Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η χαλασμένη πυξίδα

Ποιά είναι κατά τη γνώμη μου τα βασικά κριτήρια για τη χωροθέτηση ενός νέου σχολείου.
Να βρίσκεται μέσα στον οικοδομικό ιστό της πόλης και όχι στις παρυφές του. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις θέσεις απομόνωσης με πάρκα και όμορφες τοποθεσίες στα ιδιωτικά σχολεία. Τα δημόσια πρέπει να αποτελούν συστατικά στοιχεία της ζωής της πόλης.
Να αποφεύγονται σχολεία τέρατα σε στυλ Γκράβας.
Να μην είναι δίπλα σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας οχημάτων.
Να μην είναι στις κεντρικές αρτηρίες, ιδίως στους δρόμους εισόδων της πόλης.
Να υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν στο σχολείο οι μαθητές με ασφάλεια πεζή ή με ποδήλατο.
Όποιος συμφωνεί με κάποια από αυτά τα κριτήρια θα συμφωνήσει μαζί μου ότι το οικόπεδο που σήμερα είναι η σχολή οδηγών του Στρατού δεν είναι κατάλληλο. Το αντίθετο μάλιστα.
Σε λίγους μήνες η κεντρική είσοδος της πόλης θα είναι η Αγίου Αδριανού. Εκεί σχεδιάζεται και ο Περιφερειακός του Ναυπλίου. Εκεί θα βάλουμε και το σχολείο; Μήπως θα θρηνήσουμε θύματα εάν κάτι τέτοιο γινόταν εκεί; Πώς θα μεταβαίνουν οι μαθητές; Θα χρησιμοποιούμε και άλλα αυτοκίνητα για τη μετάβαση μαθητών στο σχολείο τους; Πώς θα δημιουργήσουμε την αναγκαία κοινωνικοποίηση των μαθητών, όταν το σχολείο τους θα στεγάζεται εκτός του κέντρου σε μια κοινωνία γκέτο αξιωματικών;
Πού όμως βρίσκεται η διαδικασία του νέου σχεδίου που υποτίθεται θα μας οδηγήσει στο να μας παραχωρηθεί το οικόπεδο αυτό για να φτιαχθεί σχολείο;
Έστειλαν τα σχέδια, αλλά φαίνεται ξέχασαν να κάνουν κάποιες μελέτες, που τις αναθέτουν τώρα και που θα επιβαρύνουν τις τσέπες των δημοτών.
Βέβαια πιστεύω ότι το καλό είναι ότι υπάρχει τέτοια αδιαφορία από τους αρμόδιους, που δεν πιστεύω ότι θα γίνει ποτέ σχολείο στην ακατάλληλη αυτή περιοχή.
Θα πάρουμε λένε οικόπεδο για σχολείο και θα δώσουν οικόπεδα για να κτίσουν οι αξιωματικοί. Πόθεν όμως έσχον οι αξιωματικοί δικαίωμα σε οικόπεδα;
Και το όμορφο. Άραγε όλοι αυτοί που προωθούν τις μελέτες και το σχέδιο για σχολείο στο ΚΕΜΧ εξέτασαν πριν ξεκινήσουν και πριν μας βάλουν να πληρώσουμε τις μελέτες το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Φοβάμαι ότι η ανικανότητά τους στο να διοικήσουν είναι τέτοια που ούτε αυτό δεν έκαναν.
Η πόλη μας προχωράσει δυστυχώς με χαλασμένη πυξίδα

3 σχόλια:

  1. Συνήθως κάνεις εύστοχα σχόλια εδώ απέτυχες αλλά συγχωρεμένος γιατί ενδιαφέρεσαι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα επανέλθω με συγκεκριμένα στοιχεία για να πειστείς ότι ήταν μεγάλη αστοχία η δημιουργία τοπικού ρυμοτομικού στο ΚΕΜΧ, που δυστυχής ή ευτυχώς δεν πρόκειται να προχωρήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε ανώνυμε μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή