Εχουν μάθει το να μας απαγορεύουν.
«Απαγορεύεται», έλεγε η πινακίδα, η διέλευση πεζών. Απειλητική η προειδοποίηση. Ποιός ξέρει μπορεί κάποιος δημοτικός αστυνόμος, να βρίσκεται παρακάτω για να μας συλλάβει και να μας οδηγήσει στη στενή. Απαγορεύεται μεν, μπορείς όμως να παραμερίσεις το συρματόπλεγμα και να περάσεις.
Δεκάδες περιπατητές είχαν παραβιάσει την «απαγορευτική διάταξη» πασχαλιάτικα και έκαναν την ωραία τη βόλτα τους στο Γύρο.
Αλλοι με βήμα ταχύ, άλλοι με τα παιδιά τους χαλαρά, κανα-δυό είχαν πέσει στη θάλασσα και έκαναν το Πασχαλιάτικο μπάνιο τους, ένα νεαρό ζευγαράκι φιλιότανε με πάθος,λίγο πριν από τη Τρύπα του Δεσπότη, ακριβώς κάτω από τα τεράστια απειλητικά βράχια, που ήταν έτοιμα να αποκολληθούν και να πέσουν πάνω τους.
Ολοι οι πασχαλινοί περιπατητές είχαν γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, αυτόν ή αυτούς που θέλησαν να απαγορεύσουν τη βόλτα μας σε έναν κοινόχρηστο δρόμο. Είναι ποτέ δυνατόν να απαγορεύσεις στον Αναπλιώτη να κάνει τη βόλτα του στο Γύρο, επειδή έπεσαν κάποια βράχια; Και στο τέλος-τέλος της γραφής τί σημαίνει η φράση απαγορεύεται; Θα μας πάνε φυλακή; Θα μας βάλουν κάποιο πρόστιμο; Θα μας κάνουν ντά; Εχουν άραγε ψηφίσει κάποιον νόμο που να επιβάλλει την απαγόρευση να κάνει κάποιος τη βόλτα του στο Γύρο της Αρβανιτιάς;
Από μικρός θυμάμαι να πέφτουν πέτρες και φραγκοσυκιές, από την απόκρημνη πλαγιά της Ακροναυπλίας. Ποτέ κανείς δεν σκέφθηκε να απαγορεύσει την βόλτα στο Γύρο. Επεσαν τώρα βέβαια μεγάλα βράχια, που παραμένουν εκεί δήθεν για να μας φοβίσουν.
Πότε θα ξαναπέσει κάποιος μικρός ή μεγάλος βράχος;
Ισως αύριο, ίσως του χρόνου, ίσως μετά από καμιά δεκαετία, μπορεί και να γίνει κάποια κατολίσθηση, όταν εμείς δεν θάμαστε εδώ για να το μάθουμε. Ποιός ξέρει; Οπωσδήποτε είναι δυνατόν να γίνει και κάποιος μεγάλος σεισμός και να πέσει πάνω μας και το σπίτι στο οποίο κατοικούμε. Μπορεί και να πέσει και κανένα αεροπλάνο πάνω μας. Εχουν γίνει και τέτοια. Μέχρι τότε αυτός ή αυτοί οι τύποι των απαγορεύσεων μπορεί να έχουν ακόμα ηρτημένη την πινακίδα της απαγόρευσης. Αύριο μπορεί και να μας απαγορεύσουν να ανεβαίνουμε τα βουνά και να κατεβαίνουμε στα φαράγγια της πατρίδας μας. Και αυτές οι δραστηριότητες επικίνδυνες είναι. Γιατί λοιπόν να μην βγάλουν και γι΄αυτές τις δραστηριότητες απαγορευτικά;
Μέχρι τώρα βέβαια αρκετοί είναι αυτοί που γρατζουνίσθηκαν από τα κολοσύρματα που μας έβαλαν και κάποιοι από αυτούς αναγκάσθηκαν να κάνουν και αντιτετανικό ορό. Αγαπητοί μου, φαίνεται ότι ο κίνδυνος σήμερα είναι τα σύρματα, όχι οι κατολισθήσεις.
Μα τέλος πάντων δεν πάνε να την βγάλουν τη χαζή απαγόρευση και τα επικίνδυνα σύρματα και να αντικαταστήσουν την πινακίδα με μια απλή προειδοποίηση και εμείς μετά να αποφασίσουμε αν θέλουμε να περάσουμε ή όχι; Ακούς εκεί να μας «απαγορεύουν». Για το καλό μας βέβαια το κάνουν, για τη δικιά μας ασφάλεια «απαγορεύεται η διέλευση». Θάλεγα ότι θα μπορούσαν να σβήσουν με μπλάνκο τη λέξη απαγορεύεται και να βάλουν στη θέση του το «συνίσταται η μη διέλευση». Το έχουμε άλλωστε ξαναδεί το έργο. Θυμάστε τότε που η ντουντούκα μας έλεγε ότι «συνίσταται η μη πόση του νερού»;
Είτε απαγορεύεται η βόλτα στο Γύρο, είτε συνίσταται η μη διέλευση, εγώ και άλλοι, πού και πού, όταν γουστάρουμε τον Γύρο θα τον κάνουμε.
Αυτό που λέω βέβαια στον εαυτό μου είναι ότι μπορεί να συνίσταται ή να μην συνίσταται η βόλτα στο Γύρο, συνιστάται όμως να αποφεύγουμε τους πολλούς γύρους με τζατζίκι.
Προφανώς, η απαγορευτική πινακίδα, έχει σκοπό να προστατεύσει τους άρχοντες της πόλης, σε περίπτωση ατυχήματος, από τις ευθύνες τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί, άν είχαν πρόθεση να προστατεύσουν τους πολίτες, θα έκαναν το αυτονόητο. Ότι γίνεται δηλ, σε ανάλογες περιπτώσεις στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο.
Κατεβάζουν τα επικίνδυνα βράχια, ώστε να μην κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω απο τα κεφάλια των πολιτών, και βάζουν προστατευτικά πλέγματα για τα υπόλοιπα βράχια που παραμένουν στη θέση τους.
Εδώ όμως το αυτονόητο, είναι η εξαίρεση.
Άκουσα πως, ανατέθηκε και ΜΕΛΕΤΗ έναντι πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για το θέμα, αληθεύει ???