Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Έξυπνες και δημοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις


Πέραν από τα γενικά, τις κρίσιμες για το μέλλον των παιδιών μας διαπραγματεύσεις, την πραγματική οικονομία, τις εθνινολαϊκιστικές συνάξεις, τις αγωγές του ενός εκατομμυρίου, τη αποστολή τζιχαντιστών στο Βερολίνο, το Κούγκι, την πρόταση συνεκμετάλλευσης των "υδατανθράκων",  κάτι δεν πάει καθόλου καλά και με την νομοθετική διαδικασία της νέας Κυβέρνησης.

Περίπτωση πρώτη: ΤΡΙΓΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Είναι πολύ πιθανό τα πλαστικά σημαιάκια που μοίραζαν οι φαντάροι κατά τη διάρκεια της παρέλασης να είναι made in Bangladesh or in Vietnam or in China. Αν λοιπόν η τιμή αγοράς της μικρής πλαστικής Ελληνικής σημαίας είναι 1 λεπτό και η τιμή πώλησης του χονδρεμπόρου είναι 70 λεπτά, τότε το μικτό κέρδος της εταιρίας φθάνει στο 7000 (καλά διαβάσατε επτά χιλιάδες) τοις εκατό και με βάση το ποσό αυτό θα φορολογηθεί ο εισαγωγέας.  Αν τώρα ο χονδρέμπορας την εισαγωγή των σημαιών δεν την κάνει κατευθείαν από τους φίλους μας τους Βιετναμέζους, αλλά από μία παρένθετη ψιλομαϊμού εταιρία στη Βουλγαρία που έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, η οποία θα τιμολογήσει την κάθε σημαία προς 65 λεπτά, τότε το κέρδος του χονδρεμπόρου εξαφανίζεται και δεν πληρώνει τίποτα για φόρους στην Ελλάδα ενώ πληρώνει κάτι λίγα στην Βουλγαρία. Εξαιρετικά.... Και βέβαια είναι να αγανακτεί αυτός ο μικρομεσαίος που του έχουν ρουφήξει το αίμα.
Αυτό με λίγα λόγια είναι η πληγή που ονομάζεται τριγωνικές συναλλαγές και που μπορεί να γίνει και αντίστροφα με υποτιμολόγηση μιας εξαγωγής από την Ελλάδα μέσω μιας τρίτης  εταιρίας σε χώρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές (π.χ. Κύπρο).
Χρόνια τώρα οι προηγούμενοι στάθηκαν ανίκανοι να πατάξουν αυτή τη μάστιγα που απέφερε τεράστια κέρδη στους μεγάλους και δυνατούς.
Και ήλθαν οι καινούργιοι και "βρήκαν αμέσως τη λύση".  Ψηφίστηκε λοιπόν διάταξη νόμου, βάσει της οποίας υποχρεούται ο καθείς στην χώρα που έχει εμπορικές σχέσεις με μιαν άλλη που έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές να προκαταβάλει φόρο 26% στο ποσό της συναλλαγής και μετά να προσπαθήσει να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας και ότι η συναλλαγή αυτή αφορούσε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικές εισαγωγές από την χώρα αυτή. Βρε πόσο απλά ήταν τελικά τα πράγματα και πόσο μάγκες οι συριζέοι.
Αλλά..... Και όμως..... Και για να το ξαναδούμε.....
Πέρα από το γεγονός, ότι πλήττουμε άμεσα την οικονομία της Κύπρου.
Πέραν από το γεγονός ότι είναι βέβαιο ότι οι άλλες χώρες θα αντιδράσουν και αυτές και δεν θα το αφήσουν έτσι να περάσει,
Πέραν από το απαράδεκτο γεγονός ότι αντιστρέφουμε το τεκμήριο της αθωότητας και τους θεωρούμε όλους εν δυνάμει απατεώνες.
Για να δούμε και την επίπτωση που θα έχει το μέτρο αυτό  στις χιλιάδες  μικρομεσαίες Ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν συναλλαγές με χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Τοπική επιχείρηση, παράγει ένα εξαιρετικό προϊόν. Απασχολεί άτομα. Πληρώνει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Προσφέρει με λίγα λόγια πάρα πολλά στην τοπική οικονομία. Αλλά είναι αναγκασμένη να προμηθευθεί μπουκάλια για να εμφιαλώσει το προϊόν της από την Βουλγαρία, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλέον Ελληνική υαλουργία. Αν λοιπόν η μικρή αυτή επιχείρηση είναι αναγκασμένη να καταβάλει στο Ελληνικό Δημόσιο ποσό 26% του ποσού που κοστίζουν οι φιάλες, πάει. Καταστράφηκε.  Διότι η πώληση του προϊόντος θα γίνει μετά από μήνες και σήμερα τα όρια της ρευστότητας σε όλο το σύστημα είναι μηδενικά. Νομίσαμε ότι κτυπάμε κάποιους απατεώνες και καταστρέφουμε χιλιάδες επιχειρήσεις. Εξαιρετικά. Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα την μαζέψουν την ηλιθιότητά τους. Αλλά μέχρι τότε το ερώτημα είναι τι ζημιά θα έχουμε υποστεί και πόσοι ακόμα άνεργοι θα  αθροισθούν σε αυτούς που θα χρειάζονται συσσίτια για να επιβιώσουν. Αξιοπρέπεια,,,,
Αλλά πέραν τούτου είναι και τελείως αλυσιτελές  αυτό που σκέφτηκαν τα μεγάλα μυαλά με την φαντασία που έχουν ότι όλα είναι απλά. Διότι απλούστατα οι αετονύχηδες που κερδίζουν από μία τριγωνική συναλλαγή, θα την κάνουν απλά τετράγωνη. Αντί λοιπόν να εισάγουν το Κινέζικο προϊόν μέσω Νησιών Μάρσαλ θα παρεμβάλουν και μία ακόμα Γαλλική, Αμερικάνικη ή Γερμανική εταιρία και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Τόσο έξυπνο ήταν αυτό που νομοθέτησαν, ενώ θα μπορούσαν για σίγουρα αποτελέσματα να κάνουν το απλό, δηλαδή να ενισχύσουν τους ελέγχους στις εταιρίες που λίγο πολύ είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ

Πάμε στο δεύτερο: ΔΩΡΑΚΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ
Τη μία μέρα ψηφίζεται ο νόμος για τις 100 δόσεις και μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα έρχεται η πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που μέχρι προχθές ήσαν τρισκατάρατες και χουντικής έμπνευσης.  Και τι μας λέει αυτή η Πράξη; Ότι  με ρύθμιση χαρίζονται όλα τα πρόστιμα σε όσους παρακρατούσαν και έκλεβαν τον ΦΠΑ, στους μεγάλους της φοροδιαφυγής, σε όλους τους παραβάτες του τελωνειακού Κώδικα (τους λαθρέμπορους του πετρελαίου και του καπνού, που κατά τα άλλα τους άφηναν ατιμώρητους οι προηγούμενοι). Έτσι θα γλιτώσει εκατομμύρια μία δημοφιλής ΠΑΕ και από κοντά διάφοροι άλλοι αετονύχηδες. Τώρα τι είδους αριστερά είναι αυτή που νομοθετεί υπέρ των μεγάλων απατεώνων; Και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.....

Πάμε στο τρίτο: Αντικειμενική ευθύνη των μετόχων Ανωνύμων Εταιριών.
Και εδώ το θέμα που ήθελαν να αντιμετωπίσουν είναι μεγάλο. Μεγάλες εταιρίες έχουν πτωχεύσει, Οφείλουν εκατομμύρια σε φόρους και εισφορές και ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες των εταιριών, που ήσαν απλοί μέτοχοι και είχαν βάλει παρένθετα πρόσωπα να διοικούν τις επιχειρήσεις τους, έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό ή έχουν ανεγείρει πολυτελείς λιτές επαύλεις σε Μύκονο και σε πιο κοντινά νησιά. Ονόματα εδώ δεν λέμε, πρόσωπα δεν θίγουμε.
Σκέφτηκαν λοιπόν οι φωστήρες και πέρασαν μια διάταξη νόμου με την οποία ένας μέτοχος ανώνυμης εταιρίας που έχει ποσοστό μετοχών 10%, ευθύνεται με όλη την περιουσία του για τα όλα χρέη της επιχείρησης προς δημόσιο και ταμεία. Έτσι λένε θα τους πιάσουν όλους αυτούς που περνάνε τα Χριστούγεννά τους στο Σαμουνί της Ελβετίας. Βρε τα εξυπνοπούλια. Μα σοβαρολογούν; Όλοι αυτοί οι μαικήνες θα είναι τόσο ηλίθιοι που να μην διασπείρουν τις ανώνυμες μετοχές τους σε διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα, ώστε κανείς να μην έχει πάνω από 10%, εφόσον τα πράγματα όδευαν για φούντο; Μα για τόσο ηλίθιους τους έχουν; Και τελικά τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η διάταξη; Θα καταστρέψουν μερικούς μικροφουκαράδες που επένδυσαν σε μια εταιρία του αετονύχη δευτεροξάδελφου ή του μάγκα μπατζανάκη τους που θα έχει παντελονιάσει τα χρήματα της εταιρίας και το κορόιδο θα πληρώσει. Απορώ πως τα σκέπτονται όλα αυτά. Έχει δουλέψει κάποιος από όλους αυτούς στην πραγματική οικονομία; Θα ανατρέψουν πλήρως τη λογική που διέπει τις ανώνυμες εταιρίες; Και άκουσα χθες τον υποτιθέμενο σοβαρό της Κυβέρνησης Σταθάκη, να λέει ότι από λάθος είχε παρεισφρύσει αυτή η διάταξη στο νομοσχέδιο και ότι τελικά αποσύρθηκε. Και όμως. Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε και είναι σήμερα νόμος του κράτους.

Πάμε στο τέταρτο: Επανασύσταση της ΕΡΤ
Ήταν σε διαβούλευση το νομοσχέδιο και ακόμα δεν έχει κατατεθεί για ψήφιση. Τι όριζε όμως αυτό το νομοσχέδιο που έδωσαν στη δημοσιότητα; Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας ΕΡΤ θα το ορίσει ο αρμόδιος Υπουργός. Πάμε παααρα πολύ πίσω. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα περάσει και θα υπάρξουν αλλαγές. Έχω και ένα άλλο ωραίο. Η πρόταση νόμου προέβλεπε ως τυπικά προσόντα για τον ορισμό κάποιου ως μέλους του ΔΣ της ΕΡΤ το να κατέχει Πανεπιστημιακό πτυχίο. Για όλους εκτός από τον....... Ναι από τον Πρόεδρο. Τι να πω; Ποιον φωτογραφίζουν;

Πάμε και στο πέμπτο: Νομοσχέδιο  για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας
Και αυτό το νομοσχέδιο έχει βγει στη δημοσιότητα. Πολύ αυστηρές ποινές προβλέπονται για παράγοντες και σωματεία για να σταματήσει η βία στους αθλητικούς χώρους. Αφήνω στην άκρη το γεγονός, ότι αυστηρές ποινές είχαμε και στο παρελθόν και ουδόλως καλυτέρευσε η κατάσταση. Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν χρειάζονται αυστηρές χρηματικές ποινές ή ποινές φυλάκισης, αλλά αυστηρή τιμωρία του ίδιου του σωματείου ως προς την βαθμολογία του και τα αγωνιστικά του. Εκεί με τις Κουκουβάουνες να παίζουν αν έτσι το θέλουν οι θερμόαιμοι. Αλλά αναφέρω αυτό το νομοσχέδιο για άλλο λόγο. Αυτές τις πολύ μεγάλες ποινές δεν θα τις επιβάλει κάποιος δικαστής ή ένα ανεξάρτητο όργανο, αλλά ο ίδιος ο Υπουργός που ξαφνικά αποκτά στα χέρια του μια τεράστια δύναμη. Και η  επιμέτρηση της διοικητικής ποινής που μπορεί να είναι από είκοσι πέντε χιλιάρικα μέχρι εικοσιπέντε εκατομμύρια (τεράστιο εύρος) είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Υπουργού αθλητισμού, που αποκτά έτσι δικτατορικές εξουσίες. Απαράδεκτο κατά την γνώμη μου.
(νομίζω ότι το σήριαλ θα έχει συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου