Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΒΡΕΤΑΝΕΞΟΔΟΣ, ΕΛΛΑΔΕΞΟΔΟΣ όμως εμείς εδώ απαντάμε με χαμάμ


Οι Βρετανοί πολίτες  τσιμπήσανε στις λαϊκίστικες εξαγγελίες, όπως πριν από αυτούς την πάτησαν κάποιοι άλλοι. Ονόματα δεν λέμε, οικογένειες και φυλές  δεν θίγουμε Όμως πρέπει να τονίσουμε ότι, όπως και στην ανάλογη περσινή περίσταση, την εκστρατεία της Βρετανοεξόδου την ανέλαβαν κάποιοι κυριολεκτικά σιχαμεροί τυπάδες. Ο Φάραζ και ο Μπόρις.  Disgusting people. Δεν είχαν κανένα απολύτως σχέδιο για το άφτερ. Και έβαλαν την χώρα τους  σε μια τεράστια περιπέτεια. Και τώρα Μπρεξιτάδες και Μπριτανοριμεϊνάδες δεν έχουν ιδέα για το πως θα πορευθούν. Χάος. Τεράστια προβλήματα στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου η τόσο πολύτιμη ειρήνευση κινδυνεύει. Τι θα γίνει τώρα, που οι καθολικοί ζητούν την ένωση με την Ιρλανδία για να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντιδρούν οι διαμαρτυρόμενοι; Πάλι εμφύλιος που να πάρει; Και με τη  Σκωτία τι θα απογίνει; Μάλλον πλέον είναι νόμιμο και λογικό και σωστό  για τους Σκωτσέζους να αποσχισθούν, αφού πέραν όλων των άλλων επιθυμούν και αυτοί  να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Και οι Γάλλοι που τόσα χρόνια θυσιαζόντουσαν  και κρατούσαν στο Καλαί κλειστή τη διαφυγή δεκάδων χιλιάδων μεταναστών προς την Αγγλία; Θα συνεχίσουν να προστατεύουν τους νησιώτες; Έχουν πλέον καμία υποχρέωση; Και πλέον είναι βέβαιο ότι  το Λονδίνο θα χάσει την πρωτοκαθεδρία του ως το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης Και τι νομίζουν οι σιχαμεροί; Ότι θα χάσουν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι λόγω της υποβάθμισης του Λονδίνου ή θα αυξηθεί η ανεργία, θα χαθούν καλοπληρωμένες δουλειές, θα χάσουν πολλά  και όλοι οι υπόλοιποι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στο Λονδίνο, τις άλλες μεγάλες πόλεις αλλά και στην επαρχία αφού εν πολλοίς όλοι στηρίζονται στον πλούτο αυτό;
ΒΡΕΤΑΝΕΞΟΔΟΣ λοιπόν.
Ο αντιευρωπαϊσμός νίκησε στην Αγγλία και την Ουαλία.
Οι κάθε μορφής λαϊκιστές,φασίστες, ψεκασμένοι σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα και μαζί τους, οι εγχώριοι οπαδοί του Αρτέμη Σώρρα πανηγυρίζουν, αφού συνασπισμένοι έχουν πλέον πάρει το πάνω χέρι στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Η Ευρώπη που γνωρίσαμε τα τελευταία ογδόντα χρόνια είναι σε πολύ μεγάλη κρίση. Οι πλειοψηφίες στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες θεωρούν δεδομένα αυτά που έχουμε πετύχει με τους αγώνες μας. Επιθυμούν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ειρήνη στην Ευρώπη επί ογδόντα χρόνια δεν τους λέει πλέον κάτι.  Την θεωρούν και αυτή δεδομένη και εξασφαλισμένη. Η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, αντί να τους κάνει να θελήσουν αλλαγές, τους δημιουργεί αισθήματα απέχθειας για το σύστημα και τις δομές. Γαία πυρί μιχθήτω που έλεγε και ο ανώνυμος Ελληνας τραγικός ποιητής. Δεν σκέφτονται ότι ακόμα και τώρα, παρά  τα υπαρκτά προβλήματά μας.  που βασικά προκύπτουν από την άνοδο των οικονομιών των τρίτων χωρών και την αδυναμία πλέον της Ευρώπης να καρπούται την υπεραξία της εργασίας των ανά τον κόσμο φτωχών, ακόμα και έτσι, η Ευρώπη είναι ο χώρος με την  περισσότερη δημοκρατία, το καλύτερο κοινωνικό κράτος, τη μεγαλύτερη ελευθερία, τα δικαιώματα για τις μειονότητες, μουσεία, πολιτισμό, μουσική, έρωτα, ζωή, ταξίδια. Ουδείς από τους λαϊκιστές σκέπτεται ότι η Ευρώπη είναι με διαφορά ο καλύτερος τόπος για να ζει κανείς και για αυτό όλοι επιθυμούν να έλθουν να ζήσουν μαζί μας. Όλοι οι ανά την υφήλιο ταπεινοί και καταφρονεμένοι στην ήπειρό μας θέλουν να μεταναστεύσουν. Και υπάρχουν εδώ δίπλα μας οι "αριστερούληδες" και πασοκούληδες βολεμένοι σε πλείστες όσες περιπτώσεις, που ζητούν να τα διαλύσουμε όλα. Καίγεται πλέον η Ευρώπη και κινδυνεύουν κατακτήσεις δεκαετιών. Το φθινόπωρο φέτος και στις αρχές του 2017 όλα θα κριθούν. Τράμπ και Λεπέν έρχονται. Εάν συμβεί αυτό, όλα τελείωσαν για την ζωή που ξέραμε. Ξεκινά ο απομονωτισμός, οι εθνικοί ανταγωνισμοί, οι οικονομικοί και όχι μόνον πόλεμοι και τα εμπάργκο, οι διχόνοιες, η δυστυχία και η μεγάλη ανεργία. Καταφθάνουν οι Πέπε Γκρίλληδες, οι Αυστριακοί και Ολλανδοί ακροδεξιοί, ο Φάραζ. Και ημείς εδώ στην κοσμάρα μας συγκυβερνούμε με τον Καμμένο και θεωρούμε θετικό βήμα την διάλυση.Και σε λίγο καιρό ο Καμμένος θα είναι παρελθόν και θα αναλάβουν οι επελαύνοντες χρυσαυγίτες  που θα εκμεταλλευθούν την αποσύνθεση. Και συνεχίζουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας  προοδευτικούς και χαρούμενους για το Βρετανέξιτ. Κολώσαμε πέρσι με το Ελλαδέξιτ και τώρα παίρνουμε το αίμα μας πίσω με τον Φάραζ και τον Μπόρις.
Οι Βρετανοί ψήφισαν ακραία συντηρητικά και με αντιδραστικό σκεπτικό, ακριβώς όπως κάναμε και εμείς πέρσι με το Ελλαδέξιτ. Και εδώ στον τόπο μας οι θεότρελοι θεωρούν ότι έφταιξε ο νεοφιλελευθερισμός για την αντιευρωπαϊκή ψήφο των Αγγλων και των Ουαλών. Το άκουσα αυτό από το στόμα του ξαδέλφου Τσίπρα, που, υποτίθεται, είναι πιο ενημερωμένος, από τον ημιμαθή σαραντάρη συγγενή του. Ο "νεοφιλελευθερισμός που μας επιβάλλει το διευθυντήριο των Βρυξελλών και ο Σόιμπλε", μας είπε, ότι  πταίει. Με τόσους αβάσταχτους φόρους και με κρατικές παρεμβάσεις θεωρεί ο άνθρωπος ότι εφαρμόζεται στην Ευρώπη το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Ο άσχετος.
Είχαν πολλές αναλογίες τα δύο δημοψηφίσματα, το περσινό το δικό μας για την Ελλαδέξοδο και το προχθεσινό στα νησιά για την Βρετανέξοδο. Και εδώ ψηφίσαμε πέρσι, ακραία αντιδραστικά, ρίξαμε μία κατ΄ουσίαν εθνικιστική ψήφο, όσο και αν δεν το αντιλαμβανόμασταν και πιστεύαμε το αντίθετο. Θεωρούσαμε  ότι κάνουμε αντίσταση στα διευθυντήρια και τους κακούς πολιτικούς και τελικά η αναπόφευκτη συνέπεια της ψήφου μας είναι το να υποφέρουν οι μικροί, οι αδύναμοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και σε λίγο, μετά βεβαιότητος, θα πληγούν ακόμα περισσότερο και οι συνταξιούχοι. Αυτοί έχασαν στην Ελλάδα με την ελληνική "επαναστατική" ψήφο αυτοί θα χάσουν και στην Βρετανία. Το μεγάλο κεφάλαιο τρέφεται από τις μεγάλες κρίσεις. Μπορεί να γίνουν αναδιανομές θέσεων και πλούτου μεταξύ του κεφαλαίου, αλλά κάποιοι από όλα αυτά που συμβαίνουν θα βρεθούν ωφελημένοι. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα χάσουν όλοι συνολικά. Οι άνεργοι ποτέ των ποτών δεν πρόκειται να βρουν εργασία σε ένα τέτοιο φοβικό και όχι συνεργατικό περιβάλλον.
Στο δημοψήφισμα στο Ενωμένο Βασίλειο επικράτησαν στους γεροντότερους που ψήφισαν υπέρ της εξόδου οι μνήμες της αυτοκρατορίας και οι λογικές του απομονωτισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού. Οι Βρετανοί εργαζόμενοι φοβήθηκαν  όχι τους μαύρους της Αφρικής και τους Σύρους μετανάστες, αλλά τους Λιθουανούς ξανθούς εργάτες, που θα τους πάρουν τις δουλειές. Σπεκουλάρησαν οι λαϊκιστές με την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.  και με ψέμματα για τις οικονομικές χρηματικές ροές από τον Η.Β προς την υπόλοιπη  Ευρώπη και με την παράλληλη αποσιώπηση των εισροών και των ωφελημάτων κατάφεραν να αποσπάσουν τις ψήφους των αδυνάμων. Έλειψαν και οι μεγάλοι Ευρωπαϊστές. Ο Γκόρντον Μπράουν δεν είναι πλέον στο προσκήνιο των πραγμάτων. Οι σοσιαλδημοκράτες έπραξαν τότε το τεράστιο σφάλμα  να υποστηρίξουν τον ολίγιστο Κάμερον αντί για τον παμμέγιστο Γκόρντον και έτσι την πλήρωσαν. Τώρα το αντελήφθησαν και θα κατέβουν στις επερχόμενες εκλογές, που  θα γίνουν σύντομα, με κεντρικό σύνθημά τους την ανατροπή του δημοψηφίσματος. Τέτοιες δυνάμεις είναι η ελπίδα  της Ευρώπης και των εργαζομένων, των ταπεινών και των καταφρονεμένων. Όμως πλέον είμαστε μειοψηφία.

Εν τω μεταξύ βέβαια εμείς εδώ στον μικρό μας τόπο έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα βραχύχρονα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της κρίσης και της Βρετανοεξόδου.
Ας δούμε λοιπόν κάποια αρνητικά για τον τόπο μας.
Αναμένονται λιγότεροι Βρετανοί τουρίστες και λόγω υποτίμησης της στερλίνας και εξ αιτίας της ψυχολογίας των Βρετανών.
Οι Βρετανοί αποτελούσαν ένα μεγάλο τμήμα των  αγοραστών  και της κύριας και της παραθεριστικής κατοικίας στην Αργολίδα. Είναι βέβαιο ότι το ενδιαφέρον για την αγορά των ακινήτων θα μειωθεί. Η πληττόμενη κατασκευαστική δραστηριότητα θα πληγεί έτι περαιτέρω.
Έχει δημιουργηθεί στο Ναύπλιο, το Τολό, το Δρέπανο και τα άλλα κοντινά χωριά μια αρκετά μεγάλη παροικία Εγγλέζων και Σκωτσέζων, κυρίως συνταξιούχων, που ζουν πλέον μονίμως εδώ  ή διαβιούν μεγάλες χρονικές περιόδους  στην περιοχή μας και  τονώνουν με την αγοραστική τους δύναμη την τοπική οικονομία. Είναι βέβαιη η  μείωση της καταναλωτικής τους δύναμης και η μείωση των εξόδων τους και λόγω ψυχολογίας. Στους δύσκολους νεκρούς μήνες είναι συχνό το φαινόμενο ταβέρνες της περιοχής τις καθημερινές να δουλεύουν μόνον για ξένους και κυρίως Βρετανούς πελάτες.

Επί τέλους πρέπει η δημοτική αρχή και οι τοπικοί φορείς να ενεργοποιηθούν.
Πλέον ο αυτόματος πιλότος δεν μας οδηγεί σε ασφαλές αεροδρόμιο.
Απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις.

Να ενσκήψουμε στα προβλήματα των Κοινοτήτων των ξένων πολιτών που ζουν στον Δήμο μας.
Να δούμε τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ξένος ηλικιωμένος σε σχέση με το σύστημα υγείας.
Να τους βοηθήσουμε με τις γραφειοκρατίες.
Να μην τους αντιμετωπίζουμε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Να δημιουργήσουμε δίκτυα ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στον τόπο μας.
Να επιχειρήσουμε να  προβάλλουμε το Ναύπλιο ως έναν τόπο εξαιρετικό για να ζει κάποιος ξένος συνταξιούχος.


Αλλά και στον τομέα του τουρισμού πρέπει να ενεργοποιηθούμε.
Χάνουμε κάποιο τμήμα των Βρετανών, αλλά μπορούμε να κερδίσουμε πολύ περισσότερους τουρίστες από τρίτες χώρες  των οποίων το νόμισμα ανατιμήθηκε έναντι του ευρώ.

Το έχω ξαναπεί.
Είναι αδιανόητο για μια πόλη που στηρίζεται στον τουρισμό να μην διαθέτει τουριστικό portal. Πρέπει να είμαστε η μοναδική περίπτωση στην υφήλιο.Τόσο χάλια

Κάθε Τρίτη πουρνό-πουρνό  ένα κρουαζιερόπλοιο  καταφτάνει   στο λιμάνι του Ναυπλίου και παραμένει δεμένο μέχρι αργά το βράδυ.
Συνήθως είναι γεμάτο Τούρκους τουρίστες αφού λιμάνια επιβίβασης (home ports) της συγκεκριμένης κρουαζιέρας που θα διαρκέσει,, απ΄ότι φαίνεται, όλο το θέρος είναι το Τσεσμέ, η Σμύρνη και το Κουσάντασι.
Εξαιρετικά νέα για την πόλη μας.
Και η δημοτική αρχή πρέπει  έστω και καθυστερημένα να ενεργοποιηθεί.  Πρέπει άμεσα να παράσχουμε πληροφορίες για την πόλη μας στα Τούρκικα. Εδώ θα μου πείτε, δεν μιλάμε Αγγλικά και Γερμανικά, Τούρκικα θέλεις εσύ; Δονκιχώτης εγώ. Τα λέω και όποιος ενεργοποιηθεί. Έχω πει πολλές φορές ότι η πόλη μας  πρέπει να εκμεταλλευθεί  το γεγονός ότι αποτέλεσε πρωτεύουσα και των Ελλήνων και των Βενετών και των Οθωμανών. Οι Οθωμανοί έχουν αφήσει έντονα τα χνάρια τους στ΄Ανάπλι.  Ας δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα περιήγησης στο Οθωμανικό Ναύπλιο. Θα περπατήσουν οι χίλιοι κάθε φορά Τούρκοι τουρίστες στα σοκάκια να δουν τις Οθωμανικές κρήνες και τα τεμένη. Ας αποφασίσουμε ότι η χρήση του παλιού χαμάμ θα είναι χαμάμ και όχι κάτι άλλο.. Θα απολέσουν πεντακόσια γεύματα οι ταβέρνες του Ναυπλίου από τους Βρετανούς θα κερδίσουν πέντε χιλιάδες μόνον από τους Τούρκους.
Το χαμάμ. Η απάντησή μας στην Βρετανέξοδο.
Έχουμε τις ελπίδες μας. Στο παλιό χαμάμ έχει φυτρώσει το λουλούδι. Αποτυπώνεται στην ωραία φωτογραφία της σημερινής μου ανάρτησης.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά, πρέπει  να πάρετε την απόφαση ότι είναι άχρηστοι και εκδιωκτέοι από τους θώκους
(Η φωτογραφία της σημερινής μου ανάρτησης είναι του Γρηγόρη Τσιτσικλή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου