Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Τί να βάλω για τίτλο;

Έγινε μέχρι σήμερα αρκετός θόρυβος σε τοπικό επίπεδο για το τουριστικό portal που σχεδιάζει να κάνει ο Δήμος Ναυπλίου.
Σήμερα θα αφήσω κατά μέρος το κόστος του ιστότοπου και θα προσπαθήσω να εκφράσω κάποιες σκέψεις για το τί ανάγκη υπάρχει για την τουριστική προβολή του τόπου μας μέσω διαδικτύου.
Θα σας πω λοιπόν ένα δικό μου παράδειγμα, το οποίο πιθανόν να αποτελέσει έναν μπούσουλα για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα τουριστικό site της πόλης μας.
Επισκέφθηκα λοιπόν πριν από μερικούς μήνες τη Γενεύη για ένα τριήμερο. Ως τουρίστας.
Δεν είχα ένα τουριστικό οδηγό, γι΄αυτό και έφαγα μερικές ώρες στο διαδίκτυο προσπαθώντας να αντλήσω πληροφορίες για τον τόπο προορισμού μου.
Το πρώτο που διαπίστωσα ήταν η τεράστια πληθώρα των δυνατοτήτων που είχα να κλείσω δωμάτιο σε ξενοδοχείο on line. Πλήθος ιστοτόπων μου έδιναν αυτή τη δυνατότητα. Δεν υπήρχε λοιπόν ιδιαίτερη ανάγκη να βρω ξενοδοχείο μέσω ενός κρατικού ή αυτοδιοικητικού site.
Όμως παρ΄όλα αυτά την περισσότερη ώρα διέθεσα στο site του Τοπικού Τουριστικού Οργανισμού του Δήμου Γενεύης.
Σας αναφέρω τους λόγους:
Μέσω αυτού του ιστότοπου βρήκα πληροφορίες που, θεώρησα, έγκυρες, για την ιστορία της πόλης, την ιστορία των κτηρίων της, και των σημείων ενδιαφέροντος.
Βρήκα όλες τις χρηστικές πληροφορίες, που χρειαζόταν ένας μεμονωμένος ταξιδιώτης, που είχαν να κάνουν με τον τρόπο που θα πήγαινα από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης, τις ώρες που τα μουσεία ήταν ανοιχτά, τις δημοτικές συγκοινωνίες κλπ.
Βρήκα μια πλήρη λίστα εστιατορίων, καταλυμάτων, καταστημάτων, πρακτορείων ταξιδίων κλπ
Βρήκα πληροφορίες για τις δυνατότητες που είχα να κάνω κοντινές εκδρομές με πλοίο στη λίμνη, με λεωφορεία και τρένα.
Βρήκα αναλυτικές πληροφορίες για το τί υπάρχει, τί γίνεται στη Γενεύη τις μέρες που εγώ επισκέφθηκα την πόλη. Μπορώ να σας πω ότι πήγα σε δύο μουσικές εκδηλώσεις που τις πληροφορήθηκα πριν πάω από τον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Γενεύης.
Και να σας πω και το τελευταίο. Τελικά το ξενοδοχείο το έκλεισα μέσω του site του τουριστικού Οργανισμού της Γενεύης, που έκανε ειδικές προσφορές για τα τριήμερα που συμπεριλαμβάνουν Σαββατοκύριακα, αφού η πόλη που φιλοξενεί μεγάλους διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ , Ερυθρό Σταυρό και Ερυθρά Ημισέληνο) είναι γεμάτη τις καθημερινές από τους υπαλλήλους και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει δωμάτια σε ξενοδοχεία σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές τα Σαββατοκύριακα. Και τελικά όταν έφθασα στο ξενοδοχείο με περίμενε στο δωμάτιό μου πλήρης φάκελος από τον Οργανισμό Τουρισμού του Δήμου με μπλοκ με εδικά εκπτωτικά κουπόνια σε μουσεία, αξιοθέατα, εστιατόρια, καταστήματα και ελευθέρας για τρεις μέρες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς εντός της πόλεως. Και όλα αυτά διότι την κράτηση την έκανα μέσω του Οργανισμού του Δήμου.
Ας συγκρίνουμε λοιπόν τη μίζερη πραγματικότητά μας με την Ελβετική οργάνωση.
Το επίσημο site του Δήμου μας είναι (το έχω πει πολλές φορές και γίνομαι κουριαστικός) γεμάτο με ιστορικές μπαρούφες.
Το επίσημο site του Δήμου μας όχι μόνον δεν ενημερώνει κάποιον για τις εκδηλώσεις στην πόλη μας, αλλά υπάρχει και είδηση που αναβοσβήνει για να μας την τονίσει για κάποια παρουσίαση βιβλίων που θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου 2007.(Η ξεφτίλα του Δήμου μας σε όλο της το μεγαλείο;)
Δεν υπάρχει πλήρης παρουσίαση όλων των ξενοδοχείων και των ενοικιαζομένων δωματίων.
Δεν υπάρχει καμία χρηστική πληροφορία.
Για να γίνουν αυτά τα απλά δεν χρειάζονται χρήματα.
Μεράκι χρειάζεται και φαντασία.
Ενα μόνο θα σας πω για να σας το αποδείξω. Στο δεύτερο ιστολόγιο της άλλης πρότασης με ονομασία alliprotasi2.wordpress.com γίνεται σχεδόν πλήρης αναφορά σε όλες τις εκδηλώσεις του τόπου μας, καλλιτεχνικές, αθλητικές, παρουσιάσεις βιβλίων. Και όλα αυτά γίνονται με το μεράκι ενός ατόμου και με κόστος μηδέν. Επαναλαμβάνω κόστος μηδέν.
Ξέρετε τί λέω; Να τον βάλουμε αυτόν που έχει το τεράστιο μεράκι (πιστεύω όλοι αντιλαμβάνεσθε για ποιον μιλάω) να φτιάξει και ένα απλό τουριστικό portal, με σωστές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης μας, για τα αξιοθέατα με πλήρη απαρίθμηση των τουριστικών επιχειρήσεων. Σας το λέω και το πιστεύω. Δεν είναι και κάτι το ακατόρθωτο, έστω και αν το κάνει κάποιος εθελοντικά και μόνον και διότι αγαπά την πόλη, έστω και εάν το κόστος θα είναι μηδέν Ευρώ.
Αλλά και πάλι όχι. Ας περιμένουμε 18 μήνες στη μιζέρια μας.....

1 σχόλιο: