Μόνος ολομόναχος




Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα στ' Ανάπλι και όχι μόνον




Αποτελεί έναν τομέα της Αναπλιώτικης οικονομικής δραστηριότητας που έχει απογειωθεί και σκίζει.
Ομιλώ για το πλήθος των μικρών και μεσαίων εξαιρετικών boutique ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων. Φινέτσα, σημασία στη λεπτομέρεια, πλήρως ανταγωνιστικές τιμές και βεβαίως όλα αυτά το όμορφα και θετικά συμβαίνουν σε ένα εξαιρετικό ευρύτερο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, στην πόλη που αγαπάμε με την πολιτιστική της κληρονομιά, την παλιά πόλη που έχει εν πολλοίς διατηρηθεί, την ιστορία της, τον αρχαιολογικό πλούτο, τις παραλίες.
Δεν είναι μέχρις στιγμής  άπαντα στον τόπο μας σκοτεινά, πένθιμα, δυστυχισμένα, μαύρα και άραχλα.
Υπάρχει και αυτός ο τομέας στον οποίο η μικρή και μεσαία  επιχειρηματικότητα έχει κάνει θαύματα.
Παρά τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δυσχεραίνουν τις επενδύσεις στον τομέα αυτό. Παρά την παντελή έλλειψη τουριστικής πολιτικής εκ μέρους του Δήμου μας. Παρότι διαθέτουμε την αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία να είμαστε μια περιοχή που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και δεν διαθέτουμε επίσημο τουριστικό portal στο διαδίκτυο. Παρότι σημαντικά μνημεία της πόλης, όπως το Μπούρτζι αλλά και της ευρύτερης  περιοχής είναι έρημα, αραχνιάζουν και καταρρέουν. Μολονότι τα σκάτωσαν με το έργο στο λιμάνι, που θα έδινε άλλη ώθηση. Παρά το ότι είναι κολλημένοι με το θέμα μαρίνας. Παρότι ουδόλως απασχολεί τη δημοτική αρχή το αίσχος με αυτό που συμβαίνει με το Ξενία.
Διαθέτουμε , παρ΄όλα αυτά, τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι άνθρωποι που δραστηριοποιήθηκαν με μεράκι και όρεξη τα εκμεταλλεύθηκαν και καλά έκαναν. Ξεπέρασαν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες.
Ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει και αυτοί να τιμήσουν την Δεϊλάκη, διότι έσωσε τ΄Ανάπλι και έτσι μας προτιμούν οι Αθηναίου και οι άλλοι έναντι των άλλων κοντινών στην Αθήνα προορισμών.
Είπα τα καλά μου λόγια. Αλλά τυγχάνω αιρετικός και κατά συνέπεια εκ φύσεως πρέπει να συνεχίσω και να μην μείνω στα λούλουδα και τα γλυκά λόγια.
Οι άνθρωποι που εμείς  και μόνον εμείς αποφασίσαμε να μας κυβερνούν είναι, θεωρώ, αθεράπευτα, μη ιάσιμα ανίκανοι και κολλημένοι στις ιδεοληψίες τους.
Αντί να επιχειρήσουν να δώσουν επί πλέον ώθηση στους τομείς της οικονομίας στους οποίους διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πάμε ένα βήμα περαιτέρω, αποφασίζουν να τους θέσουν εμπόδια και φόρους και τέλη προκειμένου να προστατεύσουν τους προνομιούχους του δημόσιου τομέα, που αποτελούν και τους τελευταίους πελάτες του δικού τους καταστήματος. Δεν έχουν καμία ιδέα, δεν έχουν καμία σκέψη, δεν έχουν κάνει τον οιονδήποτε σχεδιασμό για το πως θα δημιουργηθεί πλούτος και εδώ στον μικρό τόπο μας αλλά και σε όλη την χώρα. Αντίθετα τα στραγγαλίζουν όλα. Δεν αφήνουν οξυγόνο για ανάσες
Πήγε καλά η οινοποιία στην χώρα; Φορολόγησέ την αντί να την ενισχύσεις. Για να μην κόψεις τις συντάξεις των συνταξιούχων των πενήντα ετών.
Πηγαίνει καλά ο τομέας του τουρισμού; Θέσπισε μια νέα επιβάρυνση για τους επιχειρηματίες του τομέα αυτού και δη κεφαλικό φόρο.
Δεν ξέρω αν έχουν καταλάβει τι πάνε να τους κάνουν. Νομίζω ότι παραμένουν ανυποψίαστοι.
Δεν τους κακίζω που  δεν έχουν αντιληφθεί. Εδώ οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, μόλις τώρα πήραν χαμπάρι το πόσα δημοτικά τέλη θα κληθούν να επιβάλουν στους δημότες για να βγει οικονομικά το σχέδιο Τατούλη για την διαχείριση των οικιακών αποβλήτων. Όταν τους τα επισημαίναμε κάποιοι μας θεωρούσαν αντιδραστικούς και αιθεροβάμονες.
Ξαναπάω στα των ξενοδόχων.
Κεφαλικός φόρος αγαπητοί μου. Τέτοιον σκέπτονται να επιβάλουν οι άνθρωποι. Αν είναι δυνατόν. Έτσι οριζόντια θα τους πάρουν το σκαλπ. Αυτό συζητείται. Και πολύ φοβούμαι ότι αυτό πράγματι θα συμβεί προκειμένου να προστατέψουν τους πελάτες τους. Νομίζουν δηλαδή ότι θα τους προστατέψουν, ενώ κατ΄ουσίαν θα πράξουν ακριβώς το αντίθετο. Διότι με νεκρή ιδιωτική οικονομία, καμία σύνταξη δεν είναι δυνατόν να προστατευθεί.
Τρία ευρώ ανά διανυκτέρευση για μια πολυτελή πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα,που χρεώνει διακόσια και πλέον την βραδιά δεν είναι κάτι το τελείως δυσβάστακτο. Ένα και κάτι τοις εκατό στον τζίρο της είναι.
Σκεφτείτε  όμως τον ξενοδόχο του Ναυπλίου που χρεώνει σαράντα ή πενήντα ευρώ τη βραδιά. Ποία η ποσοστιαία επιβάρυνσή του;  Μια μικρή επιχείρηση των 20 δωματίων θα κληθεί να πληρώσει 60 ευρώ κάθε μέρα. Χίλια οκτακόσια το μήνα αιχμής. Βγαίνει; Είναι θεόμουρλοι οι άνθρωποι με αυτά που σκέφτονται να θεσπίσουν. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, που δεν έχει διαψευσθεί. Και θα τον ψηφίσουν μάλλον Μεγαλοβδομαδιάτικα με συνοπτικές διαδικασίες.
Μάλλον Μεγάλη Πέμπτη με την Σταύρωση.
Αυτά σκέφτονται και συζητούν. Άχρηστοι και οι οικονομικοί εγκέφαλοι των θεσμών εάν τα επιτρέψουν.
Πότε θα  αντιληφθεί η κοινωνία, ότι μας κυβερνούν άχρηστοι και κολλημένοι;
Όχι εγώ δεν θέλω την καταστροφή των ξενοδόχων γνωστών και  φίλων μου .
Πως θα αντιδράσουμε όμως;
Πότε και αυτοί θα αντιληφθούν που πάνε τα πράγματα;
Ακόμα και οι φανατικοί πρέπει κάποιοι στιγμή να ανοίξουν έστω και λίγο τον έναν τους οφθαλμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου