Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Και μη χειρότερα

Όπως και τα Χριστούγεννα θα αρχίσω να γράφω ενθαρρυντικά. Τέρμα οι κακιούλες για μερικές μέρες.
Λόγω των ημερών, που θάλεγε και ο Γιώργος Κωνσταντίνου στη Μάρω Κοντού.
Σήμερα όμως θα τα πω
Έτσι για να μπορέσω να τη βγάλω με καλοσύνες για τις επόμενες ημέρες. Λόγω των ημερών....
Έχουμε λοιπόν και λέμε.
Πριν από μερικά χρόνια οι Δήμοι είχαν έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό Ούτε προγράμματα Ευρωπαϊκά, ούτε πολλούς εργαζόμενους, ούτε δημοτικές επιχειρήσεις.
Κάποιος δήμαρχος του τότε που φύτεψε τα πεύκα της Αρβανιτιάς, πήγαινε μόνος του κάθε πρωί και τα πότιζε.
Τότε δεν υπήρχε τεχνική υπηρεσία. Σήμερα έχουμε καμιά δεκαριά μηχανικούς. Περισσότερους και από αυτούς που έχει η Νομαρχία για όλο το νομό.
Σήμερα ο Δήμαρχος αμείβεται με 55.000 ΕΥΡΩ το χρόνο (4580 το μήνα). Τότε όλος ο προϋπολογισμός του Δήμου δεν έφθανε σ΄αυτό το ύψος.
Τότε δεν υπήρχαν Αντιδήμαρχοι. Πριν μερικά χρόνια υπήρξε ένας, μετά δύο, τώρα τρεις αντιδήμαρχοι. Αμείβονται με 80.000 το χρόνο όλοι μαζί (2.222 ΕΥΡΩ έκαστος το μήνα)
Τότε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αμειβόταν Σήμερα θα λάβει 23.000 το χρόνο.
Τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν αμείβονταν για κάθε συνεδρίαση. Σήμερα κάθε δημοτικός σύμβουλος έλαβε 2.000 το χρόνο. (Βέβαια κάποιοι τα έβαλαν για τις ανάγκες της παράταξής τους).
Τότε δεν υπήρχαν δημοτικές επιχειρήσεις. Σήμερα σε δύο δημοτικές επιχειρήσεις αμείβονται οι Πρόεδροι.
Σήμερα αμείβονται και τα μέλη της δημαρχιακής επιτροπής, πέραν αυτών που παίρνουν σαν δημοτικοί σύμβουλοι.
Θα μου πείτε: Άλλες εποχές και ανάγκες τότε, άλλες ανάγκες και υποχρεώσεις σήμερα.
Χάριν της συζήτησης θα δεχόμουν ένα τέτοιο επιχείρημα.
Όμως και εδώ υπάρχει το μεγάλο όμως.
Γιατί τους εκλέγουμε του δημοτικούς άρχοντες και ποια είναι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις τους;
Δεν περιμένει βέβαια κανείς από το Δήμαρχο και από τους Αντιδημάρχους και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ποτίζουν πευκάκια.
Όλοι όμως αναμένουμε από αυτούς τα εξής: Να σχεδιάζουν. Να προγραμματίζουν. Να παρακολουθούν τα έργα. Να φτιάχνουν τους προϋπολογισμούς και τους απολογισμούς. Να κοιτάνε πώς θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις. Να βλέπουν αν υπάρχουν προγράμματα στα οποία μπορούν να εντάξουν έργα, ώστε να λάβουν τις αναγκαίες χρηματοδοτήσεις.
Γι΄αυτό δεν τους εκλέγουμε; Γι΄αυτό δεν πληρώνονται από τα χρήματα των δημοτών; Και μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και ειδικούς συμβούλους, που και αυτοί πληρώνονται από τα χρήματα των δημοτών για να καλυφθούν κάποιες ανάγκες σε εξειδικευμένο προσωπικό που δεν υπάρχει στο δυναμικό των δημοτικών υπαλλήλων.
Λέτε λοιπόν και πιστεύετε ότι η δημοτική αρχή τα κάνει αυτά;
Ε λοιπόν σας λέω ότι ούτε αυτά τα κάνει.
Με τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και της δημαρχιακής επιτροπής εγκρίθηκε η πρόσληψη ειδικής εταιρίας που θα κάνει ακριβώς αυτά για τα οποία πληρώνονται οι αρχηγοί μας. Αυτοί θα κάνουν τους προϋπολογισμούς, τους απολογισμούς, αυτοί θα παρακολουθούν τις δράσεις, αυτοί οι τεχνοκράτες θα τα κάνουν ουσιαστικά όλα. Ιδιωτικές εταιρίες.... καπιταλισμός. Και η αμοιβή τους 97.000 ΕΥΡΩ και στο ποσό αυτό θα πρέπει να προσθέσετε και το ΦΠΑ.
Έτσι μπράβο.
Έχουμε λοιπόν και λέμε.
Αμοιβές για τους δημοτικούς άρχοντες
Αμοιβές για τους ειδικούς συμβούλους
Αμοιβές για μια πολυάνθρωπη τεχνική υπηρεσία.
Αμοιβή ουχί ευκαταφρόνητη και σε ειδική εταιρία που θα κάνει τη δουλειά που θα πρεπε να κάνουν όλοι οι παραπάνω
Ζήτω λοιπόν ο σοσιαλκαπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Από αύριο τέρμα οι κακίες.
Λόγω των ημερών......

2 σχόλια:

  1. Όχι δεν μπορεί να είναι έτσι τα πράματα. Όλοι αυτοι είναι δημόσιοι λειτουργοί και αιρετοί άρχοντες. Η δουλειά τους είναι να μεριμνούν πάντοτε για το καλό των κατοίκων της πόλης μας. Είναι αδύνατον την ώρα που πλήρώνονται από τα χρήματα των δημοτών να μην κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν από τη μία για να σεβαστούν αυτά τα χρήματα και από την άλλη για να πιάσει όσο περισσότερο τόπο γίνεται μέχρι και το τελευταίο ευρώ από όλα τα υπόλοιπα χρήματα που διαχειρίζονται ... Είμαι σίγουρος ότι αυτή η εταιρία ας πούμε θα κάνει μία βοηθητική δουλειά που είναι αναγκαία και που θα αποδειχθεί πάρα πολύ ευεργετική στο μέλλον...
    Και για αυτό το λόγο πρέπει να παλέψουμε, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αναπτύξουν παραπάνω πολλές ενέργειες που θα μας πάνε μπροστά, όπως για παράδειγμα τη στήριξη της τοπικής παραγωγής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ti les re megale??? Katalaves ti eipes? Na palepsoume emeis gia na plhrwnontai aftoi... Kai meta einai dynaton na mhn energoun afta ta andreikela etsi? Gia xaivania mas exoun ws xaivania mas antimetwpizoun. Xxaxaxaxaxa...Na anaptyksoun energeies???Mipws kai xarismata???? Ma kala amorfwtoi einai oi perissoteroi apo daftous...mhn anaferthw proswpika... Alla edw pou ta leme oi xwres tou Anatolikou block fhmizontai gia tis ypshlou epipedou spoudes tous oso anafora gia tous spoudagmenous apo aftous... Vevaia sth Rwsia eixan foverh sxolh Parapsyxologias... Etsi ekshgeitai pws xeiragwgountai kai afthypovallontai apo tis "magikes" tous prakseis oi dhnmotes... Alla na mou peis, amorfwtous vouleftes exoume.. pws na perimenoume kati kalytero sto Dhmo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή