Μόνος ολομόναχος




Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Καλλικράτους συνέχειας συνέχεια

Προοδευτικοί πολίτες του διευρυμένου Δήμου Άργους (Αργείτες, Κυβέριοι, Κιώτες, Φίχτιοι και άλλοι) συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον τόπο τους.
Συζήτησαν πολιτικές που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους, τη γεωργία και τα προβλήματά της, τα προβλήματα φτώχειας και ανεργίας, τις προοπτικές ανάδειξης του τεράστιου ορεινού όγκου του νέου Δήμου και άλλα.
Κατέληξαν ότι τα όνειρά τους και οι επιδιώξεις τους δεν καλύπτονται από τους υπάρχοντες σχηματισμούς που αποτελούν το μακρύ χέρι των δύο μεγάλων κομμάτων.
Σκέφθηκαν να σχηματίσουν μία αυτόνομη δημοτική παράταξη για να συμμετάσχουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Όλη αυτή τη συνάντηση την έβγαλα από το κεφάλι μου. Όμως, ποιός ξέρει, είναι ένα ενδεχόμενο να συμβεί.
Και η λογική της Αυτοδιοίκησης είναι ακριβώς αυτή. Οτι κάποιοι πολίτες με ανησυχίες μπορούν να παρέμβουν και να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών για να διοικήσουν τον τόπο τους. ΄Η έστω να εκλέξουν μερικούς δημοτικούς συμβούλους για να μπορούν και μέσα από τα όργανα να πουν τις απόψεις τους.
Σκεφθείτε όμως τι βουνό πρέπει να ανέβουν. Έβερεστ και βάλε.
Ο νέος διευρυμένος Δήμος Άργους, μέτρησα, ότι θα έχει 34 δημοτικά διαμερίσματα ή περίπου τόσα.
Για να συμμετάσχουν οι ανήσυχοι πολίτες στις δημοτικές εκλογές πρέπει να βρουν υποψήφιους σε όλα τα μικρά και μεγάλα χωριά (εκτός από τα πολύ-πολύ μικρά). Μόνο για τα τοπικά συμβούλια πρέπει να βρουν ένα λόχο υποψήφιους - εβδομήντα και βάλε. Και καμιά σαρανταριά για το κεντρικό ψηφοδέλτιο. Σε ένα μικρό χωριό να μην βρουν, πάει δεν συμμετέχουν.
Και μετά πρέπει να συγκεντρώσουν καμιά δεκαριά χιλιάδες ευρώ μόνο για τα παράβολα. Βάλε και μερικές χιλιάδες για τα ψηφοδέλτια ..... Αυτά είναι τα υποχρεωτικά Και μετά δεν πρέπει να βγάλουν και κάμποσες χιλιάδες φυλλάδια, για να πουν τις απόψεις τους;
Τελικά ο Καλλικράτης δεν είναι νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Είναι νόμος για την κεντρική πολιτική σκηνή, είναι ένας νόμος που αφορά μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα, που θα αποφασίσουν ποιοί θα είναι οι εκπρόσωποί τους στην περιφέρεια. Σε ποιούς αυτοί θα αναθέσουν τις κατά τόπον εξουσίες.
Βέβαια τούτο θα έχει και μία εξαίρεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου