι που επιβάλλονται είναι άδικοι. Θα ωφεληθεί ο Καγενίστας, που θα πληρώνει μικρότερο διόδιο. Θα ωφεληθεί ο εργολάβος που θα πάρει παραπάνω, θα αδικηθεί ο πολίτης που δεν θα μπορεί να βρει το δίκιο του στα δικαστήρια, θα ωφεληθούν οι ρυπαίνοντες χρήστες του αυτοκινήτου, θα ζημιωθούν οι χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς, θα ωφεληθούν όσοι διαπραγματεύθηκαν ή συναίνεσαν στις συμβάσεις παραχώρησης, διότι θα μειωθεί το διόδιο και ουδείς ασχολείται εάν η επόμενη γενιά πληρώσει, θα ωφεληθούν οι μεγάλες εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών, που κυριαρχούν στους αυτοκινητόδρους και πουλάνε πανάκριβα τη βενζίνη, λόγω ολιγοπωλίου.
Είναι ανάγκη οι προοδευτικοί πολίτες να αντιληφθούν ότι το αίτημά τους της γενικευμένης (και όχι μόνο ακτιβιστικής) άρνησης πληρωμής διοδίων και τη γενικής κατάργησης των διοδίων, είναι εσφαλμένο, αντιδραστικό και θα οδηγήσει σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Πρέπει άμεσα να ξαναδούν τα αιτήματά τους σε μια προοδευτική βάση. Κάποιες ιδέες έβαλα στην προηγούμενη ανάρτηση
Μερικές απαντήσεις στα ζητήματα που θέτεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι λένε η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ - κίνηση συντονισμού πολιτών Πελοποννήσου και το Πανελλαδικό Συντονιστικό κατά των διοδίων
Για περαιτέρω σχολιασμό επιφυλάσσομαι για το μέλλον.
Να σημειώσω προς το παρόν μόνο αυτό:
Τζαμπατζήδες και άνομοι είναι ΜΟΝΟ αυτοί που ξεπούλησαν τους δρόμουςστους εργολάβους και τους τραπεζίτες, ντόπιους και ξένους, που λυμαίνονται αυτόν τον τόπο και τον οδήγησαν στο Μνημόνιο και στην Τρόικα και όχι εμείς.
Το λέει άλλωστε και η ακροτελεύτια διάταξη του συντάγματος της Ελλάδας (που κουρελιάζεται σήμερα από αυτούς που ψήφισαν και στήριξαν το Μνημόνιο - ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ):
«...
2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Eλλήνων.
3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
Καλησπέρα