Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Δημοτικό Κολυμβητήριο Ναυπλίου "Κώστας Γκούβερης".

Νιώθω μια μικρή εσωτερική στεναχώρια.
Σήμερα θα είναι η τελευταία φορά που θα ομιλήσω μέσω του ιστολογίου μου για την μαρίνα και το αγκυροβόλιο στο Ναύπλιο.
Στην πρώτη-πρώτη ανάρτησή μου όταν ξεκίνησα το "αιρετικό" αυτό ιστολόγιό μου στις 23 Νοεμβρίου 2008 (πέρασαν σχεδόν οκτώ χρόνια από τότε!!!) αναφέρθηκα στο θέμα αυτό σε άρθρο μου με τίτλο "το λιμάνι της ταλαιπωρίας".  Έκτοτε κατέκρινα  πάμπολλες φορές το τρελό αυτό, που ήταν και αδύνατο συνάμα να γίνει η χωροθέτηση της μαρίνας μακρυά από το ιστορικό κέντρο. Με κανένα άλλο θέμα δεν καταπιάστηκα τόσο πολύ.  Στην αρχή ήμουν μια αιρετική μοναχική φωνή.
Σήμερα όμως; Επιτέλους όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι ο όλος σχεδιασμός ήταν τρελός. Ειδικότεροι εμού έχουν πεισθεί πλέον ότι το οργανωμένο αγκυροβόλιο μπροστά στην παλιά πόλη είναι και η μοναδική εφικτή λύση και το σωστό που πρέπει να γίνει. Στην τελευταία δημόσια αντιπαράθεση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο με τον τέως Δήμαρχο, που επί ημερών του έγινε η έγκριση της χωροθέτησης της μαρίνας, υπήρξε και η σαφής παραδοχή του τ. Δημάρχου ότι πλέον επενδυτής που να αναλάβει το έργο της μαρίνας απλά δεν υπάρχει.
Σταματώ πλέον εδώ το να μιλάω για την μαρίνα. Η άποψή μου πλέον είναι mainstream. Πλέον μόνον ο Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών διατυπώνει σαφώς αντίθετη άποψη υπέρ της κατασκευής της μαρίνας στο σημείο που αρχικά χωροθετήθηκε. Σε λίγες μέρες με την έκθεση των τουριστικών σκαφών, ή άποψή μου θα ακουστεί ακόμα περισσότερο. Καλύτερα να σιωπώ, αφού μάλλον ερεθίζω κάποιους και στήνονται απέναντι. Περίεργο πράγμα αλλά αντί να χαίρομαι που πλέον η μοναχική φωνή έγινε κυρίαρχη στην τοπική ελίτ, μάλλον νιώθω ένα κάποιο σφίξιμο. Σαν αιρετικό τέκνο μου το θεωρώ  το παλαβιάρικο θέμα της μαρίνας και πλέον το εγκαταλείπω, αφού το παιδί ενηλικιώθηκε.
Ας είναι όμως Έχουμε και κάποια άλλα θέματα να αναδείξουμε.
Μάλλον πολλά στραβά πράγματα γίνονται ακόμα στην πόλη μας στα οποία μπορώ να επικεντρώσω. Σε πολλά θέματα η άποψή μου παραμένει μοναχική και αιρετική. Έτσι έχω τη δυνατότητα να ευθυμήσω, αφήνοντας στην άκρη το λιμάνι για το οποίο θεωρώ ότι τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού αργά ή γρήγορα θα εισέλθει σε λογικές καταστάσεις.

Δημοτικό Κολυμβητήριο Ναυπλίου "Κώστας Γκούβερης"
Ακόμα και στις εποχές των παχιών αγελάδων και της δανεικής ευημερίας, το Κολυμβητήριό μας έκλεινε αρκετούς μήνες  τον χειμώνα για να εξοικονομηθούν χρήματα από την κατανάλωση πετρελαίου. Βλέπετε η κατασκευή του έγινε με πασοκικές λογικές. Ολυμπιακών διαστάσεων με πενηντάρα πισίνα και όχι με οκτώ μόνον διαδρομές, αλλά με δέκα και πιο βαθύ από άλλες πισίνες. Τεράστιοι χώροι αποδυτηρίων. Ανοικτό από παντού, με τους βοριάδες να  παγώνουν το νερό της πισίνας, τους αθλητές και τους προπονητές. Η θέρμανσή του ήταν ενεργοβόρα και κοστοβόρα μέχρις εκεί που δεν πάει. Πάνω από εκατό χιλιάδες ευρώ έδιναν μόνον για πετρέλαιο και δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και για την πληρωμή ενός αχρείαστου πάγιου, λόγω του αχρείαστου είδους παροχής. Και το Κολυμβητήριο και πάλι έκλεινε διότι τα χρήματα, έλεγαν, δεν φτάνουν και υπήρχαν, έλεγαν, και άλλες ανάγκες για το αθλητικό κέντρο. Και φωνασκούσαν κολυμβητές και γονείς και σωματεία και προπονητές. Όμως τίποτα δεν γινόταν για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μάταια  πρότειναν κάποιοι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Κάντε ένα κόπο. Σας ικετεύω.Δεν θα σας πάρει πάνω από ένα λεπτό. Μπείτε στο earth του google maps . Σας δίνω και το link. Πατήστε εδώ.  Δίπλα στο Κολυμβητήριο φαίνεται η ταράτσα του κυλικείου. Και εκεί επάνω ευκρινώς διακρίνονται οι ηλιακοί συλλέκτες. Ουκ ολίγοι. Ε λοιπόν αυτοί οι συλλέκτες χάλασαν τις πρώτες μέρες λειτουργίας της πισίνας πριν από τόσες δεκαετίες. Και ποτέ δεν επισκευάσθηκαν. Αδιαφορία φίλοι μου. Πλήρης αδιαφορία. Ήσαν προορισμένοι να θερμαίνουν τη μικρή πισίνα. Με τέτοιον καιρό αυτές τις μέρες, τουλάχιστον η μικρή πισίνα θα μπορούσε να λειτουργεί, ακόμα και εάν δεν βάζαμε πετρέλαιο. Αρκεί κάποιοι να είχαν ενδιαφερθεί. Τόσοι και τόσοι πέρασαν από την διοίκηση του Αθλητικού Κέντρου.
Όμως παρήλθαν όλες αυτές οι δεκαετίες και ουδείς σοβαρά ενδιαφέρθηκε και να τοποθετήσει και μία κουβέρτα στην πισίνα, που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση ενέργειας. Θα μου πείτε : Υπήρχαν τα χρήματα; Και βεβαίως υπήρχαν. Αφήστε στην άκρη τα προγράμματα στα οποία θα μπορούσε ευχερώς το έργο να είχε ενταχθεί. Ουδείς πήρε την ευθύνη στους ώμους του και να πάρει την απόφαση ότι στην τελική δεν θα λειτουργήσει το Κολυμβητήριο για λίγους χειμωνιάτικους μήνες για ένα μόνο έτος και αντί τα χρήματα να πάνε σε πετρέλαιο και ρεύμα να γίνει το έργο. Θα λειτουργούσε σήμερα Απρίλη μήνα η πισίνα που να μας πάρει και να μας σηκώσει με την ανικανότητα και τις αβελτηρίες ετών.
Έχω αναφερθεί και παλιότερα σε άλλες δημοτικές αρχές που ενέταξαν ολοκληρωμένα έργα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Το Κολυμβητήριο Ηλιούπολης είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση, όπου και το έργο εγκρίθηκε και δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε και εξοικονόμηση ενέργειας έχει επιτευχθεί και η λειτουργία του γίνεται απρόσκοπτα.  Ιδού....,.


Οποία θλίψη εάν επιδιώξουμε μία σύγκριση.
Ημείς εδώ έχουμε  απολέσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Ζούμε μόνον με τον εντυπωσιασμό και την επικοινωνιακή διαχείριση. Πανηγύριζε στην πόλη μας η τοπική εξουσία και μαζί και ο πασόκος τοπικός τέως Υπουργός και νυν βουλευτής, διότι απλώς υπεβλήθη, μας είπαν, φάκελος, για την ενεργειακή αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου Ναυπλίου. Μας τα είπαν αυτά και λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές και μετέπειτα, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Και να δηλώσεις, να φωτογραφίες, να  κορδώματα. Μόνο και μόνο διότι υποβλήθηκε ο φάκελος. Μας είπαν ότι και ο φάκελος αυτός εγκρίθηκε. Περιμέναμε λοιπόν όλους αυτούς τους μήνες τον διαγωνισμό και τη δημοπράτηση του έργου. Και τι μανθάνουμε εσχάτως; Ότι στο συγκεκριμένο Κοινοτικό πρόγραμμα υπεβλήθησαν δέκα προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν και βαθμολογήθηκαν από το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και η δικιά μας πρόταση κατετάγη δέκατη, τελευταία και καταϊδρωμένη. Και τελικά τα χρήματα  επαρκούν μόνον για τα πρώτα επτά έργα, όπως αυτά βαθμολογήθηκαν. Τώρα το γιατί η δικιά μας πρόταση βγήκε τελευταία δεν γνωρίζω. Αλλά δεν μας ενημερώνει και κάποιος από τους πριν από λίγο καιρό θριαμβολογούντες. Οπότε τί; Οπότε ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ, ότι για τα άλλα έργα θα υπάρξουν εκπτώσεις κατά τη δημοπράτησή τους, μπας και φτάσουν τα χρήματα και για το δέκατο.
Όχι. Δεν λέω ότι η δημοτική αρχή πταίει για τη χαμηλή βαθμολόγηση του φακέλου που υπέβαλε. Όμως και από την άλλη καλό θα είναι να αποφεύγουμε τους πομπώδεις τίτλους σε άρθρα, όπως: "Ο Κωστούρος πέτυχε κάτι το ακατόρθωτο. Το Κολυμβητήριο Ναυπλίου θα λειτουργεί διαρκώς ολόκληρο το χρόνο χωρίς να διακόπτει το χειμώνα". Αχ βρε Πολύδωρα...... Ας είμαστε λίγο συγκρατημένοι. Μακάρι το έργο κάποτε να γίνει και να είναι πετυχημένο. Όμως εν τω μεταξύ άλλα Κολυμβητήρια λειτουργούν όλο τον χρόνο. Το δικό μας ούτε μια μέρα πέραν του θέρους. Και δεν φαίνεται αυτό να βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια. Και ουδείς πλέον σκέπτεται την τοποθέτηση κουβέρτας και την επισκευή των ηλιακών συλλεκτών στην οροφή του κυλικείου. Πάμε για τα μεγάλα και φαίνεται ότι αποτυγχάνουμε σε όλα έστω και εάν ψελλίζει διαφορετικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Οι άλλοι δύο σιωπούν. Ειδικά ο νεοδημοκράτης που ως Υπουργός Αθλητισμού αποφάσισε εν μέσω κρίσης να τοποθετήσει χλοοτάπητα στα γήπεδα μικρών χωριών. Αυτή είναι η Ελλάδα.
Και κάτι τελευταίο. Πείτε ότι γίνεται το θαύμα και το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης χρηματοδοτείται και ολοκληρώνεται. Και πείτε επίσης ότι είναι πετυχημένο με καλά αποτελέσματα. Και επιτυγχάνουμε μείωση τους κόστους ενέργειας κατά 60 τοις εκατό ή και ακόμα παραπάνω. Ιδού το ερώτημα που θέτω: Υπάρχουν διαθέσιμα τα υπόλοιπα μετά την εξοικονόμηση δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τη λειτουργία της πισίνας ή θα ολοκληρωθεί ακόμα ένα έργο που θα αποδώσει μηδενικά οφέλη στην κοινωνία; Η εγχείριση να έχει πετύχει αλλά ο ασθενής να συνεχίζει να είναι σε κώμα. Και αν υπάρχουν και περισσεύουν αυτά τα χρήματα, τότε γιατί δεν λειτουργεί το κολυμβητήριο έστω αυτούς τους εαρινούς μήνες; Φιέστες μόνον;

2 σχόλια:

  1. Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου29 Απριλίου 2016 στις 5:12 μ.μ.

    Διάβασα το άρθρο σου με προσοχή. Από όσα αναφέρεις, μόνο για ένα θα υποβάλω ένσταση. Σε όλα τα άλλα συμφωνώ πλήρως ή με κάποιες επιφυλάξεις. Παραθέτω λοιπόν την παρατήρησή μου και είμαι βέβαιος πως .... θα την υιοθετήσεις.
    Αντί για Πολύδωρα, το σωστό είναι Πολύδωρε. Βλέπεις το όνομά μου (που μου το έδωσαν εις μνήμη του παππού μου που τον εκτέλεσαν οι Γερμανοί εις αντίποινα για την απαγωγή του στρατηγού Κράϊπερ), προκύπτει από τον αρχαίο Έλληνα βασιλέα Πολύδωρο και όχι από τον υπουργό της Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα Πολύδωρα.
    Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση, με την ελπίδα ότι δεν θα μας προκύψεις άθεος, όπως ο βουλευτής μας και τ. επικεφαλής της "άλλης πρότασης", Γιάννης Γκιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή ανάσταση αντεύχομαι Πολύδωρε. Και άλλη φορά σε παρακαλώ να μην τελειώνεις το σχόλιό σου με το όνομα "Γιάννης Γκιόλας" (βάλτο κάπου ανάμεσα), διότι με την πρώτη ματιά νόμιζα ότι ήταν υπογραφή του συντάκτη του σχολίου και θεώρησα ότι επιτέλους μου απάντησε σε μια παλαιότερη ανοικτή προς αυτόν επιστολή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή