Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Είμαστε κατρούγκαλοι. Πως να το κάνουμε;


Πόσο μπουμπουνοκέφαλοι είμαστε συλλήβδην (πάντοτε υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις), πιστεύοντας ότι βάζοντας τις γνωστές όλα τα προηγούμενα χρόνια κόκκινες γραμμές, που γρήγορα ξεθωριάζουν, θα προστατέψουμε τις συντάξεις; Κάποτε η μεγαλομεσαία τάξη στην Ελλάδα πίστευε ότι ο Ολι Ρεν δεν μπορεί να μας πάρει τα καγιέν και όλα τα άλλα προνόμια. Και έτσι συνεχίσαμε να δίνουμε εφάπαξ  τριακοσίων χιλιάδων και πλέον ευρώ εν μέσω μνημονίων και κρίσης, Δεν μιλάω έτσι στον αέρα για το ποσό αυτό. Σε πραγματική περίπτωση, που δεν είναι μοναδιαία, αναφέρομαι. Πόσο κατρούγκαλοι μπορεί να είμαστε, ώστε να θεωρούμε, ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ύφεση, με τεράστια ποσοστά ανεργίας, που οι μισοί και πλέον δεν πληρώνουν φόρους και εισφορές, διότι δεν μπορούν ή δεν θέλουν και ότι παρ΄όλα αυτά θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις συντάξεις;  Με μαθηματική ακρίβεια θα συνεχίσουν να μειώνονται οι συντάξεις εάν δεν θέσουμε κάποτε ως κοινωνία τις σωστές κόκκινες γραμμές. Όπως ακριβώς έκαναν τα άλλα κράτη που ήδη βγήκαν από τα μνημόνια.

Κόκκινη γραμμή για την τοπική κοινωνία θα έπρεπε να ήταν για παράδειγμα το να κατασκευάσουμε τον κεντρικό αγωγό φυσικό αερίου, με τέτοιο τρόπο ώστε να φτάσει η φτηνή αυτή πηγή ενέργειας στα σπίτια μας και στις επιχειρήσεις μας στο Αργος και στο Ναύπλιο

Μάλλιασε η γλώττα μου.
Δεν πάμε πουθενά έτσι όπως πορευόμεθα.

Ο τοπικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Πρόεδρό του Φώφη, αποφάσισαν να επισκεφθούν το σταθμό του φυσικού αερίου στα Φίχτια για να διαφημίσουν τον, κατ΄αυτούς, θρίαμβο του έργου του φυσικού αερίου. Όμως έτσι όπως τα έκανε ο βουλευτής (τα έχω πει πολλές φορές όλα αυτά και τα λέω και σχεδόν ολομόναχος εγώ ο άμοιρος) φυσικό αέριο δεν ήλθε και δεν  πρόκειται να έλθει στην Αργολίδα τις επόμενες δεκαετίες για να μειώσει το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, να αυξήσει τα κέρδη τους ή να μειώσεις τις ζημιές τους, να δώσει τη δυνατότητα πληρωμής υποχρεώσεων,να επιτρέψει νέες προσλήψεις ή μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων  από μειωμένου σε πλήρους ωραρίου. Και δεν πρόκειται να έλθει το φυσικό αέριο στον Ναύπλιο και στο Αργος διότι ο βουλευτής (υπουργός τότε) αποφάσισε να κάνει την χάρη στον Καμπόσο και σε καμιά δεκαριά πελάτες-ψηφοφόρους και να στείλει τον αγωγό να περάσει από τα βουνά, αυξάνοντας το κόστος για να φτάσει στα σπίτια μας και στις επιχειρήσεις. Και την έβαλαν την Φώφη και είπε απίστευτες μπούρδες θριαμβολογίας για έλευση του φυσικού αερίου στο Ναύπλιο και στο Αργος.  Και από δίπλα ο βουλευτής, αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης και ο περιφερειακός σύμβουλος που συνεργάζονται με τον Τατούλη και ο υπεύθυνος τύπου του ΠΑΣΟΚ και δημοτικός σύμβουλος Ναυπλίου, που κατέβηκε στο ψηφοδέλτιο μαζί με σκληρούς δεξιούς. Αλλά βέβαια ουδείς απολύτως ιδρώνει. Και βέβαια ο τοπικός σύριζα περί άλλα τυρβάζει.
Ας είναι βρε παιδί μου, έστω και λίγο ταπεινοί αυτοί οι Πασόκοι για τις πολιτικές ανοησίες που έχουν κάνει, εάν πράγματι ειλικρινά επιθυμούν να δημιουργηθεί μια καινούργια παράταξη σοσιαλδημοκρατίας ή κεντροαριστεράς ή όπως αλλιώς θέλουν να το ονομάσουν. Δεν φτάνει που δεν κάνουν κάποια αυτοκριτική για τα χάλια της χώρας κοκορεύονται και από πάνω. Με τα εσφαλμένα που κάνανε για το τραίνο, τον Ανάβαλο, το διυλιστήριο νερού, τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς....... Γιατί θα πρέπει να είναι ταπεινοί μόνον όλοι οι άλλοι που επιθυμούν να συμπράξουν;

Ακούστε.
Έχει απαξιωθεί το ΠΑΣΟΚ. Και πρέπει κάπου να κάνουν μία αυτοκριτική  για να πάμε μπροστά. Και πάλι δύσκολα τα πράγματα. Διότι είναι γονιδιακό το πρόβλημά που έχουν οι πασόκοι μέσα τους, που δεν είναι άλλο από τον κυβερνητισμό. Από αυτόν πάσχουν οι άνθρωποι που συγκυβερνούν σήμερα με τον Τατούλη στην περιφέρεια, τον Μπαρού και τον Μπακέτο στο Δήμο Ναυπλίου, και βεβαίως το ίδιο γονίδιο έχουν και οι Σπίρτζηδες, οι Κουρουμπλήδες, οι Μαριλίζες, τα ορφανά του Ακη και όλοι οι άλλοι χοντροπασόκοι που είναι σήμερα συνοδοιπόροι του Τσιπρικού μπάχαλου.
Κόκκινη γραμμή θα έπρεπε να ήταν το να μην πάει ο αγωγός του φυσικού αερίου στα βουνά. Όπως και κόκκινη γραμμή να λειτουργήσει το Ξενία στο Ναύπλιο και να μην είναι ερείπιο και να δίνει δουλειές σε ανέργους και να υπάρχουν έσοδα και να πληρώνονται εισφορές και φόροι.. Και να μπουν σε μια τάξη τα χωροταξικά για να ξέρουμε που και πως μπορεί κάποιος να επενδύσει. Και να έχουμε κατασκευάσει ένα σωστό βιοτεχνικό πάρκο. Και να αναπτυχθούν οι ορεινοί όγκοι με σχέδιο, αφού χρήματα υπάρχουν από τις ανεμογεννήτριες. Και να διαθέτει το Ναύπλιο επίσημο τουριστικό πόρταλ. Και να  κατασκευασθεί ο Ανάβαλος με τέτοιο τρόπο, ώστε οι αγρότες να έχουν φτηνό νερό και όποτε θέλουν για να μπορούν να στραφούν σε δυναμικές καλλιέργειες. Μπορεί να συνεχίζω επί πολύ με αυτά τα μικρά που υποχρεωτικά έπρεπε να είχαν γίνει και που αυτά θα έπρεπε να είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Διότι αυτά θα δώσουν δουλειές, και μόνον με αυτές τις κόκκινες γραμμές θα εισρεύσουν χρήματα στο ασφαλιστικό σύστημα. Μια τρύπα στο νερό θα κάνουμε με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων που ευαγγελίζονται για να προστατέψουμε (έτσι πιστεύουν) μισθούς και συντάξεις της πελατείας.
Με αυτά τα μικρά και με πολλά άλλα θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπρος. Αλλά τόσα χρόνια άλλα σκεπτόμαστε και αλλιώς λειτουργούμε. Για αυτό και παραμένουμε οι μόνοι από τα P.I.G.S.  μέσα στις λάσπες.  Και πρέπει να βάλουμε κόκκινες γραμμές σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που λέει και πράττει ο Κατρούγκαλος.  Να ζητήσουμε όχι την αύξηση αλλά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Όποιος επιχειρηματίας προσλαμβάνει να έχει εκπτώσεις. Και  μαζί και όποιος επιχειρηματίας δίνει μισθούς πάνω από το ελάχιστο στους εργαζόμενούς του. Και να τυγχάνουν έκπτωση στις εισφορές στον ΟΑΕΕ, όποιοι επαγγελματίες είναι συνεπείς. Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές, που θα έπρεπε να παλέψουμε και που, ίσως, δώσουν κάποια προοπτική.
 Διότι πρέπει να είσαι πολύ κατρούγκαλος για να πιστεύεις ότι με την αύξηση των εισφορών και των φόρων προστατεύεις τις συντάξεις. Είναι βέβαιο ότι το σχέδιο δεν θα βγει, όπως δεν βγήκε και τα προηγούμενα έτη και θα αναγκασθούμε να κάνουμε σε λίγο καιρό και νέες μειώσεις στις συντάξεις. Αναπόφευκτα πράγματα.
Τα Καγιέν τέρμα και τελείωσαν για τη μεσαία τάξη. Τελειώνουν και οι έστω και ολίγον αξιοπρεπείς συντάξεις.
Αλλά εμείς αυτό που πράττουμε είναι να πυροβολάμε ομαδόν αντί να ενισχύουμε όποιους τομείς της οικονομίας πάνε να σηκώσουν κεφάλι. Είναι παλαβοί. Αντί να ενισχύσουν περαιτέρω την οινοποιία για να κάνει περισσότερες εξαγωγές, μεγαλύτερους τζίρους ώστε  να έχουμε μεγαλύτερη απασχόληση, αποφασίσαμε να φορολογήσουμε το κρασί. Αντί να ενισχύσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις για να προσλάβουν και άλλο προσωπικό ακούγεται ότι αποφασίσαμε κεφαλικό φόρο ανά κεφάλι, ανά διανυκτέρευση, ανά άστρο φωτεινό κάθε ξενοδοχείου. Μουρλαμάρα. Κατρουγκαλίαση.
Και, τέλος, είναι εξαιρετικά ποταπό να παλεύουμε σήμερα να κρατηθούν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων στα ίδια επίπεδα και να τις μειώνουμε κατά πολύ στους νέους συνταξιούχους. Πρέπει να ντρεπόμαστε ως Ελληνες που δεν έχουμε ξεσηκωθεί κατά του κατρούγκαλου (όχι με κάπα κεφαλαίο) που υποστηρίζει αυτό το αισχρό. Διότι, πρέπει να το πούμε και αυτό.  Φοβούνται οι της αντιπολίτευσης να αναδείξουν το θέμα αυτό. Φοβούνται την κατακραυγή των κατρούγκαλων Ελλήνων.
Δεν νομίζω ότι οι προσδιορισμοί αισχρό και ποταπό που ανέφερα παραπάνω, αποτυπώνουν πλήρως την απαξία της Ελληνικής νοοτροπίας στο να επιθυμούμε να ζήσουμε εμείς καλά σε βάρος των παιδιών μας και των εγγονών μας. Εμείς να πάρουμε τις μεγάλες συντάξεις, τα τεράστια εφάπαξ και τίποτα άλλο δεν μας ενδιαφέρει. Έτσι πορευθήκαμε τα τελευταία χρόνια ως κατρούγκαλοι Ελληνες. Ας πάρουν συντάξεις πολύ μικρότερες οι επόμενοι, μεταξύ των οποίων και τα παιδιά μας. Σκασίλα μας.
Δεν είναι μόνον ποταπό όλο αυτό. Κάτι χειρότερο είναι. Ποια λέξη να χρησιμοποιήσω; Σιχαμερό μάλλον είναι. Βρωμερό.
Κατρουγκάλεια Ελλάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου