Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Τα πανό του Κουκουέ







Άκουσα ότι την έπεσε άσχημα ο Δήμαρχος στους κουκουέδες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, διότι, λέει, έχουν συχνά-πυκνά αναρτημένο ένα πανό στα κάγκελα του πρώτου δημοτικού σχολείου.
Βρέθηκε λοιπόν ο αποδιοπομπαίος τράγος για να βάλουμε μια τάξη στο Αναπλιώτικο μπάχαλο.
Τα έχουμε ισοπεδώσαμε κυριολεκτικά τα πάντα αγαπητοί μου φίλοι. Και τώρα βρήκαμε ότι το πρόβλημα είναι τα πανό με τα συνθήματα.
Επί έτη πολλά. χωρίς απολύτως καμία αντίδραση, η πόλη γέμιζε με αφίσες για όλα τα πανηγύρια σε όλα τα χωριά της Αργολίδας, διαφημίζοντας τους τραγουδιστάς και τις εξ Αθηνών “καλλιγράμμους” διάσημες μπέλες μπούλες. Τώρα θέλουν, λένε, να βάλουν μία τάξη σε όλα αυτά. Και βρήκαν την ευκαιρία να την πέσουν και σε ένα κόμμα που αναρτά στην πόλη πανό πολιτικού περιεχομένου.
Εννοείται ότι τίποτα δεν θα καταφέρουν. Ούτε τις αφίσες για τις μπέλες μπούλες θα καταφέρουν να απαγορεύσουν Και είναι απλό το γιατί θα κάνουν μία οπή στο ύδωρ. Διότι όλα αυτά τα πανηγυρτζίδικα είναι το δημιούργημα των δικών τους λογικών. Είναι οι δικοί τους άνθρωποι οι πρωταγωνιστές σε αυτές τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Και τα χρηματοδοτούν τα διάφορα αυτά. Χρήμα πολύ σε όλα τα πανηγύρια. Γουρουνοπούλες, ύδατα σε μπουκαλάκια, χιλιάδες μπυρόνια, μουσικοί, πλαστικά παιχνιδάκια, χάντρες και καθρεφτάκια παρατεταγμένα σε πάγκους στις κεντρικές οδούς και τις πλατείες στα χωριά και τις συνοικίες των πόλεων. Και διακινείται, όπως οι πάντες γιγνώσκουν,μπόλικο μαύρο χρήμα στις εκδηλώσεις αυτές. Και πάνω σε όλα αυτά έρχεται και η χρηματοδότηση με δημοτικά κονδύλια για να γίνουν άρτια τα πανηγύρια. Και τώρα θέλουν να πιστέψουμε ότι θα βάλουν πρόστιμα σε αυτούς που διαφημίζουν τα σπουδαία λαρύγγια. Οπωσδήποτε θα τα καταφέρουν ακριβώς όπως τα κατάφεραν και με την προσπάθεια να δώσουν ένα τέλος, ή έστω να περιορίσουν , την ασυδοσία της κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων, το ξεχείλωμα της ηχητικής ρύπανσης και όλα τα λοιπά που συμβαίνουν δίπλα μας στο ιστορικό κέντρο. Και τότε πριν από κανα δυό χρόνια είχε γίνει μια πρώτη προσπάθεια. Την επαίνεσα τότε την επιχείρηση αυτή. Αλλά εξέφρασα τις επιφυλάξεις μου για το εάν όλα αυτά που έγιναν τότε κατά μιας επιχείρησης θα συνεχιζόταν και με όλες τις άλλες, που παρανομούν. Αντί γι αυτό έγινε ακριβώς το ανάποδο. Πλέον κάθε ένας κάνει ό,τι γουστάρει στην πόλη. Ανοίγει και νυχτομάγαζα χωρίς άδεια. Τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα όπου τον βολεύει. Δρόμοι, έστω και πεζόδρομοι, κλείνονται μιας και δια παντός. Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης είναι πλέον αδύνατον να διαβούν. Όλα επιτρέπονται. Ουδείς αντιδρά. Λιμνοθάλασσα μπαζώνεται. Ο καθείς ανοίγει την ένταση στον ήχο όσο επιθυμεί και όποτε κεφάρει. Όποια ώρα γουστάρει. Ο σπουδαίος λαός μπορεί να φωνασκεί και να χαχανίζει μέχρι τα ξημερώματα. Κατά τα άλλα φταίει το κουκουέ με τα πανό του.
Ακριβώς εκεί που τοποθετούν οι κομμουνιστές τα πανό τους, τοποθετήθηκε και μία γελοία πινακίδα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου Και αυτό που μας δείχνει η πινακίδα είναι η κατεύθυνση που πρέπει ακολουθήσει κάποιος για να βρει την ολντ τάουν του Ναυπλίου. Αλλά η παλιά πόλη είναι ακριβώς εκεί που είναι και η πινακίδα. Μα σε βλάκες απευθύνονται να μην αντιλαμβάνονται ότι έφθασαν στο παλιό Ναύπλιο; Χρειαζόμαστε στο σημείο αυτό ή κάπου πιο έξω μία πινακίδα να μας λέει προς τα που είναι το ιστορικό κέντρο; Δεν τους ενοχλεί αυτό; Το πανό τους ενοχλεί;
 Και εντάξει. Μπορείτε να πείτε ότι είμαι παράξενος να το θέτω αυτό με την πινακίδα, όμως καμιά πενηνταριά μέτρα από τα πανό του κουκουέ είναι η διάβαση για τους ανάπηρους προς την Σιδηράς Μεραρχίας. Και η διάβαση αυτή υφίσταται από τη μία πλευρά του δρόμου. Κατεβαίνει ο ανάπηρος στο στενό πλέον δρόμο και έξοδο δεν έχει. Μόνον όπισθεν ολοταχώς. Και εν τω μεταξύ τα οχήματα καταφθάνουν.
Δεν κοιτάζουν τα μούτρα τους με το χάος στο λιμάνι. Με τα κυματιστά κάγκελα που επιτρέψαμε να τοποθετηθούν. Με τα οχήματα που προσπαθούν σε ένα κομφούζιο να βρουν να σταθμεύσουν. Μπαίνουν σε μια λωρίδα για να βρουν να παρκάρουν και μετά δεν έχουν τρόπο διαφυγής. Μόνον με όπισθεν μπορούν να ξαναβγούν στην ελευθερία της κίνησης. Και εν τω μεταξύ έχουν καταφθάσει ένα ή δύο οχήματα από πίσω. Όλοι μαζί στην όπισθεν.
Το πρόβλημα για αυτούς είναι το πανό του κουκουέ. Το θεωρούν αντιαισθητικό. Δεν βλέπουν τα χάλια που είχαμε το Πάσχα με τα εκατοντάδες πανό σε όλη την πόλη του Ναυπλίου με τις περίεργες ζωγραφιές που οι ίδιοι ανήρτησαν και ημείς πληρώσαμε. Τουλάχιστον οι κομμουνιστές τα βάζουν από την τσέπη τους τα λεφτά. Δεν μας επιβαρύνουν.
Και έφυγε πριν από χρόνια η Αστυνομία από εκεί που ήταν δίπλα στον Κύκνο. Αλλά το φυλάκιο που είχε τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο παραμένει στην θέση του. Ουδείς στεναχωρείται. Και ένας δρόμος έκλεισε πριν από χρόνια με μία μάντρα και έκτοτε ουδείς ενεργοποιείται για να ξαναανοίξει.
Είναι ένα κυριολεκτικό μπάχαλο το Ναύπλιο.
Και δεν ασχημαίνει με τα πανό πολιτικού περιεχομένου.
Αντιθέτως. Η πόλη δείχνει ζωντάνια. Κάποιοι αγωνίζονται για τις ιδέες τους. Και πρέπει να το σεβόμαστε αυτό, έστω και εάν διαφωνούμε με αυτούς. Αρκεί να μην υπάρξει ξεχείλωμα.
Μακάρι να είχαμε και ένα σημείο στην πόλη για εφημερίδες τοίχου.
Δεν μου αρέσει καθόλου η επίθεση που έγινε τις τελευταίες μέρες στο κουκουέ με αφορμή τα πανό και την ατυχή κατά τα άλλα δήλωση του συμπαθέστατου δημοτικού τους συμβούλου.
Δεν μου αρέσει να την πίπτουν οι πολλοί στις μειοψηφίες με τέτοιους όρους κυριαρχίας.
Και ελπίζω να μην δώσουν οι κομμουνιστές γραμμή για λευκό και αποχή στον δεύτερο γύρο των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ελπίζω να τους έπεισα. Θα έχουν την εναλλακτική τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου