Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Η εαρινή σύναξη των υπερπλουσίων σκαφάτων στο Ναύπλιο

(και όμως η πραγματική ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα)

Πέρασαν τα ελικόπτερα πάνω από τα κεφάλια μας.
Κατέφτασαν το πολυτελέστατα αμάξια. Τι Καγιέν είδα, τι θηριώδη Βόλβο, κάτι Αούντι που σπάνια αντικρίζεις, όλα μαζί παρατεταγμένα εν σειρά.
Το βλέπεις. Το οσμίζεσαι. Το άπτεσαι. Το ακούς. Το γεύεσαι.
Οι άνθρωποι του μεγάλου πλούτου είναι στην πόλη μας.
Από δίπλα και οι απλοί τίμιοι ναυτικοί, που εργάζονται με ικανοποιητικούς, υποθέτω, μισθούς.
Εδώ αυτές τις ημέρες και οι αιθέριες υπάρξεις. Άνδρες και γυναίκες. Ντυμένοι και ντυμένες με την τελευταία προκλητική λέξη της μόδας βολτάρουν πάνω κάτω και επιδεικνύουν τς θέλγητρά τους, ήδη από τις πρωινές ώρες. Κάτι γυρεύουν και αυτοί στο Ναύπλιο από την σύναξη των υπερπλουσίων.

Αρκετοί από αυτούς που αυτές τις μέρες είναι στην πόλη μας είναι οι πολύ ευνοημένοι από την Ελλάδα της μεγάλης κρίσης.
Με χρήματα στο εξωτερικό. Με χειμερινές βίλες στις Ελβετικές Άλπεις.
Με ελάχιστη ή και μηδενική φορολογία να τους απασχολεί και ενοχλεί.
Με επιδοτήσεις που λαμβάνουν από χρήματα των φορολογουμένων.
Ουδεμία κρίση τους συντάραξε στα σοβαρά. Αντιθέτως τους ωφέλησε. Άλλοι υποφέρουν.
Η μεσαία τάξη στενάζει. Η ανεργία είναι πάνω από είκοσι τους εκατό. Οι μισθοί έχουν πάει στο τριακοσάρι. Το ΕΚΑΣ καταργήθηκε. Και την ίδια στιγμή αυτή η μικρή τάξη όχι μόνον συνεχίζει να κερδίζει ακόμα περισσότερα, αλλά τους πληρώνουμε και από πάνω.
Πολλοί από αυτούς τους ευνοημένους της κρίσης είναι που έχουν αυτά τα σκάφη με τα τρία πατώματα που άραξαν αυτές τις μέρες στον λιμένα μας. Και αντί να πληρώνουν για την υπερπολυτελή αυτή διαβίωση ωφελούνται και από πάνω. Χρησιμοποιούν αυτά τα σκάφη για το χρονικό διάστημα που επιθυμούν για πολυτελείς διακοπές, μακρυά από τα στίφη και μαζί με κάποιες αιθέριες υπάρξεις που διαλέγουν από την εαρινή Αναπλιώτικη σύναξή τους και μετά μέσω ενός γραφείου το ενοικιάζουν τις υπόλοιπες ημέρες και κερδίζουν από πάνω. Και δεν πληρώνουν φόρους, δεν έχουν τεκμήρια. Έχουν τα τεράστια γιωτ και τα παντελονιάζουν κιόλας.
Και είναι τόσο ξεφτιλισμένη αυτή η τάξη των υπερπλουσίων που καταδέχονται να τους επιδοτεί την έκθεση της μεγάλης κονόμας τους στο Ναύπλιο, ο αγρότης από το Γκέρμπεσι, ο συνταξιούχος με το δυαράκι στον πρώτο όροφο της πολυκατοικίας στο Συνοικισμό , ο άνεργος, ο δημόσιος υπάλληλος του Ναυπλίου.
Όχι μόνο δεν πληρώνουν το παραμικρό για λιμανιάτικα, αλλά τους πληρώνουμε από πάνω!!! Όλα τα έξοδα πληρωμένα. Και χρήματα δίνουμε στην εταιρεία που οργανώνει την εκδήλωση.  Και βεγγαλικά ρίξαμε. Και τον δύτη πληρώνουμε για να βουτήξει για να μην μπλακούν οι άγκυρες των σκαφών της επίδειξης της χλιδής!!!! Και δωρεάν γεύμα στο Παλαμήδι. Ανοίξαμε έναν αρχαιολογικό χώρο για να φάνε και να πιούμε με δικά μας χρήματα οι super πλούσιοι. Εγώ κάπως νοιώθω με αυτό. Εσείς; Σε κάθε περίπτωση αν αναλάβω, δωρεάν γεύμα σε αρχαιολογικό χώρο γιοκ. Κάποιος σεβασμός στον Μοσχονησιώτη πρέπει μάλλον να υπάρξει.
Και υπάρχουν και παράπλευρες κονόμες. Παραταγμένα δίπλα στα σκάφη και τα θηριώδη Βόλβο. Έχουμε και μια μικρή μίνι έκθεση αυτοκινήτων εταιρείας και και αυτή θέλει να οικονομήσει από την εαρινή σύναξη των ματσωμένων. Δωρεάν και αυτό. Ούτε αυτοί δεν πληρώνουν το παραμικρό. Και, νομίζω, ουδείς  έχει αποφασίσει να επιτραπεί να γίνει το λιμάνι μας και οιονεί έκθεση πολυτελών αυτοκινήτων.
Η αλήθεια είναι ότι κερδίζουν και τα λίγα καταστήματα της πόλης, που το παίζουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις γκουρμέ απαιτήσεις.
Και τα καταλύματα είναι γεμάτα.
Διότι έρχεται κόσμος να ζήσει το όνειρο της χλίδας.
Κερδίζουμε από την κακομοιριά του λαού, που θαμπώνεται από το επιφαινόμενον της χλιδής και της πολυτέλειας.
Και βασικά κερδίζει  πολιτικούς πόντους η δημοτική αρχή από όλα αυτά.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η άποψή μου που σας εξέθεσα είναι ισχνά μειοψηφική.
Όμως δημοκρατία έχουμε και  επιτρέπεται και στις μικρές μειοψηφίες ή ακόμα και στις μοναχικές φωνές να εκφράζουν την άποψή τους.
΄Η μήπως κάνω λάθος και είναι στο κεφάλι μου, ότι έχω το δικαίωμα να εκφράσω τον εαυτό μου ή το μηδέν κόμμα μηδέν ένα τοις εκατό των δημοτών;

Και ένα τελευταίο που δεν αντιλαμβάνομαι.
Αφού αυτά που πράττουν έχουν την σχεδόν καθολική αποδοχή του λαού, γιατί ασχολούνται με την ισχνά μειοψηφική μου άποψη και εξαπολύοουν και προσωπικές επιθέσεις ενατίον μου; Ενόχλησα εγώ κάποιον σε προσωπικό επίπεδο; Χαρακτήρισα εγώ κάποιο πρόσωπο με κάποιο επίθετο;
Τι ζόρι τραβάνε άραγε; Γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν τον παραμικρό λόγο που εκφράζει μιαν άλλη άποψη; Ολοι πρέπει να τους υμνούν για να είναι ευτυχείς;

Αντε και ένα ακόμα που δεν αντιλαμβάνομαι.
Συριζα, ΚΚΕ, Ζωή, Λάφα, Ανταρσύες κουλουπού συμφωνούν με αυτά που γίνονται; Και αν όχι θα ανοίξουν το στοματάκι τους να πουν το κατιτίς; Μόνον εγώ και δυο τρεις ακόμα θα μιλάμε;
Και κάποιοι που μπορούν να συμφωνούν με το γενικό πλαίσιο της εαρινής σύναξης, δεν ενοχλούνται με την παραχώρηση ενός αρχαιολογικού χώρου για γεύμα εκεί στα ψηλά; Κάποιοι ευτυχώς εξέφρασαν άποψη. Και αυτοί όμως μέτρημένοι στα δάκτυλα της μίας χειρός είναι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου