Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Στην πυρά οι αιρετικοί. Ζήτωσαν αυτοί που συμφωνούν. Ζήτωσαν και αυτοί που δεν ομιλούν


Τον έκαψαν τον άνθρωπο. Ήταν το έτος 1600 ακριβώς. Ιερά Εξέταση. Διότι ισχυριζόταν ότι το σύμπαν είναι άπειρο. Στην φωτογραφία το άγαλμα του Τζορντάνο Μπρούνο με έναν σύγχρονο “αιρετικό” από κάτω που επιχειρεί να πάρει λίγη από την Μπρουνική αιρετική δόξα.
Μεταφερόμεθα τέσσερις αιώνες και δέκα έξι χρόνια μετά.
Που λέτε λοιπόν, πέρασε τις προάλλες από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση του παλαιού Τούρκικου χαμάμ του Ναυπλίου. Όμως, ω του θαύματος, ουδεμία συζήτηση έχει γίνει στην κοινωνία του Ναυπλίου και στα τοπικά όργανα για την μέλλουσα χρήση του σπουδαίου αυτού οικοδομήματος. Ουδείς έχει εκφράσει άποψη. Μία δημοτική αρχή άνευ απόψεως. Αλλά ανατίθεται η μελέτη, άνευ απόψεως. Το “ουδείς” βέβαια που είπα είναι σχετικό. Η δημοτική αρχή δεν έχει άποψη, τα κυβερνώντα κόμματα του σύριζα και των ανελ δεν έχουν άποψη, η νέα δημοκρατία δεν έχει άποψη, αλλά κάποιοι της ελαχίστης μειοψηφίας (μικρός, ελάττ(σσ)ων, ελάχιστος) έχουν άποψη. Το πρόβλημα είναι ότι στον ελλείποντα τοπικό δημόσιο διάλογο, όχι μόνον είναι δυσχερής η επικοινωνία της άποψης των ελαχίστων, αλλά ουσιαστικά είναι απαγορευμένη η έκφραση “αιρετικής” φωνής. Στην πυρά κάθε “αιρετική” φωνή. Κάτι σαν Τζορντάνο Μπρούνο. Οι υπεύθυνοι αρκούνται στο μηδέν και δεν επιθυμούν ούτε να ακούσουν καν την οποιαδήποτε θετική πρόταση, έστω και αν διαφωνούν με αυτήν. Ωραία δημοκρατία. Η άποψη του μηδέν όχι μόνον να επικρατεί, αλλά και οι πολλοί να απαγορεύουν ουσιαστικά την έκφραση της οιασδήποτε άλλη γνώμης. Τώρα το τι θα μελετήσει ο μελετητής για το χαμάμ, όταν ουδείς έχει αποφασίσει την χρήση του κτηρίου είναι μια απλή απορία που εκφράζω εγώ, ως ο ελάχιστος των ελαχίστων
Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα που θα σας πω και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως. Στην πυρά όποιος δεν πάει με το κυρίαρχο ρεύμα.
Δεν είναι ότι διαφωνούν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου με αυτά που λέει ο Αντωνιάδης. Δικαίωμά τους να έχουν αντίθετη άποψη. Όμως εδώ το τεράστιο θέμα είναι ότι εκνευρίζονται και που ανοίγει το στόμα του. Δεν επιθυμούν να εκφράζει άποψη. Δεν αντιδρούν σε αυτό μόνον οι της πλειοψηφίας. Το έχει πάρει το αυτί μου και από μέλη της μη ελαχίστης μειοψηφίας. "Μην τον αφήνετε να μιλάει, μας χαλάει την ηρεμία". Τόσο καλά. Αν μπείτε στο "Διαύγεια' του Δήμου Ναυπλιέων, θα διαπιστώσετε ότι κάμποσοι από τους δημοτικούς συμβούλους δεν πατάνε καν στα δημοτικά συμβούλια ή κάποιοι άλλοι δεν παραμένουν σε όλα τα θέματα. Έτσι επιθυμούν. Να είναι αιρετοί και κορδωμένοι, αλλά να μην κουράζονται και ιδιαιτέρως. Και βεβαίως σε αυτό το κλίμα είναι ολοφάνερο ότι το Δημοτικό μας Συμβούλιο ουδέποτε συζήτησε για τα μεγάλα θέματα και την προοπτική της πόλης. Δεν έχει εκφραστεί από την μείζονα και τις ελάσσονες δημοτικές παρατάξεις η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για τα επόμενα χρόνια. Μόνον η ελαχίστη μειοψηφία ομιλεί. Ψιλά γράμματα όλα αυτά για πολλούς από τους αιρετούς.
Αρέσκονται στην ομοφωνία. Να μην ακουσθεί η παραμικρή αντίθετη άποψη ή αμφισβήτηση.
Ενθυμούμαι λοιπόν τι συνέβη πριν από μερικά χρόνια όταν από σπόντα βρέθηκα, και δη ως μέλος, σε μια συνεδρίαση του Τοπικού Συνδέσμου που ασχολείτο εκτός των άλλων και με τα σκουπίδια. Ήταν η ένδοξη εποχή που ένας θεοσεβούμενος δοτός τοπικός Περιφερειάρχης της δεξιάς αποφάσισε ότι η λύση για το πρόβλημα του τι θα κάνουμε τα σκουπίδια ήταν να αγοράσουμε πανάκριβους δεματοποιητές, να κάνουμε τα σκουπίδια μας δέματα, αυτό να γίνεται επί χρόνια και έχει ο θεός. Ναι. Αυτό το γελοίο ήταν το σχέδιό του. Να γίνουν τα σκουπίδια μας δέματα. Ιλαροτραγωδία, αλλά είχε συμβεί. Και αγοράσθηκαν οι δεματοποιητές και έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους οι φορολογούμενοι. Και δεν είδα τότε ούτε έναν από τους δημάρχους της Πελοποννήσου να του πέσουν τα μαλλιά του για το βλακώδες της υπόθεσης. Και όχι μόνον δεν αντέδρασαν αλλά ουδείς εξέφρασε και την παραμικρή έστω επιφύλαξη. Σε αυτή λοιπόν τη συνεδρίαση του τοπικού συνδέσμου για τα σκουπίδια, όταν ο επιστημονικός τους σύμβουλος τόλμησε να ψελλίσει ότι η λύση με τους δεματοποιητές εκ της φύσεώς της είναι προσωρινή, υπέστη απίστευτο λεκτικό bullying από τους τότε (κάποιος είναι και νυν) δημαρχέους. Δεν μπορούσες να ανοίξεις το στόμα σου να εκφράσεις το ο,τιδήποτε εάν ήσουν εκτός κυρίαρχης γραμμής. Δεν ανέχονταν το παραμικρό. Τζορντάνο Μπρούνο. Στην πυρά. Δεν μπορούσες να πεις ότι το σύμπαν είναι άπειρο. Δεν μπορούσες να πεις ότι η βλακεία είναι άπειρη
Έτσι κι αργότερα, ουδείς από τους δημάρχους τόλμησε να πει το παραμικρό όταν ο νυν, αιρετός αυτή την φορά, Περιφερειάρχης προώθησε το πανάκριβο δικό του σχέδιο διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων. Και τότε οι ελάχιστοι που εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους ήσαν οι “αιρετικοί, κακόβουλοι, κακόπιστοι, αποδιοπομπαίοι τράγοι”. Οι Μπρούνοι της σημερινής εποχής. Τώρα εκ των υστέρων που κάποιοι από τους δημαρχέους αντελήφθησαν τα κόστη....... Τώρα μάλλον είναι αργά.
Δεν πα να ισχυρίζεται ότι είναι αριστερός και σοβαρός. Σκέτος φασίστας είναι. Ειρωνεύτηκε την αντίθετη άποψη.
Εντάξει. Η μεγάλη πλειοψηφία δέχεται ότι ο Γκάλης είναι ο μέγιστος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. Και δεν μπορείς να πεις το αντίθετο. Ότι πολύ πιο σπουδαία πράγματα και μάλιστα κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες πέτυχαν ο Σπανούλης και Ο Διαμαντίδης. Αλλά ας αφήσουμε στην άκρη το ποιος είναι ο παμμέγιστος. Σχεδόν οι πάντες ομοφωνούν ότι καλώς πράττει η Κυβέρνηση και μετονομάζει το ΟΑΚΑ, σε “Νίκος Γκάλης”. Αλλά το αισχρό και φασιστικό είναι ότι επετέθη αυτός ο Κοντονής στον προπονητή Κώστα Πολίτη, διότι εξέφρασε με παρρησία την δικιά του μειοψηφική, “αιρετική” άποψη ότι κακώς συμβαίνει αυτό. Οτι δεν πρέπει να δώσουν το όνομα του Γκάλη στο ΟΑΚΑ. Μπορεί οι περισσότεροι να διαφωνήσουν με την άποψη του Κώστα Πολίτη, αλλά πρέπει να είσαι πολύ φασίστας να τον ειρωνεύεσαι διότι έχει αντίθετη άποψη. Και ειρωνεύεται ποιον; Τον Κώστα Πολίτη, που μεγάλωσε στην Καισαριανή κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και επειδή ήταν αριστερός στις δύσκολες τότε εποχές, τον κυνήγησε η χούντα. Τι λε ρε Κοντονή που τολμάς και ειρωνεύεσαι τον Πολίτη, διότι εξέφρασε την άποψή του για την ονομασία ενός Σταδίου. Δικαίωμά του. Και είναι πλούτος για την χώρα να υπάρχουν πολλές φωνές και να σέβεται ο ένας την άποψη του άλλου.
Άντε να μην θυμηθούμε και τις “Κατασκηνώσεις Νίκος Γκάλης” και τα παιχνιδάκια στο Χρηματιστήριο με τα σαπάκια και τα αλλεπάλληλα limit ups. Ο Γκάλης. Και ο Κοντονής. Να ειρωνεύεται τον Πολίτη. Αντε ρε Ιεροεξεταστή.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου