Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Καλλικράτους συνέχεια

Κάποιοι φίλοι μου έλεγαν να συνεχίσω την κριτική μου για τον Καλλικράτη, από εκεί που την είχα αφήσει.
Δεν ενέδωσα στις προτροπές τους.
Ομως κάτι πρέπει να γράψω λόγω της διαμαρτυρίας με απεργία πείνας του προοδευτικού Δημάρχου Ελληνικού.
Σήμερα δεν θα μιλήσω για τα αρνητικά του Καλλικράτη.
Θα επιχειρήσω να αντικρούσω τα επιχειρήματα που ακούγονται υπέρ του.
400 τόσες σελίδες είναι το νομοσχέδιο, όμως τα επιχειρήματα που ακούγονται από τους υποστηρικτές του σχεδίου συνοψίζονται σε δύο βασικούς άξονες.
Ο ένας είναι ότι με τις συνενώσεις θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων και ο δεύτερος ότι οι Δήμοι θα καταστούν πιο αποτελεσματικοί.
Θα ασχοληθώ σήμερα με τον πρώτο άξονα. Αυτόν των δήθεν οικονομιών.
Η μέχρι σήμερα πρακτική έχει δείξει κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμψισβήτηση ότι τα μεγάλα ελλείμματα και οι πάμπολλες σπατάλες και μάλιστα υπέρ των λίγων και των ισχυρών γίνεται στους μεγάλους Δήμους.
Δείτε τί πάρτια γίνονται στο Δήμο της Αθήνας.
Πάρτε για παράδειγμα τους Δήμους της Αργολίδας.
Ποιοί έχουν δημιουργήσει ελλείμματα και ποιοί χρωστάνε. Οι μικροί Δήμοι ή ο Δήμος Ναυπλίου.
Μας λένε ότι με τις συνενώσεις θα υπάρξει εξοικονόμηση λόγω μείωσης του αριθμού των αιρετών.
Θα δείτε ότι θα γίνει ακριβώς το αντίθετο.
Οι μισθοί των Δημάρχων θα φθάσουν, προβλέπεται, σε μεγάλα επίπεδα, αυτά του μισθού των Γενικών Γραμματέων. Ανάλογα θα αυξηθούν οι μισθοί των Αντιδημάρχων και των προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων. Οι επιτροπές και οι παραεπιτροπές, οι αποζημιώσεις και τα έξοδα παράστασης σίγουρα θα αυξηθούν. Ηδη προβλέπονται νέα όργανα με πολλά μέλη στους νέους Δήμους. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα αυξηθεί η δυσκινησία, η γραφειοκρατία, τα έξοδα μετακίνησης. Θα μειωθεί λένε ο αριθμός των υπαλλήλων, λόγω συνένωσης των δημοτικών επιχειρήσεων. Το βέβαιο όμως είναι ότι θα απολυθούν οι χαμηλόμισθοι και θα πολλαπλασιασθούν οι παχυλά αμειβόμενοι σύμβουλοι και παρασύμβουλοι. Δείτε τί έγινε στους μεγάλους Δήμους με τα επιχειρησιακά σχέδια που εκπονήθηκαν έναντι δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τις εταιρίες συμβούλων, που τελικά τα σχέδια αυτά ήταν στις περισσότερες των περιπτώσεων για τον κάλαθο των αχρήστων. Μεγάλοι προϋπολογισμοί σημαίνει και ευκολότερος στόχος για τους επιτήδειους να πλευρίσουν τους Δήμους και να τους πουλήσουν, σχέδια και παρασχέδια και άχρηστες μελέτες. Ας περάσουμε τον σημερινό οικονομικό σκόπελο και θα δείτε τί κέντρα διαφθοράς θα γίνουν οι γραφειοκρατικοί Δήμοι με την ελάχιστη συμμετοχή των πολιτών.
Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι το εξής: Αν ήθελαν να μειώσουν τα έξοδα των αιρετών γιατί δεν έκαναν το εξής απλό. Μείωση του μισθού των Δημάρχων. Μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων. Μείωση της αμοιβής των δημοτικών συμβούλων. Αμεση παύση πληρωμής των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων.
Ενα ακόμα θεωρώ βέβαιο. Για να υπάρξει μείωση της σπατάλης ένας είναι ο απαραίτητος όρος. Η ενεργοποίηση του πολίτη στη γειτονιά του, στο χωριό του. Οι πολίτες όλοι μαζί, οι ενεργοί πολίτες, μπορούν να κάνουν θαύματα για τον τόπο τους. Τα παραδείγματα είναι λίγα αλλά ενδεικτικά.
Οι μεγάλοι Δήμοι θα κάνουν φιέστες τύπου Κοντογιάννη. Οι μικροί Δήμοι με ενεργούς πολίτες θα διασκεδάζουν δωρεάν με τις τοπικές κομπανίες τα τοπικά σχήματα, τα νεανικά ροκ συγκροτηματάκια.
Αυτά.
Αυριο αν έχω όρεξη θα σας πω και για το εάν οι μεγάλοι Δήμοι θα είναι ικανοί να επιλύσουν τα μεγάλα προβλήματα, εάν θα είναι πιο αποτελεσματικοί.

5 σχόλια:

  1. Den eho asholithei poli, alla to erotima einai ean oi neoi ypaliloi stous opoious anaferesai tha einai perissoteroi apo tous 700 dimarhous kai tous antistoihous antidimarhous pou tha papsoun na yparhoun. Episis, den katalavaino poli kala ti ennoeis gia to thema ton elleimmaton ton megalon dimon. Einai aftonoito sto mialo mou oti o dimos nafpliou ehei megalitero proipologismo apo ton dimo asinis kai etsi den mou proksenei ekpliksi to oti tha ehei kai megalitero elleimma. To erotima einai ean o dimos athinaion ehei megalitero elleimma apo afto pou tha eihan oi sinolika 20 dimoi ean itan diaremenos dimos. Me endiaferei episis na analiseis to deftero epiheirima ean diladi pisteveis oti me ligoterous dimous tha ginetai kaliteros eleghos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα σου πώ κάποια στοιχεία για τον Δήμο Αθηναίων. Τα δάνειά του ανέρχονται στο ύψος των 250 εκατ. Ευρώ. Δάνειο επί δημαρχίας Μπακογιάννη: 180 εκατ ευρώ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων: 50 εκατ. ευρώ, Εθνική για αγορά οικοπέδων για τη «Διπλή Ανάπλαση»: 20 εκατ ευρώ, Ηδη διαπραγματεύεται νέο δάνειο 20 εκατ. για λειτουργικά έξοδα. Την ίδια στιγμή τα δάνεια αποτελούν το 53% των εσόδων του 2009. Τη τριετία 2007-2009 ο Δήμος Αθηναίων κατέβαλε 50 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση των δανείων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η συνεχής αύξηση του ταμειακού χρέους, το οποίο σήμερα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, το 20% δηλαδή των εσόδων του 2009. Επομένως όταν μιλάω για ελλείμματα των μεγάλων Δήμων δεν αναφέρομαι σε απόλυτους αριθμούς, αλλά σε ποσοστά σε σχέση με πληθυσμό, σε σχέση με τα έσοδα και τον προϋπολογισμό. Για παράδειγμα ο Δήμος Ασίνης των 5.000 περίπου κατοίκων έχει ουσιαστικά μηδενικά δάνεια, (στην πραγματικότητα ένα μικρό δάνειο, μικρότερο ενός συνηθισμένου στεγαστικού δανείου ενός πολίτη) ενώ ο Δήμος Ναυπλίου των 15.000 περίπου κατοίκων έχει ελλείμματα περίπου 13.000.000 Ευρώ (Δήμος μαζί με ΔΕΥΑΝ) Αντιλαμβάνεσαι τη χαώδη διαφορά.
    Οταν αναφέρομαι σε έξοδα συμβούλων και παρασυμβούλων δεν μιλάω για νέους υπαλλήλους, αλλά για τις επιτήδειες εταιρίες των δήθεν επαϊόντων που δημιουργούν τεράστια χρέη. Θα μπορούσα να σου αναφέρω το παράδειγμα του Δήμου Ναυπλίου και πόσα έχει πληρώσει σε σχέση με ένα μικρότερο Δήμο όπως ας πούμε αυτόν της Μηδέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Gia to thema ton ekodon ton dimon kalifhtika. Na se rotiso, omos kati na mou peis. Afta an den eisai dimotikos simvoulos na ta ksereis apo mesa boreis na ta pliroforitheis apo kapou simera? Kai defteron kati asheto, tora pou eipame oti to dimosionomiko elleimma einai 13,6% afto simperilamvanei kai ta pragmatika elleimmata ton dimon i' einai ektimiseis? En pasei periptosei tora pou einai aneksartiti i ethniki statistiki ipiresia ehei iparksei veltiosi tis oikonomiikis apeikonisis ton dimon? Apo tin empeiria sou afta.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υποτίθεται ότι οι προϋπλογισμοί και απολογισμοί των Δήμων είναι δημόσια έγγραφα και μπορεί κάποιος πολίτης να λάβει γνώση.
    Το δεύτερο ερώτημά σου είναι πολύ σημαντικό. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το πώς και τί επακριβώς μετράει η στατιστική υπηρεσία, όμως θεωρώ πολύ δύσκολο να έχει συμπεριληφθεί στο έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος τα χρέη και τα ελλείμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλωστε οι προϋπολογισμοί των Δήμων, σε αντίθεση με τον Προϋπλογισμό του Κράτους, πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να είναι ισολογισμένοι. Ετσι ψηφίζονται κάποια τερατώδη πράγματα, που ποτέ δεν εφαρμόζονται, ενώ πουθενά δεν εμφανίζονται συγκεντρωμένα τα χρέη. Μόνο αν ψάξεις πολύ στις πολλές σελίδες του προϋπολογισμού θα μπορέσεις να βρεις κονδύλια που αφορούν παλαιά χρέη που μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο. Για παράδειγμα στον προϋπλογισμό του Δήμου μεταφέρονται χρόνια τώρα κονδύλια από τη μελέτη του Συνεδρικαού Κέντρου και από τη μελέτη αξιοποίησης της Ανατολικής παραλίας του λιμανιού. Θεωρώ σχεδόν αδύνατο να έχουν συμπεριληφθεί τα ποσά αυτά, και άλλα στο έλλειμμα του 13,7%. Και βέβαια θεωρώ πολύ δύσκολο να έχει συμπεριληφθεί στο χρέος μας το έλλειμμα των 12 περίπου εκατομμυρίων της ΔΕΥΑΝ. Εν τέλει πιστεύω ότα τα πραγματικά οικονομικά της χώρας μας είναι πολύ χειρότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί. Και για το χάλι αυτό φταίνε και οι Κυβερνήσεις, αλλά και οι τοπικοί άρχοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή