Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η βραδιά των Μουσείων. Τρίτο σχόλιο

Μάλλον έκανα λάθος που έκανα κυρίαρχο το θέμα του ποιος εμφανίσθηκε και ποιος όχι στην ομορφότερη βραδιά στην ωραιότερη πόλη.
Τελικά δεν ήταν μόνο ένας από τους συμβούλους της πλειοψηφίας που βρέθηκαν εκεί.
Όμως τελικά το κυρίαρχο είναι το ποιες πολιτικές ακολουθούνται από το Κράτος, τη Νομαρχία και το Δήμο σε σχέση με τον πολιτισμό.
Ποιες είναι οι παρεμβάσεις και ποία η βοήθεια που προσφέρεται σε τέτοιες περιστάσεις.
Και τελικά δεν αντιλαμβάνονται ότι εάν δημιουργήσουμε μια πόλη στην οποία ο πολιτισμός έχει κυρίαρχο ρόλο έχουμε όλοι να ωφεληθούμε. Και οι κάτοικοι που θα ζούμε στην ωραιότερη πόλη με τις όμορφες εκδηλώσεις και οι επιχειρηματίες του τουρισμού, αφού η πόλη μας δεν θα είναι μόνον η πόλη του Σαββατοκύριακου, του κομπολογιού και του καφέ, αλλά μια ιδιαίτερη πόλη στην οποία ο επισκέπτης θα έρχεται για τους πολύ ιδιαίτερους λόγους που θα η πόλη μας θα έχει να προσφέρει.
Και αντί να τρέχουμε σε σχετικά ανούσιες τουριστικές εκθέσεις με φωτογραφίες του Μπουρτζιού, ωσάν ο επισκέπτης καταναλωτής FREDDO δεν γνωρίζει το Παλαμήδι και το Μπούρτζι, εγώ θάλεγα να αναλάβει ο Δήμος μας μια πρωτοβουλία για μόνιμη διασύνδεση όλων των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων και των χώρων τέχνης της περιοχής μας, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέρη, ενιαία διαφήμιση, φυλλάδια που θα προβάλλουν όλα τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Όλοι θα είχαμε να ωφεληθούμε από κάτι τέτοιο. Και δεν θα ήταν ωραίο στην επόμενη τουριστική έκθεση να πάμε για να προβάλουμε το πρόγραμμα διασύνδεσης των χώρων, ώστε να προωθήσουμε τον ποιοτικό πολιτιστικό τουρισμό, που μπορεί να δώσει ζωή και να προσφέρει (και όχι μόνον οικονομικά), ακόμα και σε περιόδους τουριστικά νεκρές για την περιοχή μας.

2 σχόλια:

  1. @ Καράπαυλο,

    Σε ποιές τουριστικές εκθέσεις πάει ο Δήμος ή η Νομαρχία; Δεν τους έχω δει πουθενά στις εκθέσεις στο εξωτερικό. Επίσης πρέπει να ψάξεις τι κάνει τα κονδύλια για τουριστική προβολή που παίρνει η Νομαρχία από τον ΕΟΤ, συν τα χρήματα που η ίδια βάζει υποχρεωτικά για να τα πάρει (50-50 συμμετοχή). Με όλα τα τραγικά προβλήματα που έχει η σχετική επιδότηση από τον ΕΟΤ βέβαια.

    Αδικείς λίγο τον Δήμο βέβαια γιατί τουλάχιστον έχει το φεστιβάλ Ballantine's του Ιουνίου. Τέτοιες εκδηλώσεις σπανίζουν στην Ελλάδα από τους ΟΤΑ. Οι περισσότεροι αναλώνονται σε συναυλίες της Βανδή κλπ.

    Συφωνώ επίσης μαζί σου πως ο τουρισμός στο Ναύπλιο έχει πάρει επικίνδυνη στροφή. Γίνεται του Σαββατοκύριακου, του καφέ, του ούζου και του μεζέ. Το Πάσχα έκανα μια βόλτα στα στενά από την Πύλη της Ξηράς μέχρι τον Αγ. Σπυρίδωνα. Είχα πολλά χρόνια να περάσω από εκεί. Τα έχασα με τα μικρά μεζεδοπωλεία που έχουν ξεφυτρώσει. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς φεύγει από την Αθήνα και τα μεζεδοπωλεία του Ψυρρή για να έρθει στο Ναύπλιο και να κάτσει σε ένα αντίστοιχο μεζεδοπωλείο. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή