Μόνος ολομόναχος




Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ναύπλιο: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Μια λησμονημένη ιστορία


Μέσα σε περιόδους μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ο πολιτισμός αποτελεί  για όλους τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, αλλά όχι μόνον γι΄αυτούς,  ένα  υπερικόν το διάτρητον (κοινώς βάλσαμο).
Οι μεγαλύτερες, κατά τη γνώμη μου, ανάσες αξιοπρέπειες για μια κοινωνία που χειμάζεται, δεν είναι βέβαια η απαίτηση να μας γεμίσουν οι επάρατοι ξένοι το απλωμένο χέρι μας, αλλά όλες αυτές οι εκδηλώσεις που, αθροιζόμενες,  αποτελούν τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Πολιτισμός είναι βεβαίως  η παρακολούθηση οπερών και οπερετών, θεατρικών δρωμένων στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο, εξαιρετικών κινηματογραφικών ταινιών και των μικρών ανεξάρτητων παραγωγών, αλλά όχι μόνον αυτά. Πολιτισμό αποτελούν και  πολλές από τις καθημερινές σχόλες μας, που όμως  δεν αφορούν γκρίνιες και ύβρεις, αντιπαραθέσεις, τσακωμούς, ρατσιστικά ξεσπάσματα στα γήπεδα, ρίψεις γιαουρτιών και φωτοβολίδων, επιθετικές οδηγήσεις συνοδευόμενες συχνά πυκνά με φάσκελα ενός ή και αμφοτέρων των χειρών (αφήνοντας το τιμόνι και το όχημα στο έλεος των απρόβλεπτων συνθηκών). Πολιτισμός είναι και ο τρόπος που συζητάμε στα καφενεία, το τραγούδι στην ταβέρνα ή στο παγκάκι ή και στη στοά που οδηγεί στους ανελκυστήρες του Ξενία Παλλάς, οι πρόβες και οι δημόσιες εμφανίσεις μουσικών γκρουπακίων των νέων, τα γκράφιτι σε χώρους που δεν ενοχλούν και δεν προσβάλουν, το έξυπνο κόρτε, οι μικρές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, ο τρόπος που ντυθήκαμε στο Καρναβάλι, που καθήσαμε γύρω από το κοινό τραπέζι την Καθαρά Δευτέρα, σεβόμενοι βεβαίως την παράδοση που λέει ότι αυτή είναι μία θρησκευτική εορτή. Πολιτισμός είναι και οι ψαλμοί σε ένα ξωκλήσι, αλλά και ο ήχος της μουσικής του Ravi Shankar , που ακούγεται από μακρυά, μέσα από τα θερμοκήπια  της Θερμησίας, όπου εργάζονται οι Ινδοί οικονομικοί μετανάστες.
Μέσα στην κρίση υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια, όπως τα γεμάτα θέατρα και η ποιοτική πολιτιστική παραγωγή.
Και στο Ναύπλιο διακρίνουμε όμορφες πολιτιστικές  δραστηριότητες, που χρωματίζουν την γενική μουνταμάρα.
Αλλά χέρι χέρι με τα τόσα καλά, έρχονται και τα αρνητικά αντίθετά τους που απογοητεύουν.
Όλες αυτές οι ομάδες πολιτισμού είναι ενεργές και παρούσες, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη χώρων για πρόβες και παραστάσεις.  Και υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα πρωτοβουλίας από τους αρμοδίους για να βρεθούν οι αναγκαίοι χώροι.
Έχουμε έναν μαζεμένο όμορφο κινηματογράφο με  άρτιο τεχνικό εξοπλισμό, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να δούμε ποιοτικό Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο, και περιοριζόμαστε μόνον στα εξαιρετικά, στα μέτρια αλλά και στα σκουπίδια του Χόλιγουντ.
Την πόλη μας κοσμεί ένα Πολιτιστικό Ίδρυμα, με παγκόσμια εμβέλεια, αλλά την ίδια στιγμή ουδείς ενδιαφέρθηκε να γίνουν πραγματικότητα πολλές από τις δράσεις που είχαν ονειρευθεί κάποιοι άνθρωποι την περασμένη χρονιά, που το ίδρυμα γιόρταζε.
Σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο γίνονται εξαιρετικές εκθέσεις ζωγραφικής, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας μένει αδιάφορο σε αυτές
Διοργανώνουμε ένα εξαιρετικό φεστιβάλ κλασσικής μουσικής και την ίδια στιγμή και την φετινή χρονιά, όπως κάναμε και σε όλες τις προηγούμενες, μπήκαμε ήδη στο Μάρτη και ουδείς γνωρίζει για μια ακόμα χρονιά το πρόγραμμα, για να μπορέσει η πόλη μας να απολαύσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Αλλά όλα τα παραπάνω τα έγραψα για έναν και μοναδικό λόγο.
Για να σας θυμίσω τη λησμονημένη από τους περισσότερους απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου, να διεκδικήσει η πόλη μας την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.
Όταν επρόκειτο λοιπόν να γίνει η σχετική συζήτηση, τότε πριν τις δημοτικές εκλογές, άπαντες είχαν ενθουσιασθεί με την ιδέα. Μόνον ο αιρετικός είχε εκφράσει την άποψη ότι δεν έχουμε από πολλές πλευρές τις δυνατότητες για ένα τέτοιο εγχείρημα και ότι ορθόν θα ήταν να υποστηρίξουμε όλοι μαζί την υποψηφιότητα της Τρίπολης, που ναι μεν και αυτή από μόνη της δεν έχει τις προϋποθέσεις, αλλά όλες μαζί οι πόλεις της Πελοποννήσου σε συνεργασία θα μπορούσαμε  να φέρουμε με επιτυχία σε πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Την άποψη που μόνος εγώ τότε εξέφρασα (τι αιρετικός θα ήμουν άλλωστε αν  τα έλεγαν και άλλοι πολλοί), μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.
Τελικά πήραμε την απόφαση και την βάλαμε στην άκρη. Επιτελέσαμε το καθήκον μας με το να δηλώσουμε τότε παρόντες.
Και από τότε; Επιτροπή διεκδίκησης; Προετοιμασία φακέλου; Ενεργοποίηση φορέων; Σχεδιασμός για την εξεύρεση χώρων εκδηλώσεων που θα μπουν στο φάκελο διεκδίκησης;
Αλλά για όποιον έχει την οποιαδήποτε αντίρρηση και θεωρεί ότι όλα αυτά κάποια στιγμή ως δια μαγείας θα συμβούν σας έχω την είδηση, που ουδείς πήρε είδηση στο Ναύπλιο. Αντιγράφω λοιπόν ανακοίνωση από τον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού:

"Ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2015, με θέμα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Ενημέρωση και οδηγίες προς τις υποψήφιες πόλεις», από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων (Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα). 
Την ημερίδα χαιρέτησε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού κ. Νίκος Ξυδάκης επισημαίνοντας τη σημασία του θεσμού για την Ελλάδα. Kύριοι oμιλητές της Ημερίδας ήταν ο κ. Σπύρος Μερκούρης, Διευθυντής και Συντονιστής της «Πρώτης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Αθήνα 1985» και Επίτιμος Πρόεδρος του Δικτύου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, ο κ. Γιώργος Καλαμαντής, Προϊστάμενος της Δ/νσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΟΠΑΙΘ, η κυρία Ειρήνη Κομνηνού, Προϊσταμένη του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠΟΠΑΙΘ, η κυρία Radostina Georgieva, εκπρόσωπος της πόλης «Πλόβντιβ της Βουλγαρίας -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019» και ο κ. Sylvain Pasqua, από τη Γενική Δ/νση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Οι ομιλητές παρείχαν πληροφορίες για τον θεσμό, ανέλυσαν τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων, παρουσίασαν καλές πρακτικές, με σκοπό την αρτιότερη συμπλήρωση των σχετικών εντύπων από τις πόλεις που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν τον θεσμό το 2021. 
Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Σύρο, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαλαμίνα, την Κω, την Τρίπολη, την Καλαμάτα, τη Δράμα, τον Πειραιά, το Μαρούσι, το Βόλο, την Ελευσίνα, την Ερέτρια και τα Ιωάννινα. Συμμετείχαν επίσης μελετητές του θεσμού και στελέχη του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Όλοι εκεί: Και η Ερέτρια, και η Τρίπολη και η Καλαμάτα και η Κω και η Ελευσίνα, μέχρι και εκπρόσωποι από τη μακρινή Δράμα κατέφθασαν. Δράμα η υπόθεση για τ΄Ανάπλι μας.  Οι μόνοι που λείπαμε είμαστε εμείς.
Απευθύνομαι λοιπόν σε όλους τους αιρετικόφιλους και αιρετικοεχθρούς και τους λέω ετούτο: Τώρα είναι η ώρα να παραδεχθούμε ότι δεν είμαστε βασιλείς, αλλά τίμια πιόνια και το μόνο που θα μπορούσαμε  σήμερα, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί να πράξουμε, είναι αυτό που αρχικά είχα προτείνει. Να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα της Τρίπολης και να αναλάβουμε ως ισότιμοι εταίροι ένα κομμάτι των εκδηλώσεων του 2021.
Ας αφήσουμε τους εγωισμούς.
Έτσι κι αλλιώς για όλο το χάλι μας δεν ευθύνεται μόνον η δημοτική αρχή.
Ήλοι εμείς που φουσκώσαμε από υπερηφάνεια όταν αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον θεσμό για το 2021, ουδέν απολύτως κάναμε. Ουδόλως κινητοποιηθήκαμε. Δεν ρωτήσαμε. Δεν πιέσαμε τη δημοτική αρχή.
Δεν είναι αργά. Τώρα να συζητήσουμε με την Τρίπολη και να συνεδριάσει  το δημοτικό μας συμβούλιο για να αποφασίσουμε τα αυτονόητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου