Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Οι κάτοικοι της υποσαχάριας περιοχής της Αργολίδας

Το Ένθετο Περιοδικό της Κυριακάτικης έκδοσης του Βήματος είχε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στην τραγική κατάσταση εκατομμυρίων κατοίκων στην υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό.
Είναι προφανές ότι οι συντάκτες του αφιερώματος αυτού θεωρούν αυτονόητο ότι εμείς οι Έλληνες, ως προηγμένος και πλούσιος λαός δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε παρόμοιο πρόβλημα. Θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μόνον Αθήνα και εφόσον αυτοί όταν διψάνε ανοίγουν τη βρύση και πίνουν νεράκι, αυτό θα συμβαίνει σε όλη τη χώρα.
Και όμως αν κάνουν μια μικρή βόλτα μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα και επισκεφθούν την κοντινή Αργολίδα θα διαπιστώσουν ότι στις βρύσες των κατοίκων των Δήμων της Ασίνης και της Τίρυνθας τρέχει δηλητήριο. Νερό ακατάλληλο για κάθε χρήση. Όχι να το πιεις, όχι για να μαγειρέψεις, αλλά ούτε για να πλύνεις τα δόντια σου δεν κάνει.
Δεν πρέπει λοιπόν να αναφερόμαστε μόνον στην υποσαχάρια περιοχή της Αφρικής αλλά και στην υποσαχάρια περιοχή του Ναυπλίου. Ουσιαστικά στην ίδια κατάσταση ως προς την ποιότητα του νερού είναι οι πάμπτωχοι Αφρικάνοι και οι πλούσιοι Τολιανοί.
Εμείς όμως είμαστε σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Και αυτό διότι ενώ οι Αφρικάνικες αρχές κάνουν ότι είναι δυνατόν για να φέρουν υγιεινό νερό στους άμοιρους κατοίκους της περιοχής τους, η "Ευρωπαϊκή" δημοτική αρχή Ναυπλίου έχει κάνει ακριβώς το αντίθετο.
Την ώρα που χιλιάδες κυβικά μέτρα υγιεινού νερού πηγαίνουν στη θάλασσα, η ΔΕΥΑΝ χρεώνει το νερό στους κατοίκους του γειτονικού Δήμου Ασίνης σε τιμή 1,10 Ευρώ το κυβικό, σχεδόν τρεις φορές πάνω από την τιμή που χρεώνονται οι κάτοικοι του Ναυπλίου. Και ο φίλος του Δημάρχου Ναυπλίου , Δήμαρχος Ασίνης δεν έχει κάνει ακόμα απεργία πείνας έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΝ για να διαμαρτυρηθεί.
Τόση είναι η αναλγησία της δημοτικής αρχής Ναυπλίου που εμπορεύεται το νερό που η ίδια αντλεί δωρεάν από τις πηγές και επιβαρύνεται μόνον το κόστος άντλησης και μεταφοράς, ώστε για να δικαιολογήσει τα πραγματικά αδικαιολόγητα, προσπαθεί να συγκρίνει την τιμή πώλησης του νερού στην Ασίνη όχι με την καθαρή τιμή πώλησης του νερού στους κατοίκους του Ναυπλίου, αλλά με το συνολικό ποσό που πληρώνει ο χρήστης στο Ναύπλιο, αφού συμπεριληφθούν τα πάγια των λογαριασμών, το τέλος αποχέτευσης, το τέλος εκτέλεσης των έργων για την ύδρευση και την αποχέτευση στην πόλη του Ναυπλίου.
Εκπληκτική και απίθανη η κοροϊδία.
Τελικά αν πρόσθεταν στην ανακοίνωση του σχεδίου παραπλάνησης των δημοτών της Ασίνης και τα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι δημότες Ναυπλίου, και τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, και το τέλος παρεπιδημούντων, αν τα έβαζαν όλα αυτά για να συγκρίνουν την τιμή που πουλάει ο Δήμος Ναυπλίου στους Ασιναίους το νερό, με όσα πληρώνει ο κάτοικος του Ναυπλίου, θα έπρεπε να στηθεί στην κεντρική πλατεία του Χαϊδαρίου πεντάμετρο άγαλμα του κ. Αναγνωσταρά, ως φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για το "φτηνότατο" νερό που αγοράζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου