Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Αγιος Νικόλαος. Η ντροπή της κοινωνίας μας


Δεν θα μπορέσουν οι οικογένειες που δεν επιθυμούν τα πολλά βαρελότα να κάνουν Ανάσταση στην εκκλησία σε ρυθμό βασιλικής της παραλίας. Και δεν θα τα ακούσω εγώ εφέτος για τη μία στρακαστρούκα που συνήθως ρίχνω.
Εισήλθαμε στην εβδομάδα των Παθών και η εκκλησιά των ναυτικών στην πόλη του Ναυπλίου, είναι για δεύτερη χρονιά κλειστή.
Θα παραμείνει, μας λέει η ανακοίνωση στον πρόναο, κλειστή μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες.
Η ίδια ακριβώς ανακοίνωση υπήρχε και πέρσι.
Έβαλαν κάποια νάιλον στην σκεπή, μία μίνι σκαλωσιά στον πρόναο, όπου υπάρχουν κάποια τούβλα και κεραμίδια. Το εσωτερικό του ναού δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση είναι.

Ένα χρόνο τώρα ουδέν απολύτως έχει γίνει για την επισκευή. Για να γίνει εκ νέου λειτουργική και προσβάσιμη η σπουδαία αυτή εκκλησία της πόλης μας.
Δεν ακούω το παραμικρό για τις μελέτες ανακατασκευής που πρέπει να συνταχθούν, για προσπάθειες εξεύρεσης κονδυλίων.
Φαίνεται ότι η αδράνεια είναι πλήρης και ολοσχερής.


Κατασκευάσθηκε ο Ναός του Αγίου Νικολάου, εκτός των τειχών της πόλης, ως εκκλησιά για τους ναυτικούς.  Για να μπορούν να εκκλησιάζονται οι ναυτικοί που έμπαιναν σε γκαραντίνα. Και τώρα η εκκλησία είναι κλειστή και ουδείς ιδρώνει. Και απ΄ότι φαίνεται και του χρόνου κλειστή θα παραμείνει. Και του αντίχρονου.

Μα τι είδους κοινωνία είμαστε; Να κατηγορούν και να τρέμουν τους μουσουλμάνους και να αποσιωπούν ότι μια εκκλησιά, που αποτελεί και ιστορικό μνημείο, παραμένει κλειδαμπαρωμένη.

Δεν τα βάζω τόσο πολύ με την κυβέρνηση, τους βουλευτές, την Περιφέρεια και τον Τατούλη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τους περιφερειακούς συμβούλους, τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους.

Με την εκκλησία που αδιαφορεί τα βάζω και με την αδρανούσα κοινωνία.

Πρώτα και κύρια η εκκλησία έχει την ευθύνη. Δεν αντιλαμβάνομαι την ξενοιασιά τους όταν η, ίσως πιο σημαντική, εκκλησία του Ναυπλίου παραμένει επί τόσο καιρό θεόκλειστη. Θα έπρεπε να είχαν ήδη έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, μια συγκεκριμένη μελέτη για το τι πρέπει να γίνει. Θα έπρεπε καθημερινά να αγωνίζονται για την εξεύρεση πόρων. Θα έπρεπε ήδη να έχουν υποβάλει φακέλους για χρηματοδότηση, να μας πουν πόσα χρήματα διατίθεται η ίδια η Εκκλησία να συνεισφέρει. Θα έπρεπε ήδη να είχαν κινητοποιήσει την κοινωνία, τους πολιτικούς, τους μαικήνες της πόλης, τους γκλαμουράτους επισκέπτες και σκαφάτους, αυτόν που μας ήλθε πέρσι με την κόκκινη Λαμποργκίνι.

Όλοι έλεγαν ότι η ενορία του Αγίου Νικολάου αποτελεί το "Κολωνάκι" του Ναυπλίου. Είναι αλήθεια ότι πλέον ελάχιστοι άνθρωποι κατοικούν στην ενορία αυτή. Όμως την ημέρα της Ανάστασης η εκκλησία γέμιζε  από επισκέπτες και όχι μόνον. Όλοι οι παλαιοί συν-ενορίτες στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εκεί ξαναβρισκόντουσαν και συναντούσαν συγγενείς και φίλους.
Δεν είναι δυνατόν όλοι αυτοί να μην μπορούμε να ενεργοποιηθούμε για την εκκλησιά που μας ενώνει.
Κάποιοι είναι λίαν εύποροι.
Κάποιοι άλλοι έχουν δύναμη και επιρροή.
Δεν είναι δυνατόν ένας πρώην Πρωθυπουργός, που το σπίτι του απέχει 22 μέτρα και εβδομήντα τρία εκατοστά από την εκκλησία, να μην μπορεί να ενεργοποιήσει εκατό-διακόσιους ανθρώπους για να συμβάλλουν και με χρήματα, αλλά και με την επιρροή τους για να γίνουν τα έργα επισκευής.
Στο λιμάνι κάθε καλοκαίρι δένουν κάποια πολυτελέστατα σκάφη μαικήνων. Κάποια διαδικασία θα μπορούσε να υπήρχε για να ενημερώνονται για την κατάσταση της εκκλησιάς των ναυτικών.
Ήδη κάποιοι πολύ, μα πολύ, μα πολύ πλούσιοι έχουν αγοράσει σπίτια στην συνοικία του Γυαλού. Τους έχει ενημερώσει κάποιος για την εκκλησιά της ενορίας τους;
Δεν είναι δυνατόν να είναι κλειστή η εκκλησιά μας, που αποτελεί και ιστορικό-θρησκευτικό μνημείο και καράβια να αρμενίζουν.
Μα τι κοινωνία είμαστε; Πως λέμε ότι το Ναύπλιο έχει απογειωθεί οικονομικά με τα τριήμερα της δόξας;
Πως οι πολίτες το ανεχόμαστε όλο αυτό;
Μόνον οι"παλαιές φωτογραφίες" και το ένδοξο παρελθόν μας νοιάζει; Μόνο "το Ναύπλιο η πόλη του έρωτα" και τα "περπατώ και φωτογραφίζω;"

Όπως είδατε δεν μίλησα για ιδιαίτερες ευθύνες της δημοτικής αρχής, αφού ο Δήμος μας έχει προσφέρει πολύ περισσότερα απ΄όσο θα έπρεπε για την επισκευή άλλων εκκλησιών της πόλης.

Είμαι διατεθειμένος να συνεισφέρω και οργανωτικά, αν υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους. Αν και στην εκκλησιά πήγα τα τελευταία έτη μόνον το Σάββατο της Ανάστασης καιμόνον απέξω και σε κάποιες κηδείες. Αν και δεν πιστεύω
ΥΓ. Μόνον ο Πρεφαδόρος (Περράκης) το είχε θέσει μετ΄επιτάσεως το θέμα από πέρσι





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου