Μόνος ολομόναχος




Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Ποίος θα πρέπει να ορισθεί Περιφερειάρχης Ανατολικής Πελοποννήσου (Η Αιωνιότητα και μια μέρα)

Μια μέρα και μια νύχτα έχουν 24 ώρες
Η θητεία μιας Κυβέρνησης είναι το πολύ 24 δίμηνα.
Το πρώτο δίμηνο πέρασε με την παρούσα Κυβέρνηση και επομένως αναλογικά πέρασε η μια ώρα του 24ώρου.
Πέρασε μια ώρα και ακόμα έχουμε τον ίδιο Περιφερειάρχη, που τον πληρώνουμε χωρίς πλέον να έχει αρμοδιότητες και εξουσίες. Χωρίς να προγραμματίζει, να σχεδιάζει, να προσπαθεί να δώσει λύσεις.
Και το πιο φλέγον θέμα της Περιφέρειάς μας που είναι τα σκουπίδια παραμένει στάσιμο. Παράγγειλαν τους δεματοποιητές. Προχώρησαν κάποιες μελέτες και έργα για τους χώρους στους οποίους θα λειτουργούν τα μηχανήματα που θα κάνουν δεματάκια τα σκουπίδια μας. Παραγγέλθηκαν και ήλθαν οι δεματοποιητές. Δρομολογήθηκε λοιπόν με τον προηγούμενο Περιφερειάρχη αυτό το εξωφρενικό σχέδιο, που έλεγε ότι για να αποφύγουμε τα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές μας αντί να τα πετάμε θα τα πακετάρουμε τα σκουπίδια και ουσιαστικά θα τα αποθηκεύουμε σε νέους ανεξέλεγκτους χώρους όχι πλέον διάθεσης αλλά αποθήκευσης. Είναι απίστευτη η κουτοπονηριά της διοίκησης που σχεδίασε, αντί να τα θάβουμε ανεξέλεγτα να τα πακετάρουμε και να τα αποθηκεύουμε ανεξέλεγκτα. Και αγοράσαμε τα μηχανήματα των δεματοποιήσεων με μια διαδικασία προμήθειας που δεν είναι γνωστή στους πολλούς ούτε καν στους αιρετούς. Και τώρα μαθαίνουμε ότι τα μηχανήματα αυτά είναι προορισμένα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας της ανακύκλωσης. Τα κατασκεύασαν οι Γερμανοί για να κάνουν πιο εύκολη τη μεταφορά του χαρτιού ή του αλουμινίου, που ήδη έχουν ανακυκλώσει οι πολίτες. Μαθαίνουμε επίσης ότι ένας από αυτούς που έκανε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το δεματοποιητή της Ερμιονίδας είναι στέλεχος της εταιρίας που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την κατασκευάστρια των δεματοποιητών Γερμανική εταιρία.
Πέρασε λοιπόν μία ώρα από το όλο 24ωρο της Κυβερνητικής θητείας και ακόμα βρίσκεται στη θέση του ο Περιφερειάρχης των σκουπιδοδεμάτων.
Θα ανακοινωθεί, είπαν, ο νέος Περιφερειάρχης την άλλη εβδομάδα.
Ποιός θα είναι αυτός;
Θα έχει κάποια ιδέα για το πρόβλημα των σκουπιδιών ή θα χρειασθεί 5-6 ώρες ακόμα της Κυβερνητικής 24ωρης θητείας για να ενημερωθεί;
Θα είναι τίμιος άνθρωπος;
Εγώ λοιπόν έχω σήμερα να σας προτείνω τον κατάλληλο άνθρωπο που θα πρέπει να γίνει Περιφερειάρχης Ανατολικής Πελοποννήσου.
Και είναι ο καταλληλότερος διότι είμαι 100% βέβαιος ότι είναι τίμιος και έχει συγκεκριμένες θέσεις για το τί πρέπει άμεσα να γίνει για το τεράστιο αυτό θέμα των σκουπιδιών, που παραμένει άλυτο στην περιοχή μας για τόσο καιρό. Λύσεις που δεν έχουν να κάνουν με τη γελοιότητα του να κάνουμε τα σκουπίδια μας πακέτα και να τα αποθηκεύουμε πλέον πακεταρισμένα!!
Αυτόν λοιπόν που μπορώ να σκεφθώ σαν τον πιο κατάλληλο για να γίνει Περιφερειάρχης, τίμιο άνθρωπο, που θα δρομολογήσει άμεσες λύσεις είναι η αφεντομουτσουνάρα μου!!!
Σας λέω λοιπόν τί θα κάνω αμέσως μετά το διορισμό μου.
ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Θα ξεκινήσω άμεσα μια εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθεί με ποιά διαδικασία έγινε η προμήθεια των δεματοποιητών, σε ποιά τιμή έγινε, εάν η τιμή ήταν συμφέρουσα, πώς έγιναν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τί διασύνδεση υπάρχει μεταξύ προμηθευτών και μελετητών. Θα απαιτούσα η έρευνα αυτή να ολοκληρωθεί εντός μηνός. Εάν διαπιστώνονταν παρατυπίες θα έστελνε την υπόθεση στον Εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα.
ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Θα συγκεντρώσω όλες τις μελέτες που έχουν γίνει σε όλους του νομούς σε σχέση με τους ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ, είτε αυτές αφορούν κάθε νομό χωριστά, είτε τα σχέδια για έναν χώρο σε όλη την περιφέρεια. Θα συγκεντρώσω και όλα τα στοιχεία σε σχέση με τους χώρους όπου θα ετοποθετούντο οι δεματοποιητές.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Θα μεταβώ προσωπικά σε κάθε νομό της Περιφέρειας και σε κάθε Δήμο και θα καταγράψω με λεπτομέρεια την πραγματική κατάσταση που υφίσταται με τις σημερινές ανεξέλεγκτες χωματερές.
ΤΡΙΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Θα ξεκινήσω το σχέδιο αξιοποίησης των δεματοποιητών και των χώρων όπου αυτοί θα εγκαθίσταντο. Καλώς ή κακώς οι δεματοποιητές έχουν αγορασθεί, οι χώροι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ορισθεί και όσο και αν η υπόθεση του πακεταρίσματος ήταν γελοία, όλα αυτά έχουν γίνει με χρήματα των φορολογουμένων τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αξιοποιηθούν. Επομένως θα ξεκινήσω άμεσα τη διαδικασία χωροθέτησης και δημιουργίας ενός έως τριών Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τα οποία και μπορούν να χρηματοδοτηθούν και μπορούν, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, να λειτουργήσουν μέσα σε λίγους μήνες, στους χώρους που ήσαν προορισμένοι για το πακετάρισμα. Οι δεματοποιητές θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό για τον οποίο κατασκευάσθηκαν, δηλαδή για τη συσκευασία των υλικών της ανακύκλωσης. Μέσα σε λίγους μήνες λοιπόν θα δημιουργήσω την όλη υποδομή για να ξεκινήσει η ανακύκλωση στην πηγή με αρχικό στόχο του 30% των σκουπιδιών να πηγαίνει στην ανακύκλωση.
ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Καλώς ή κακώς, έχουν δίκιο όσοι λένε ότι με την ανακύκλωση με τα σημερινά δεδομένα μένει ένα 70% που δεν ανακυκλώνεται. Επομένως είναι αναγκαίο να χωροθετηθεί και χώρος ή χώροι της υγειονομικής Ταφής υπολλειμμάτων. Εχοντας λοιπόν συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα από τις προηγούμενες μελέτες θα ξεκινήσω μια σύντομη καινούργια διαδικασία για τη χωροθέτηση ενός ή το πολύ δύο ΧΥΤΥ μέσα στην Περιφέρεια. Δεν θα ζητήσω την εκ μηδενικής βάσης νέα μέλετη αλλά την εξέταση νέσα σε λίγους μήνες όλων των προηγούμενων για να φθάσουμε σε μία συγκεκριμένη λύση.
ΠΕΜΠΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η πιο σημαντική της θητείας μου. Το ζητούμενο είναι πώς η διαδικασία που ξεκίνησα τη τέταρτη εβδομάδα για τη χωροθέτηση ενός ή δύο ΧΥΤΥ δεν θα φθάσει σε αδιέξοδο. Γιατί δεν ευοδώθηκαν όλες οι προηγούμμενες διαδικασίες και θα ευοδωθεί η νέα η δική μου; Εχω και εδώ τη λύση. Την πέμπτη λοιπόν εβδομάδα θα μεταβώ στις Βρυξέλλες. Μαζί μου θα έχω και έναν πλήρη φάκελλο με τα στοιχεία που έχω συγκεντρώσει στις μεταβάσεις μου στους Δήμους όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τις παράνομες χωματερές. Θα δώσω όλα τα στοιχεία στους αρμόδιους και θα τους πω, ότι όλες οι προηγούμενες διοικήσεις και οι κοινωνίες μας δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα της διάθεσης των σκουπιδιών μέσα στις προθεσμίες που είχαν ορισθεί. Επομένως πρέπει να ξεκινήσουν τα πρόστιμα σε βάρος μας. Δεν δεχόμαστε να είμαστε οι εξυπνάκηδες που ξεφεύγουμε με τεχνάσματα πακέτων σκουπιδιών και άλλα φαιδρά. Πρέπει να πληρώσουμε όλα αυτά τα υπέρογκα πρόστιμα μέχρι να καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα.
ΕΚΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η μελέτη χωροθέτησης των ΧΥΤΥ έχει ανατεθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να καταφθάνουν τα πρόστιμα που μας παίρνουν το σκάλπ. Η μελέτη πρέπει να ολοκληρωθεί και τα έργο υποχρεωτικά να γίνει διότι άλλως οι Δήμοι μας βάζουν λουκέτο. Το μαστίγωμα που δεχόμαστε, που είναι δίκαιο, αλλάζει τα δεδομένα. Οι Δήμοι αρχίζουν να πιέζουν και δεν αρκούνται στον καθησυχασμό του πακεταρίσματος, ενώ όλοι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για τις περιοχές που θα επιλεγούν για τη χωροθέτηση των ΧΥΤΥ.
ΕΒΔΟΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Το τηλέφωνό μου παίρνει φωτιά. Κυβερνητικοί παράγοντες, τοπικοί παράγοντες, αυτοδιοικητικοί διαμρτύρονται γι΄αυτά που έκανα. Προσπαθώ να αντέξω στις πιέσεις διότι χρειάζομαι μια ακόμα εβδομάδα πριν με παραιτήσουν.
ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (δύο μήνες ή μια ώρα Κυβερνητικής θητείας): Κατασκηνώνω έξω από τη Βουλή με πανώ. Για πρώτη φορά Περιφερειάρχης διαμαρτύρεται με αυτό τον τρόπο. Σκοπός μου: Να αλλάξει ο νόμος για τον τρόπο καταλογισμού στους πολίτες των τελών καθαριότητας. Είναι παράλογο κάποιος που ανακυκλώνει το 70% των απορριμμάτων του να πληρώνει τα ίδια τέλη με αυτόν που στέλνει όλα τα σκουπίδια τους στις χωματερές. Αυτό το πλαφόν του 30% που μπορεί να ανακυκλώσει ένας Δήμος υπάρχει όχι γιατί δεν μπορεί να ανακυκλωθεί παραπάνω ποσοστό, αλλά διότι υπάρχουν οι ασυνείδητοι που δεν ανακυκλώνουν και έτσι βγαίνει ο μέσος όρος. Αυτό λοιπόν που ζητάω με τη διαμαρτυρία μου είναι να πληρώνει ο καθείς ανάλογα με τα πόσα σκουπίδια πετάει (ο τρόπος που μπορεί να διαπιστωθεί αυτό υπάρχει) και το ποσό που θα του επιβάλλεται ζητώ να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο όσο οι ποσότητες που δεν ανακυκλώνει αυξάνονται.
ΟΓΔΟΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ και ΜΙΑ ΜΕΡΑ: Ο εκ Πάρου ορμώμενος με απολύει.

ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΟΚΤΩ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανακυκλώνει το 60% των σκουπιδιών της. Οι λίγοι που δεν ανακυκλώνουν πληρώνουν χοντρά ποσά. Η ανακύκλωση γίνεται στην πηγή, τα χρήσιμα υλικά πηγαίνουν στα ΚΔΑΥ, όπου συσκευάζονται στους δεματοποιητές, που κάποτε αγοράσθηκαν για άλλο λόγο από αυτόν για τον οποίον είχαν κατασκευασθεί. Στους δύο ΧΥΤΥ της Περιφέρειας οδηγείται το 40% των σκουπιδιών. Τα πρόστιμα της Ευρωπαικής Ενωσης σταμάτησαν. Μετά από καμπάνια πράσινων ευρωβουλευτών αποφασίσθηκε η επιστροφή όσων κατεβλήθησαν λόγω της άριστης και ταχύτατης αντιμετώπισης ενός προβλήματος που χρόνιζε επί δεκαετίες. Ποσά μεγάλα διοχετεύονται στις περιοχές στις οποίες δημιουργήθηκαν τα ΧΥΤΥ. Η άριστη λειτουργία των ΧΥΤΥ, η μεγάλη χρηματοδότηση έργων και δράσεων στην περιοχή, η μηδενική ανεργία, έχει ως συνέπεια την αύξηση του πληθυσμού των Δήμων αυτών και την ευημερία των κατοίκων.

3 σχόλια:

  1. Ε και εκτός από αυτό σίγουρα ένα έτος οκτώ βδομάδες και μία μέρα μετά θα γίνεται ή θα έχει μόλις γίνει και ο πρώτος ανασχηματισμός (ή και ο δεύτερος) της κυβέρνησης και έχοντας δει τα εντυπωσιακά σου αποτελέσματα ασφαλώς δε θα σε προτείνουν και για υπουργό περιβάλλοντος, υπουργό δημόσιας διοίκησης ή τουλάχιστον υφυπουργό κάπου εκεί;

    Αν ναι, τότε γιατί κανείς περιφερειάρχης δεν τα κάνει όλα αυτά; είναι απλώς από ασχετοσύνη και ηλιθιότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εδώ και τώρα ο αιρετικός για περιφερειάρχης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ και επαυξάνω. Εδώ και τώρα και αν περισσέψει καμμιά θέση και για μένα πιστεύω οτι θα μου άρμοζε η θέση του αρχίδιευθυντή.

    Πάρτε και μια ωραία διεύθυνση

    http://www.iea.org/papers/2009/Cities_flyer.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή