Μόνος ολομόναχος




Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

15 περιπτώσεις

Με αφορμή τα όσα έχουν ειπωθεί για το διατηρητέο της Πλαπούτα που κατεδαφίστηκε.
Θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους και στη χώρα μας να ανοίξει ένας διάλογος, που κάποτε θα οδηγήσει σε κανόνες, που θα μας λένε τί φτιάχνουμε, τί γκρεμίζουμε, τί υλικά χρησιμοποιούμε, ποιές μεθόδους ανακατασκευών μπορούμε και πρέπει να χρησιμοποιούμε, πόσο κτίζουμε, πώς προστατεύουμε κάποια μηνεία από τις διπλανές οικοδομές. Η έλλειψη κάποιων κανόνων που θα λαμβάνουν υπόψη τα νέα υλικά που έχουν ανακαλυφθεί, τις νέες μεθόδους κατασκευών, την έλλειψη τεχνιτών που μπορούν να εφαρμόσουν παλαιές μεθόδους οδηγούν τις "αναπαλαιώσεις" 'η "ανακαινίσεις" κτηρίων σ΄ ένα πραγματικό αλαλούμ
Για να δώσω έναυσμα για μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, αναφέρω συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουμε δει στην παλαιά πόλη του Ναυπλίου.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΩΤΗ: Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει άδεια ανακαίνισης διατηρητέου κτηρίου, τοποθετεί λινάτσα στη είσοδό του και από πίσω γκρεμίζει ολοσχερώς το διατηρητέο για να το κατασκευάσει από την αρχή χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Ο ιδιοκτήτης αφήνει το κτήριο να καταρρέει και τελικά καταφέρνει και παίρνει άδεια κατεδάφισης και κατασκευή νέου κτηρίου από την αρχή.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΡΙΤΗ: Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει άδεια ανακαίνισης διατηρητέου κτηρίου, αφήνει την μπροστινή του όψη ανέπαφη και από μέσα κατασκευάζει κανονικό μπετονένιο σκελετό και ουσιαστικά φτιάχνει ένα νέο σπίτι από την αρχή με ένα σκηνικό μπροστά, την παλαιά μπροστινή όψη.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Ο ιδιοκτήτης ζητά να ανεγείρει και άλλο όροφο πάνω από το διατηρητέο του, οι υπηρεσίες του το αρνούνται, όμως αυτός καταφέρνει να εκδοθεί ειδικός νόμος, ειδικά για το κτήριό του και έτσι κατασκευάζει πάνω από το διατηρητέο του νέο καινούργιο όροφο.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΕΜΠΤΗ: Ο ιδιοκτήτης γκρεμίζει υπάρχον κτίσμα που δεν είναι διατηρητέο και κατασκευάζει νέο κτήριο.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΗ: Ο ιδιοκτήτης γκρεμίζει υπάρχον κτίσμα που δεν είναι διατηρητέο και κατασκευάζει νέο κτήριο. Εδώ είναι ίδια περίπτωση με την προηγούμενη, πλην όμως κατά την κατασκευή δημιουργούνται διενέξεις για ζημιές που έχουν προκληθεί στο διπλανό κτήριο, αποφασίζεται η ανάκληση των οικοδομικών εργασιών και ο μπετονένιος σκελετός για μια δεκαετία παραμένει μέσα στο παραδοσιακό Ναύπλιο χωρίς τίποτα να γίνεται.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΒΔΟΜΗ: Ο ιδιοκτήτης κατασκευάζει νέα οικοδομή σε ακάλυπτο οικόπεδο και το νέο κτίσμα κρύβει τα τείχη του Ναυπλίου.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΓΔΟΗ: Ο ιδιοκτήτης θέλει να ανοίξει παράθυρα σε μια πλευρά της οικοδομής, ενώ δεν υπήρχαν και για να το πετύχει αυτό καρφώνει εξωτερικά ψεύτικο πλαίσιο, παίρνει φωτογραφίες και ζητά άδεια μικροεργασιών από τις υπηρεσίες, που του τις εγκρίνουν μαζί με την αλλαγή κουφώματος εκεί που δεν υπήρχε.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑΤΗ: Ο Στρατός κατασκευάζει ένα τερατούργημα για Στρατιωτική Λέσχη μέσα στο παλαιό Ναύπλιο και τώρα θέλει η η δημοτική αρχή να εντάξει δεκάδες οικόπεδα του Στρατού στο σχέδιο πόλης, χωρίς καν να ζητάει το γκρέμισμα του αίσχους.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΚΑΤΗ: Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει άδεια ανακαίνισης διατηρητέου κτηρίου. Το κτήριο είναι σαθρό και το διατηρεί με την τοποθέτηση με ειδικές τεχνικές σιδηροκατασκευών εσωτερικά.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΔΕΚΑΤΗ: Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει άδεια ανακαίνισης διατηρητέου κτηρίου. Το κτήριο είναι σαθρό και το διατηρεί με την τοποθέτηση με ειδικές τεχνικές σιδηροκατασκευών εσωτερικά. Εδώ έχουμε ακριβώς την προηγούμενη περίπτωση πλην όμως ο ιδιοκτήτης στο τελικό στάδιο γκρεμίζει και τις όψεις τις οποίες τις ανακατασκευάζει μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΩΔΕΚΑΤΗ: Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει άδεια ανακαίνισης διατηρητέου κτηρίου. Διατηρεί τις εξωτερικές του όψεις και κάνει ολική ανακαίνιση εσωτερικά και ως προς τα υλικά και ως προς τη διαρρύθμιση του κτηρίου.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΤΡΙΤΗ: Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει άδεια ανακαίνισης διατηρητέου κτηρίου. Πραγματοποιεί ολική ανακαίνιση εσωτερικά και ως προς τα υλικά και ως προς τη διαρρύθμιση του κτηρίου. Τοποθετεί και νέα υλικά και στις όψεις.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: Ο ιδιοκτήτης λαμβάνει άδεια επισκευών διατηρητέου. Ξαφνικά έχει κατασκευασθεί νέος όροφος.
ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΚΑΤΗ ΠΕΜΠΤΗ: Σ΄ ένα δρόμο έχουν μείνει μόνον ακατοίκητα σπίτια και πανσιόν. Κάποια κτήρια ανακαινίσθηκαν και με καλό τρόπο, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος κάτοικος.
Όλες αυτές είναι διάφορες περιπτώσεις που έχουν πραγματικά συμβεί στο παλαιό Ναύπλιο. Δεν τις αναφέρω όλες σαν κακά που έχουν γίνει, όμως μια απαρίθμηση, όχι περιοριστική της πραγματικότητας, μπορεί να συμβάλει στο διάλογο που πρέπει να γίνει. Διότι δεν είναι πάντοτε οι ιδιοκτήτες που φταίνε. Χωρίς κανόνες που να βλέπουν και τα προβλήματα του σήμερα είναι βέβαιο ότι οι περιπτώσεις θα γίνονται και θα ξαναγίνονται και η απαρίθμηση θα μεγαλώνει.

1 σχόλιο:

  1. Apokleistika enhmerwtiko to sxolio afto... Eipa na enhmerwsw en oligois gia th diadikasia twn ergwn se prohgoumeno, esy me esteiles me to arxitektoniko sou thema. (Oinou) oramata kai thamata pou lege kai enas progonos... Bravo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή