Μόνος ολομόναχος




Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Τι σηματοδοτεί ένα πρακτικό και μόνο

Πάμε, λένε, για Καποδίστρια 2. Αυτό που δεν έχουν δει όμως οι γραφειοκράτες της Αθήνας και της Πάρου, είναι ότι δεν πέτυχε ο Καποδίστριας 1, σε κάποια από τα βασικά του. Δεν είναι δυνατόν τα μικρά και καθημερινά προβλήματα στα δημοτικά διαμερίσματα να λύνονται από τους δήθεν επαΐοντες στο κέντρο.
Κάποιος από του δημοτικούς συμβούλους διαμαρτυρήθηκε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου για την εικόνα του πρακτικού ενός Τοπικού Συμβουλίου. Το εμφάνισαν χωρίς σφραγίδα, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς αριθμό απόφασης, ένα απλό Α4, δήθεν πρακτικό Τοπικού Συμβουλίου.
Τώρα θα μου πουν οι λοιποί δημοτικοί ταγοί το τί θέλει ο εξυπνάκιας και μας τα πρήζει.
Ποιος νοιάζεται για τις τυπικούρες και τα γραφειοκρατικά.
Οχι δεν είναι έτσι. Η προχειρότητα και η περιφρόνηση των στοιχειωδών κανόνων της εύρυθμης λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού, δείχνει ένα και μόνο πράγμα. Οτι ουσιαστικά δεν λειτουργεί τίποτα σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων. Το ότι δεν υπάρχουν πρακτικά είναι απότοκο του ότι δεν λειτουργεί το Τοπικό Συμβούλιο. Και το ότι δεν λειτουργεί το τοπικό συμβούλιο είναι απότοκο του ότι η τοπική κοινωνία δεν συζητά, δεν συμμετέχει, περιμένει τα πάντα από τον παντοδύναμο δήμαρχο. Αυτό όμως σηματοδοτεί την αποτυχία του τρόπου λειτουργίας των διευρυμένων Δήμων του Καποδίστρια 1. Πού να πάμε λοιπόν σε ακόμα μεγαλύτερους Δήμους. Πάνε τα χωριά μας. Θα εξαφανισθεί κάθε διάλογος και αντιπαράθεση σε τοπικό επίπεδο. Ζήτω η κεντρική εξουσία που θα ποδηγετεί το Δήμαρχο και μέσω αυτού όλες τις τοπικές κοινωνίες.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου.

    Αν ανοίξεις σοβαρά τη συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση, κι όχι όπως γίνεται στον δημόσιο διάλογο, δηλαδή ποιό χωριό θα πάει με ποιό, αλλά πως θα δυναμώσουμε τους αυτοδιοικητικούς φορείς και θα αναπτύξουμε συνεργασίες, θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή