Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Ο οδικός δικός μου χάρτης για τη δημιουργία του τρίτου πόλου για το Δήμο Ναυπλιέων

Σας είχα υποσχεθεί πριν από κάποιες μέρες να σας εκθέσω ένα οδικό χάρτη (road map, όπως λέμε εμείς οι Ελληνες και Ελληνίδες) για τη δημιουργία ενός τρίτου μεγάλου συνδυασμού που θα διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μετά από επτά μόλις μήνες.
Πριν ξεκινήσω να σας λέω τα βήματα που πρέπει να γίνουν, είμαι υποχρεωμένος να σας πω, ότι αυτό που εγώ βασικά θα επιθυμούσα για το Δήμο Ναυπλιέων, θα ήταν η συγκρότηση και συμμετοχή στις εκλογές μιας δημοτικής κίνησης ανατρεπτικής, μεταρρυθμιστικής με ορίζοντα το αύριο και όχι το χθες, που δεν θα είναι προσκολλημένη στα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει, θα ήταν υπέρ της αυστηρής τήρησης της νομιμότητας, κατά της βίας, θα ζητούσε την πλήρη αναδιοργάνωση της διοίκησης του Δήμου, θα έβλεπε την πόλη του Ναυπλίου, όχι σαν αγελάδα με χίλια μαστάρια, θα ζητούσε από τους ψηφοφόρους να είναι πολίτες και όχι εκμεταλλευτές της ιστορίας και της ομορφιάς των τόπων γύρω μας, θα συγκρουόταν με τα κάθε λογής συμφέροντα (οικονομικά, συντεχνιακά, συνδικαλιστικά), θα είχε ένα συγκεκριμένο όραμα για το αύριο του Δήμου μας και δεν θα βούλιαζε στο βούρκο της υιοθέτησης του "να μην αλλάξει τίποτα" από όσα με κατεστημένο τρόπο βολεύουν κάποιους. Έχω κάνει τόσες αναρτήσεις εδώ, που σίγουρα οι αναγνώστες μου καταλαβαίνουν για τι μιλάω.
Δυστυχώς μια τέτοια δυνατή, αυτόνομη και μεταρρυθμιστική δημοτική παράταξη δεν μπορεί να υπάρξει.
Όμως η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
Και εφ΄ όσον το ανέφικτο το απέκλεισα και οι δύο υπάρχουσες παρατάξεις δεν μπορούν να εκφράσουν τον προοδευτικό κόσμο, ούτε τους μεταρρυθμιστές, όπως εμένα, ούτε και αρκετούς άλλους, είναι αναγκαία η δημιουργία του τρίτου πόλου.
Θα προσπαθήσω σ΄αυτά τα βήματα που θα προτείνω να μην αναμειχθώ στα εσωτερικά κομμάτων και δημοτικών παρατάξεων. Αυτό είναι δικό τους θέμα και οι όποιες αυτοκριτικές για την πορεία των πραγμάτων πρέπει να αφορά αποκλειστικά τα μέλη τους.
Βήμα πρώτο: Οι υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις και σχήματα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον τρίτο πόλο θα πρέπει να αποφασίσουν την αυτοδιάλυσή τους. Σε κάθε περίπτωση μεμονωμένα άτομα που θα θελήσουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να είναι αποδεσμευμένα από οργανωτικά σχήματα του παρελθόντος. Με τεράστιο πόνο ψυχής, πρέπει να πω ότι η μετεξέλιξη της σπουδαία Πρωτοβουλίας Δημοτών δηλαδή η άλλη πρόταση είναι προ πολλού νεκρή. Και είναι τελειωμένη υπόθεση διότι έχασε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αρχές με βάση τις οποίες λειτουργούσε. Ας μιλήσουν επομένως οι πολύ σπουδαίοι άνθρωποι που την απαρτίζουν και ας το πάρουν απόφαση.
Βήμα δεύτερο: Τα κόμματα παίζουν ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Δεν τα υποτιμώ καθόλου. Όμως ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα για το Ναύπλιο, τώρα μάλιστα που επιχειρείται (ή εγώ επιχειρώ) τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου θα πρέπει να γίνει αποδεκτό το εξής: Τα κόμματα άμεσα να πάρουν με τις δικές τους διαδικασίες την απόφαση να δώσουν την υποστήριξή τους στη δημιουργία του νέου συνδυασμού και μετά να τον αφήσουν αυτόνομα να λειτουργήσει. Τα κομματικά τους μέλη θα είναι ευπρόσδεκτα, αλλά θα καταθέτουν τις δικές τους απόψεις και δεν θα αποτελούν ιμάντα μεταβίβασης εντολών. Πρέπει να ξεκαθαρισθεί από όλους και προς όλους: Κέντρα λήψης αποφάσεων από κόμματα, μικρές ομάδες ή ότι άλλο δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά.
Βήμα Τρίτο: Τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του συνδυασμού δεν μπορούν να τις αναλάβει μόνο ένα άτομο, αλλά ούτε και μια ομάδα ατόμων που να προέρχονται από έναν κομματικό χώρο και μόνον. Να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες συζητήσεις, άλλωστε γνωστοί είμαστε άπαντες, για να δημιουργηθεί μια αντιπροσωπευτική ομάδα με μοναδικό σκοπό, να καλέσει τον προοδευτικό κόσμο της πόλης σε μια πρώτη συγκέντρωση-συζήτηση που θα λάβει τις πρώτες αποφάσεις. Στο κάλεσμα αυτό δεν επιτρέπονται αποκλεισμοί. Η συγκέντρωση υποχρεωτικά πρέπει να είναι ανοιχτή σε κάθε δημοκράτη που ενδιαφέρεται. Προοδευτικοί συντηρητικοί πολίτες, Πασόκοι, Δημαρίτες, Συριζέοι, Ανταρσίτες, Ανεξάρτητοι πολίτες, για όλους πρέπει η πόρτα να είναι ανοιχτή. Αρκεί να αρχίσουμε να συζητάμε και να συμφωνήσουμε για τα σοβαρά τοπικά ζητήματα και όχι για επαναστάσεις  και ανατροπές της Κυβέρνησης. Αυτοί που θεωρούν ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα ζητήματα, ας προχωρήσουν μόνοι τους να φτιάξουν το δικό τους σχήμα. Δεν θα πάρω.
Βήμα Τέταρτο: Χωρίς να θέλω να υποκαταστήσω τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν μετά από διάλογο από την πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση που θα γίνει, πιστεύω ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί μέσα από τη διαδικασία αυτή μία μικρή ομάδα ατόμων που θα αποφασίσει τις αρχές του νέου συνδυασμού και θα προχωρήσει τις οργανωτικές  διαδικασίες.
Βήμα Πέμπτο: Θεωρώ απολύτως αναγκαίο, εάν θέλουμε το σχήμα να προχωρήσει, να περιορισθούμε σε μία  συμφωνία για τις πολιτικές για τον Δήμο. Διαχωρισμοί του τύπου Μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί, Πατριώτες-Προδότες, Συμβιβασμένοι-Επαναστάτες, Προσγειωμένοι-Ελαφροϊσκιωτοι, Μεταρρυθμιστές-Αντιμεταρρυθμιστές δεν μπορούν να έχουν θέση στο σχήμα αυτό εάν θέλουμε να πάει μπροστά.
Βήμα Έκτο: Εγκρίνονται μέσα από ανοιχτές διαδικασίες οι αρχές της παράταξης και εκλέγεται μία διοικούσα επιτροπή, άσχετα με το πως αυτή θα ονομάζεται (Γραμματεία, Προεδρείο, Διοικούσα Επιτροπή).
Βήμα Έβδομο: Πραγματοποιείται άνοιγμα σε επαγγελματικές ομάδες, φορείς, πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους και σε όλα τα χωριά, τις κωμοπόλεις και  πόλεις για να υπάρξει πλήρης και ολοκληρωμένη σε όλους τους τομείς στελέχωση του νέου πόλου.
Βήμα Όγδοο: Μετά από όλα αυτά αποφασίζεται μέσα από ανοιχτές διαδικασίες, το πολύ καίριο και σημαντικό θέμα, του ποιος θα είναι αυτός που θα ηγηθεί του σχήματος. Θεωρώ ότι είναι αναγκαίο τα άτομα- κόκκινα πανιά, που δημιουργούν αντιδράσεις και όχι συσπείρωση, να κάνουν πίσω.
Χρονικό στόχο για την ολοκλήρωση των βημάτων του οδικού χάρτη που προτείνω για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου θέτω το τέλος του ημερολογιακού έτους, ώστε από τις αρχές του 2014 να γίνει πλήρης ανάπτυξη των θέσεων και των ιδεών του νέου σχήματος και η επαφή του επικεφαλής και των ανθρώπων που θα στελεχώσουν το συνδυασμό με την κοινωνία.

1 σχόλιο:

  1. η μοναδική-διαχρονική λύση γιά τη πόλη ο ανεπανάληπτος Σαλεο με συνδυασμό που σκοτώνει καφενόβιους από Λευκάκια, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και λοιπά οικοδομικά επαγγέλματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή