Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Εκατό δόσεις. Μία από τα ίδια


Και όμως: Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η πιο νέα ρύθμιση με τις 100 δόσεις θα σώσει την παρτίδα με τη ρευστότητα του Κράτους. Κάνουν κάποιες μικροαλλαγές, άλλες σωστές και άλλες εσφαλμένες σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση και θεωρούν ότι θα τρέξει ο κόσμος να πληρώσει. Όπως δηλαδή συνέβη και με την προηγούμενη γενναία ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης. Ουρά για το ποιος θα ενταχθεί στη ρύθμιση..... κούνια που τους κούναγε και τους κουνάει ακόμα.
Θεωρούν ότι θα εισπράξουν από τη ρύθμιση αυτή πέντε με οκτώ δισεκατομμύρια. Ωσάν να είναι στραγάλια τα πετσετάκια και τα τούβλα.  Ζήτημα είναι αν θα καταφέρουν να εισπράξουν ένα δις.
Είναι πολυυύ μακρυά νυχτωμένοι.
Μέσα από τα κυβερνητικά τους γραφεία οι προηγούμενοι, μέσα από το μικρόκοσμο των κομματικών τους γραφείων οι σημερινοί, δεν έχουν καμία αντίληψη της πραγματικότητας, που επικρατεί στην πραγματική οικονομία.
Νομίζω ότι θα ήταν πολύ απλά τα πράγματα για να μπορέσουν να πληροφορηθούν την πραγματικότητα, εάν το επιθυμούσαν.
Δεν έχουν παρά να απευθυνθούν σε μαχόμενους λογιστές που ασχολούνται με τον κοσμάκη και τις μικροεπιχειρήσεις ή σε μαχόμενους δικηγόρους, που αγωνίζονται στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων για εντάξεις των πελατών τους στις ρυθμίσεις του λεγόμενου νόμου Κατσέλη και στα ποινικά δικαστήρια για αναβολές, ώστε να μην καταδικασθούν οι πελάτες τους για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Θα σας πω τα εξής:
Όλες οι ρυθμίσεις και η σημερινή και οι προηγούμενες, που όλες αποκαλούνται "η τελευταία ευκαιρία" δημιουργεί πρόβλημα στα μελλοντικά  δημόσια έσοδα, διότι οι συνεπείς φορολογούμενοι νοιώθουν κορόιδα και έτσι δημιουργούνται νέες γενιές μπαταχτσήδων και από άτομα που διαθέτουν ρευστότητα, καταθέσεις και περιουσία.
Και με την προηγούμενη ρύθμιση και με τη σημερινή ευνοούνται όλα τα τσακάλια, που έχουν παντελονιάσει το ρευστό, ήσαν ασυνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και συνεπείς στο σύνθημα "δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" και τώρα έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση να πληρώσουν χωρίς να τους επιβάλλεται ούτε ένας σεντς πρόστιμο για την ασυνέπειά τους. Και έκαναν και κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό στον συνεπή επιχειρηματία δίπλα τους. Χάλια μαύρα.
Με τη σημερινή ρύθμιση με την οποία έχουν δικαίωμα ένταξης σε αυτήν και οι οφειλέτες εκατομμυρίων, ευνοούνται κάποια μεγαλολαμόγια, που έχουν το χρήμα σε off shore, σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό, σε θυρίδες κλπ, που τους χαρίζονται σήμερα εκατομμύρια ευρώ. Κάποιος είναι δυνατόν να είναι στη λίστα Λαγκάρντ και ταυτόχρονα να έχει το δικαίωμα διαγραφής εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει στο δημόσιο. Απίστευτο αλλά αληθινό!!! Πρώτη φορά αριστερά....
Όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που υποφέρουν λόγω ανεργίας, που έχουν βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, που δεν βάζουν ούτε ένα ευρώ στο νοικοκυριό τους,  είναι βέβαιο ότι δεν θα τα καταφέρουν με τη ρύθμιση είτε με την προηγούμενη μορφή της, είτε με τις μικρές αλλαγές προς το καλύτερο και τις μεγάλες προς το χειρότερο που πρόκειται να ισχύσουν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ενταχθούν στη ρύθμιση για να πάρουν καμιά αναβολή στις ποινικές διώξεις και μετά ...... τέρμα οι πληρωμές.
Σε ίδια απελπισία και οι μικροί επιχειρηματίες, που έχουν δει τους ήδη μειωμένους τζίρους τους να έχουν πάει στα τάρταρα εδώ και δύο-τρεις μήνες μήνες. Θεωρεί κάποιος ότι θα προστρέξουν στη ρύθμιση όταν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους; Μα ποιος ηλίθιος θα αρχίσει να πληρώνει τα χρωστούμενα από το παρελθόν, όταν είναι βέβαιο ότι δημιουργείται μήνα με το μήνα νέα γενιά χρεών;

ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ
Θα μου πείτε: ποιος σου δίνει σημασία εσένα τώρα. Εδώ οι Αργολιδείς επέλεξαν έναν Γαλιό να τους εκπροσωπεί. Και τον δέχονται ως ομοτράπεζό τους και οι συστημικοί, όπως ο κυβερνητικός βουλευτής,ο δήμαρχος, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.
Τέλος πάντων. Θα τα πω αυτά που πιστεύω και όποιος κεφάρει ας τα διαβάσει.
1.  Πρέπει η "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση να κάνει πράξη την αριστερή προοδευτική πρόταση της τρόικας να συνδεθεί το όλο σχέδιο της ρύθμισης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Είναι αδιανόητο κάποιος που έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό, που έχει καταθέσεις, έχει κάνει αγορές περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, που μέσω πιστωτικών καρτών έχει καταναλώσει υπέρμετρα και έχει τζίρους και κέρδη να έχει την ίδια μεταχείριση με έναν φουκαρά της κρίσης.  Αυτοί που έχουν μείνει άνεργοι ας έχουν το δικαίωμα και 300 δόσεων και χωρίς πλαφόν προς τα κάτω. Αν οφείλουν ένα χιλιάρικο, ας έχουν το δικαίωμα να δώσουν 3,33 ευρώ το μήνα. Γιατί όχι; Αλλά αυτός που οφείλει εκατό χιλιάδες και πάνω  και έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό να τα ακουμπήσει αμέσως και με όλα τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Όχι να του τα χαρίζουμε ρε γμτ
2.  Είναι απολύτως αναγκαίο να τεθεί πλαφόν προς τα πάνω ώστε να έχει δικαίωμα κάποιος να ενταχθεί στη ρύθμιση. Και μόνον αφού ελεγχθεί εξατομικευμένα ο κάθε οφειλέτης εκατομμυρίων να δύναται κάτω από προϋποθέσεις να μπει στο πρόγραμμα των δόσεων και στη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων. Αλλιώς η όλη ιστορία μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια δωράκια εκατομμυρίων.
3.  Καμία ρύθμιση δεν μπορεί να  είναι στοιχειωδώς δίκαιη, αλλά ούτε  και ωφέλιμη για τα μελλοντικά έσοδα του δημοσίου και των Ταμείων εάν δεν υπάρχει και κάποια επιβράβευση των  συνεπών φορολογουμένων. Κάποτε αυτός που εξοφλούσε εφάπαξ τους φόρους του είχε  έκπτωση 10%. Τώρα η έκπτωση αυτή περιορίσθηκε. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν.  Μείον 10% για όλους τους φόρους του επομένου έτους για τους συνεπείς φορολογούμενους. Και νάστε σίγουροι ότι αυτή η διάταξη δεν θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων. Αντιθέτως.
4.   Και το βασικότερο.  Τι ρύθμιση και μπούρδες ακούμε, όταν ο κάθε μικροεπαγγελματίας θα πρέπει να ακουμπάει μόνον στον ΟΑΕΕ πεντακοσάρες κάθε δίμηνο; Τι ξεφτίλα είναι αυτή; Πως δεν έχει κάνει σημαία της η αριστερά τον εξορθολογισμό της απίστευτης αυτής ιστορίας; Ο κάθε μικροπωλητής, ο κάθε εργαζόμενος με μπλοκάκι για να εισπράττει τριακόσια τόσα ευρώ, να πρέπει να πληρώνει τα ίδια ακριβώς με  τον μεγαλοσουπερμαρκετά που κάνει τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων και να πληρώνει περισσότερα από τον κάθε μεγαλογιατρό και μεγαλοδικηγόρο. Άμεσα να εφαρμοσθεί η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για έσοδο του ΟΑΕΕ υπολογιζόμενο σε ένα ελάχιστο ποσοστό του τζίρου των επιχειρήσεων, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων λίγων ευρώ των μικρών και κάποιων χιλιάδων ευρώ, αυτών που κάνουν τζίρο εκατομμυρίων. Και ταυτόχρονα ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης και γενναία μείωση των εισφορών για κάθε συνεπή ασφαλιζόμενο.  Είσαι εντάξει με τις υποχρεώσεις; Ας έχεις έκπτωση και 50%.  Μόνον έτσι θα μπορέσει να εισπράξει ο ΟΑΕΕ και μόνον έτσι θα έχει νόημα η ρύθμιση των εκατό δόσεων.
Που σκέψεις όμως για τέτοια όλοι οι καρεκλοκένταυροι.
Νέοι έχουν ωραίες  επιχειρηματικές ιδέες  και θέλουν να ξεκινήσουν επιχειρήσεις και διστάζουν. Και άμα το τολμήσουν πολλοί είναι αυτοί (μη μου πείτε ότι καθείς σας δεν γνωρίζει καμιά δεκαριά) που ξεκινάνε τη δραστηριότητά τους στη ζούλα. Διότι που να αντέξουν την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τα έξοδα λογιστικής παρακολούθησης και τον ΟΑΕΕ με εισφορές στα ύψη. Άμεσα για όλους τους νέους, οι εισφορές να είναι το πολύ ένα πενηντάρικο κάθε δίμηνο για μερικά χρόνια, εφόσον ο τζίρος τους δεν ξεπερνάει κάποιο ύψος. Και θα εισπράττατε βρε ηλίθιοι και το φουπουά που χάνεται και η αλυσίδα των αποδείξεων των προστιθεμένων αξιών θα πήγαινε και αυτή πιο ομαλά. 

Τώρα αλήθεια με το χέρι στην καρδιά. Πιστεύετε ότι όλοι αυτοί που μας κυβερνούσαν και αυτοί οι καινούργιοι που μας διαφεντεύουν τώρα έχουν καμία άποψη για την πραγματική οικονομία;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου