Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Έργα στην περιοχή (1)

Αποφάσισα να κάνω μια δύσκολη εργασία.
Να θυμηθώ και να καταγράψω τα δημόσια, περιφερειακά, νομαρχιακά και δημοτικά έργα και δράσεις των τελευταίων τριάντα ετών στην περιοχή μας, που κόστισαν μερικά δις,, πιθανόν πολύ περισσότερα από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν μιας μεγάλης σε πληθυσμό Αφρικάνικης χώρας.
Και όχι μόνον να τα καταγράψω αλλά και να τα βαθμολογήσω. Ο βαθμός που θα τους βάλω θα είναι συνάρτηση του κόστους των έργων και δράσεων με την επίδραση που είχαν στην οικονομία, στην καθημερινή και κοινωνική ζωή των πολιτών, στην πολιτιστική, τουριστική, αγροτική, βιομηχανική και γενικότερα οικονομική ανάπτυξη.
Ανακάλυψα κάτι έργα που πρέπει να λάβουν το βαθμό μηδέν. Δυσκολεύτηκα όμως να βρω έργο να του βάλω δέκα.
1. ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΑΜΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Οι σημερινοί εικοσάρηδες δεν το πρόλαβαν. Οι περισσότεροι το έχουμε ξεχάσει. Στο οικόπεδο στη Λεωφόρο Αμαλίας κατασκευάσθηκε κιτς αρχαιοελληνικός ναός, για να χρησιμεύσει ως αφετηρία λεωφορείων, η οποία σύντομα απομακρύνθηκε από εκεί. Ο «ναός» κατεδαφίσθηκε. Τα χρήματα που δόθηκαν για τη μελέτη (θυμάται κανείς το μελετητή;) και για την κατασκευή του έργου πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.
Βαθμολογία: 0
2. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Είπαν ότι το έργο κόστισε μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Ξανακατασκευάσθηκε ως μετρική γραμμή, μοναδική στην Ευρώπη και όχι ως προέκταση του προαστιακού Παρ΄ όλα αυτά τρένο στην Αργολίδα δεν έχουμε. Αγοράσθηκαν πανάκριβα τρένα, τα οποία σκουριάζουν σε αποθήκες, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο υπόλοιπο δίκτυο. Ο βασικός υπεύθυνος του έργου παραμένει στη θέση του. Δεν του βάζω μηδενικό, αφού πιθανόν το δίκτυο να χρησιμοποιηθεί σε μέλλοντα χρόνο.
Βαθμολογία: 3
3. ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΣΙΔΗΡΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Ένα από τα πιο όμορφα έργα που έχουν γίνει στο Ναύπλιο τα τελευταία χρόνια. Στεγάζει παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης με σημαντικούς πίνακες και σπουδαίες περιοδικές εκθέσεις. Δεν θα του βάλω δέκα, λόγω της παντελούς αδιαφορίας της δημοτικής αρχής να προβάλει και αναδείξει το σπουδαίο αυτό χώρο.
Βαθμολογία: 8
4. ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΑΣ-ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ
Το πλέον χρηστικό έργο που έχει γίνει. Αν το βαθμολογούσα μόνον ως προς τη χρησιμότητά του θα έπρεπε να του βάλω δέκα. Όμως με το έργο αυτό καταστράφηκε πλήρως η Βαυαρέζικη Σπηλιά και εξαφανίσθηκε η Συκίτσα, μια μικρή ωραία παραλία, που θυμούνται οι παλαιότεροι.
Βαθμολογία: 6
5. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Ένα εξαιρετικό έργο διεθνών πολιτιστικών προδιαγραφών. Θα έπρεπε να πάρει δεκάρι, αν δεν είχε καθυστερήσει η ολοκλήρωσή του εξ αιτίας της αδράνειας της πολιτικής ηγεσίας
Βαθμολογία: 9
6. ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΘΩΝΑ
Το εστιατόριο παραμένει γιαπί, χρόνια τώρα. Οι αθλητικοί χώροι, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται και εγκαταλείφθηκαν. Τα οικοδομικά υλικά εκλάπησαν. Εκατομμύρια δραχμές ξοδεύτηκαν άσκοπα. Θα έπαιρνε μηδενικό, εάν δεν υπήρχε ωφέλεια από την εξυπηρέτηση των λουομένων στα δύο κτήρια που αποπερατώθηκαν.
Βαθμολογία: 3
7. ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΌ ΜΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό. Αντί το έργο να γίνει σε Νομαρχιακό επίπεδο, έγινε μόνον από το Δήμο Ναυπλίου. Χρησιμοποιήθηκαν σιδηροσωλήνες αντί για πλαστικοί. Επειδή είναι έργο υποδομής και μεταφέρει νερό θα περάσει τη βάση.
Βαθμολογία: 6
8. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΚΤΗΡΙΟΥ ΒΙΓΚΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Το Υπουργείο Πολιτισμού δαπάνησε ένα σημαντικό ποσό για την απαλλοτρίωση του κτηρίου. Εδώ και πολλά χρόνια παραμένει ερείπιο. Υπάρχει κίνδυνος εάν δεν χρησιμοποιηθεί να προσφύγουν οι παλαιοί ιδιοκτήτες στη Δικαιοσύνη για να ανατρέψουν την απαλλοτρίωση. Επειδή υπάρχει ελπίδα να γίνει κάτι στο μέλλον η βαθμολογία θα πλησιάσει τη βάση.
Βαθμολογία: 4
9. ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Κόστισε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το έργο δεν θα γίνει ποτέ, ούτε και απεξαρχής υπήρχε καμία περίπτωση να γίνει. Η μόνη ωφελημένη η μελετητική εταιρία.
Βαθμολογία: 0
10. ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΑ ΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΛΑΝΤΙ
Τοπικός άρχων αποφάσισε και χάραξε πάνω στο χάρτη έναν παραλιακό δρόμο. Και μετά έδωσε εντολή να γίνει. Ποτέ δεν εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του και δεν εγκρίθηκαν οι μελέτες. Παρ΄ όλα αυτά το έργο ξεκίνησε και προχώρησε αρκετά μέτρα. Άγνωστο είναι σ΄εμένα το πόσο κόστισαν οι μελέτες που δεν εγκρίθηκαν και η κατασκευή του τμήματος αυτού του μη εγκριθέντος έργου.
Βαθμολογία: 0
11. ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ
Φαίνεται ότι κυριαρχεί μέσα μας το σύνδρομο του μεγαλείου. Κατασκευάσαμε ένα κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων, ανοικτό με δέκα και όχι οκτώ διαδρομές και με μεγαλύτερο βάθος από άλλα Κολυμβητήρια και τελικά εξαιρετικά ενεργοβόρο. Ποτέ δεν είχαν εξασφαλισθεί οι πιστώσεις και ο αθλητικός χώρος έμενε κλειστός για πολλούς μήνες.. Είμαι αναγκασμένος να του βάλω τη βάση, αφού όσο είναι ανοικτό χρησιμοποιείται από πολλά παιδιά.
Βαθμολογία:5
12. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Κόστισε τρία εκατομμύρια περίπου. Υποτίθεται ότι θα αναβαθμιζόταν μια προβληματική γειτονιά μιας πόλης. Αυτό δεν έγινε. Πολύ θάθελα να του βάλω μηδενικό, όμως η κατασκευή παιδικού σταθμού και κάποιες πλακοστρώσεις με αναγκάζουν να του τσιμπήσω δύο βαθμουλάκια
Βαθμολογία: 2
13. ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΩΝ
Πολλά από τα εργοστάσια παραμένουν έρημα. Άλλα από έχουν βγει και στο σφυρί. Οι εξαιρέσεις δραστήριων Συνεταιρισμών υπάρχουν και αυτές συντελούν ώστε να ανεβεί έστω και κατά κάτι η βαθμολογία μου
Βαθμολογία: 3

(Η καταγραφή θα συνεχισθεί)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου