Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ο έξυπνος Δήμος

Η ανάρτησή μου αυτή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης, όταν ασχολήθηκα με το απίστευτο νούμερο του μισού εκατομμυρίου ευρώ που ζητάει ο Δήμος μας για να ψηφιοποιήσει κάποια βιβλία που έχει το Ίδρυμα Καποδίστρια.
Σήμερα, που φαίνεται ότι κάποια από τα έργα του ΕΣΠΑ ξεμπλοκάρονται, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου οι εταιρίες συμβούλων με τις ελικοπτερικές επιδρομές τους να προτείνουν διάφορα, σε όλους σε σχέση με το πρόγραμμα της Κοινωνίας της Ψηφιακής Σύγκλισης.
Απ΄ότι φαίνεται, έτσι μας προέκυψε, και το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης των βιβλίων του Ιδρύματος Καποδίστρια.
Εγώ σήμερα θα προσπαθήσω να κάνω μια καταγραφή των έργων που είχαν ενταχθεί τα προηγούμενα χρόνια στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Να διαπιστώσουμε πώς ξοδεύτηκαν ένα σωρό χρήματα, τί πρακτικό αποτέλεσμα είχαν τα προγράμματα αυτά, και πώς μπορούμε έστω και σήμερα να αξιοποιήσουμε αυτά που έγιναν.
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Φτιάξαμε ένα site, που τον χειριζόταν ο τέως σύμβουλος του κ. Αναγνωσταρά, το οποίο κατέβηκε από το διαδίκτυο ως άχρηστο.
Φτιάξαμε και άλλο ένα site, άρχισε να λειτουργεί, ήταν γεμάτο μπαρούφες, ιστορικά μαργαριτάρια και άλλα τραγελαφικά. Ο ιστότοπος αυτός ήταν πανομοιότυπος στο στήσιμο με sites άλλων δήμων. Προφανώς επί κυβέρνησης ΝΔ, κάποιος αετονύχης, ανέλαβε πακέτο την κατασκευή δεκάδων sites, τα οποία όλα ήσαν άχρηστα. Κάτι μου λέει ότι  η αμοιβή που έλαβε ο αετονύχης, από το Υπουργείο δεν θα ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη.
Κατασκευάσαμε και ακόμα ένα άλλο site, το οποίο σήμερα λειτουργεί. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι που το έφτιαξαν δεν βοηθήθηκαν από το δημοτικό μηχανισμό, γι΄αυτό και παρουσιάζονται και σφάλματα στα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί. Ο επίσημος ιστότοπος του Δήμου Ναυπλιέων, μιας καθαρά τουριστικής περιοχής είναι εν έτει 2011 μονόγλωσσος.
Προσπάθησε η ΔΕΤΑΝ πριν από μερικά χρόνια να φτιάξει ένα τουριστικό portal, αντί μια πολύ λογικής αμοιβής. (αν θυμάμαι καλά 5.000 ευρώ)
Έρχεται αμέσως μετά στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση να κατασκευασθεί άλλο τουριστικό portal αντί αμοιβής 1.300.000 ευρώ. Παρόμοιες προτάσεις γίνονται για το ίδιο ακριβώς ποσό και σε άλλους δήμους. Προφανώς ήταν ένα πολύ καλό κόλπο, επί Νέας Δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις κυρίως της άλλης πρότασης ματαίωσαν το σχέδιο. Και έτσι δεν κατασκευάστηκε ούτε το φτηνό ούτε το πανάκριβο τουριστικό portal
Σήμερα, απ΄ότι φαίνεται συζητείται εκ νέου η δημιουργία τουριστικού portal. Είναι απίστευτο αλλά πρέπει να είμαστε μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο, μία πόλη που ζει από τον τουρισμό, να μην διαθέτει τουριστική διαδικτυακή πύλη και την ίδια στιγμή να ζητάμε μισό εκατομμυριάκι για να ψηφιοποιήσουμε κάποια βιβλία.
Κατασκευάστηκε ένα πολύ αξιόλογο site μέσω του προγράμματος ΚΟΙΤΙΔΑ. Εκεί μπορείς να ανακαλύψεις σημαντικά στοιχεία για τα κτήρια, τις πλατείες και όλο τον πολιτιστικό πλούτο του Ναυπλίου. Κάποιος ξέχασε να πληρώσει τη συνδρομή για την κατοχύρωση του domain name και η διαδικτυακή ΚΟΙΤΙΔΑ χάθηκε από τη συγκεκριμένη διεύθυνση και το όνομα του ιστότοπου το έλαβε άλλος. Ξαφνικά όλες οι πληροφορίες βρέθηκαν, και ευτυχώς, σε μία άλλη περίεργη διεύθυνση, που προφανώς είχε χρησιμοποιήσει η εταιρία που κατασκεύασε τον ιστότοπο.
Κατασκευάσαμε και άλλο site. Είναι αυτό της ψηφιακής ξενάγησης. Μπορεί το όλο πρόγραμμα να έχει πεταχθεί στα σκουπίδια από τους άχρηστους που μας κυβερνάνε, αλλά ευτυχώς έχει παραμείνει αναρτημένος ο αξιόλογος αυτός ιστότοπος.
Άλλα προγράμμαρα της ψηφιακής σύγκλισης.
Το Πρόγραμμα της ψηφιακής ξενάγησης.
Κόστισε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και σήμερα είναι πεταμένο και κατεστραμμένο, ως ψηφιακό σκουπίδι. Ντροπή σας.΄Ολοκληρώσαμε μία δράση, που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά πράγματα στον τουριστικό τομέα και οι έξυπνοι που μας κυβερνάνε το πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων. Ευτυχώς λειτουργεί ο ιστότοπος.
Το Πρόγραμμα Κοιτίδα.
Κάποιος πρέπει να δει πώς το αξιόλογο αυτό πρόγραμμα, μπορεί να προχωρήσει και να συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο.
DVD για την Πρόνοια.
Πληρώσαμε χρήματα και φτιάξαμε ένα dvd για την ιστορική συνοικία της Πρόνοιας. Τα αντίτυπα είναι κάπου πεταμένα και ουδείς ασχολήθηκε να  αξιοποιήσει για την πόλη τη δράση αυτή που κόστισε και αυτή χρήματα.
Δίκτυο οπτικών ινών
Το έχω ξαναπεί. Πληρώσαμε πάνω από ένα εκατομμύριο και ουδείς απολύτως κάνει το παραμικρό για να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των μεγάλων ταχυτήτων που προσφέρει το δίκτυο αυτό. Σκασίλα τους!!
Και σήμερα συνεχίζουμε να οδεύουμε χωρίς καμία σκέψη, πρόγραμμα και προοπτική.
Οι έξυπνοι Δήμοι έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα. Σε άλλες πολιτείες, όχι βέβαια στη δικιά μας. Εδώ δεν έχουμε έξυπνο Δήμο, διαθέτουμε  έξυπνους συμβούλους με τα έξυπνα προγράμματα, που προσφέρουν έξυπνες κονόμες. Μισό εκατομμύριο για να ψηφιοποιήσουμε βιβλία!!!
Ουδείς ενδιαφέρεται να συντονίσει ενέργειες Δημοτικών και Κρατικών Φορέων και Ιδρυμάτων. Ουδείς κάνει το παραμικρό για να αξιοποιηθούν όλα, όσα άναρχα και δαπανηρά ήδη έχουν γίνει. Ουδείς από τη δημοτική αρχή έχει ιδέα για το πώς ακριβώς θέλουμε τον έξυπνο Δήμο του αύριο. Άντε και σήμερα εν έτει 2012 να αποκτήσουμε και τουριστική πύλη.
Και μετά ο επικεφαλής θέλει να γίνει και βουλευτής. Και πιθανόν και να γίνει. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου