Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Οι δυστυχείς κάτοικοι της παλιάς πόλης του Ναυπλίου

Μία τετραμελής Αναπλιώτικη οικογένεια, οι γονείς δημόσιοι υπάλληλοι και τα παιδιά μαθητές, μένει σε ένα σπίτι εκατόν είκοσι  τετραγωνικών, αλλά και εκατόν είκοσι ετών στο παλιό Ναύπλιο. Τα πανάρχαια παντζούρια μπάζουν από παντού. Το σπίτι βλέπει προς το λιμάνι ήγουν προς τον βορρά.
Σκέφθηκαν ότι ήλθε η ώρα να αντικαταστήσουν τα επιτρέποντα την είσοδο του τσουχτερού γραίγου ξύλινα κουφώματα με νέα.  Προσπάθησαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ", όμως η αίτησή τους απορρίφθηκε "μετά Βαΐων και Κλάδων", λόγω του ότι η  ανά τετραγωνικό μέτρο αντικειμενική αξία  ξεπερνάει τα όρια που έχει θέσει ο νόμος, για τον οποίο τόσο πολύ υπερηφανεύεται ο δικός μας  Υπουργός.  Για να να είναι επιλέξιμη η δαπάνη για την αλλαγή κουφωμάτων σε ένα διατηρητέο σπίτι ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΊΖΕΤΑΙ ο συντελεστής διατηρητέου, ώστε να μειωθεί η ανά τετραγωνικό μέτρο αξία του ακινήτου και να εγκριθεί η αίτηση για την αλλαγή των κουφωμάτων στο διατηρητέο κτήριο. "Μάντνες" θα έλεγαν οι Εγγλέζοι. Αντί τα διατηρητέα να είχαν την απόλυτη προτεραιότητα για την ένταξη στο πρόγραμμα με τη δέσμευση ότι το κτίσμα θα χρησιμοποιείτο ως πρώτη κατοικία των ιδιοκτητών, τα έστειλαν στα αζήτητα. Είχε επισημανθεί το γεγονός αυτό στο δικό μας Υπουργό, αυτός μεγαλόστομα είπε ότι έλαβε υπ΄όψη τις προτάσεις και τις ιδέες των πολιτών, αλλά τα διατηρητέα κτήρια αντιμετωπίστηκαν στο σωρό μαζί με όλα τα άλλα.
Λίγες δεκάδες μέτρα παραπέρα μία άλλη αίτηση που αφορούσε κτήριο της δεκαετίας του 80 με κουφώματα αλουμινίου και πολύ λιγότερα προβλήματα γινόταν δεκτή, αφού η ανά τ.μ. αντικειμενική αξία του καινούργιου σπιτιού είναι μικρότερη του ερειπίου, αφού δεν υπολογίζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας και διατηρητέου.



Ένα ζευγάρι υπερηλίκων μένει στο παλιό σπίτι των 70 τετραγωνικών μέτρων του ισογείου, που βρίσκεται σε ερειπειώδη κατάσταση εκεί ψηλά στα Βραχατέικα. Ο πρώτος όροφος της παλιάς οικίας που επικοινωνεί με το ισόγειο με εσωτερική σκάλα, είναι πάντα κλειστός, εκτός από τις τριάντα μέρες το καλοκαίρι που ο γιος καταφθάνει στην γενέθλια πόλη.  Ο γέρων έχει δηλώσει σαν πρώτη κατοικία του το διώροφο αυτό σπίτι των 140 τ.μ.. Το ζευγάρι ζει με την πενιχρή σύνταξη του παππού. Τα παντζούρια και αυτού του σπιτιού μπάζουν από παντού και ο ψυχρός Σκίρων εισέρχεται και περονιάζει τα κόκαλα. Και όμως το ηλικιωμένο ζευγάρι, που μένει σ΄αυτό το παλαιό διατηρητέο κτίσμα και ζει με ελάχιστα εισοδήματα δεν δικαιούται επιδότησης πετρελαίου για τις δύο σόμπες πετρελαίου που χρόνια τώρα χρησιμοποιούν, διότι το ερείπιό τους είναι πάνω από 120 τ.μ. "Μάντνες" θα έλεγαν οι Εγγλέζοι. Τη  ίδια ώρα το λαμόγιο, ο φοροφυγάς του κερατά, που διαμένει σε 230 τ.μ. με τα 111 παράνομα και που δηλώνει οικία 119 τ.μ. και μηδέν εισοδήματα τη φαταουλίζει κανονικά την επιδότηση του πετρελαίου. Ποιος δίνει σημασία για το ότι κάποιος κατοικεί σε ένα διατηρητέο σπίτι; Κανείς.


Το ίδιο αυτό το ζευγάρι των υπερηλίκων, αλλά και η τετραμελής οικογένεια και όλοι οι άλλοι οι λιγοστοί, αλλά υπαρκτοί κάτοικοι των διατηρητέων στο παλιό Ναύπλιο επιβαρύνονται με χαράτσι της ΔΕΗ κατά πολύ μεγαλύτερο, από αυτό που πληρώνουν οι διαμένοντες στο νέο Ναύπλιο στις εσχάτως κατασκευασμένες μεζονέτες με όλες τις ανέσεις. "Μάντνες" θα έλεγαν οι Εγγλέζοι. Για τον υπολογισμό του χαρατσιού δεν υπολογίζεται ότι κάποιος μένει σε διατηρητέο, ώστε να υπάρξει μία γενναία μείωση. Κανείς δεν δίνει δεκάρα για αυτόν που υποφέρει τόσα για να μείνει σε ένα παλιό σπίτι. Σε αυτόν τον ήρωα που προστατεύει την κληρονομιά που μας άφησαν οι προηγούμενοι. Εμπρός γκρεμίστε τα!!! Να πάμε όλοι να ζήσουμε στις μεζονέτες. Όσοι μπορούν. Οι υπόλοιποι στα τάρταρα.


Και να μην πω και όλα τα άλλα βάρη των κατοίκων της παλιάς πόλης.
Με τις δυσκολίες πρόσβασης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Τις τεράστιες δυσκολίες εφοδιασμού.
Την ηχορύπανση.
Δεν μπορώ. Θα σας πω και αυτό. Άτομο με κινητικά προβλήματα εκλιπαρούσε να ελεγχθεί η παράνομη στάθμευση για να μπορεί να πηγαίνει σπίτι του. Σκασίλα τους..... Ευτυχώς το άτομο με τα κινητικά προβλήματα είχε την οικονομική άνεση και έτσι βρήκε σπίτι αλλού. Του απαγόρευσαν να μένει στη διατηρητέα οικία του στο παλιό Ναύπλιο. Και καλά αυτός. Όλοι οι υπόλοιποι παππούδες και γιαγιάδες.....;

Αει στο καλό και θέλουν την ψήφο μας με ονομασίες για νέα μέρα, άλλη μέρα, φωτεινό μέλλον, νέες ελπίδες και κουραφέξαλα.
Αει στο καλό και στους άλλους που θέλουν επικαιροποιήσεις διακηρύξεων. Μην πω καμιά άλλη πιο σκληρή κουβέντα, διότι στο κάτω-κάτω της γραφής το θέμα είναι πρώτιστα ηθικό. Δεν ντρέπονται λέω εγώ....
Άντε και ξεστράτισα.

Ουφ!!!
Ηρέμησα
Ιδού μία φωτογραφία λοιπόν


4 σχόλια:

  1. Το φίδι και αν αλλάζει "πουκάμισο" παραμένει φίδι ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το άλλο κορυφαίο για τα διατηρητέα είναι το εξής : όταν είναι χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού (πολύ λίγα τέτοια διατηρητέα) τότε υπολογίζεται στο ΦΑΠ αυτοτελώς η αξία του (δηλ αν καποιος έχει και άλλα ακίνητα και το διατηρητέο τότε ξεχωρίζονται οι αξίες και ο φόρος είναι πολύ λιγότερος, ενώ όταν είναι χαρακτηρισμένα απο το ΥΠΕΧΩΔΕ (τα περισσότερα) τότε δεν ισχύει αυτό. ΠΑΡΑΝΟΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα ! Που το γραφει αυτο; Απο το Τμημα Κεφαλαιου ζητανε ενα χαρτι οτι το ακινητο εξακολουθει να χαρακτηριζεται διατηρητεο αλλα ποιος το δινει αυτο ;

      Διαγραφή
  3. «Το μόνο έως σήμερα σημαντικό κίνητρο υπέρ των ιδιοκτητών είναι η θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης με ποσοστό 0,1% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αλλά μόνο για όσα διατηρητέα έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού και είναι αρχαιότερα των τελευταίων 100 ετών. αυτό λοιπόν ισχύει μόνο για όσα έχουν χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού όπως ανέφερα και πρίν, αν ανήκεις σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρεις σχετικη βεβαίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και να τσεκάρεις αν στο ΦΑΠ πράγματι είναι έτσι ή θέλει διόρθωση.(αν είναι χαρακτηρισμενο από το Υπεχωδε όπως τα περισσότερα διατηρητέα δεν ισχύει η ρύθμιση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή